КОФИ-то

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Alina

КОФИ-то

Мнение от Alina »

Здравейте приятели

В4ера най-после ми евалюираха френския, при положение 4е дойдох на 4.12.200З. Та досега ме връщаха З пъти по разли4ни при4ини и най-после на 4-я успях да го евалюирам най-после френския.

Това което ще напиша е ли4но преживяно и не озна4ава 4е навсякъде е така. Така е вероятно само тук, в Гатино. И моля ви не запо4вайте да се плюете това е така, това не е така. Навсякъде е разли4но.

Сори 4е пиша 4, но нямам заветната букви4ка, както и с - вместо с като Саревиса.

Настаниха ме на едно бюро срещу евалюиращата и тя ми изкара някакви картинки със разли4ни сюжети.

- Жена излиза от къща
- Някой си 4ака на спирка
- Двама ядат в ресторант
- Дамата пита сервитьора за телефон
- Хора се ка4ват в асансьор
- Някой се ка4ва по стълбите
- Друг спи
- Слуша музика
- Прибира се в къщи

---- и все такива обикновени и елементарни нещиса.

Накараха ме да го разкажа в сегашно време, после в минало време и после в бъдеще време.

Абе много лесно ми се видя и си викам, дай ще правя грешки, нали наскоро го обсъждахме това в клуба за разли4ните нива. И взех да мисля умно и да правя грешки в минало време с двата любими глагола, а на няколко думи4ки дори я попитах как ли ще стане при4астието. тя беше много добра да ми обясни как :lol:
Аз и благодарих и няколко пъти умно ги повторих след нея.

После на бъдещето време я попитах в кое време да ги направя - просто или прош4енсето мамино златно. Тя ми вика, което ти е по-лесно. Ами много ясно, проша, кое друго. Тук не вървеше да се правя на идиот, просто не става.

После ми показа разни други картинки, където казваш - какво е времето, хубаво, лошо, вали ли, слънсе ли грее, един 4овек с ку4е си годи по улисата а ку4ето подгонило котка, а тя какво прави, защо бяга, ами страх я е, затова бяга...Т.е. употребата на глагола Авоар.

после колко е 4аса на една друга картинка, разни хора гледат магазини, кой за какво е, те от коя страна на магазините са. И някакво 4енге прави акт на някакъв шашнат 4ове4ес. Е това наистина не го знаех и не трябваше да разигравам театър.

Пита ме дали мога да 4ета и пиша.

И това беше вси4ко.

Не ме накара нищо да про4ета и нищо да напиша. Какъв резил. Аз съм дълбоко обидена. О4аквах много пове4е.

Та през време на т. н. евалюасия правих системати4ни и груби грешки. И накрая си викам, ех, докарах си второто ниво поне. Защото не се знае какво може да стане, вси4ко може да се слу4и. Та исках да ми пишат по-ниси4ко.

А и запо4нах с това, 4е не искам да ходя на Кофи курсовете, а на ве4ерни, за да мога да работя и т.н.т.

И въпреки това познайте кое ниво ми даде маската. 4-то.

Абе тея луди ли са бе. Как така съм 4-то ниво. Та аз действително имам крещяща нужда от сериозен френски. Трябва ми да говоря и да разбирам, т.е. да слушам. А също и ми трябват страшно много нови думи. Как могат да те осеняват само с елементарни думи4ки, които ги у4иш още първите седмиси като запо4неш да у4иш френски.

При вси4ки тия груби грешки и 4удене и маене. леле, ами ако не бях положила усилия можеше да им кажат 4е няма нужда от френски курсове изобщо.

Само 4е имам, и то сериозни. Още ми е много трудно с разбирането. Някак си още не съм свикнала с тази напевност тук. Нали някои букви ги удължават а други просто ги схрускват.

Е, не е като в на4алото, но имам огромен проблем с разбирането.

Та така.

За тези които още не са го евалюирали, да го имат в предвид.

накрая ми каза, 4е ако все пак реша да посещавам курсовете, мога винаги да се върна при нея и да си карам 4-тото ниво, и ми даде телефон за ве4ерните курсове.

Това е приятели,

И моля ви, наистина, не се плюйте, поне не и в тази тема. Защото наистина ве4е по4ти съм спряла да влизам в клуба заради тия глупости и добре 4е е него брата Канак -а да ми казва как се движат нещата тук и да ми дава инфо за нещата които ме интересуват.

В крайна сметка този клуб е за помощ на хората, които имат нужда от нея, нали...
Alina
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Да, това с евалюацията си е така и по моя опит, аз дори не казах, че оня спящия на картинката спи и пак ми дадоха 3-то ниво. За минали и бъдещи времена не е ставало дума. Нещо на прозиношение ли го докарваме, та се заблуждават, че знаем ... На една приятелка (която иска да учи френски, защото смята, че не го знае), й казаха директно - "не си ни в целевата група".

Добрата новна е, че все пак си чакала само месец и 1/2 за евалюация, в Монреал лятно време е 3, за зимъска не знам.

Виж в университета ако можеш да се запишеш на курс по френски, за който и да ти дадат и кредит. Хем кредит, хем ще учиш френски, хем ще си допълваш заетостта до фул-тайм, ако имаш нужда.

Успех с френския! Не се предавай като пишещия тези редове :)
Аватар
Papi

Мнение от Papi »

Cofito e edinstweno i samo da ti dadat credit card.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Radavi se che sa te slogil 4 nivo zashtoto tamun niama da si gubish vremeto. Az iskarax 4 i 5 nivo v COFI i spored men nishto ne nauchix,dori mnogo novi dumi niamashe.Samo ot 5 nivo imashe leka polza che mi beshe mnogo dobur uchitelia,ama vse pak tukashnite kursove sravneni s bulgarskite ne struvat.Neznam kak go postigat ama za 6 chasa na den vzimash po malko ot kolkoto v Bulgaria za 6 chasa na sedmica.
Edna priatelka doidoxa s mugut i na 2 noemvri v Monteal i oshte ne sa minali evaluacita,data im e chak za mart mesec,napravo ugas.
Аватар
Papi

Мнение от Papi »

Mmmmm da da, sega kato se zamislq Kanada moge da se okage dosta nepriqtno mqsto za tezi koito ne znaqt ezik.... :(
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

Alina... Като чета това което си написала и като знам какво се учи в момента в КОФИ наистина са те оценили правилно. От първо ниво с продължителност 2 месеца изискването да преминеш във второ ниво е да познаваш азбуката, да спелваш името си. Да разбираш елементарни въпросчета и да отговаряш в сегашно време как се казваш, от къде идваш и какво работиш. Ако вечер не си доучваш от българските учебници и граматики ще завършиш нивото както си го започнал. Във второ ниво се учат основните времена, минало, бъдеще, причастия се взимат за 2-3 дена на куп :wink: а после си говорим за облекла и как се пазарува, проблеми в къщи - от битови до семейни, болести и други щуротии. Набляга се на писането, а с говоренето се оправяйте сами.
Аз на теста за определяне на нивото по френски от вратата заявих че искам да говоря на английски, на което госпожата любезно ми обясни че трябва да покажа колко владея френски. Но аз съм си инат и не казах и думичка на френски освен че преброих до 10 като изпуснах половината цифри, на картинките които се опита да ми покаже и казах че нищо не мога да кажа. Нямаше начин да не ме запишат в първо ниво :oops: Интересното беше че след 1 месец като се обади да ми каже че трябва да започна курса вече спокойно си говорихме и нямаше никакви проблеми.
Ако все пак сте започнали в по-горно ниво, няма проблеми да го повтарите. Казвате че ви е трудно и оставате стига да не сте показали че наистина се справяте добре. Имате право на 1000 часа, които са 5 нива.

SSTTOO...За какво служат кредитите които се получават когато запишеш френски след като завършиш 5 ниво на КОФИ, знам че се държи изпит и има стипендия и че много китайци след като завършат КОФИ отиват да учат френски в университета. Къде ще ми свършат работа тези кредити?
Между другото снимката ти е много актуална, нали преди 6 дена започна годината на маймуната, ти да не си роден в тази година? Китайците казаха че била много успешна година. :beer: :D
Ние сме независими, защото нищо не зависи от нас!
Аватар
clio
Модератор

Мнение от clio »

Аз лично, имах голям късмет. Пристигнах на 17.01.04 и се оказа, че има свободно тестване за КОФИ на 27.01, на което отидох. Оказа се, че съм за 2 ниво (писмено), но за това ниво нямало хора и евентуално щяло да се съберат в началото на май. Което си е кофти работа и направо обезмисля ходенето в КОФИ, както ми каза и самия интервюиращ.
Съществува една теория, според която, ако някой някога открие какво представлява Вселената, то тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-загадъчно и необяснимо. Съществува още една теория според, която това вече се е случвало.
Joy

Мнение от Joy »

Ето така се ходи на тест за Кофи-като мравката,а не като вас! :D
Като са казали хората,че нищо не се казва на теста,това означава ДЕЙСТВИТЕЛНО НИЩО! Аз за своето "нищо" получих 3 ниво,защото тестващата била преподавала в София във френския център и заяви,че не е възможно нищо съвсем да не знам.(гаднярка!)
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

Клио аз си мисля че в последно време всячески се опитват да намалят желаещите да учат езика. Също и да съкратят нивата. При нас няма в този цикъл първо ниво а има 2 втори нива. Мислят си че като удължат времето за започване хората ще си намерят работа и после сами ще се откажат от курсовете. Ти в кой корфур си в Монрал? Опитай се да си смениш корфура, не вярвам да няма никакво второ ниво, което да започва от март, а това пък че няма определени хора да започнат това ниво не е вярно. Най-много хора ги определят за това ниво.
От правителството са съкратили много средствата за КОФИ. Преди Новата година ни казаха че преди са отпускали пари и за празнуване на Коледа в училището, а сега нямат пари.
Joy

Мнение от Joy »

Мравка,ти не го разбра нещо...Аз доколкото разбирам той е за "писмено" ниво,което значи 6-то."2-ро писмено"-такова не съществува...Писменото е само едно и е много трудно да съберат желаещи за него.
Аватар
мравката Z

Мнение от мравката Z »

Джой вярно е че не съм го разбрал, за първи път чувам за такова ниво, това към университета ли е или се плаща като нашите нива.
Joy

Мнение от Joy »

6-то писмено се образува при желание като събират желаещи от всички карфури за Кофи в една-две групи.Там е работата,обаче,че за него нищо не плащат,пък и се учи вечер,така че,желаещи няма.
Аватар
clio
Модератор

Мнение от clio »

Kak taka da niama duxiem ecrit???
Takova nesto mi kaza onia Monsieur :roll:
Съществува една теория, според която, ако някой някога открие какво представлява Вселената, то тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-загадъчно и необяснимо. Съществува още една теория според, която това вече се е случвало.
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Точно така се ходи на такова интервю - усмихваш се мило и ги молиш да ти повторят въпроса на английски защото не си разбрал напълно какво те питат - нищо че въпроса е какъв е адреса ви или какъв е телефонния ви номер :-)) и отивате в първо ниво - мен ме питаха дали не мога все пак да си кажа телефона на френски - много притеснено отговорих че съжалявам но не мога....
До колкото схващам аз, системата е следната - първо, второ и евентуално трето ниво се учи граматика и доста нови думи - нови за начинаещите и малко училите - после се преговаря и се утъпква с изясняване на някои особености на езика - козметични поправки.
Така че всеки си решава какво иска - аз исках първо ниво, за да мина граматиката /макар и не много подробно/ и да понауча малко основни думи - другата ми идея беше че трябва да си автоматизираш елементарните изрази - но ако това си го знаеш от България наистина няма смисъл.
Заключено