Искате ли децата ви да учат (и) български ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Потребител
Мнения: 119
Регистриран на: Вто Авг 12, 2003 4:43 pm
Местоположение: Канада, а след следващия референдум - в Свободен Квебек

Искате ли децата ви да учат (и) български ?

Мнение от Потребител »

В училище ?
В Квебек съществува провинциална програма, според която, при 15 и повече ученици от едно училище, заявили желание да изучават майчиния си език, министерството на образованието осигурява учител и програма (мин. 3 уч. часа седмично) за осъществяване на това желание.
Единствено нужно е ПИСМЕНО да се заяви това желание ( естествено от страна на родителите) пред директора на училището.
Сега, ясно е че става дума за Монреал, надали другаде из провинцията се намират училища с по повече от 15 българчета. Както и че тази програма е само за обществените училища.
Научих случайно за тази програма и се извинявам, ако повтарям вече познати за форума неща. Струва ми се полезна информация, би могла да е от полза не само за децата (и родителите им), но и за имигрирали с педагогическо образование - това си е направо създаване на работни места ! Кой по-добре от български учител би могъл да преподава български език на българчета ? Сигурно има някакви изпити за правоспособност, но предполагам че който се интересува, знае какво е нужно.
Не зная обаче дали тази програма важи само за основните училища или се прилага и в средните. Самият аз съм малко далеч от тази област и препоръчвам интересуващите се да проверят на сайта на министерството на образованието или на училищната им по местоживеене комисия. Успех !
Аватар
Chomsky
Мнения: 272
Регистриран на: Пон Сеп 08, 2008 1:35 pm

Мнение от Chomsky »

Това е много интересно и трябва да се потвърди.
А има ли училища където да има повече от 15 българчета във випуск?
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Да овладеят в тънкости безценния език на родителите си, незаменим за развитието и интеграцията в кварталното общество. :wink:

Извинявам се, ама това допълнителни учебни часове ли ще бъдат? Ако е така, едва ли децата ще са ви много благодарни. Представяте ли си как другите деца излизат да си играят, а вашите ги гледат завистливо, влизайки в час по българска граматика.
Ако пък са за сметка на английски език, или някаква друга безполезна според вас наука...

Познавам доста хора с елементарен български, развиващи супер успешен бизнес в БГ. Знаем за един дето дори стана БГ премиер.
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Мнение от Странджата »

Ти си ясен пич , твоите деца винаги ще бъдат 16-ти :wink:
Аватар
Guinness
Мнения: 1643
Регистриран на: Вто Яну 27, 2004 10:54 pm
Местоположение: Edinburgh,Scotland

Мнение от Guinness »

Тъкмо се чудих кога ли новонатабарначения потурнак ще изсере в темата.Това ,че ти е запушен кенефа не значи ,че трябва да цвъкаш нвсякъде.
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

И аз като малък "мразех" родителите си за алианса по френски, френската гимназия и английската като частен ученик. То пък имало полза, но какво да ти обяснявам....друго щеше да е да си играя на фунийки по цял ден ;)
Според мен даже самото усилие за учене на нещо си струва, защото така се става човек, а когато това е родния ти език е просто супер...
Аватар
MoHTpeal_boy
Мнения: 89
Регистриран на: Пет Фев 29, 2008 12:47 pm
Местоположение: далеч от родината!

Мнение от MoHTpeal_boy »

Това е страхотно , няма нищо по-хубаво от това децата , които от малки са тук да могат да говорят и пишат правелно на родният си език.Познавам българи , около моята възраст на по 21-24 години , които са тук от малки , могат да говорят на български , но за писане - забрави.Което за мен си е направо срамно , независимо кой какво би казал.
Училища с повече от 15 българи има!
Двама интелигентни хора, единия, от които е българин, имат много повече общо, отколкото двама българи, единия, от които е интелигентен
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Мнение от ZanzibarHero »

Проблемът не е в децата или Българския език.

Проблемът е в родителите, май.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Някои хора ми се смееха, когато им казах, че говоря на френски с децата си, за да ги улесня в живота. Аз пък намирам за странно да пращам децата си да учат моя език, за да улеснят моя живот.

Тъй като децата вече не мешат езиците, спрях тази интервенция и си говоря на български с тях. Но чак пък да ги записвам на допълнителни часове...

Всъщност едва ли някой ще го направи. Многото приказки рядко предхождат действия.
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Мнение от ZanzibarHero »

ablood написа:... Но чак пък да ги записвам на допълнителни часове...

Всъщност едва ли някой ще го направи. Многото приказки рядко предхождат действия.
Записват ги ablood, записват ги. Основната причина е, че могат да получат половин кредит. Поне в Онтарио е така (Квебек, вероятно, се опитва да измъкне пари от федералните с тази програма). Иначе, ползата е минимална.

Има и програми (разбирай държавно финансирани стратегии, училища в чужбина, курсове и т.н.) на Българското правителство, но ефектът е още по-плачевен за децата. Някъде бях прочел, че в българското училище в Ню Йорк (не съм много сигурен за града) отказали да приемат дете защото не знаело достатъчно добре български и пречело на останалите деца да усвоят добре материала. Майката била се оплакала в консулсвото (или посолството). Какво са отговорили от там ти сам можеш да се досетиш.

Интересното за мен бе, че когато тя споделила в интернет форум, коментиращите много злобно се нахвърлили срещу нея. Тя си е била виновна, че децата не знаели български - трябвало да ги научи преди да ги прати на училище.

Както писах по-горе проблемът е в родителите. При подобни случаи, децата винаги са жертви ...
delisted_2
Мнения: 160
Регистриран на: Пет Авг 17, 2007 11:23 pm

Мнение от delisted_2 »

Най-доброто училище е да ги пращате лятото при бабите в България. За писане може и да не се научат но поне четене малко и най-вече говорене.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

ablood написа:Всъщност едва ли някой ще го направи. Многото приказки рядко предхождат действия.
разбира се, че ги записват!

В Кот-де-неж края на миналата учебна година за два месеца и половина е бил експеримента с български ученици и български учител. Децата са били 6-7. Доколкото разбрах учителят е специалист по физическо и иска да прехвърли тези часове на учител по български език и литература.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
emimilanova
Мнения: 225
Регистриран на: Нед Апр 29, 2007 3:44 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от emimilanova »

Всеки един допълнителен език е предимство, така че идеания за мен вариант е да дам възможност на децата си да учат и други езици, освен официалните в страната.
В този смисъл българския език е с предимство, защото вече го говорят. За да могат да го използват пълноценно е необходимо "поне" да могат и да четат.
Това се отнася до всеки друг език.
Не бих ги натиснала насила да учат български с едничката причина че това е роден език и "трябва" да се знае!
И също смятам, че е достатъчно да прекарват ваканцията в БГ, за да го поддържат на ниво.
Ако ще посещават допълнителни часове тук, ще е за да учат някой друг език.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

emimilanova написа:Ако ще посещават допълнителни часове тук, ще е за да учат някой друг език.
Една майка, с практични амбиции.
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Мнение от Павел »

Точно пък ВСЕКИ допълнителен език да е предимство, малко се съмнявам. Все си мисля, че навремето когато ни задължаваха да учим по 7-8, или там колкото бяха години, супер противния руски, много по-добре щеше да бъде, да ни бяха задължавали да учим втори или трети западен език. Какво губене на време беше да ни карат да наизустяваме дивотии от рода на "Я паметник себе, воздиг нерокутворной". Аз лично до сега не съм видял абсолютно никакво приложение на руския език в моя живот, не мисля и че ще видя.
Рок музиката ме накара да се влюбя в английския и не мога да скрия задоволството от факта, че последният се наложи като световен език и измести дори "езика на дипломацията" - френския.

Много са ми смешни супер амбициозни и супер патриотичо настроени български родители. Ако толкова държите детето ви да говори и български, напълно достатъчно е в къщи да му говорите на любимия език. Ама да го пращате на училище и да го карате да учи една от най-сложните граматики в света, щото да може да напише веднъж в годината, без правописни и пунктоационни грешки писмо до дядо и баба на село, е повече от нелепо. Да не говорим, че ще затрудниш селския даскал, дето трябва си губи времето да ходи и чете за баба и дядо писмото от внучето Джон.
Публикувай отговор