Пари от пенсионни осигуровки?
Пари от пенсионни осигуровки?
Напускаме Бг и оставяме в Aliance парите от "доброволните" пенсионни осигуровки. Има ли начин да си осребрим тази сума или част от нея? Бяхме чували, че има възможност чрез прехвърляне на осигуровката на вече пенсионирани хора, които могат да ги теглят, но не знаем как става. Моля, ако някой е решил подобен проблем, да ни помогне с информация.
Festina lente!
-
- Администратор
- Обратна връзка:
ОК, мислех някой по-запознат да се намеси, ама ...
Значи има 3 вида допълнително пенсионно осигуряване:
-> доброволно
-> задължително универсално
-> задължително професионално
Ако е от първия тип - теглиш смело. М/у другото врътката с прехвърлянето на роднините пенсионери беше обезсмислена по някое време, тя се използваше за да не се плащат много данъци, но после го направиха - удръжка 20% твърдо при теглене, така че е все тая.
А ако имаш предвид от втория тип - дето по едно време всеки си избираше пенсионен фонд за да не го разпределят служебно - там не може да пипаш нищо.
И понеже е объркващо - ето и прост начин да се каже:
Ако си внасял пари - ама имам предвид ти лично да си отишъл с париците в ръка до пенсионния фонд, можеш да ги изтеглиш сега. Иначе - не знам да става.
http://www.allianz.bg/site/page.php?page=pfunds
Disclaimer: Макар да не вярвам нещата да са се променили коренно, все пак имай предвид, че информацията ми е от преди 2 години.
Значи има 3 вида допълнително пенсионно осигуряване:
-> доброволно
-> задължително универсално
-> задължително професионално
Ако е от първия тип - теглиш смело. М/у другото врътката с прехвърлянето на роднините пенсионери беше обезсмислена по някое време, тя се използваше за да не се плащат много данъци, но после го направиха - удръжка 20% твърдо при теглене, така че е все тая.
А ако имаш предвид от втория тип - дето по едно време всеки си избираше пенсионен фонд за да не го разпределят служебно - там не може да пипаш нищо.
И понеже е объркващо - ето и прост начин да се каже:
Ако си внасял пари - ама имам предвид ти лично да си отишъл с париците в ръка до пенсионния фонд, можеш да ги изтеглиш сега. Иначе - не знам да става.
http://www.allianz.bg/site/page.php?page=pfunds
Disclaimer: Макар да не вярвам нещата да са се променили коренно, все пак имай предвид, че информацията ми е от преди 2 години.