Още едно успешно интервю на 06.05 :-)

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Още едно успешно интервю на 06.05 :-)

Мнение от PoLuX »

Здравейте, приятели и съфорумци :-)

Най-сетне да мога и аз да напиша нещо, с което да помогна на останалите (чакащи интервю), стига само се информирал от другите :-) за което съм страшно благодарен на всички, които пишат тук - да сте живи и здрави :-)

Сега малко по интервюто...

И на мен Пиер Ривар ми хареса - много готин тип с опасна прическа и мустак (много рошав) :-) много е забавен на вид. Приветлив, усмихнат, абе доста благоприятно настроен. Френския му беше много разбираем, завалва съвсем леко думите, общо взето нито един път не прибегнах до помощта на преводачката, що се отнася до разбиране :-) иначе аз бях доста притеснен (неоснователно) и ми беше много трудно да говоря нормално на френски :-) говорих си бавно, елементарни неща, тук таме се позапъвах, питах преводачката на 2-3 пъти за определени думи, та така... избутах интервюто :-)
Преводачката помагаше, даже ме пита един път дали да помогне, ама аз викам неее, ще се оправя, мерси :-) после пак я питах все пак де :-) от време на време вкарвах и по някоя и друга английска думичка, че не се сещах как е на френски, че и обратното ми се наложи - да вкарвам френски думички в английския :-) ужас (поне за мен...).

Малко по моите документи - имам диплома за магистър по Икономическа информатика в ИУ-Варна, сертификат за търговски мениджър (пак в ИУ-Варна), близо 5 години стаж в областта на ИТ, нещо, който ме притесняваше - 2-3 години от този стаж са по време на следването ми (редовно), но изглежда го е признал целия. Що се отнася до нивата на езиците - бях се понадценил - 8/7 на френски и 11/10 на английски. Иначе от осем месеца уча френски.

Та значи какво си говорихме с мосю-то... общо взето малко неща, всичко мина за 40 мин., включително разпечатването на сертификата, моите допълнителни въпроси, и поздравленията на изпращане.
Първо ме пита за професията, която съм писал в DCS (2173 - Ingénieurs/ingénieures en logiciel), и защо съм писал това, след като не съм инженер? Обясних му аз, че тази професия е най-близко до работата, която съм вършил, въпреки че нямам диплома за инженер. Всъщност казах, че това съм намерил за най-близко, и е възможно да има и друга по-подходяща професия, която да съм пропуснал (то така се и оказа - в сертификата ми писа друга професия - 2281). Не му хареса май обяснението та малко поспорихме над темата :-) както и да е накрая ме пита като отида там, дали ще уча за инженер. Отговорих му, не, не знам още какво точно ще уча там, и веднага съжалих, защото той просто отписа темата и продължи нататък, та не можах да му обясня какви големи планове имам за Quebec и образованието ми там :-)
Пита ме какво мисля да работя, ами казвам много неща, нещо свързано с ИТ и със досегашните ми работи. Ами как мисля да си търся работа там? Показах му 15-ина оферти за работа от интернет, подредени според предпочитанията ми.
После ме пита какво точно работя, почнах аз да се мъча (това ми е най-сложния въпрос, даже и на български ми е трудно да отговоря), и по едно време се сетих, че имам служебна характеристика, която си бях направил предния ден и не я бях превел дори - та казвам аз, че имам такова нещо и съжалявам, че не съм я превел, и я връчих на преводачката - тя пое оттам нататък и ми спести мъките. После дадох на мосю Ривар и препоръките ми от предните фирми, където съм работил, само че преведени :-) там си бях описал абсолютно всичко, че и повече от необходимото. И с това общо взето приключихме със стажа.
По някое време ми поиска дипломите - обсъдиха ги със преводачката, малко се понамесвах нагло тук там, ама не ми обръщаха внимание :-)
След това ме пита дали след като съм подал DCS, съм се информирал относно Quebec, а аз го питах дали иска да му покажа всичко което съм чел (един голям куп книжа). Е, не искаше, ама после само подмяташе забележки относно него :-))) примерно, ами дали в този куп документи има нещо за икономиката, или за социалната политика...
Та дойдохме на любимия му въпрос за икономиката (индустрията) на Quebec - поговорих му там, изредих му отраслите, които съм позапомнил, малко проценти алабала... това ми беше лесно.
Трудно ми беше да му говоря за социалната политика, всъщност почти нищо и не казах, отминахме нататък към мотивацията :-)
Някак си не бях изненадан, когато ми каза да обясня на английски защо искам да емигрирам, та му обясних (сигурно 1/4 от нещата, които си бях намислил да кажа де, ама пусто притеснение, не се сетих да кажа другите). Пита ме още нещо на английски, не помня какво точно, пак свързано с мотивацията.
И това беше... приемаме ви :-) ухилих му се аз "Мерси" и толкова.
А щях да забравя - пита ме и дали имам приятели в Quebec, само че аз нямам :-) казах му че скоро ще заминават мои приятели, които са по-напред в процедурата.

След като си взех сертификата, го питах все пак на какво ниво на познаване на езиците ме е оценил :-) май не ме беше оценил никак, карал е на впечатления само - каза, че по-скоро към 5-6-о ниво, малко бавно намирам думите, с повече говорене ще се оправя... Поговорихме си и с преводачката за езиците (защо на френски, не знам, честно казано - по инерция) и приключихме с entretien-а :-)

Май малко дълго стана, но какво да се прави, надявам се, че сте ми изтърпяли подробностите :-) Успех на следващите, на които им предстоят интервюта - и не се притеснявайте като мен - много лесно и неусетно мина :-)
flyfish

Мнение от flyfish »

Честито!!! :beer:
Svilko
Обратна връзка:

Мнение от Svilko »

Chestito PoLux, radvam se 4e si uspql. Kolkoto i da ne iska 4ovek da se pritesnqva, tova e neizbejno. No krainiq rezultat e vajen. Shte vidim nie kak 6te se predstavim - dano vsi4ko mine dobre :)
BYE i uspeh za napred!
Аватар
p4eli4ka
Обратна връзка:

Мнение от p4eli4ka »

Честито :D :D :D
Нали ти казах, че имам добро предчувствие за интервюто ти 8) Айде да видим сега и ние каква ще я свършим :?
Pour être heureux un an, gagnez au loto. Pour être heureux toute votre vie, aimez ce que vous faites Изображение
Аватар
gerchev
Обратна връзка:

Мнение от gerchev »

Честито PoLux
Този песец е щастлив за вас. Успех и в следващите етапи.
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Мерси и успех на всички :-)

Сега да пусна малко линкове, за които ме помолиха - относно икономиката и въобще всякаква информация за Quebec:
http://www.gouv.qc.ca/Index_fr.html (знам, че е глупаво да поствам този линк, но все пак нека го има - долу вляво на страницата са интересните линкове)
http://www.get2knowcanada.ca/get2_qc.htm (малко, но от сърце :-))
http://canadainternational.gc.ca/view-f ... t=2&tbID=2 (пак малко инфо)
http://www.stat.gouv.qc.ca/regions/prof ... s_fixe.htm (статистика)
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... lan-fr.htm (пак добре известен сайт, но много полезен)
http://www.montrealinternational.com/fr ... index.aspx (същото като горното, но за Монреал)
http://michael.vlahovski.net/Quebec.doc (това не помня откъде го намерих, но има доста информация - макар и повечето прекалено подробна :-))

Ами толкова засега - поне за мен това бе достатъчно да подразбера това онова за Quebec :-)
Заключено