parichen prevod
parichen prevod
Znae li niakoy kak moje da se prevedat pari ot BG po smetkata na poluchatelia v Canada? Kakvo e tova "mandat international" i ima li yakova jivotno v BG?
Ako gi pratish po bankov put moge bi shte gi oblogat,ama ne sum sigorna.Probvai da pratish pari4en zapis.Vig http://moneygram.com. Imat sus sigornost ofisi v Bulgaria i v Cnada.Az sum prashtala pari po tiax(ama v drugata posoka t.e ot Montreal )stava mnog burzo i e mnogo udobno
Правил съм превод от България към САЩ, но това беше през 1999г. – преди доста време все пак. Тогава от БУЛБАНК искаха не само номера на сметката и името на човека, но също така да им се покаже сериозно основание (документ) за извършване на банковия превод., а без документ просто отказваха да направят превода. Напрактика трябваше ясно и обосновано да им се обясни ЗАЩО се изпращат тези пари в чужбина. Мисля че имаше и ограничение за максималния размер на сумата, но аз не изпращах голяма сума, така че това не беше проблем.
Много се надявам че в момента нещата са доста по-облекчени и би трябвало такъв превод да може да се направи без проблеми, дано някой друг от съфорумците да има по-пресен опит. Може би най-добре е просто да се пита в някоя българска банка дали и как може да се направи такова плащане.
По отношение на данъчното облагане – канадските банки не са данъчни служби, така че те нямат право да удържат данък върху каквото и да е. Така че върху банковия превод сам по себе си данък разбира се няма.
Но все пак трябва да се има предвид че ако изпратените по банков път пари са доход от гледна точка на канадските данъчни (CCRA), то би следвало тези пари да се декларират в годишната данъчна декларация. Тази тема обаче е много дълга – има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между Канада и България, не всички пари преведени по банков път са облагаем доход и т.н., нямам време в момента за по-подробно обяснение.
С две думи казано – върху банков превод, в момента на превода, канадската банка няма право да ви удържа данък.
Много се надявам че в момента нещата са доста по-облекчени и би трябвало такъв превод да може да се направи без проблеми, дано някой друг от съфорумците да има по-пресен опит. Може би най-добре е просто да се пита в някоя българска банка дали и как може да се направи такова плащане.
По отношение на данъчното облагане – канадските банки не са данъчни служби, така че те нямат право да удържат данък върху каквото и да е. Така че върху банковия превод сам по себе си данък разбира се няма.
Но все пак трябва да се има предвид че ако изпратените по банков път пари са доход от гледна точка на канадските данъчни (CCRA), то би следвало тези пари да се декларират в годишната данъчна декларация. Тази тема обаче е много дълга – има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между Канада и България, не всички пари преведени по банков път са облагаем доход и т.н., нямам време в момента за по-подробно обяснение.
С две думи казано – върху банков превод, в момента на превода, канадската банка няма право да ви удържа данък.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Misalta mi e che ako se prodade niakakvo imushtestvo naprimer apartament ili kashta a veche sme v Canada dali prevoda na pari podleji na danaci iasno e che tolkova pari ne mogat da se iznesat ot BG pri zaminavaneto no mogat da badat prevedeni ot banka izvan BG (naprimer) no ne si spomniam kade sam chel che mojesh da poluchish pari koito ne se oblagat v ramkite na 1 godina .Skoro pitah moy priatel ot Montreal no toy e otdavna pak i raboti 4 godini izvan BG i ne beshe siguren dali 2 ili 3 godini, taka che niama nadejdna informacia . Dali nikoy shte spodeli kak si e poluchil parite ot prodajbata na apartament naprimer nali ima hora koito deklarirat apartamenti vmesto pari na intervuto.
- Теоретично, положението е следното: Дължиш данъци, ако между момента на влизането ти в Канада и момента на продажбата на имота цената на продадениия имот се е покачила. Примерно - когато си влизал/а в Канада, апартамента ти в България е имал пазарна стойност 20 000 лв. Ако го продадеш за 25 000 лв., дължиш данъци върху 5000 лв. - трябва да си ги впишеш в данъчната декларация като доход.milko написа:Misalta mi e che ako se prodade niakakvo imushtestvo naprimer apartament ili kashta a veche sme v Canada dali prevoda na pari podleji na danaci iasno e che tolkova pari ne mogat da se iznesat ot BG pri zaminavaneto no mogat da badat prevedeni ot banka izvan BG (naprimer) no ne si spomniam kade sam chel che mojesh da poluchish pari koito ne se oblagat v ramkite na 1 godina .Skoro pitah moy priatel ot Montreal no toy e otdavna pak i raboti 4 godini izvan BG i ne beshe siguren dali 2 ili 3 godini, taka che niama nadejdna informacia . Dali nikoy shte spodeli kak si e poluchil parite ot prodajbata na apartament naprimer nali ima hora koito deklarirat apartamenti vmesto pari na intervuto.
- На практика, досега не съм чувал някой в Канада да е декларирал подобни доходи

Гратисния период в който новодошъл емигрант може да внася имущество в Канада без такси е една година, но всичко което ще се внася трябва да е предварително описано в "List of Goods To Follow" който се предоставя на митницата при първото влизане в Канада.
- fe_ya
- Ефирна
- Обратна връзка:
Много зависи от сумата която искаш да пращаш - за по-малки суми удобен вариант са международните дебитни карти - прави се такава в БГ и се пълни от там а се ползва в Канада като за тегленето има сравнително малки комисионни - за по-големи суми може да се прати чек който да се осребри тук. Таксите са различни в различните банки но мисля че пак не са много високи - но става за около месец осребряването или поне 20-тина дни.
Ne znam dali 6te ti e polezno no 6te spodelja : Sestra mi zamina za USA. Predi zaminavaneto si prodade apartamenta i vnese parite v EVROBANC Sofia- Tzenrtalno Upravlenie. Vze sas sebe si samo 4ast ot parite. Za drugite ostavi standartni blanki na bankata podpisani ot neja s koito az i pra6tam na 4asti parite. Ako sa nad 30 000lv mi iskat podpisana ot neja declaratzija 4e njamat prestupen proizhod i ni6to drugo. Vjarno 4e sme klienti na bankata otdavna no i s palnomo6tno stava.
Drugija variant e da prou4i6 korespondentskite banki v Canada na tazi v kojato sa ti parite v BG i napravo ot tam da si gi tegli6. Parite sa si tv oi . Ako dokazvaneto na proizhoda im ne e prioblem vinagi moje6 da gi prehvurli6 v 4ujda banka - ako ne na vednuj to na 4asti
Drugija variant e da prou4i6 korespondentskite banki v Canada na tazi v kojato sa ti parite v BG i napravo ot tam da si gi tegli6. Parite sa si tv oi . Ako dokazvaneto na proizhoda im ne e prioblem vinagi moje6 da gi prehvurli6 v 4ujda banka - ako ne na vednuj to na 4asti
It's difficult but it's interesting to live in this world.
Kakqv goliam vqpros stana zaradi 50 CAD!!! Tova beshe sumata, kojato mi se naloji da pratia en tant que frais de traitement de documents. E, izpratih ja, no mi izleze dosta soleno. Naloji se da si otkrija smetka v nasha banka (tova se pravi bezplatno), sled koeto bankata prehvqrli parite ot mojata smetka na smetkata na poluchatelia, no si vse taxe 12 euros + oshte okolo 20 euros za bankata na poluchatelia. Za sqjalenie beshe nalojitelno da platia tesi pari i niamah mnogo izbor.