Училище за детето / избор на квартал в Монреал
Училище за детето / избор на квартал в Монреал
Преди известно време бяха пуснал тема за започване на първи клас в Монреал. Тогава едно от мненията, които получих, бе долу изписаното. Тъй като с жена ми бяхме се ориентирали да търсим квартал в зависимост от това къде има добри училища, но от това мнение излиза, че след първата година евентуално, мога да запиша детето където поискам (или където има свободни места), и не е задължително да продължава в същото училище. Не мога все още да си обясня напълно, тези приемни класове, те отделно ли са от образователната система, в отделни училища или сгради или са като отделни паралелки в нормални училища, където се водят и занятия от редовни ученици? Моля за вашите мнения, и особено на тези които са минали по този път с децата си. Защото ако наистина е така както е посочено по долу, дилемата ми с кварталите, няма да е толкова голяма. Все пак като се поосъзнае човек в рамките на една година, може да избере нов квартал, там където ще намери по добро училище за детето си.
[*]Ако пристигате в Монреал, трябва да запишете детето в училищната комисия и те ще ви изпратят писмо в кое училище ще започне да учи в приемен клас, където се учи основно френски и математика. Първокласниците тук са на 6 години. След като завърши учебната година има тест и ако го мине, най-вероятно ще го мине, може да го запишете в редовен клас. В училище от вашия район сте с предимство, но може да го запишете където пожелаете стига да има места.
Децата родени след 1 октомври са с един клас назад, започват на 7 години.
За системата: След 6 клас - пример, трябва да го запишете в "гимназията" - секондер, който е 5 години, след това отива в колеж, който е 2 години преди университета, или 3 години - технически, където получава специалност и после пак може да кандидатства в университета.
Децата на емигрантите са задължени да учат във френски училища (изключение ако го запишете в частно английско, което е платено), освен ако единият от родителите не е английско говорящ.[*]

[*]Ако пристигате в Монреал, трябва да запишете детето в училищната комисия и те ще ви изпратят писмо в кое училище ще започне да учи в приемен клас, където се учи основно френски и математика. Първокласниците тук са на 6 години. След като завърши учебната година има тест и ако го мине, най-вероятно ще го мине, може да го запишете в редовен клас. В училище от вашия район сте с предимство, но може да го запишете където пожелаете стига да има места.
Децата родени след 1 октомври са с един клас назад, започват на 7 години.
За системата: След 6 клас - пример, трябва да го запишете в "гимназията" - секондер, който е 5 години, след това отива в колеж, който е 2 години преди университета, или 3 години - технически, където получава специалност и после пак може да кандидатства в университета.
Децата на емигрантите са задължени да учат във френски училища (изключение ако го запишете в частно английско, което е платено), освен ако единият от родителите не е английско говорящ.[*]
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
						17-09-2010 г.ВИЗИ
- klisurov
- Обратна връзка:
Re: Училище за детето / избор на квартал в Монреал
Дилемата с кварталите е много голяма и е любима тема на много съфорумници.bttm написа: ... дилемата ми с кварталите, няма да е толкова голяма. ...
Пожела мнение от личен опит, но това не значи, че при теб би било същото.
Монреал е разделен на няколко учебни зони.
Децата ми (тогава на 5 и на 11 години) се явиха на тест и им определиха ниво на непознаване на френски (разбирай кебекарски).
Изпратиха ни писмо, с което ни уведомиха първият учебен ден в колко часа и къде трябва да се явят децата.
И тук идва момента с квартала: В първоначално определеното училище за по-малкото дете, той бе единствения бял в класа си, а май и единствения християнин. Използвахме факта, че по-голямото дете е в друго училище и настояхме да ги "съберем на едно място".
Научихме следното: При избора на училище единственият критерий е най-близкото такова със свободни места.
Нямам високо мнение за образованието в Кебек, поради което мнението ми навярно е субективно. Факт е, че за добри seconder се считат "classe international.
Относно "приветствения" клас: Реално учат само френски (кебекарски) и математика. Всички останали предмети, които се изучават в classe régulière, не се учат в classe d’accueillie. И най-непонятното за мен: На 1 септември се започва с азбуката, но детето ти може да се "включи" по всяко време - как се "нагажда", нямам идея. Знам, че има различни нива на незнание на френски (кебекарски) и е възможно всеки месец някъде някой клас да започва от азбуката и детето ти да се включи на подходящото място в подходящия момент - нямам идея. Но е факт, че в classe d’accueillie има голямо движение
Когато решат, че детето ти е научило френски (кебекарски), му дават направление за нормален клас. Избора на училище отново е на принципа "най-близкото". Казвам "направлени", т.к. ако успееш да се пребориш, можеш да запишеш детето си където поискаш ... на теория. На практика, има "затворени" квартали (като Outremont), при които общината инвестира повече в училищата и не желае "пришълци". Да не говорим примерно за Hamsted или Westmount, които реално си си други градове.
Успех в избора на училище!
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
						Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
- ablood
- Обратна връзка:
Брат ми имаше същия проблем в Cote des Neiges. Това ме прави изключително субективен и резерввиран към "онези" квартали.klisurov написа:В първоначално определеното училище за по-малкото дете, той бе единствения бял в класа си, а май и единствения християнин.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
						- Lub0
- Обратна връзка:
Значи детето си не можеш да го запишеш където искаш, а където ти кажат от училишната кумисия към твоят квартал... Потърси из форума имаше класации за средните училища по квартали, така ще се ориентираш и за началните... Според мен най-добрите са частните училища, защото там ги изритват децата с нисък успех и по-този начин запазват нивото, а цените не са високи, 2к - 3к на година, определено си залужава да се плаща за детето...

Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
						###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
- hoyden
- Обратна връзка:
Чета, чета и си мисля, брех, детето ми ли е единственото късметлийче, попаднало от раз в добро държавно училище   

В Комисион сколер( горе на изток, на зеленото метро) има една млада жена - Люба. Съвет към новодошлите - ако имате мноого въпроси и слаб френски, попитайте за нея. Мисля, че тя ще ви даде много точна информация и ще ви спести локумите 

Какъв беше моя случай. Отидох в комисията, тотално дезинформирана и в крайна сметка, доста объркана. Идея си нямах какво ще се случва и как ще се случи. Ама с питане и до Цариград се стига, но с питане на компетентни лица, които могат да дадат вярна информация. Та една пълна, засмяна агентка ме грабна с детето от коридора и ме заведе в офиса си. Обясни ми всичко женицата. После ми каза- имате много красиво дете, сега ще му намерим едно хубаво училище. Обади се по телефона, пита дали има свободни места в това училище, после ми се ухили : Всичко е готово После ме запозна с Люба. Ходих там още веднъж, вече за официалното записване.
 После ме запозна с Люба. Ходих там още веднъж, вече за официалното записване. 
Както и да е. Добре е новоидващите да знаят следното( става въпрос за държавните училища) :
- часовете започват в 9-9.15ч
- завършват към 15-15.30ч
-в 7ч започва сервис дю гард, докато не започнат учебните часове
-след часовете пак има такъв сервис, който е до 18.00ч
-"удоволствието" сервис дю гард ще ви струва 7$ на ден
- лятото е малко по-шантаво, търсите си camp de jour за ваканцията на детето - цените варират от 88$ до....., всеки според възможностите си
Засега друго не се сещам.
Поздрави

В Комисион сколер( горе на изток, на зеленото метро) има една млада жена - Люба. Съвет към новодошлите - ако имате мноого въпроси и слаб френски, попитайте за нея. Мисля, че тя ще ви даде много точна информация и ще ви спести локумите

Какъв беше моя случай. Отидох в комисията, тотално дезинформирана и в крайна сметка, доста объркана. Идея си нямах какво ще се случва и как ще се случи. Ама с питане и до Цариград се стига, но с питане на компетентни лица, които могат да дадат вярна информация. Та една пълна, засмяна агентка ме грабна с детето от коридора и ме заведе в офиса си. Обясни ми всичко женицата. После ми каза- имате много красиво дете, сега ще му намерим едно хубаво училище. Обади се по телефона, пита дали има свободни места в това училище, после ми се ухили : Всичко е готово
 После ме запозна с Люба. Ходих там още веднъж, вече за официалното записване.
 После ме запозна с Люба. Ходих там още веднъж, вече за официалното записване. Както и да е. Добре е новоидващите да знаят следното( става въпрос за държавните училища) :
- лятото е малко по-шантаво, търсите си camp de jour за ваканцията на детето - цените варират от 88$ до....., всеки според възможностите си

Поздрави
“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
Благодаря ви много за отговорите по темата.hoyden написа:Чета, чета и си мисля, брех, детето ми ли е единственото късметлийче, попаднало от раз в добро държавно училище
Какъв беше моя случай. Отидох в комисията, тотално дезинформирана и в крайна сметка, доста объркана. Идея си нямах какво ще се случва и как ще се случи. Ама с питане и до Цариград се стига, но с питане на компетентни лица, които могат да дадат вярна информация. Та една пълна, засмяна агентка ме грабна с детето от коридора и ме заведе в офиса си. Обясни ми всичко женицата. После ми каза- имате много красиво дете, сега ще му намерим едно хубаво училище. Обади се по телефона, пита дали има свободни места в това училище, после ми се ухили : Всичко е готовоПосле ме запозна с Люба. Ходих там още веднъж, вече за официалното записване.
Както и да е. Добре е новоидващите да знаят следното( става въпрос за държавните училища) :
Поздрави
Към hoyden-би ли казала кой е твоя квартал? искаме със съпругата ми да се ориентираме от гледна точка на практическия опит на хората тук във форума, а пък в крайна сметка сами ще решим.
Към всички-бихте ли споделяли конкретно в кой квартал се настанихте и къде записахте детето си, и дали сте доволни от училището където е било то. Впечатленията ви от обучението и от съучениците на детето ви.
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
						17-09-2010 г.ВИЗИ
Децата, а и ние бяхме много доволни от началното училище Preville /ville de Saint Lambert. Намира се на южния бряг на Монреал. По-малкия още е в начално у-ще - Felix Leclerc, от което също сме доволни.

- klisurov
- Обратна връзка:
Lub0 написа:Потърси из форума имаше класации за средните училища по квартали, така ще се ориентираш и за началните... Дъщеря ни я записахме в École secondaire Mont-Royal. (за повече инфо по избора ни, погледни тук. Но децата от този "квартал" (вече писах, че това реално е друг град) не учат в това училище. Т.е., не мисля, че има връзка между квартал-premier-seconder.
Според мен най-добрите са частните училища, защото там ги изритват децата с нисък успех и по-този начин запазват нивото, а цените не са високи, 2к - 3к на година, определено си заслужава да се плаща за детето...
При по-горе посочените опции, ние избрахме общественото училище. И изборът ни не е обоснован на финансов проблем.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Koko
Koko
Моят съвет е да си наемете жилище в Outremont и тогава почти 100% ще попаднат децата в добро училище за приемния клас.
Относно написаното по-горе от Антон за училище Felix Leclerc, което е в Cote-des-Neiges, моят съвет е - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ТАМ! имам познат който ми каза, че детето му е сложено в клас с изоставащи и бавноразвиващи се деца и по никакъв начин не напредва в ученето. Училището е доста "пъстро" откъм клиентела и е по-добре да не рискувате. По-добре пробвайте в училищата Guy Drummond или Lajoie - и двете са начални до 6 клас. Първото май стана изцяло интернационално, но допреди 3-4 години все още имаше приемен клас. не пречи да проверите - училищата са свестни.
Късмет!

Относно написаното по-горе от Антон за училище Felix Leclerc, което е в Cote-des-Neiges, моят съвет е - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ТАМ! имам познат който ми каза, че детето му е сложено в клас с изоставащи и бавноразвиващи се деца и по никакъв начин не напредва в ученето. Училището е доста "пъстро" откъм клиентела и е по-добре да не рискувате. По-добре пробвайте в училищата Guy Drummond или Lajoie - и двете са начални до 6 клас. Първото май стана изцяло интернационално, но допреди 3-4 години все още имаше приемен клас. не пречи да проверите - училищата са свестни.
Късмет!
Аз работя в Preville, Saint-Lambert, classe d'accueil. Училището е много добро но района е малко снобски т.е. имигрантите не се гледат с добро око. За редовен клас, (след приемния) ако не си от района, трудно ще се добереш. Едно от най-добрите държавни училища на Rive-Sud.

nini, явно времената са се променили   Навремето детето го приеха без никакви проблеми от приемен в редовен клас точно в Превил. В началото му бяха сложили "езикова подкрепа", но след 2 месеца сами се отказаха, след като ги смля на диктовките по френски
 Навремето детето го приеха без никакви проблеми от приемен в редовен клас точно в Превил. В началото му бяха сложили "езикова подкрепа", но след 2 месеца сами се отказаха, след като ги смля на диктовките по френски   Малкият също тръгна на матернел без каквито и да е проблеми там. Не знам защо смяташ, че е снобски и не се гледа с добро око на имигрантите, но децата ни все още са с най-добри приятели (живеещи в околността му) вече повече от 6 г. от точно това училище. Въпрос на късмет ? на гледна точка ? на различни времена ?
 Малкият също тръгна на матернел без каквито и да е проблеми там. Не знам защо смяташ, че е снобски и не се гледа с добро око на имигрантите, но децата ни все още са с най-добри приятели (живеещи в околността му) вече повече от 6 г. от точно това училище. Въпрос на късмет ? на гледна точка ? на различни времена ?
п.п. ако това е постоянното ти място, бравоска

Навремето детето го приеха без никакви проблеми от приемен в редовен клас точно в Превил. В началото му бяха сложили "езикова подкрепа", но след 2 месеца сами се отказаха, след като ги смля на диктовките по френски
 Навремето детето го приеха без никакви проблеми от приемен в редовен клас точно в Превил. В началото му бяха сложили "езикова подкрепа", но след 2 месеца сами се отказаха, след като ги смля на диктовките по френски   Малкият също тръгна на матернел без каквито и да е проблеми там. Не знам защо смяташ, че е снобски и не се гледа с добро око на имигрантите, но децата ни все още са с най-добри приятели (живеещи в околността му) вече повече от 6 г. от точно това училище. Въпрос на късмет ? на гледна точка ? на различни времена ?
 Малкият също тръгна на матернел без каквито и да е проблеми там. Не знам защо смяташ, че е снобски и не се гледа с добро око на имигрантите, но децата ни все още са с най-добри приятели (живеещи в околността му) вече повече от 6 г. от точно това училище. Въпрос на късмет ? на гледна точка ? на различни времена ?п.п. ако това е постоянното ти място, бравоска

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Felix Leclerc, за което говори Антон е в Лонгьой и е с музикален профил.vio написа:Относно написаното по-горе от Антон за училище Felix Leclerc, което е в Cote-des-Neiges, моят съвет е - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ТАМ! имам познат който ми каза, че детето му е сложено в клас с изоставащи и бавноразвиващи се деца и по никакъв начин не напредва в ученето. Училището е доста "пъстро" откъм клиентела и е по-добре да не рискувате.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Кримон, да, постоянното ми място е, но не се радвам и мисля догодина да не работя там. Квартала ми харесва много, но това, което ти казвам са случки от "кухнята" на училището. Как ще приемеш ти, майка на току-що пристигнало дете в classe d'accueil, репликата от родител на дете в редовен клас-"Защо моето дете на обяд се храни заедно с децата от classe d'accueil?" Аз лично, когато го разбрах, бях бясна. Та затова ми се въртят мисли от сорта дискиминация, снобизъм, махане от там...
Впрочем, работила съм и в други училища, не толкова реномирани, където учениците са много по-уважителни, нищо че родителите им не са лекари, адвокати, бизнесмени и т.н.

Впрочем, работила съм и в други училища, не толкова реномирани, където учениците са много по-уважителни, нищо че родителите им не са лекари, адвокати, бизнесмени и т.н.
- mirkaa
- Обратна връзка:
някой може ли да ми даде име/пример на едно такова училище (в Монтреал и околност), а ако е с английски, още по-добре!!Lub0 написа:Значи детето си не можеш да го запишеш където искаш, а където ти кажат от училишната кумисия към твоят квартал... Потърси из форума имаше класации за средните училища по квартали, така ще се ориентираш и за началните... Според мен най-добрите са частните училища, защото там ги изритват децата с нисък успех и по-този начин запазват нивото, а цените не са високи, 2к - 3к на година, определено си залужава да се плаща за детето...
 Защото до сега в моите проучвания такава (ниска) цифра за частно не съм видяла...
  Защото до сега в моите проучвания такава (ниска) цифра за частно не съм видяла...   Все става дума за цени от сорта на 10К на година..
  Все става дума за цени от сорта на 10К на година.. мерси!

third generation immigrant 

Зависи за колко годишно дете. 
Малки магарета - скъпо, големи магарета (гимназия) - 2-3 бона

Малки магарета - скъпо, големи магарета (гимназия) - 2-3 бона

«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин