Първо: бих ви посъветвал като си избирате имиграционна дестинация да се интересувате на първо място как този избор ще се върже с вашият личен план/цел, т.е. първо ви трябва цел, а държавата е средство, не цел. За тези, които просто искат да живеят някъде другаде (т.е. нямат други цели) е по-добре да изберат мястото, което им пасва като климат, местоположение, култура или каквото там харесват... Езиковите ви познания също би следвало да имат същественно значение за избора ви.
Второ: който си е "наумил" да изкарва гурбет (т.е. пари с цел завръщане) по мое мнение е добре да си намерят работа предварително по специалността (което в западните страни в момента е много трудно, поради голямото предлагане на труд на място). Подвариант 2: бачкаш като "гастербайтер", живееш много мизерно и спестяваш по малко.
Трето: ако искаш да живееш "нормален" живот, би било трудно да спестяваш ако доходата ти е в първите 3 квартили (както навсякъде по света) - това е в следствие на т.нар. "макроикономика": всички "пинизи" като РРСП, ЛИРА, данъци, лихви, стойност на парите (паритет) и т.н. се "нагласяват" с цел да се максимизира производството и консумацията, което в резултат като страничен ефект "облагородява" държавата-приемник (това се прави в капиталистическият тип икономики). Това е обяснението на нещата от най-високо ниво, на по-ниските нива има други обяснения: пенсионна осигуреност чрез РРСП, спестяване в недвижима собственност, инвестиции и т.н.
Четвърто: в икономиката има спадове и пикове, наистина е трудно да се оцени какво се търси, а пък е възможно и това, което се е търсило вчера да не се търси днес: има научен прогрес, насищане на пазара и т.н. В капиталистическият тип икономика държавата не се грижи за това да осигури заетост, а пазара - това си има своите лоши страни (аз затова съм социалист и харесвам Западна Европа, но и там се променят нещата не в тази посока). Резултата в капитализма е високоефективна иконимика, където се произвежда това, което се търси, за сметка на социалната цена (понякога цели професии или браншове биват просто закривани, знаете какъв е социалният резултат). В този ред на мисли бих казал, че Канада е много капиталистическа страна (въпреки, че някои мрънкат за високите данъци и "социализма", дето бил тук - тези хора просто нямат опита от други места). Казват, че Америка била по-капиталистическа, не знам - не съм бил там, но съм си кореспондирал с Американски колеги от Ню Йорк, изглежда ми че и там се бачка много и няма "сигурност", но пък и САЩ са голяма страна с по-големи възможности и пазар. Поради това е важно да знаете къде отивате и на какви рискове сте изложени, както и да сте готови да променяте плановете си, поради редица обстоятелства: пазарни, политически, законови, административни (и това го има навсякъде) - аз лично не знам за място, където парите растат по дърветата - дори да има такова, никой няма да вземе да пише за него

Пето: за тези, които си мислят, че знаят какво означава понятието "връзки" - понякога това означава да покажеш че ти си "точният човек за точната работа". Не мога да ви коря, че сте разстроени - аз бях също толкова разстроен преди 2 години, но сега ми е ОК, дори си позволявам да се "бъзикам" със системата. Съвета ми е: отваряйте си очите и скачайте при всяка възможност, забравете гордостта си поне за известно време - после, ако сте живи и здрави ще си го "върнете" - аз това правя в момента

Последно (като първото): според мен най-важното е да си поставите цели и да ги следвате (дори и да се отклонявате за малко по пътя) - така поне ще ви мине живота "съзнателно"

Горе главата и смелост ви желая - тази година започва много добре, като дойда следващият път в този форум да няма "хън-мрън", искам да чуя колко мацки сте свалили и други готини работи

www.bgcanada.com
www.notcanada.com
www.canadaimmigrants.com
и сами си преценете - по мое скромно мнение огромна разлика м/у повечето страни няма да откриете (слагам и БГ в това число) - разликата е в начина, по който се "представят" нещата, не в същността им. Още веднъж ви желая успех и успешна 2006 година!