Защо избрахте Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
jovani

Мнение от jovani »

Ех, деца, деца... Нямах никакво намерение и днес да пиша, ама като ви чета излиянията и ми се къса сърцето (май трябва да не го отварям повече този форум).

Първо: бих ви посъветвал като си избирате имиграционна дестинация да се интересувате на първо място как този избор ще се върже с вашият личен план/цел, т.е. първо ви трябва цел, а държавата е средство, не цел. За тези, които просто искат да живеят някъде другаде (т.е. нямат други цели) е по-добре да изберат мястото, което им пасва като климат, местоположение, култура или каквото там харесват... Езиковите ви познания също би следвало да имат същественно значение за избора ви.

Второ: който си е "наумил" да изкарва гурбет (т.е. пари с цел завръщане) по мое мнение е добре да си намерят работа предварително по специалността (което в западните страни в момента е много трудно, поради голямото предлагане на труд на място). Подвариант 2: бачкаш като "гастербайтер", живееш много мизерно и спестяваш по малко.

Трето: ако искаш да живееш "нормален" живот, би било трудно да спестяваш ако доходата ти е в първите 3 квартили (както навсякъде по света) - това е в следствие на т.нар. "макроикономика": всички "пинизи" като РРСП, ЛИРА, данъци, лихви, стойност на парите (паритет) и т.н. се "нагласяват" с цел да се максимизира производството и консумацията, което в резултат като страничен ефект "облагородява" държавата-приемник (това се прави в капиталистическият тип икономики). Това е обяснението на нещата от най-високо ниво, на по-ниските нива има други обяснения: пенсионна осигуреност чрез РРСП, спестяване в недвижима собственност, инвестиции и т.н.

Четвърто: в икономиката има спадове и пикове, наистина е трудно да се оцени какво се търси, а пък е възможно и това, което се е търсило вчера да не се търси днес: има научен прогрес, насищане на пазара и т.н. В капиталистическият тип икономика държавата не се грижи за това да осигури заетост, а пазара - това си има своите лоши страни (аз затова съм социалист и харесвам Западна Европа, но и там се променят нещата не в тази посока). Резултата в капитализма е високоефективна иконимика, където се произвежда това, което се търси, за сметка на социалната цена (понякога цели професии или браншове биват просто закривани, знаете какъв е социалният резултат). В този ред на мисли бих казал, че Канада е много капиталистическа страна (въпреки, че някои мрънкат за високите данъци и "социализма", дето бил тук - тези хора просто нямат опита от други места). Казват, че Америка била по-капиталистическа, не знам - не съм бил там, но съм си кореспондирал с Американски колеги от Ню Йорк, изглежда ми че и там се бачка много и няма "сигурност", но пък и САЩ са голяма страна с по-големи възможности и пазар. Поради това е важно да знаете къде отивате и на какви рискове сте изложени, както и да сте готови да променяте плановете си, поради редица обстоятелства: пазарни, политически, законови, административни (и това го има навсякъде) - аз лично не знам за място, където парите растат по дърветата - дори да има такова, никой няма да вземе да пише за него :)

Пето: за тези, които си мислят, че знаят какво означава понятието "връзки" - понякога това означава да покажеш че ти си "точният човек за точната работа". Не мога да ви коря, че сте разстроени - аз бях също толкова разстроен преди 2 години, но сега ми е ОК, дори си позволявам да се "бъзикам" със системата. Съвета ми е: отваряйте си очите и скачайте при всяка възможност, забравете гордостта си поне за известно време - после, ако сте живи и здрави ще си го "върнете" - аз това правя в момента :). Това е капитализъм в който "победителят взима всичко", но понякога трябва да хитрувате за да победите (както е било навсякъде и по всяко време). Знам, че е много трудно да изглеждаш като "победител" във вашето положение, но опитайте и използвайте главите си.

Последно (като първото): според мен най-важното е да си поставите цели и да ги следвате (дори и да се отклонявате за малко по пътя) - така поне ще ви мине живота "съзнателно" :) - шегувам се, разбра се. Ако имате сериозни цели и сте откровенни и последователни не би имало какво да ви спре. А после може да дойде момент в който да избирате къде да живеете и по какъв начин. Цялата процедура обаче, както вече бях описъл е бавничка и трудничка (според мен онази тема с бизнес - заема никак не е лошо да се погледне). Друго важно нещо е да имате алтернативни планове, ако нещо се обърка - например програма "максимум", "резонна", "минимум" - в най-лошият случай тук ще научите един или повече езици и много други неща, които може да приложите на друго място, ако се наложи. В моят случай аз толкова комплицирам моите планове, че понякога ставам жертва на случайности - например аз си подадох документите за Канада като резервен вариант (това ми отне точно 3 седмици от решението да си направя този "бекъп", до подаването на документите в Букурещ), а си бях поставил съвсем друга дестинация като основна цел. По една случайност (а може би защото свалях мацката на гишето в Букурещ :)) ме извикаха на интервю след 9 месеца и аз изобщо не бях готов за имиграция в Канада, но си казах "мечка страх, мен не" и ей ме на... затова никой не знае от къде ще му "влезне" дори и ако си е направил тройна защита и има един куп резервни варианти - колко съм съжалявал че съм тук, да не ви казвам, но си стиснах зъбите и реших да изляза победител и от този "двубой" - дори сега си мисля че "Канадската ми кампания" не излезе никак лоша.
Горе главата и смелост ви желая - тази година започва много добре, като дойда следващият път в този форум да няма "хън-мрън", искам да чуя колко мацки сте свалили и други готини работи :). А за тези, които мислят дали Канада е добра дестинация - аз и преди съм го казвал - научете повече за тази страна, а огледайте и тези сайтове:
www.bgcanada.com
www.notcanada.com
www.canadaimmigrants.com
и сами си преценете - по мое скромно мнение огромна разлика м/у повечето страни няма да откриете (слагам и БГ в това число) - разликата е в начина, по който се "представят" нещата, не в същността им. Още веднъж ви желая успех и успешна 2006 година!
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
ivandi

Мнение от ivandi »

moni написа:
ivandi написа:Не знам колко лесно наемат миячи на чинии в щатите, може и да е лесно. Всъщност доколкото чувам става и без документи. И какво от това. Фирмата, където работя има пет поделения в щатите. Преди два месеца имаше свободно място в едно от поделенията там. Кандидатираха се няколко човека от местните (канадци, е айде кебекари). Американците отказаха да издадат работна виза с мотива, че има американци, които могат да заемат тази позиция. Явно американците не се натискат да мият чинии, та затова сатава лесно.
Za kakva rabota stava duma?
Te i kanadtzite ne se natiskat da miat 4inii, nito da gotviat, no pak zatova ti iskat resume.
Ами обикновена работа, техник по ремонтите. Ако беше за директор, едва ли щях да разбера :wink:

BTW не знам за какви резюмета за миячи на чинии говорите, но по-миналото лято с два лафа френски ме взеха след един "разговор". Ама аз нали съм си гевезе и не мога да се преобличам по тоалетните и се отказах на първия ден.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
borsay

Мнение от borsay »

a be moni usa sa po-malka darzava ot kanada, az za tova sam tuka, da mi e shiroko okolo vrata
moni

Мнение от moni »

Daje ako smetnesh kakav protzent ot horata v US jiveiat v megapolisite, koito ne sa 4ak tolkova mnogo za 300 mil naselenie i kolko giveiat v megapolisite na Canada, shte vidish 4e protzentat tuk v Canada e mnogo po-goliam. Ne sam saglase, 4e tezi oazis4eta hubavite v US sa izklu4enie, naprotiv te sa praviloto.
borsay

Мнение от borsay »

jovani mnogo si prav, ama li4niya mi plan kato ne se vrazva s planetata zemya, kade da otida na maynata li si, mi nali ot tam doidoh:) , nazdrave
moni

Мнение от moni »

borsay написа:a be moni usa sa po-malka darzava ot kanada, az za tova sam tuka, da mi e shiroko okolo vrata
kato naselenie, ina4e kato teritoria Canada e nomer 2, US 3 v sveta sled Russia
bateto

Мнение от bateto »

Да в общи линни е така както казваш,ако си живял в упър НЙС-Станфорд,Ню Хевън и нагоре в Канектикът или в Албани и Сиракюз е доста по различно.Подобни бели места има и в Уисконсин ,Масачузетц,Минесота,Кентаки,Орегон и вашингтон,предимно в северните щати,но останалото си е гарбич и тук таме оазиси докато тук нещата са доста по балансирани.Обаче на имигранта по ред причини избора му е ограничен и се свежда до възможноста да дели общ покрив със себеподобните в многобройните многомолионни американски гета .Поне тук в Ка. в големите градов такъв контраст няма.
bateto

Мнение от bateto »

Пред казаното от Джовани само мога да се съглася и да замълча.Като започна от шибания капитализъм на пук от всеобщо ширешото се мнение във форума за социалната държава/е някой като взема социал му е простено да си го мисли/ та стигна до основната цел да имаш цел,а не да се успокояваш с оправданието за собственните си комплекси-Ами то може и да не е хубаво,ама заради децата... :D :D :D
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Canada

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Jovani napisa:
първо ви трябва цел, а държавата е средство, не цел.
Nesto mi se nabi tazi duma tzel v glavata. Zamislih se dali sam imal konkretna tzel kato resih da emigriram za Canada. Otgovora e ne.

Prosto mnogo nesta me drazneha v BG, Poneze veche bjah zivjal kato student v druga zapadna darzava stignah do izvoda che nachina mi na mislene i vizdane za zivota sa po blizki s tezi razbiranja na zapad otkolkoto v BG.

Porodi se zelanie. Zelanie da ida tam kadeto sam priet legalno. Osven Canada njamase mnogo drugi alternativi kato pribavim che darzah da se govori angliiski, no zelanieto savpadase I s destinatsiata. Vinagi sam haresval Canada.
Zelanieto obache moze I da bade mnogo silno. Sastoto zelanie kato da ides na vrah Musala primerno, ili da ides na more. Ako ne go napravis nesto ne ti e komfortno, mislata ti e vse tam I ne moze da se kontsentriras.
Siguren sam che mnogo ot vas sa izpitvali tova chuvstvo.

Govorim obache za razumno, dostapno zelanie ne za neizpalnimi mechti.

Ne razbiram kak moze da imas tsel za mjasto koeto ne poznavas, ne si bil tam, ne govoris ezika perfektno, njamas tamusno obrazovanie,

I kakva moze da e tazi tsel da zavarsis oste edno vise obrazovanie. Da pochnes rabota v banka, da sazdades semeistvo v Canada, nito edno ot tova ne mi zvuchi kato konkretna tsel.

Po skoro imas zelanie da doides v Canada, zasto vseki si ima prichina. Idvas I na mjasto resaves kakvo iskas.
Kakvito I tseli da si postavjas ot BG nai verojatno ste se vidoizmenjat dosta kato doides v Canada I vidis kakvo e.

Taka che tselta bila vazna a darzavata e samo sredstvo nesto ne moga da se saglasja.

Ako ne me kefi darzavata, mjastoto, horata , ezika, ne iskam da postigam nikakvi tseli, osven ako ne sam njakakav bezchustven tip za koito primerno e vazno da stanes sef na otdel, da podkaras Porshe I da imas kasta s basein.

Prosto sledvam moja red na misli I go pisa.

Nisto lichno protiv Jovani daze mi e mnogo simpatichen.

Nikoi ne e dalzen da se saglasjava ili misli kato men.

Pozdravi

Hullboy
jovani

Мнение от jovani »

Отговор на Хълбой: виж, аз имах и все още имам някои революционни идеи за туй-онуй, но проблема ми беше, че в БГ по това време не можех да ги осъществя - бях служител, дори с висок пост, но все пак служител в чужда компания и с моето гражданство не можех да ги реализирам сам идеите си навън, а в БГ тогава нямаше пазар за тези идеи. Постъпих в Университет тук след като не можах да си намеря работа, с която мислех да започна, а паралелно с това намерих инвеститор за моят бизнес (но нещата, както знаеш не вървяха последователно, а в паралел - за мен Университета ми даваше някакъв минимум, както и стипендия от около 1000 долара на месец и платени такси от рисърч проекта, с който бях приет). За съжаление не завърших Университета - бизнеса тръгна добре, а бе трудно да се учи пълно време и да се работи (пък и имам 2 други висши от БГ). След като изкарах 2 години тук за малко постъпих в една много известна компания (с която и до днес имам много добри отношения), за да видя как стоят нещата отвътре (бях позабравил как се работи във финансовият сектор и не знаех до къде са стигнали) - и до сега ми звънят да им помагам....

Не ми беше лесно - разочарования много; видях много бедни хора; за мен това, че напуснах Университета също ми се отрази зле - имам манталитет на победител и всяка загуба, дори и незначителна такава ми е неприятна. Но научих много интересни неща, дори ми се появи една нова идея в резултат от това, че учих тук (имам и много високо мнение за Канадските Университети и то от първа ръка)...

А по едно време, на края на първата година в Канада бях стигнал до там, че имах само 120 долара в сметката си и сериозно мислех да викам родителите си да ми дадат пари за да се измъкна (като се има в предвид, че преди бях обикалял Европата в луксозни хотели и с първа класа самолетни билети) :)

Сложна и неведома е нашата съдба, нашите цели и желания...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
jovani

Мнение от jovani »

П.С. За семейство нищо не съм казвал - още съм си ерген :)
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Canada

Мнение от hullboy »

Zdrasti Jovani

Ot tsjlata istoria razbrah che si imal za tsel realizatsiata na revullutsionni idei za tui - onui za koito njamalo pochva (pazar ) v BG

Koito idei za da se realizrat e trjbvalo da pochnes rabota v Canada. No poneze ne si nameril takava se e nalozilo da pouchis malko v Kanadski universitet koito obache ne si zavarsil zastoto biznesa se razvil dobre.

Ne razbrah obache dali biznesa koito se razviva dobre ima nesto obsto s realizatsiata na revulutsionite idei za tui- onui ili toi sasto e vremenna mjarka kakto universiteta dokato nameris podhodjastata pochva ( pazar ) za ideite koito sa glavnata tzel.

A v sastoto vreme darzavata Canada e bila rezerven variant. Canada njama znachenie tja e samo sredstvo.

Kato che li stana slozno ama sigurno az sam umoren i ne razbiram zastoto stana 01chasa prez nosta.
Utre ste pomislja pak na svezo.

A ti ako iskas moze oste malko svetlina da hvarlis varhu tselta.

Zastoto kato che li vsichki razbirat i se saglasiha s glavnata tsel, pak samo az ne ja razbiram i prodalzavam da pisa

Pozdravi

Hullboy
jovani

Мнение от jovani »

При мен е 2 часа сутринта и аз се опитвам да поработя, ама хвърлям по някой поглед на форумчето :) - но това ще е последното обяснение, щото и утре е ден.

Значи, за мой късмет работя по една от тези идеи, които имах в предвид в предишното си мнение - наложи се да я "продам", но поне си оттъргувах добра цена. Държавата наистина няма голямо значение - продукта мога да го продавам в Щатите, Европата и където и да е (в момента нямам правата за него за Северна Америка, само малък процент от печалбите, но пък останалият свят си е "мой").
Канада ми беше 2-ра резерва като дестинация (демек на 3-то място). Дори в сегашната полит-икономическа обстановка бих могъл да се върна в БГ и да действам оттам (даже получих новогодишно писмо от бившия си Италиянски шеф), но съм коректен човек и се чувствам задължен към инвеститорите си. Като дойдох тук не мислех да уча, а да почна работа в моят бранш, която да ми даде доход и възможност да си прокарвам идеите там - за съжаление нямах късмет 1 година (а за това и Канада си е "виновна" с начина, по който си събира имигрантите и ги третира) - може би ако бях почнал работа тогава, сега щях да ощастливя някой работодател... Например в моя случай: за 6 месеца в една много стабилна финансова институция тук им вдигнах печалбите с близо 1 порядък от конкретната ми дейност - надявам се знаеш какво означава това - и после с удоволствие им отказах тяхната много съблазнителна оферта - не че им се сърдя - много свестни хора са, но вече нещата стоят по друг начин (а ако някой ден напусна Канада, за да си продължа бизнеса на друго място се надявам никой да не ми се сърди и на мен :) - не че имам голямо значение ма "макро" равнище).

Ще бъда откровен с теб: ако трябва да съм честен бих казал, че Канада не е модерна държава, в някои технологии е изостанала значително от Западна Европа и САЩ, не се опитва да развива собствените си таланти, както и чуждите, за което е виновна както политическата обстановка; потокът от "неориентирани" имигранти; така и тромавото мениджмънт мислене. Сега не искам да споря с никой - който е имал възможността да се поразходи насам-натам знае за какво говоря, дори и Канадците си го знаят. Ако си решил да ме обвиняваш в кариеризъм или нещо подобно, ще ти кажа, че в моят бранш (инвестиционен мендиджмънт) всички са "кариеристи" - повечето, които познавам виждат само поредното Порше в мислите си и минават през всичко за да го постигнат (както и поредната голф-ваканция). Аз дори съм изключение със социалистическите си идеи, които не съм крил никъде, и както не веднъж съм казвал, съм успял да си създам много контакти в много страни и не се сещам да имам врагове (не че разчитам на приятелски услуги - бизнеса си е бизнес, но не мисля, че някой ме мрази за това, че съм некоректен или нещо подобно).

Надявам се си ме разбрал този път - ако ли не може би причината не е у мен - шегувам се, не се засягай. Желая ти всичко най-хубаво, пък може и да се срещнем някой ден (все още ти дължа онзи обяд - не съм забравил).
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

jovani е открил как от оловото се прави злато, ама няма нужната технология в канада ;)
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

Bravo na jovani 4e ima akal za da uspee, a ne komputarni umeniq.
Заключено