Сервиз дьо гард, курс по френски, социал и плащания...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
ramone
Мнения: 285
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 12:11 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от ramone »

По-добре е,че не сте започнали КОФИ-то от 21-ви август,защото щяха да Ви дават от там само по 460 КАД на месец и то само през учебно време,а по време на ваканциите не плащат нищо! По друг начин стои въпроса,ако социалните Ви изпратят на КОФИ! Към социала от 572 КАД Ви се полагат и пътни по 160 КАД,което прави по 732 КАД на месец,които си ги получавате без значение дали сте във ваканция или не! За да получите тези 160 КАД (на човек) трябва да се вземе бележка от КОФИ-то и да се представи на социалните! А докато започне следващото КОФИ, единственото решение е да се работи на ЧЕРНО (с позволението на честните "данъкоплатци" :wink: )! Желая Ви късмет!
Какво ще бъде утре,най-лесно се познава в другиден...
Аватар
Bubi
Мнения: 379
Регистриран на: Сря Окт 20, 2004 8:02 am
Местоположение: Montreal

Мнение от Bubi »

ramone написа:По-добре е,че не сте започнали КОФИ-то от 21-ви август,защото щяха да Ви дават от там само по 460 КАД на месец и то само през учебно време,а по време на ваканциите не плащат нищо! По друг начин стои въпроса,ако социалните Ви изпратят на КОФИ! Към социала от 572 КАД Ви се полагат и пътни по 160 КАД,което прави по 732 КАД на месец,които си ги получавате без значение дали сте във ваканция или не! За да получите тези 160 КАД (на човек) трябва да се вземе бележка от КОФИ-то и да се представи на социалните! А докато започне следващото КОФИ, единственото решение е да се работи на ЧЕРНО (с позволението на честните "данъкоплатци" :wink: )! Желая Ви късмет!
Какви са тези глупости? Социалните не могат да те изпратят на КОФИ. Ако ходиш на КОФИ получаваш 400 долара + 60 долара за транспорт на месец на човек от КОФИ-то за присъствените дни. Ако си на социал и социалните решат да ти плащат за курс по френски въпроса стои по друг начин. Те не могат да те изпратят на КОФИ. Трябва да караш курс по френски към Комисион сколер. По принцип тези курсове са до 12,55 на обяд, но ако социалните ти плащат трябва да стоиш до 16,00 след обяд и присъствието ти е задължително. Социалните плащат по 30 долара на седмица на човек + 60 долара на месец картата за градския транспорт. Също така те плащат до 1 година само за франсизация. Също така зависи дали си семеен или не, защото ако не си семеен социала е 572 долара на човек може би, не зная, но ако си семеен е между 880 и 990 за двамата, което не прави 572 на човек. Преди да подадеш някаква информация във форума трябва да си сигурен в нея, защото така можеш да объркаш някого. Ти за втори път подаваш информацията по този грешен начин. Аз например си попълвах документите за имиграция, помагайки си изключително много от този форум и слава богу, че не съм попаднала на подвеждаща информация, но пищещите тогава, много от които не пишат вече във форума просто искаха да помогнат наистина, а не си чешеха само езиците.
Аватар
Bubi
Мнения: 379
Регистриран на: Сря Окт 20, 2004 8:02 am
Местоположение: Montreal

Мнение от Bubi »

Не става изобщо въпрос за молбата за социал. Въпроса е принципен. След като не си сигурен в информацията не е необходимо да я пишеш дори по няколко пъти във форума. Комично е, че във форума има една определена група хора, които си нямат друга работа освен да се заяждат и пишат едни и същи банални неща, обръщайки всеки въпрос както им е удобно. След като няма какво да напишете по конкретно зададен въпрос, прескочете го и това е. Толкова ли е сложно, никой не ви кара насила да го четете. Ако можете да отговорите, отговорете. Много е просто. Защо от всяка една тема трябва да се създават безконечни караници от 20 страници "за" и "против" социала, "за" и "против" Канада и т.н. още много "за" и "против" и трябва да се плюем един друг. Не го разбирам.
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Защо от всяка една тема трябва да се създават безконечни караници от 20 страници "за" и "против" социала, "за" и "против" Канада и т.н. още много "за" и "против" и трябва да се плюем един друг. Не го разбирам.
Просто защото сме българи. Като отделни личности сме велики, всеки сам за себе си, а като общност сме пълна нула. И оцеляваме поединично и на малки групички.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Мнение от Странджата »

Всеки си влачи неква психарийка от родната казарма :twisted:
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Странджата написа:Всеки си влачи неква психарийка от родната казарма :twisted:
Вече я отмениха и казармата, но това едва ли ще промени манталитета на нацията.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Мнение от Странджата »

Kазарма имаше доста десетилетия другари... и след мъглата ... ха АЗИС !
chinois

Мнение от chinois »

Много от тези неща доста бързо се променят и това , което е било преди 3-4-5 години отдавна вече не е така. Освен туй доста често, особено по сложен въпрос професионалистите , които решават въпроса са на противоположни мнения. Две чиновнички от две съседни гишета дават различни отговори. А що се отнася до работата на черно, тук правят голяма разлика между хора родени тук и живеещи в едно село в Лорентидите, в което е затворил единствения шивашки цех и работещи на черно и взимащи социял и правещите същото, но със статус на перманентни резиденти. :lol:
Сигурно е приятно да не плащаш данъци, но тук въпроса е какво може да ти се случи ако те хванат.И каква е вероятноста за това. И каква ти е печалбата. Изобщо болшинството от хората са като водата и тока - вървят по най-малкото съпротивление и факта, че работата на черно не е единственото занятие на повечето хора тук иде да покаже, че има нещо , което ги кара да не го правят. Мисля си ,че на дошлите тук им харесва тукашната действителност повече от онази , която са оставили. От тях зависи как ще се поставят в това общество. Колкото и да са табарнаци, местното население, все пак признава истината и не вика на черното бяло(винаги :lol: ). Някой по-лесно и веднага, други по-трудно и след време , но всеки получава каквото заслужава.Генерализирайки здраво, де и според личния ми опит, а и туй дето чета във вестник "Metro", които е най-могъщия весник тука. :lol:
Туй сега не е оффтопик значи!
Когато си без работа в Квебек , може да ти помогнат така:
http://www.prestationsducanada.gc.ca/fa ... id=2&geo=6
Това е закона:
Loi sur l’aide aux personnes et aux familles
http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... 3_1_1.html

Това е правилника за неговото приложение:
Règlement sur l’aide aux personnes et aux familles
http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... _1_1R1.HTM

А за социяла... ходи и смятай.
http://www.mess.gouv.qc.ca/securite-du- ... e-base.asp

Ето ти накрая форма да задаваш всякакви въпроси чрез телефон, факс, телекс,поща , ел.поща и пощенски гълъби (оопс забравих за бележки в бутилки ).
Ще ти отговорят професионалистите от бюрото по жалби т.е. най-компетентните в това, е верно, на френски или англииски, :lol: но пък вярно.
http://www.mess.gouv.qc.ca/services-a-l ... oindre.asp
Публикувай отговор