културни особености българи - кебекуа

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

Ама кой обича да го критикуват ? :roll: Ако се пробваш мен да ме критикуваш да не мислиш, че ще те гледам направо.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
eva-vet-eva
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Ное 01, 2004 4:19 pm
Местоположение: Пловдив,от 29.03.05-Монреал

Мнение от eva-vet-eva »

Ядене-навсякъде и по всяко време-не мога да чуя нищо на лекции от отпваряне на консерви,хрупане,мляскане,шумолене на хартийки и т.н.И това на 20 см от даскала-ужас.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

мда, и аз съм със същите наблюдения на eva-vet-eva - никакво уважение към лекторите и професорите, поне не в смисъла, в който го разбирахме в България. Имах една колежка, в продължение на целия курс - 1h30 вадеше вафлички, морковчета, шоколадчета, бисквитки - абе все хрупкащи, и ядеше насреща му :evil:

Друга особеност, за която се сещам покрай днешния студ (- 20 градуса!). В България къде летуваме през зимата :lol: :lol: Тукашните във Флорида, Sunbelt, Аризона - така наречените snowbirds. Не се ходи просто на екскурзийка, а цялата зима се изкарва на топло. После обратно. Имат си лятна и зимна къща - както едно време овчарите по наш'те планини :rotfl: :rotfl:
Аватар
zaia
Мнения: 640
Регистриран на: Пет Фев 18, 2005 6:09 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

eva-vet-eva написа:Ядене-навсякъде и по всяко време...
Направо се шашнах като видях колко народ маа хамбургери, хотдоци, картофки и всякакви такива по време наконцерта на Никелбак. На хокеен мач е още по-зле..
п.с. Темата е за Квебек, ама нали все е Канада.. :wink:
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Хе, ми те хората затова отиват :D, да си хапнат ......... Най лошото е че хвърлят на земята, и в дискотеките също, накрая може да залепнеш за пода в някаква гнас :evil: ...
Циганите - на Сатурн !
aseto

Мнение от aseto »

Сещам се за още една разлика, която не е в полза на българите. Кебекарите (предимно кореняците, а не имигрантите) често извършват някаква доброволна, неплатена общественополезна дейност в някаква форма-рециклиране на отпадъци, благотворителност, доброволно полагане на труд и много други. Ако закъсаш някъде с колата например, е много вероятно да ти се помогне просто така, от солидарност и добра воля. В България също е било така и още има редки проблясъци на обществено съзнание и човечност, но за съжаление мизерията си е оставила отпечатъка.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

да, асето, това ми напомня за операцията "Червен нос" по Коледа и Нова година, основана на взаимопомощта и чувството за отговорност. Ако някой си е подпийнал, обаждаш се по телефона и има някой доброволец, който ще те метне до вкъщи - така хем си пиеш, хем си спокоен, че няма да утрепаш някой по пътищата на празниците.

http://www.operationnezrouge.com/

Изображение
Аватар
perah
Мнения: 349
Регистриран на: Пет Юли 29, 2005 6:29 am
Местоположение: BC

Мнение от perah »

[quote="krimon"]да, асето, това ми напомня за операцията "Червен нос" по Коледа и Нова година, основана на взаимопомощта и чувството за отговорност. Ако някой си е подпийнал, обаждаш се по телефона и има някой доброволец, който ще те метне до вкъщи - така хем си пиеш, хем си спокоен, че няма да утрепаш някой по пътищата на празниците.

http://www.operationnezrouge.com/

Изображение[/quote

]

разгледах сайта, много хубава идея.
If you aren't the star of your own life, you're the supporting player in someone else's.
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

една друга същественна разлика е ,че ако работодател те завлече с последната ти заплата нямаш кой знае какъв избор освен да се жалваш в съда или на арменския поп,докато в Бг. можеш да си го гепиш на тъмно и да му начупиш кокалите.на никойняма да му направи впечетление. :D
Аватар
7George
Мнения: 9672
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

bateto написа:една друга същественна разлика е ,че ако работодател те завлече с последната ти заплата нямаш кой знае какъв избор освен да се жалваш в съда или на арменския поп,докато в Бг. можеш да си го гепиш на тъмно и да му начупиш кокалите.на никойняма да му направи впечетление. :D
Само дето роаботодателите в БГ са вече много яко въоръжени, веднага се сещам за един, дето го дъфкахме скоро... :wink:
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Мнение от Странджата »

Дааа Мечкарски :wink:
aseto

Мнение от aseto »

Това ми напомня за още една разлика. В България работодателите са надути и високомерни. Тук всички поздравяват учтиво и се държат много любезно, без презрителното отношение, което е характерно за българския работодател. Предната седмица например тъкмо беше паднал големия сняг. Бях свършил работа и си разривах колата от снега. До мен имаше един Нисан Армада и един чичко също здраво работеше с четката и стъргалката. Той първи ме заговори, после аз почнах да ръся простотии, както съм свикнал, той видимо се зарадва. Ударихме едно лафче на "ти". На следващия ден разбрах, че това е заместник шефа за Канада (това е най-голямият производител на козметика в света). Та мисълта ми е, че тук някак си е по-лежерно, без надути празноглавци, които се отнасят със служителите си като с нищожества. И затова, Бате, като че ли по-рядко се налага да ти се прииска да ги причакаш в тъмното.
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

ти май не си работил с братушките.личи ти отдалеко. :D
alen vid
Мнения: 418
Регистриран на: Съб Юни 05, 2004 10:12 am
Местоположение: sofia

!!

Мнение от alen vid »

aseto написа:Това ми напомня за още една разлика. В България работодателите са надути и високомерни. Тук всички поздравяват учтиво и се държат много любезно, без презрителното отношение, което е характерно за българския работодател. Предната седмица например тъкмо беше паднал големия сняг. Бях свършил работа и си разривах колата от снега. До мен имаше един Нисан Армада и един чичко също здраво работеше с четката и стъргалката. Той първи ме заговори, после аз почнах да ръся простотии, както съм свикнал, той видимо се зарадва. Ударихме едно лафче на "ти". На следващия ден разбрах, че това е заместник шефа за Канада (това е най-голямият производител на козметика в света). Та мисълта ми е, че тук някак си е по-лежерно, без надути празноглавци, които се отнасят със служителите си като с нищожества. И затова, Бате, като че ли по-рядко се налага да ти се прииска да ги причакаш в тъмното.
Абсолютно съгласен !!!!!! - и не само повечето от тях са такива надути келеши (има и свестни , не може да се отрече ) ами и по мое време най-мразех мутрите - абе влиза в заведението все едно му е бащиния , блъска , рита , говори на висок глас , ... а, имах едно преживяване по онова време :
значи , седиме си с жемата в едно заведение ... и по едно време идва една тумба мутрафони , седнаха на съседната маса и по едно време единя ми вика :
"- абе , тоя стол до тебе нал е свободен а ? "
аз му отговарям - не не е свободен , съжалявам !

ония гледа гледа и по едно време се изцепи през цялото заведение :
"- шшшшшш Петко я ела тука да ми донесеш ония стол бе еби му майката от баровци "
това явно беше името на бармана , щото един човечец дойде до масата и застана с гръб към тъпанара , и гледам че се опитва да ми подскаже нещо - шепти , вика "- моля Ви . дайте ми стола да си нямам проблеми "
Значи просто - нямам думи !
alen vid
Мнения: 418
Регистриран на: Съб Юни 05, 2004 10:12 am
Местоположение: sofia

!

Мнение от alen vid »

aseto написа:Сещам се за още една разлика, която не е в полза на българите. Кебекарите (предимно кореняците, а не имигрантите) често извършват някаква доброволна, неплатена общественополезна дейност в някаква форма-рециклиране на отпадъци, благотворителност, доброволно полагане на труд и много други. Ако закъсаш някъде с колата например, е много вероятно да ти се помогне просто така, от солидарност и добра воля. В България също е било така и още има редки проблясъци на обществено съзнание и човечност, но за съжаление мизерията си е оставила отпечатъка.
Не , не приятелю - тука не съм много съгласен с теб .
Давайки ,тези часове доброволен труд - след това си ги пишат в СВ - то и така получават преимущество при борба с тебе за работното място - така че - не го правят ей така просто от добра воля (е , има и такива хора )
Значи самата система им позволява да се гаврят с благородното начинание !
Така нр. ,когато бях в гр.Кебек - отидох да кандидатствам в хотел ИН и там ми дадоха да попълвам формуляр и по едно време - кво да видя , има въпрос и графа :
"давали ли сте доброволен труд , колко часа и т.н. "
попълних попълних и отивам да го дам на рецепцията - питам там служителката : - каква е тази графа и какво е значението ако съм давал такъв труд " , момичето без да се замисля ми отговори "- ами как , то е ясно , ще имате предимство пред останалите кандидати ако те нямат такъв труд "

така че, не ги хвали много много - Юди искариотски са повечето - знаят за кво дават благотворителен труд .
Публикувай отговор