Спорт в Канада
Спорт в Канада
имам въпрос ксъм тези, които са там : как спортувате и най-вече какви кинти излиза. за да ви наведа на отговорите, които беха ме заинтересували ще споделя, че тук в БГ аз лично :
1. ходя на фитнес в зала славия - тренировка 4 кинта време по желание, инструктор се плаща допълнително
2. карам от време на време зимни кънки в зимния дворец - цена за този сезон не знам
3. карам и ски през зимата в Банско, карта 24 лева или 20 студетска, време - цял ден
4. плуване в басейн Мадара на цена от около 2 лева за един час
не обичам да тичам по парковете ако да е безплатно.
ще съм ви много благодарен с информция по въпрова и цени. Иво
1. ходя на фитнес в зала славия - тренировка 4 кинта време по желание, инструктор се плаща допълнително
2. карам от време на време зимни кънки в зимния дворец - цена за този сезон не знам
3. карам и ски през зимата в Банско, карта 24 лева или 20 студетска, време - цял ден
4. плуване в басейн Мадара на цена от около 2 лева за един час
не обичам да тичам по парковете ако да е безплатно.
ще съм ви много благодарен с информция по въпрова и цени. Иво
В това отношение ще си облагодетелстван тук.
1,50 дол.-вход в басейн (1,15-1,45 чАса в зависимост от деня.)
1 дол. вход на зимна пързалка (2 часа).
Може да си изкараш абонаментни карти.Това е,което посещава дъщеря ми с карта.За други спортове не мога да кажа,но като цяло,съм чувала,че в това отношение Монреал е един от най-добре развитите градове с най-достъпни като цена и качество условия за спортуване в Северна Америка.
1,50 дол.-вход в басейн (1,15-1,45 чАса в зависимост от деня.)
1 дол. вход на зимна пързалка (2 часа).
Може да си изкараш абонаментни карти.Това е,което посещава дъщеря ми с карта.За други спортове не мога да кажа,но като цяло,съм чувала,че в това отношение Монреал е един от най-добре развитите градове с най-достъпни като цена и качество условия за спортуване в Северна Америка.
Re: Спорт в Канада
Последно промяна от Rosi на Пет Апр 23, 2004 12:04 pm, променено общо 1 път.
- shnorhela
- Лисодав
- Обратна връзка:
Здрасти Пумпи не те знам за какво по-принцип се интересуваш, но за кънките се писа вече, та за тях ако искаш да е на закрито са около 5КАД на посещение в различните арени, а открити безплатни има почти навсякъде вече. Кънки в WalMArt можеш да вземеш какви да е до 30-40 КАД в зависимост от размера на крака ти, но има супер яки за 150 КАД (за огромно мое съжаление си контузих коляното и ще пропусна тази година). За фитнес-залите имам бегла представа, защото не съм се интересувал да ползвам заедно с други хора такива уреди (все пак тук тези зали са пълни с гейове а по тях има всякакви зарази - на който му е смешно то си мое мнение), въпреки всичко съм виждал реклами за абонамент от 50КАД на месец без значение на брой посещения и престой, то си е като клуб. Другия вариянт (който аз ще приложа веднага щом си взема по-голямо жилище) е да си накупиш уреди. Лежанката е безбожно евтина под 100 КАД, скрипеца се наира до 150 КАД, това е само за пример, тук и най-разлгезения бодибилдер може да се обзаведе до хилядарка с всичко, друг е въпроса че трябва да внимаваш дали ще ти издържи дървеното жилище и дали ти е позволено от наемодателя. А за помощтник винаги ще си намериш някой с твоя акъл с който да тренирате заедно щом е фрий за него.
- shnorhela
- Лисодав
- Обратна връзка:
Абе тук да ти се спортува само, в доста от кварталите, които не са към общината на Монреал има много арени за какво ли не безплатно, басейни -има, бейзбол-има, баскетбол-ужасно много, американски (канадски) - има,евр. футбол - много рядко, но платени има, разни терени за игра с метална топка-има (както и да се играе). За басейните също съм доста с пристрастие, колкото и да ми харесва да плувам, тук мога да ти кажа че не държат много на чистотата, та доста от басейните им се сменя водата на месец или по-рядко, само ги филтрират някакси, на мой въпрос ако се нагълташ с вода не е ли малко нездравословно - отговора беше -ами ние си имаме чешми и тук тази вода не се пие ( ?!?!?
).

Боцо знаех си аз че има за какво да те уважавам майна. Този спорт, тук не е сред популярните такива, тъй като не си е такъв по принцип, но школи и то качестени такива (уж) има много, просто си е развит тук особено в Кебек, доколко се представят на състезания не знам обаче. Имам много голямо аматьорско желание към този спорт, но уви в Бг не беше достъпен за всеки. Тук в школите които съм проверявал за начинаещи струва от 100-150 за тримесечие или на месец в завсимост от сгъстеноста на програмата. За уроци с титулярите на школата се плаща около 500 за тримесечие или месец пак в зависимост от сгъстеноста на програмата. Това са стандартни програми по групи, всичко друго се организира индивидуално и струва повечко. Спорта си е сравнително скъп заради това че не се практикува от всеки, а отделно тук явно е по разпространен "epee". Не съм запознат с терминолгията в Бг но тук школите по Escrima/Fencing се делят на (sabre/foil/epee/смесени). Та явно с теб имаме доста общи интереси и сходно мнение за различни въпроси, ще се радвам да се запознаем лично, като дойдеш.Боцо написа:Темата е добра.
И аз имам едно питане. Наред с многото спортове с които се занимавам, от 19 години тренирам фехтовка ( d´Escrime ). Та дали там има ........ и евентуално дали е скъпо. Защото заради класиранията ми в българия не плащах ......... както стана и тук.
В нашата закрита пързалка,която е с много по-добри условия от Зимния дворец в София например,входа както казах е 1 дол.,а абонаментната карта е 15 дол. за целия сезон.В София ако не ме лъже паметта беше последно в пределите на 5 лв. билета за отвратителната тренировъчна пързалка,където можеш да си умреш от студ.Здрасти Пумпи не те знам за какво по-принцип се интересуваш, но за кънките се писа вече, та за тях ако искаш да е на закрито са около 5КАД на посещение в различните арени, а открити безплатни има почти навсякъде вече.
Пумпи,някъде в руския форум гледах една страхотна сравнителна характеристика на цените на всички тези удоволствия.Там някой описваше как си намерил по-платена работа в Щатите и решил да сравни стандарта на живот.Помолил свои приятели да му напишат някои цени,като включил също и тези дребни удоволствия от които не можел да се лиши.Оказало се,че цените в сравнение с нашите там са просто безбожни и той се отказал от мисълта за Щатите.Ще я потърся,но отдавна беше...Там имаше и цени и условия на доста спортове.
Открих го...Не е точно така,както си го спомням,но все пак ще го копирам тук.
Имай също впредвид,че закрити пързалки и басейни тук има на всяка крачка-не е като в София -2 зали на цял град(пък и двете не струват).Имам впредвид пързалките...
Ние сме на стратегическо място-от едната страна на блока са и зимната пързалка и басейна,от другата библиотеката и боулинга,така че,детето дори и улици не трябва да пресича за да си стигне сама.
За зимните ски,мога да разпитам приятел,който редовно ходи зимата.А иначе ако ви интересува боулинг или билярд,мъжа ми е специалист-всяка събота си губи времето там.Касаемо зарплат и уровня жизни.
Однажды сманивали друзья в ЛА. Мол, должность та же только зряплата сразу же 80 килобаксов и прочая разлюли малина низких налогов и безоблачного финансового неба. Сели мы с супрогой и карандашиком в руках и сформулировали ряд вопросов «Во что обходится ...» в Лос-Анжелосе то, сё, пятое-десятое из того, что мы имеем здесь (т.е. рассматривался целый комплекс вопросов, но и материальный тож). Приятель, по нашей просьбе, старательно узнал, указав примерно материальные и временные затраты на получение тех самых мелких радостей, что мы имеем здесь (речь идёт о школе для всех троих детей со строгой дисциплиной, отсутствием заметного культурного влияния видимых меньшинств, интенсивным иностранным языком, музыкой, и путешествием в конце года на две недели в Европу, стоимость группы продлённого дня и няни на вечер, которой можно доверять , конькобеженье, причём довольно продвинутое, для троих же, рисование в том же количестве, абонемент в культурный центр (спектакли и концерты для детей и родителей) итд итп). О мелких прелестях, типа бесплатного бассейна в 30 секундах от дома, белых грибах в 15 минутах от дома и полуметровых судаках в 20, горных лыжах в 20 итп мы не запрашивали.
Подсчет был скор. Мы остались в нашей Глуши, позволяя себе наезды в культурные центры (Квебек,Монреаль) когда нам то заблагорассудится.
И это всё без учёта того факта, что в штатах говорят на настолько испорченном французском, что кроме отдельных слов уже просто ничего не понятно (в Квебеке хоть 3/4 разобрать можно, в худшем случае, если собеседник выпил пару пива, по членораздельной половине легко восстановить остальное)
Касаемо уровня жизни в Европе.
Может он в Квебеке и выше, но это ведь смотря что считать жизнью. А если мне без настоящего камамбера жизнь не в жизнь, то что с того, что бензин здесь дешевле? Если в видеоклубе, даже в Квебеке, кино, а не ... нужно с фонарями искать, в библиотеке на половину списка детских книг пожимают плечами, а попытка завязать после рюмки чая разговор с сослуживцем не заканчивается катастрофой, только если это профессор (да и то далеко не каждый)?
Так что, сравнивая уровень жизни желательно уточнять какой.
Имай също впредвид,че закрити пързалки и басейни тук има на всяка крачка-не е като в София -2 зали на цял град(пък и двете не струват).Имам впредвид пързалките...
Ние сме на стратегическо място-от едната страна на блока са и зимната пързалка и басейна,от другата библиотеката и боулинга,така че,детето дори и улици не трябва да пресича за да си стигне сама.
А ето и съвсем "прясна" тема за ските(ски-бягане):
http://www.monquebec.com/ru/forum/viewtopic.php?t=2827
http://www.monquebec.com/ru/forum/viewtopic.php?t=2827
Волей
Някой да каже нещо за волейбол-а?Популярен ли е в Мтл?
Европейският фубол?
И още нещо- може ли да се достигне едно прилично ниво по отношение на хокея при положение, че човек започне да го практикува на 28 г.?Пусто, влече си ме.Нали баща ми е играл хокей в Русия...
Европейският фубол?
И още нещо- може ли да се достигне едно прилично ниво по отношение на хокея при положение, че човек започне да го практикува на 28 г.?Пусто, влече си ме.Нали баща ми е играл хокей в Русия...
- shnorhela
- Лисодав
- Обратна връзка:
Налекс майно за прилично ниво не знам, но за аматьорската предполагам че ще се се оправим за година две, както вече виждам събираме се ентусиасти, тренирай още от Бг с ролери почти същото е, като за начало де. Мога да ти кажа че тук всеки втори канадец е професионалист. Какви магии съм виждал да правят и то хора на възраст. Още първите ми дни в Монреал на метрото Скуеар Виктория за социалните номера ми се събраха очите. Изхода Сент Жак се ремонтира от сума ти време и е пълно наоколо с работници, та на самия изход има нещо плаца оформена върху тротоара. Излизам аз със едно другарче от Пловдив също (ако чете да потвърди) и гледам един чичка със шкембе изфръкналоот тениската като на Дядо мраз с бели коси с цигара в лявата ръка, а в дясната със щека. Та ма самия плац той е застанал на ръба на тротоара към пътя и се цели с щеката с една ръка към кутийка бира закачена на около 4-5 метра. Мога да те уверя че сме седяли близо половин час да го наблюдаваме, изспусна 2 или 3 пъти, като при всяко взимане на шайбата от земята я загребваше със щеката с една ръка (цигарата му беше постоянно в другата), в някои от случаите шайбата отскачаше толково силно към него че беше на път да падне на улицата към колите, във всеки такъв случай я блокираше със щеката във въздуха (ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ). Имай предвид че това беше някакъв смешен строителен работник според мен около 50. А в еНХаеЛа, какви фокуси правят ще ти се съберат очите, нещо като хващане на шайба от въздуха в ръка с гръб към нея (същата я е бил видял миг преди да се обърне и хване), уцелване на вратата точно в ъгъла и - ами всичко това си е просто нормално. Колко е вярно не знам ,но чух че на плейофите имало състезания по майсторство с шайбата нещо като на еНБиЕй, тези неща тепърва ще видя, но за тях се говори като за фантастика. Да не говорим за пързалянето, макар че в срещите не се забелязва много то си е висш пилотаж, най-добре се забелязва по предаванията уроци по хокей за деца по телевизията. На същите тези предавания децата минават разни форми и ограждения с такава точност и бързина че ще ти падне шапката (и това са децата), като доста от отсечките се минават с гръб. Не искам да те отчайвамИ още нещо- може ли да се достигне едно прилично ниво по отношение на хокея при положение, че човек започне да го практикува на 28 г.?Пусто, влече си ме.Нали баща ми е играл хокей в Русия...

п.с. Боцо имам предвид че беше трудно да се вместиш, молил съм баща ми да ме кара в тези школи (не помня вече къде беше), но там всички бяха надувки и просто нямаше атмосфера (бил съм 4-ти клас), не знам дали е било като наследствен спорт или нещо такова, но не беше за всеки - та в крайна сметка се захванах с по-селски спорт Джудо, поне като падам по Монреалските поледици не си чупя старите кокали (