Za tezi koito sa v Canada, no ne im haresva-vaprosche

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Canuck
Непукист

Za tezi koito sa v Canada, no ne im haresva-vaprosche

Мнение от Canuck »

Hi na vsichki! :P

Prvo si misleh da napravya anketa, no tay kato tya ne moje da obhvane vsichki vazmojni otgovori, reshih da zadam vaprosa napravo, kato dam vazmojnost na vseki da kaje kakvoto iska.
Prosto iskam ot chisto lyubopitstvo, ako badat taka lyubezni vsichki tezi, koito postoyanno komentirat kolko e zle v Canada da mi otgovoryat na 2 varposa: Kakvo vi kara vse pak da stoite tuk? Smyatate li deystvitelno da se mestite v badeshte v druga strana za postoyanno ili shte se zadovolite samo s oplakvaniya kolko e zle tuk?
Dali zashtoto v bg e po-hubavo i ako da, nali zatova sme v mobilen svyat, zashto ne se vrnete? A, ako vi haresva poveche nyakoya druga strana, zashto ne idete tam.?! Ne iskam s nikoy da se karam ili zayajdam, prosto sam lyubopiten. Za taya otvorena anketa poluchih vdhanovenie ot komentara na Bateto, che "jiveem vav vrajeska sreda." A, az si misleh, che vrajeska sreda e da si srbin v Kosovo i da te gonyat shiptari s kalashnici, no koy znae moje i tuk da stavat takiva raboti. :wink:
Nay-dobrojelatelno pitam, a ako iska nyakoy neka psuva. :lol:
Blagodarya predvaritelno na vsichki respondenti. 8)
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
Koko

Re: Za tezi koito sa v Canada, no ne im haresva-vaprosche

Мнение от Koko »

Канак, в не толкова далечното минало доста имигранти стояха в Канада докато си вземат паспорта след което поемаха на юг към Щатите. През последните 2 години обаче това не е толкова лесно по две причини - след 11-ти септември доста неща в Щатите се промениха и сега е по-трудно дори от административна гледна точка за човек с канадски паспорт да получи работна виза там, макар че не е невъзможно. Втората причина е че в момента в Щатите икономиката е в криза и работа по принцип се намира доста по-трудно.

Що се отнася до вражеската среда, незнам какво точно е имал предвид Батето, но според мен вражеска среда в Канада означава че всичко е срещу новодошлите имигранти. Като тръгнеш да си приравняваш образованието, в най-добрия случай трябва да взимаш допълнителни изпити, но има и такива дето трябва да започват да учат всичко отначало. Когато тръгнеш да си търсиш работа - всеки работодател ти иска канадско образование и канадски трудов стаж, а как да имаш канадски трудов стаж без никой да иска да те вземе на работа?

Бих добавил и следното - за мен самият решението ще оставам ли в Канада или не, тепърва предстои да го взема - да кажем през следващите 2-3 години. В крайна сметка човек не тръгва в чужбина с идеята че ще стои там няколко месеца само, нужно е време както да разбереш какъв е живота в дадена държава, така и да решиш дали смяташ да останеш или ще си търсиш късмета другаде.
Аватар
Гой

Re: Za tezi koito sa v Canada, no ne im haresva-vaprosche

Мнение от Гой »

Canuck написа:Nay-dobrojelatelno pitam, a ako iska nyakoy neka psuva. :lol:
Споко бе Кънък.Никой няма да те напсува- никой няма да рискува ,защото ще бъде затрит от форума. :wink: .
Mtl Гой
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

Изображение
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

ако това е олицетворение на Канада и ако бях мъж...........малеиииииииииииии
изобщо нямаше да се замисля.................
Абе "влади' и "киви"много с приличате :)
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

bis написа:ако това е олицетворение на Канада и ако бях мъж...........малеиииииииииииии
изобщо нямаше да се замисля.................
Абе "влади' и "киви"много с приличате :)
Istinata e che az plagiatstvam ot Kiwi, a inache toi mi beshe kolega dokato biah v BG...
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Ех дано този наш български опит да се класира и в канада................

Желая ви успех.
djredhat

Мнение от djredhat »

ami pich kwo da ti kaja,
na men Canada mnoo mi hareswa. Towa koeto ne mi hareswa e che mnogo trudno (pochti newyzmojno) e da si namerish rabota po specialnosta. W 99% ot sluchaite otiwash na potochnata liniq. 0.5% si namirat rabota po specialnosta. Ostnalite 0.5% (kydeto popadam i az) se inatqt i ne mogat da si namerqt rabota po specialnosta, no pyk i ne otiwat na potochnata liniq. W posledniq sluchai pochwash da uchish. Za da uchish - wzimash stipendiq i zaemi. Syotwetno wyznikwa wyprosa - kwo stawa kato swyrshish da uchish? Ami ili si namirash rabota, ili se okazwash s 20 000 CAD na cherweno, koito trqbwa po nqkakyw nachin da wyrnesh. I togawa kakwo bi te zadyrjalo tuk. Wzel si pasporta i begash nanekyde.
Kakwo zadyrja horata da se wyrnat li?
Ami enda elementarna smetka. Cqlata procedura za tuk(bileti, wizi ...) izliza nad 4 000 USD za 2 choweka. Sled towa kato doidesh tuk i dadesh oshte 1 000 CAD za obzawejdane i kato 2 meseca izharchish po 1000 dolara na mesec - are wyrni se ako ti stiska ... zagrqwash li karitnkata.
nqkoi beshe napisal neshto za kolko trudno bilo d se nameri rabota w USA. Sigurno e taka, ama tuk po-lesno li e?
abe ... nqaa se plashish kopeUe 8)
Kiwi

Мнение от Kiwi »

bis написа:...... "влади" и "киви".......
Естествено има голяма разлика между нас.......... Всичко положително което се среща при мен, естествено у Влади го няма и обратното ?! .............пък не е и само това. Природата му е ентелегентна(Влади), което по обясними(необясними) причини при мен липсва........ т.е ако трябва да се оприлича то по скоро бих се нарекъл шушумига, а Влади вие си го знаете. Той е добрия бати В..............

бъдете здрави

o qué mi abuela decía, cuando la verdad es una verdad, incluso los caballos salta al río.
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Интересно колко % от оплакващите се са се върнали :roll:

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
anitsa

Мнение от anitsa »

Все още е рано за да мога да кажа дали ми харесва или не тук, но преди да дойде тук всеки може би трябва на един лист да си напише какво му харесва и какво го дразни в България и ако нещата които го дразнят са доста повече може спокойно да си купи билета. Тук определено нещата които ме дразнят клонят към нула. Хората са си въвели ред във всичко и няма за какво да се ядосват. Представете си автобусна спирка в България. Народ. Автобуса все не пристига, когато дойде прелива от хора и започва екшъна да се задържиш в автобуса или да се качиш- еднакво трудно е. От време на време автобуса спира и в него се натикват и контрольорите за да подсилят и без това огромния натрупан стрес. Даже и те снимат с камера. Първият път когато се качих тук на автобус, тук влизаш от първата врата и си показваш картата или билета, след като седнахме спокойно приятелят ни който ни развеждаше ми пошепна на ухото "контрола" и няма да ви казвам че чак краката ми се подкосиха. Това е натрупан стрес от който трудно ще се отърва. Автобусна спирка в Монреал: Почти няма хора или ако има те са наредени в колона по един и никой не си и помисля да те пререди даже и да си застанал по настрана. Автобуса чака всички да се качат.
Според мен винаги е трудно да намериш подходяща работа където и да си. Но каква е разликата: в България си намираш работа, може да я работиш с удоволствие, но какво получаваш? Малко са добре платените хора. Да не говорим с какви пари се пенсионираш.
Мъжът ми винаги е казвал когато се оплаквах в България, че има и по-зле от нас. Не че ние бяхме добре, но нормално ли е да се успокояваме че има и по-зле от нас?
Имам добре платена и хубава професия, но в България не можех да ходя на работа защото нямаше кой да води и да взима детето от училище. Дали децата ни там са в безопасност след като мен щяха да ме прегазят на пешеходната пътека няколко дена преди да тръгнем и на всичкото отгоре ме напсуваха.
И аз имах много страхове преди да тръгна, но все повече се уверявам че за нас това е било правилното решение.
Andi

Мнение от Andi »

Mark написа:Интересно колко % от оплакващите се са се върнали :roll:
Az poznavam samo edin 8)
Your dreams may be closer than you realize !
anitsa

Мнение от anitsa »

Реших да напиша още нещо с риск да досадя на някого. Преди 9 години брат реши да напусне България. Не можа да се добере до никаква виза за Европа и накрая с триста мъки взе бизнес виза за 1 година за Венецуела една доста екзотична в представите ни държава. Взе пари на заем и след 10 дена вече имаше билет, нищо че не знаеше дума испански. Замина само с една чанта и 400 $ в джоба. Кацна в Каракас и се обади от летището и това беше за следващата една година. Бз език, без право да работи там, в една не бяла държава, където 90% са неграмотни. Държава без никаква социална политика, здравеопазване на нулево равнище, комари на ята и хлебарки като хеликоптери. Върна се на гости след 4 години. Имало е случай, когато за един месец е имал 1 пакет с ориз. Работил е от строител до готвач на кораб и каквото ли не. Но той твърдо беше решил да се устрои там и нито веднъж не се е оплакъл. Сега когато си говорим ми казва че ако е знаел в каква държава заминава никога не би го направил.
Пиша това за да направя сравнение с условията които ни се предоставят: Виза с право на работа в бяла държава с добра социална политика, здравно осигуряване. На всичкото отгоре и ни плащат за да им научим езика та да ни е по-лесно.
Всеки може да сгреши в избора си когато няма никаква информация, а е чел само рекламни брошурки.
Почти всичко което знам за живота тук съм го прочела в този форум.
Благодарна съм на хорта които го създадоха и го поддържат.
Plamen

Мнение от Plamen »

Гой, ти от кога почна да триеш оплакващи се...низнаех че имаш такива права...
Канук, може ли да погледнем на въпроса от друга страна. Да речем недоволен си, но не се връщаш...и то не защото неможеш или не ти стиска, а защото просто си решил да останеш в Канада и да живееш нормално. Това дето ще го напиша не се отнася з амене, защото тука си ми е гот, но просто като възможност...Да речем- решил си и оставаш...ОК. Канада е супер, Канада е върха, но неможе ли поне за малко да речем човек да не е доволен...в смисъл, че знаеш че може и да е по-добре и като човек на който му пука за тая държава да речеш ами това не е добре, не ми харесва и е добре да го променим...така правят и канадците...това е голямата и безценна идея- разнообразието ражда различни идеи, а различните идеи различен поглед върху ситуациите...и току виж нещо се променило за по-добро. Разбира се тука не сллагам плюещите /само/...става въпрос за нормални хора, с нормален живот и умерени възгледи...защо, си мисля аз, човек трябва да е или влюбен в Канада или да я мрази...може да я обича и за това да иска да даде нещо от себе си, за да я направи по-хубава... :roll:
Тара

Мнение от Тара »

Има едно нещо което забравяме-НЕ ВИНАГИ Е ЛЕСНО. За всяко нещо се изискват дори и минимални усилия. Това ни е проблемът на нас като цяло, очакваме нещата сами да си дойдат на мястото. Имам чувството, че ни е в природата да се оплакваме. Тук всеки ден някой ми се оплаква, и не дай Боже да го попиташ "как си?"....Песимизъм, черногледство, вечни несгоди.......
Съгласна съм с Пламен, че е хубаво човек да търси начини да промени средата в която живее, за по-добро. Това е чудесно, но какъв трябва да е подхода, мрънкане или конкретни дела?!
Въпроса е, къде има повече възможности? Това е индивидуална и трудна преценка, която всеки може да сподели. Нещото, което не толерирам, е склонноста на хората да мрънкат просто ей така, за идеята да се мрънка. Не искам да обиждам никого, но така, където и да идем няма да ни е добре, ще ни е трудно и за това, ще сме си виновни само ние.
Силата е в теб!
Заключено