Здравейте, приятели!
Получих медицинските формуляри на 15.08.2003г. Обадих се в МОМ и те ми записаха час за Вита за 25.08.03г. – 11.00 часа
Отидох в 10.00 часа в МОМ за да платя - 126лв., които не включват цитонамазката. Аз си я направих при ДжиПи –то. Излезе ми – 3лв самата цитонамазка, и 2.40 за 2 такси, т.е. общо 5лв и 40ст. А в МОМ ми казаха, че е 30 лв във ВИТА. Така спестих 25лв. Резултата на цитонамазката ми стана готов за 3 дена, а сестра ми си прави нейната преди месец директно в онкодиспансера и е била готова за 30 минути. На някои им ги бавят по 1 седмица.
Отидох във Вита и набързо ми взеха кръв и урина. Прочетете материала на Боби и Роси, защото техните съвети много ми помогнаха по отношение на урината. След 2 дена пиене на 5л вода на ден и целодневно и целонощно пикаене, на изследванията урината ми беше чиста и бистра минерална водица. После се качих хоре за УНГ и очен преглед – всичко нормално и прегледът е за секунди, оттам на 2-ри етаж при д-р Савчева. Аз с влизането и дадох епикризата си, защото съм оперирана – бъбрекът ми е опериран преди 5 години. За съжаление белегът не може да бъде скрит и не може да се излъже и да се каже не при въпросът за операциите. И затова реших да и ги дам още с влизането – епикризата и цитонамазката. Тя прочете епикризата и ми каза, че ще трябва да се направят допълнителни урологични изследвания за текущото състояние на бъбрекът ми и за урокултури и т.н.т Урологът можех да го направя и там. Потънаха ми гемиите, защото това означава доста средства, но се съгласих, само и само да е по-бързо и да приключва, но се оказа, че урологът е в отпуска и сега ще трябва да си правя тези изследвания тук, в Пловдив, което ще ми спести доста дебелото дърво на ВИТА, но и ще загубя поне седмица. Но нищо, важното е веднъж всичко да свърши. После ме прегледа, всичко е ОК, пусна ми някои допълнителни изследвания на кръвта заради бъбрека, защото така и така ми е точена кръв, няма да ме боцкат отново я, платих си ги долу на касата, и какво става после.
Епикризата, която ми е издадена от болницата преди 5г трябва да бъде преведена – 12.60лв, + предварително заплатих новата епикриза за текущото ми състояние – още 12.60, и понеже на рентгеновата ми снимка на белите дробове 1см отдолу не се виждало, ме върнаха до ИСУЛ на майната си да направя още 1, доплатих още 15лв. + допълнителните изследвания на кръвта - общо около 50лв. и ако урологът беше там, да мина на преглед и ехограф при него – вероятно + още около 30/50лв, защото това са цените на частните прегледи в Пловдив поне, в София не знам как са. Заради ехото, което на частно е около 15лв.
Всичко това ми отне цял ден – от 11ч до около 15.30ч. Ако не беше проблемът с бъбрека и разкарването повторно до ИСУЛ, вероятно щях да свърша в рамките на 1час, защото всички прегледи и боцкането ги минах за по-малко от половин час.
В ИСУЛ ме пратиха при д-р Бучков, но снимките ни ги прави съвсем друга жена. Него го нямаше. При това работеха само до 13ч. така че след прегледа във Вита веднага отидете в ИСУЛ, защото не се знае дали са първа или втора смяна.
Аз целият ден заради медицинските не бях яла, а се оказа че не е необходимо да се гладува. На кръвта не ви гледат показателите, а само СПИН, НВ и Сифилис. Така че спокойно си хапнете още на закуска, но не нещо сладко, защото ще даде отражение на урината ви и може да покаже че имате захар.
И пийте много, много вода. И първата струя я оставете да изтече, и после налейте в чашката.
Прочетете непременно материала на Боби и Роси.
Имащите по-сериозни от апендицит операции: направете си профилактични прегледи при ДжиПи- то на текущото състояние и нека ви издадат ПОДРОБНА епикриза, че в момента сте здрави и ви няма нищо. Те лекарите си знаят какво трябва да се пусне като изследвания, какви прегледи да се минат и какво да пише в Епикризата.
Ето какво написа д-р Савчева до моето ДжиПи:
С молба за консултация и издаване на подробна етапна епикриза, включваща минала анамнеза, ехография на бъбреци, резултати от урокултури, диагноза, заключение и прогноза.
Има ли данни за бъбречна недостатъчност? – за това последното тя каза, че трябва изрично в заключението просто да се напише, че няма никакви данни за бъбречна недостатъчност, или че няма съмнения за такива, или че не се наблюдават такива..... или нещо от този род. Но е важно да се напише, за да не ми върнат медицинските онези от Виена и да ме карат да правя нови изследвания специално за това.
Е, това е от мен. Дано ви е от помощ.
И се заредете с много нерви и достатъчно пари в добавка, защото не се знае какво може да изскочи.
Тук преписвам адресите от Боби и Роси, с които междувременно се запознахме чакайки пред рентгена. Здравейте приятели!
МОМ-Международна организация по миграция
тел.:02/981 6365,981 8376
адрес:бул.В.Левски 66, ет.1 / това е булевардът, който минава през СУ “Климент Охридски”, на самото кръстовище с Граф Игнатиев/
Владислав Ценов
Медицински център Вита / от МОМ – тръгвате по Граф Игнатиев не в посока центъра, а в обратна посока и излизате на канала. Оттам пресичате канала и в посока изток хващате автобус № 72 и слизате мисля на 4-та спирка. То си има на пътя рекламни табели на ВИТА – ще ги видите/. За ИСУЛ- не мога да ви помогна. Караха ме до там 2 пъти с кола. Минава се покрай Руски паметник... във Вита ще ви кажат как точно да стигнете до там, или с такси. Не е много далече, но се обикаля, заради еднопосочното движение.
ВИТА
тел.:943 4398, 46 53 76
www.vita.bg
д-р Савчева - vita@intech.bg