PEO sucks!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
borimira2

PEO sucks!!!

Мнение от borimira2 »

Iskam da se akreditiram kato Professional Engineer in Ontario PEO. Ne e taina, che trjbva da se mine prez edna izkluchitelno problematichna instancia na kojato darjavata e dala poveche vlast, otkolkoto te sa v sastojanie da nosjat. PEng dava shansove za po-dobra rabota i nai-vajnoto PRESTIJ. V mnogo ot objavite za rabota v sferata na engineering ako ne e entry level position stoi tochno ei tazi dumichka PEng.

Ima si procedura, kojato se sledva. Za da se javja na izpit prez April trjbvashe da podam dokumenti do 15 January. Napravih go. Dnes se obadih i se okaza, che nikoi oshte ne e otvarjal mojata application i ne e raboteno po mojat file do tozi moment. Dobre che se obadih da mi kajat, che trjbvalo dopalnitelni neshta da im pratja. Zabelejete kakav tap problem vaznikna.
1. Imam master ot Kanadski prestijen Universitet . Za da me priemat master programa tozi Universitet te mi evaluatnaha obrazovanieto ot BG i kazaha da tvojata programa ot BG pokriva bachellor level v Kanada i e dori poveche ot bachellor, no e po-malko ot master. Poneje tozi universitet e prestijen, edin ot nai-dobrite v kanada, logichno e da se saobrazjat s tjahnija evaluation, vse pak e kanadska educational instutution i mi evaluatva based on the canadian standards mojata bg diploma).
2. Predi da emigriram kato skilled worker beshe jelatelno da bada approvanata kato engineer ot Canadian Professional Council of Engineers (CPCE), koito sa chast ot CEAB (Canadian Engineering Acreditation Board). Platih si navremeto goljamata suma, kojato mi poiskaha, poluchih edin list hartija, pokazah go pred emigrantskite vlasti i tova e. Dnes razbrah, che tova veche SLAVA BOGU e otpadnalo kato iziskvane. Znachi i ot CPCE (CEAB) mojata diploma ot BG sashto e evaluatnata i approved spored kanadskite standarti. Ako poglednete vnimatelno application form za PEO tam pishe: hold an undergraduate engineering degree from a Canadian Engineering Accrediation Board (CEAB) - accredited program (or posses equivalent qualifations). Znachi mojata diploma e vse pak accredited ot CEAB, Da ama NE: mojat sluchai e drug, na mene v dokumenta koito CCPE (CEAB) mi go e izdal tam pishelo: tozi assesment e samo za emigration!!!. T.e nov trjbva. Znachi neka na budalite emigranti da im priberem parite, ako im trjbva za neshto drugo, parvo trjbva da si platjat i da pochakat njakolko mesetza...

3. Ot PEO dnes mi kazaha, ne priznavame nito ot Universiteta ti, nito ot CCPE evaluationa ti, zashtoto toi e bil prepared za emigration purpose. Nie trjbva da Vi napravime nash!!! OH, Kanada!

Sega zaradi tozi assesment njama da moga oshte pone polovin godina da se javja na izpiti po ETIKA I PRAVO (koito trjbva da darja da stana PEng i sigurno osthe pone tolkova da polucha tehnija tap sertificat.) No az shte se borja s tjah i njama da se predavam lesno:))

4. Dnes govorih s edin kolega turchin, toi e imal problemi ot sashtata tazi discriminated asociatzion. Poneje toi e bil v Turzia poslednite godini menager na sobstvenata si ingenerna firma, tezi ot PEO sa mu kazali, vij kavko poslednite godini ti si bil menager i ne si se zanimaval verojatno direktno s enginerstvo, nie se opasjavame, che vsichko veche si zabravil.... SRAM I POZOR!!! NE e li tova discrimination?!? Poradi tazi prichina sa go pratili da darji njakolko professional exams...

Taka, che kogato Canuck (nishto lichno) se optiva da vi kaje kavki problemi ima s bg bjurokratschtina, molja Vi ne se zablujdavaite, che tuk e neshto po-razlichno.

Rabotja za Government i znam kakvo e. Dori v Kanada nesluchaino ima izraz: Wellcome to Government!!!....

I nakraja samo da vi kaja, che za da nosja tova PEng pred imeto si, trjbva da plashtam 185 CAD annual fee na tezi tapanari!!! No carierata go iziskva:((((((((
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Hi Borimirke,
Predi da ti razkaja moyat experience iskam da te pitam neshto. Ti zashto iskash da se lizenzirash kato engineer? Za da mojesh da si tarsish rabota ili za da si namerish rabota. Ima MNOGO tanka razlika... Ti mislish li, che shte si namerish rabota kato engineer ako si litzenzirana? Tezi sredi sa mnogo konservativni (koeto e OK) i ne sam siguren, che shte te priemat kato ravnopraven engineer, dori i da si licensed. Ta ideyata mi e kak da se vleze v takava zatvorena sreda?
Moyat opit pokazva, che e po-dobre da se uchi nyakolko godini po spetzialnostta v Canada. Dokato uchish shte vlezesh v systemata.
Aç çàïî÷íàõ êàòî ñòóäåíò â Êàëãàðè è íà ïúðâàòà ãîäèíà ìå âçåõà íà ëÿòíà ðàáîòà â íåôòåíà êîìïàíèÿ. Íà âòîðàòà ãîäèíà ìè ñå îáàäèõà ñàìè, áåç äà èì ïðàùàì ðåçþìå. Ñåãà ñè áà÷êàì êàòî ãåîëîã, ó÷åéêè çàäî÷íî, è íå ìè ïóêà äàëè ùå ñòàíà ÷ëåí íà øèáàíàòà ÀÏÅÃÃÀ (àñîöèàöèÿ íà ïåòðîëíèòå èíæåíåðè, ãåîëîçè è ãåîôèçèöè íà Àëáåðòà). Îãðîìíàòà ÷àñò îò ìîèòå êîëåãè (îò èçáðîåíèòå ñïåöèàëíîñòè) íå ñà ÷ëåíîâå íà ÀÏÅÃÃÀ. Ãîâîðÿ çà êàíàäöè, õîðà ñ ïî 5-35 ãîäèíè ñòàæ. Íà òÿõ ñúùî èì ñå äðàéôà îò áþðîêðàòè!!! Ìåæäó äðóãîòî, àç ìîãà äà ñòàíà ÷ëåí íà ÀÏÅÃÃÀ äîãîäèíà, íî òå ìîãàò äà ìå õâàíàò çíàåø çà êúäå.
Òàêà ÷å, çàùî íå ïîìèñëèø çà ó÷åíå. Àç ñàì íà 34 è îùå ó÷à.......
Íàçäðàâå
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

e koi e toya tolko prestijen universitet, be Boromirke? che ne smeesh da mu kajesh imeto. eto az s gordost kazvam moya prestijen universitet - Sofia University. :lol:
borimira2

Мнение от borimira2 »

Alex, Ama Az v Kanada uchih veche:)) Ili pak da ucha:)) Ti moje bi ne si me prochel vnimatelno, to tolkova info tolkova neshto... izpisah.

Ontario e malko po-razlichen sluchai bih kazala. Horata s PEng sa mnogo respected i dori i da vlezesh v consulting company, nekakvi si samo s bachellor kanadtzi zashtoto imat PEng rastat v karierata si. I rano ili kasno i ti se prinujdavash da go napravish. Sashtoto e i v municipalities. I poneje tova sa 2 optzii za mene za badeshta better rabota, trjbva da se saobrazjavam s tjah.

Sashe, ne e vapros da ne kaja koi e tozi universitet. Prosto idejata mi beshe, che vse pak e prestijen i bilo trjbvalo da se otzeni tova. V BG sam uchila vav VIAS, tuk v UofT.
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Ñîðè Áîðèìèðêå,
Âåðíî íå ñàì òå ðàçáðàë. Êàêâà å òàçè îðãàíèçàöèÿ êúäåòî èñêàø äà ñå ïðèñúåäèíèø? Íà ñòðîèòåëíèòå èíæåíåðè èëè íà êàêâî.
Ìîãà ñàìî äà òè ñòèñêàì ïàëöè è äà òè ïîæåëàÿ óñïåõ äî îêîí÷àòåëíàòà ïîáåäà íàä ãàäîâåòå!!
Òîâà áþðîêðàòèòå íå ñà èçìèñëåíè â Áúëãàðèÿ, äàæå òóê å ïî-çëå â íÿêîè îòíîøåíèÿ. Ïðåäñòàâè ñè ÷å, âçåìåø ìå÷òàíàòà õàðòèÿ ïî-ñêîðî îòêîëêî ïî-êúñíî è ñëåä òîâà ñå ïðåìåñòèø â äðóãà ïðîâèíöèÿ...... Êîøìàðúò çàïî÷âà îòíà÷àëî......
Àç íà òîâà ìó âèêàì åâðåéñêà ðàáîòà- äà ñå ïðàâÿò ïàðè è äà ñå ðåêåòèðàò õîðàòà äî äóïêà. Ñúùîòî âàæè çà ó÷èòåëè, äîêòîðè è ïðî÷åå- ñìåíèø ëè ïðîâèíöèÿòà, òåðîðúò çàïî÷âà îòíà÷àëî. Ìàìêà ìó è ïðàñå.
Íàçäðàâå
borimira2

Мнение от borimira2 »

ALex,

Tja e na vsichki engineers, all together. O, da, premestja li se izvan Ontario, mi e jasno:)) Ete zatova me kefjat sertifikatite na schetovoditelite i finansistite. Edin i sasht e za tzelia svjat. Amerikanski, no... kato se licenzirash vednaj v tzjal svjat ima value. Edin i sashti izpit za vsichki, nezavisimo kade sa v USA, Canada, BG...

O, shte im vzema tapata hartija sas sigurnost:)) No malko nervi shte ima:))

A i za da dopalnja predstavata kolko sa gadni tezi bjurokrati ot PEO, oshte interesno neshto, kogato si zapochanh emigratzionnata procedura bjah sas starite bg international passports (s frenska transcription). Kogato vljazoh v Kanada vljzaoh s novija BG pasport (english transcription of the names) i im pokazah starija i im kazah za tazi promjana i pomolih emigration officer da promeni imeto spored novata transcriptia. Vse pak tozi list hartija e v pasporta mi. Nikakav problem. Choveka sloji edna zvezdichka do predishnata transcriptzia i otdolu napisa i podpisa NOTE: Please read as follows... Ottam natataka SIN, Health Card, Credit Cards, Banks vsichki vzemat pod vnimanie tazi zvezdichka. Tezi OTVORKOVTZI, ne....:)))) moite dokumenti sega shteli da minavat prez tehnija legal department hahaha... ANother half year probably:)) Mnogo sa zle gorkite... Kolegata tuchin (komshuto) me posavetva, otsega natatak pishi v resumetata si: Eligable for PEO (in process, i file No.). Nali znaete nie balkancite sme creativni vse shte mu izmislim tzakata:))) I kakto vijdash ALex usmihvam se i prodaljavam napred:)) Svetat e otzeljal zashtoto se e smjal:))))
bateto

Мнение от bateto »

Da vi imam problemite,vie za edna godina master napravihte ,a az se borya s byrokraciyata v Quebec da izkaram edna tapa prof.shof. knigka i ne uspyah ,sega deystvam po vaprosa v Ontario,may tryabvashe da se hvana s mastera .po lesno steshe da stane.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Bore, sorry mnogo za problemite, koito ti sazdavat tiya tikvi ot PEO. Prava si, burokratite sa neshtastnici navsyakade, ne samo v bg, ami i tuk.
Dano, obache vsichko da se opravi i da vzmesh toya certificate po-brzo otkolkoto ochakvash! Ideyata na turskiya ti kolega da pishesh veche tvoya file # i che si eligible za tova e sashto mnogo dobra. A, inache se chudya, zashto ne si kazvash ot prviya pat, che si zavrshila U. of Toronto. Vse pak tova e nay-prestijniyat kanadski universitet i edin ot nay-prestijnite v sveta.
Good luck i ne se yadosvay mnogo!
Bate, i tebe mnogo te nakovaha s taya knijka, chak az se vazmutih, mon ami! Abe, ti vyarno, shto ne izkarash edin master's degree?! :P
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
todor73

Мнение от todor73 »

AlexAA
Мамка му и прасе.
Наздраве

mamka mu i prase i az tova kazvam. kato idete v niakoi universitet i vi kajat mnogo ste dobri, magistqr ama malko ne vi dostiga. sto ne kajete da vi priznaiat polovinata izpiti i vmesto da pravite maitrise za nisto, da napravite za sqstoto vreme edin bac. s maitrise posle v orderite ste vi se ismeiat, a s tukashen bac ste vi priemat odma. e verrno che sme uchili 5 god. v bg, pqk sega otnovo za injenerin. ama c'est la vie, za masata stava duma tuk, ne za dvama, trima deto sa namertili de s kqsmet, de s mnogo qkql rabota.
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Borimira, imam edna ideia...shto ne probvash parvo da stanesh chlen na Quebec-skoto PEO (Ordre des Ingénieurs du Québec) i posle bez problemi za 3-4 mesetsa mojesh da vzemesh i chlenstvo v PEO. Az gi imam i dvete, zashtoto poniakoga imame propekti v Ontario. Tova beshe malko na shega, no ako smiatash che imash problemi s PEO, triabva da doidesh i da vidish nashite "sladuri"... :shock:
Za nishto ne stavat i samo frenskia im e v glavata. I oshte neshto da znaesh ot mene. Ako si chlen na ordera na Quebec mojesh lesno da vzemesh chlenstvo v druga ingenerna organizatsia na niakoia provintsia, no ako si chlen na PEO, da rechem, mojesh da stanesh chlen na OIQ SAMO ako uspeesh da se spravish s frenskia (toi e zadaljitelen izpit)....skivash li sega che ne si samo ti s problemi...na mene mi otne 2 godini uchene kato nenormalen samo za toia frenski... :evil:
Smelo napred i nikakvo otkazvane. Te tova iskat, no ti im pokaji sreden prast i derzai...nie sme ako ne po-dobri ot tiah, to pone kolkoto tiah...i ne zabraviai che kakvoto i da ti govoriat, stava vapros za pari :wink:
borimira2

Мнение от borimira2 »

Zdraveite i blagodarja VI za postingite:)

I samo da vi dopalnja idejata: CEO sucks!, shte vi kaja oshte neshto interesno:)

Te NE PRIZNAVAT legaliziranite ni diplomi i sertifikati ot bg, dori ne im puka fakta, che sa legalizirani i podpechani ot ministerstvo na obrazovanieto!!! Za da razreshite tozi problem trjbva da namerite bg PEng, koito da si sloji podpisite na moite copija ot diplomite i da npishe pisma YES prevoda e veren i az vladeja pismeno i ustno i dvata ezika!!! ...:)))
ili kakto kaza Mecho Puh vsichko e pari:)) i ot edna partija te prasthat da podpomognesh druga: t.e. Ontario Proffesional Translators:)))

Canuck, nikakvo otkazvane shte se borja s tjah do posledno:)) A za universiteta, kavko da ti kaja. Prosto ne iskah da paradiram s fakta koe tochno uni sam zavarshila:)) Pak i vse pak moja Universitet si ostava VIAS v Sofia. Te sa tezi koito sa me nauchili da mislja kato ingener i sa mi dali osnovata:)) VIAS go zavarshih s goljam kef i jelanie, UofT po zadaljenie:)) By the way, Canuck sorry za prezidenta na maketata!

Mecho PUh, chuh vchera ot diskusija s kolegi ("chujdenci", razbira se), te drugite ne znajat nishto... Che nashata Ontariiskata i vashta Quebekarskata eng. assoc. bili unikalni:)) Taka, che mersi:)))))))

Az otdavna vsicko vzemam s nasmeshka, kato majat na Laura:)), no nali sme si balkantzi, afektirame se lesno, no i lesno ni minava, osobeno kato napsuvame njakogo:)) Serbite sa unikalni v tova otnoshenie:))) Nali taka Canuck:)

Bate, a ti shto ne doidesh do Hull i da se javish na izpit tuk. Znam, che ot Toronto bjagat po-dalechko za da si vzemat knijka, che okolo Toronto osven che se chakashe mnogo za data (sega neznam dali e osht taka) i mnogo kasat:)) Are takmo shte se zapoznaem :)
bateto

Мнение от bateto »

Mersi za ideyata ,ama to stava duma za profesionalna kategoriya ,lyubitelska imam ot Mtl. ot 1,5god,ot dva meseca imam i ot Ottawa,dage i na kurs za prof.shof. se zapisah tam ot drgiya mesec ,ami ti sto ne pisa ,che ste se zapoznavame ,vchera si smenih kursa ot campusa v Ottawa v toya v Cornwall,che mi e po blizo.Uh ,che ma hvana yad.
borimira2

Мнение от borimira2 »

ima zashto...:))).. e nishto de ima opravija:))
bateto написа:Mersi za ideyata ,ama to stava duma za profesionalna kategoriya ,lyubitelska imam ot Mtl. ot 1,5god,ot dva meseca imam i ot Ottawa,dage i na kurs za prof.shof. se zapisah tam ot drgiya mesec ,ami ti sto ne pisa ,che ste se zapoznavame ,vchera si smenih kursa ot campusa v Ottawa v toya v Cornwall,che mi e po blizo.Uh ,che ma hvana yad.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз сега смятам да кандидаствам за ордера на инженерите в QUEBEC,проверила съм процедурата ама ме притеснява френският някой може ли да ми каже какво то4но преставлява този изпит .Не 4е утре съм на изпит ама принципно.Не познавам никой който да е минал процедурата и ми е лубопитно.
Заключено