Документи за Виена?
Документи за Виена?
Здравейте!!Ще изпращам документите за Виена тези дни и се интересувам,дали е достатъчно да са преведени при заклет преводач и ксерокопирани,без легализации и нотариални заверки?

- petia4444
- Обратна връзка:
Здравейте! необходимо е копията на документите, да бъдат нотариално заверени. Изключения правят дубликата на Акта за раждане и Удостоверението за граждански брак, когато са „за чужбина” – слага им се един допълнителен печат (правоъгълен) на гърба на документа. Не се изисква нотариална заверка и на копието на международния паспорт (ксерокопира се само 2 и 3 стр.), на което не е необходимо и превод (за разлика от останалите документи), тъй като данните там си имат съответния превод.
Легализация на документите НЕ се изисква !!!
А за трудовата ви книжка имате законното право да я съхранявате у вас!
КОДЕКС НА ТРУДА
Раздел I
Трудова книжка
(Изм., ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Предназначение
Чл. 347. Трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя.
Представяне, издаване и съхраняване
(Загл. изм., ДВ, бр. 25 от 2001 г.)
Чл. 348. (1) Работникът или служителят при постъпване на работа е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка.
(2) Когато работникът или служителят постъпва за първи път на работа, работодателят е длъжен в срок от 5 дни да го снабди с трудова книжка. Постъпването за първи път на работа се удостоверява от работника или служителя с паспорт или с декларация.
(3) Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.
КОДЕКС НА ТРУДА
Раздел I
Трудова книжка
Предназначение
Чл. 347. Трудовата книжка е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя.
Чл. 348. (1) Работникът или служителят при постъпване на работа е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка.
(2) Когато работникът или служителят постъпва за първи път на работа, работодателят е длъжен в срок от 5 дни да го снабди с трудова книжка. Постъпването за първи път на работа се удостоверява от работника или служителя с паспорт или с декларация.
(3) Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя, който е длъжен да я представя на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.
Всичко идва ,за да си отиде!
Остава само кристалната форма на онова,
което е било и никога няма да се върне!
Остава само кристалната форма на онова,
което е било и никога няма да се върне!
- Дякон Игнатий
Всичко е така,ама:petia4444 написа:Здравейте! необходимо е копията на документите, да бъдат нотариално заверени. Изключения правят дубликата на Акта за раждане и Удостоверението за граждански брак, когато са „за чужбина” – слага им се един допълнителен печат (правоъгълен) на гърба на документа. Не се изисква нотариална заверка и на копието на международния паспорт (ксерокопира се само 2 и 3 стр.), на което не е необходимо и превод (за разлика от останалите документи), тъй като данните там си имат съответния превод.
КОДЕКС НА ТРУДА
Раздел I
Трудова книжка
Предназначение
95% от работодателите са кретеноиди и за тях закони не важат,та удобено оправдание е да си вземеш книжката поради проблеми с НОИ или НЗОК - изпитано - действа...............
НАПРАВИ НЕЩО ЗА РОДИНАТА-ЕМИГРИРАЙ
Само проблеми с тея т.нар. работодатели,то не че някъде по света има такова животно като "Трудова книжка" ама хайде.Пък и всеки може да си направи ако е за това въпроса!!
Хората по света слагат подпис и това се приема за най висше потвърждение ,а ние тук подписи,та печати та трудови книжки с по 2-3 печата и накрая за какво-ни пенсията пенсия,ни здр.осигуряване е осигъуряване а за признание на трудовата книжка по света да не говорим.Ама ще се оправя,малко повече време ще ми отнеме, а аз искам да се вредя за ноемвруи декември евентуално... 

-
- Обратна връзка:
Другия момент е че за интервюто пак ще ти трябва тая трудова книжка. А туй дето книжката трябва да се съхранява от работника или служителя е така, ама нали си знаем всички, в България нещата не са така. Работодателя съхранява книжките, и ако се напрайш на велик, да си я поискаш на основание на закона, може и да ти я дадат за постоянно, след уволнението.
Мисля че ако искаш да се вредиш за ноември-декември тряба да пускаш веднага, поне до края на август. Иначе за догодина оставаш. Но нали се сещаш, това са само предположения, нищо не се знае.
Мисля че ако искаш да се вредиш за ноември-декември тряба да пускаш веднага, поне до края на август. Иначе за догодина оставаш. Но нали се сещаш, това са само предположения, нищо не се знае.
- mirkaa
- Обратна връзка:
DOLPH, здрасти, така като гледам май ще сме в една сесия
Успех!
Този въпрос е дъвкан поне 1 милион пъти, но дори и на мен вече не ми е напълно ясно. Бях сигурна, че може да се мине само с най-обикновенни копия на оригиналите или на нотариално заверените копия, но на официалния сайт май пише друго. Аз лично пратих само голи копия без никакви заверки и прочие. И предният път пак така ги пратих, но не знам дали това е било проблем, май не...
Както и да е, стана дълго, мисълта ми е в никакъв случай да не се пращат оригинали или заверени копия, защото в случай (не дай боже) на отказ, всичко пада в канала. При мен се получи така, и сега ми липсват няколко писма от работодатели, които няма начин как да взема пак. Ако ме питат на интервюто къде са ми оригиналите, ще им кажа да си ги вземат от техните колеги в УСА
така че... моят съвет е пази си оригиналите за интервюто!

Този въпрос е дъвкан поне 1 милион пъти, но дори и на мен вече не ми е напълно ясно. Бях сигурна, че може да се мине само с най-обикновенни копия на оригиналите или на нотариално заверените копия, но на официалния сайт май пише друго. Аз лично пратих само голи копия без никакви заверки и прочие. И предният път пак така ги пратих, но не знам дали това е било проблем, май не...

Както и да е, стана дълго, мисълта ми е в никакъв случай да не се пращат оригинали или заверени копия, защото в случай (не дай боже) на отказ, всичко пада в канала. При мен се получи така, и сега ми липсват няколко писма от работодатели, които няма начин как да взема пак. Ако ме питат на интервюто къде са ми оригиналите, ще им кажа да си ги вземат от техните колеги в УСА

така че... моят съвет е пази си оригиналите за интервюто!
third generation immigrant 

- mirkaa
- Обратна връзка:
DOLPH, ти как мислиш?DOLPH написа:mirkaa,ти сигурна ли си ,че не са ти отказали интервю именно заради документите,които са били само ксерокопирани.Въпреки,че ми се струва доста тъпо да не те извикат заради това-все пак могат да пуснат един мейл и да поискат и заверени копия,ако е това проблема!!!Желая ти успех и дано всичко е ок!!

Предполагам, че не е заради копията, тъй като са ми отговорили защо точно смятат, че не отгаварям на всичките им изисквания, примерно недостатъчно точки....

third generation immigrant 

Здравей, разбира се, че трябва да завериш при нотариуса ксерокопия на документите като дипломите, сертификатитете, трудовата книжка, след това даваш ги на лицензирания преводач да ги преведе и снимаш ксерокопия от преводите, които пращаш във Виена. Няма нужда пак да ги заверяваш. Нотариалната заверка е най-евтиното в цялата процедура, 1 лист 2,50-3 лева , докато превода вече по-скъп, на мен ми излезе 5-7 лева, в зависимост от текста. Относно тр. книжка, взимаш си я и толкова, без да даваш обяснения. Аз обаче когато си взех моята книжка и на съпруга ми, видях че те нямат актуални вписвания, че и липсват и печати (даже при постъпване на работа), нали не напускаме... Та затова тези книжки не ни свършиха работа, наложи ни се да си вземем служебни бележки за дохода 6 месеца назад, като помолихме счетоводството/личен състав да ни впишат откога сме назначени и на каква длъжност, все едно че кандидатстваме за някакъв супер-кредит. Занесохме тези бележки на преводач (в случая минахме без нотариус, което е по-добре).DOLPH написа: A samo s prevod dali ne stava nomera ce ina4e dosta pari ste se pohar4at po tezi notariusi.A i nai vece imam dokumenti koita sam kserokopiral i kam momenta ne moga da predstavq originalite!kato naprimer trudovata mi knizka koqto e pri rabotodatelq!!
Обаче сега имам въпрос: за интервюто да носим трудови книжки без превод може ли? Нали те имат наши служебни бележки, преведени, за да се запознаят... Изобщо си мисля да си вземем нови служебни бележки, актуални към датата на интервю, а толкова ли е необходимо да ги превеждаме, нали има преводачка?
.sweety написа:Обаче сега имам въпрос: за интервюто да носим трудови книжки без превод може ли? Нали те имат наши служебни бележки, преведени, за да се запознаят...
Моето мнение ,че на интервюто може да носите оригиналните документи без да ги птревеждате.Както сама отбеляза нали затова е преводачката!!!