Пари от пенсионни осигуровки?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Plamko

Пари от пенсионни осигуровки?

Мнение от Plamko »

Напускаме Бг и оставяме в Aliance парите от "доброволните" пенсионни осигуровки. Има ли начин да си осребрим тази сума или част от нея? Бяхме чували, че има възможност чрез прехвърляне на осигуровката на вече пенсионирани хора, които могат да ги теглят, но не знаем как става. Моля, ако някой е решил подобен проблем, да ни помогне с информация.
Festina lente!
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

POmognete na choveka bre...tolkova li nikoi tuka ne znae kak stava tova. :evil:
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

ОК, мислех някой по-запознат да се намеси, ама ...

Значи има 3 вида допълнително пенсионно осигуряване:

-> доброволно
-> задължително универсално
-> задължително професионално

Ако е от първия тип - теглиш смело. М/у другото врътката с прехвърлянето на роднините пенсионери беше обезсмислена по някое време, тя се използваше за да не се плащат много данъци, но после го направиха - удръжка 20% твърдо при теглене, така че е все тая.

А ако имаш предвид от втория тип - дето по едно време всеки си избираше пенсионен фонд за да не го разпределят служебно - там не може да пипаш нищо.

И понеже е объркващо - ето и прост начин да се каже:
Ако си внасял пари - ама имам предвид ти лично да си отишъл с париците в ръка до пенсионния фонд, можеш да ги изтеглиш сега. Иначе - не знам да става.

http://www.allianz.bg/site/page.php?page=pfunds

Disclaimer: Макар да не вярвам нещата да са се променили коренно, все пак имай предвид, че информацията ми е от преди 2 години. :?
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

само да допълня ssttoo
ако е :задължително универсално или задължително професионално нищо не можеш да направиш преди да се пенсионираш или те наследят - до тогава на практика тези пари се управляват от НОИ и работодателя, а не от застрахователните дружества - те се грижат само за инвестирането им.
Заключено