Няколко сериозни въпроса

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
_Viktor_

Re: Няколко сериозни въпроса

Мнение от _Viktor_ »

Koko написа:... важното е да си изпълнил условието за 1095 дни престой след което можеш да подадеш документи за канадско гражданство.
Имай предвид че в момента самата процедура за получаване на канадско гражданство отнема между година и година и половина, не че в самата процедура има нещо сложно, но чакането е доста.
Явно има доста желаещи, та затова се и чака. Е, щом човек е стигнал до 1095 дни, мисля че няма да му е толкова голям проблем да изчака още малко около формалностите, щом като възможността за получаване на пълноправно гражданство е гарантирана. Няма да може да се гласува за местните депутати за още известно време, но това да е проблема. :D
_Viktor_ написа:... явно ще се учи френски, ако ми е въобще за Северна Америка и ако няма някакви облекчения за компютърни специалисти по канадската федерална процедура...
Мдааа :roll:
Аватар
rose

Мнение от rose »

Имаше облекчения за компютърни специалисти до преди 2 години, тръгнали по програмата на Кебек и точно към тях се проявяваше снизхождение в незнанието им на френски... :lol: Но фактът, че повечето от тях се насочваха, след взимането на визи към английски провинции, накара изпитващите да вдигнат изискванията по отношение на езика :( и сега почти не можеш да минеш без френски или подобаващ - минимум за разбиране и говорене...
Мисля, че все още има някакво толериране на компютърните специалисти, тъй като тяхната професия влиза в търсените, но френския трябва да се учи за съжаление...
Аз лично смятам, че не си струва да си губиш времето с чакането на зелена карта, защото лотарията е късмет...
Аз вече 7 години подавам за зелена карта, но уви...резултатът е нулев!
Но за Канада и по точно Кебек, цялата процедура трая точно 1 година, от момента на подаването на документи до пристигането ни в Монреал! Ученето на френски, наистина беше голям проблем, защото го започнах от нулата...И ето вече минаха 8 месеца от престоя в Канада и наближава края на първата година! Да не говорим за спокойствието, което ти дава PR картата и уредения статут! 8)
Така, че ученето на френски не би трябвало да е пречка, а просто да го приемаш като възможност за осъществяването на планове в дългосрочна перспектива!
:thumbsup: Късмет!
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Rose, merci beaucoup pour l'information!
rose написа:Аз вече 7 години подавам за зелена карта, но уви...резултатът е нулев!
Wow :shock:
rose написа:Така, че ученето на френски не би трябвало да е пречка, а просто да го приемаш като възможност за осъществяването на планове в дългосрочна перспектива!
Bien sûr
rose написа: :thumbsup: Късмет!
Également! :D
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Мнение от Igor »

mirkaa написа:например в САЩ може да си постоанно пребиваващ (това е само термин, който май не значи много) ако си студент на студентска виза, или работиш на работна виза. Става дума за така наречен non-immigrant status, където времето прекарано в САЩ не може да се зачете за престой за придобиване на паспорт.
За Канада не знам как е.
Дет' казал един мой приател, зелената карта сега е оранжева! Ама и от тогава мина доста време, та може сега да е с друг цвят.

Мирка, 'постояно пребиваващ' е имигрантски статут и не е ограничен във времето. Работник, студент или турист е неимигрантски статут и с него си временно пребиваващ в страната. Съответната виза (разрешително) важат за определен срок от време.

Обикновено е по лесно когато вече имаш един статут да го преобразуваш. На пример, когато вече си работник (временно пребиваващ) да поискаш статут на постояно пребиваващ.

За гражданството: едно е пориода за натурализация (в Канада 3 години, в Щатите 5), а друго бирократичната процедура след периода за натурализация. След като си изчакал периода на натурализация и подадеш документите за гражданство, бирократите отнемат още година и половина в Канада, и в Щатите положението не е по добро.

Само като пример, при брак с щатски гражданин получаваш 'веднага' статут на постояно пребиваващ. Е, това веднага може да се окаже процедура от година и половина, и няколко проверки да ли брака не е фиктивен... Но в случай на брак, периода на натурализация е по малък, само 3 години. :wink:

Виктор, в Канада ще ти признаят студентски статут за постояно пребиваване два дни за един. Не е много, ама колкото толкова.
Потеглил си по един дълъг и тромав път, въоръжи се с търпение. Млад си и искаш всичко на веднъж, ама не става. :? Информирай се добре, не разчитай само на безплатни съвети в форума. Решенията ще трябва да ги вземеш сам.

Лотарията е хубаво нещо, но кандидатите са 20-30 милиона, а печелившите 50 хиляди. И аз участвам вече 6-7 години.

Зелената карта е само наименование на лотарията чрез която САЩ всяка година по определени правила раздава 50000 статута на постояно пребиваващ. Наименованието произтича от това че преди време един от документите за статута бил зелен.
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Igor написа:Мирка, 'постояно пребиваващ' е имигрантски статут и не е ограничен във времето. Работник, студент или турист е неимигрантски статут и с него си временно пребиваващ в страната. Съответната виза (разрешително) важат за определен срок от време.

Обикновено е по лесно когато вече имаш един статут да го преобразуваш. На пример, когато вече си работник (временно пребиваващ) да поискаш статут на постояно пребиваващ.
Т.е. (както аз го разбрах) има статути на постоянно и на временно пребиваващ, и само статута на постоянно пребиваващия се начислява с пълното му времетраене към необходимия период за натурализация. След периода на натурализация се навлиза в периода на бюрокрация, свързан с узаконяване на гражданството за страната, в която имаш навършен съответния постоянен престой.

Предполагам, съобразно горе-казаното, че ако примерно си намериш работа в САЩ и отидеш като работник, ще се водиш като временно пребиваващ (един вид, докато работодателите в дадения сектор имат нужда от теб). А ако идеш с US зелената карта от лотарията (било то и с друг цвят на единия от документите), то би трябвало пак да можеш да работиш (или учиш и каквото там друго), но тогава статута ще ти е на постоянно пребиваващ, което от своя страна е еквивалентно на имигрантски статут, даващ правото, след като имаш необходимия навършен престой за натурализация, да кандидатстваш за получаване на пълноправно гражданство. Както получаването на статут на постоянно пребиваващ, така и получаването на гражданството са свързани с допълнително чакане (- допълнително на изчакването за периода на натурализация). Друг е факта, че статута на работник може да се преобразува сравнително 'по-лесно' в статут на постоянно пребиваващ, отколкото ако искаш да се уредиш от самото начало със статут на постоянно пребиваващ. Но пък след като имаш статут на работник и искаш да го смениш за статут на постоянно пребиваващ, ще ти коства същата процедура (и вероятно и същото времетраене), както когато от самото начало искаш да вземеш имигрантски статут.
Igor написа:Виктор, в Канада ще ти признаят студентски статут за постояно пребиваване два дни за един. Не е много, ама колкото толкова.
Имам предвид, че щом статута на студент (докторантурата би трябвало да се води като по-различно нещо от студентството, но не знам дали е така от бюрократична гледна точка) е статут на временно пребиваващ и няма нищо общо с имигрантския статут на постоянно пребиваващия, то тогава бих могъл да поразмисля върху алтернативата да кандидатствам от самото начало по имигрантската процедура за придобиване на статут на постоянно пребиваващ и едва като съм в съответната страна (като постоянно пребиваващ) да продължа с докторантурата, времето за изготвяне на която ще може в такъв случай да ми се начисли в пълен размер към периода, необходим за натурализация. (Дълго изречение стана, дано е разбираемо. :))
Igor написа:Потеглил си по един дълъг и тромав път, въоръжи се с търпение. Млад си и искаш всичко на веднъж, ама не става. Информирай се добре, не разчитай само на безплатни съвети в форума. Решенията ще трябва да ги вземеш сам.
Прав си много, Игор, така е. То се вижда, че иска търпение и обстойно разбиране на нещата. 'Хубавите' работи искат време, както си е казано, пък уловки за прибързващите и не дотам запознатите винаги си е имало. Но както споменах в първото ми мнение, с което открих тази дискусия, питам, за да ми стане ясно навреме. Искрено се надявам информацията, предоставена до тук, да е достоверна, според добрата воля и личното знание на пишещите. А то се знае, че за официално достоверна информация би следвало да се обърна и към съответната бюрокрация, на която от части и затова й плащат (да предоставя информация, съобразена с актуалните официални изисквания, имам предвид). За мен лично, информацията във форума също си има своето важно значение, защото отразява в голяма степен опита на пишещите: друго си е да четеш и споделеното от хора, повечето от които са го преживяли на собствен гръб или го знаят от познати такива, отколкото ако четеш само на теория как би трябвало да стане (което си е и една от причините, да открия темата във този форум). Благодаря за пореден път на всички Ви, включили се с полезна информация в тази тема!
bp_de

Мнение от bp_de »

Викторе като ти гледам писанията и мислите ми наподобява6 на моита персона на твоите години. :-)
Моя савет е -не се занимаваи с глупости -в на6ия бран6 спезиално докторската титла не струва много.
МНОГО по важен е ОПИТА.
Докато стане6 доктор сте минат осте 2-3 години в наи добрия слу4аи -и накрая -доцтор без нито 1 ден стаж - е по4ти нисто.
А самия смисал на паспорти и жителсто - ами то трябва на ьора които искат да се 4увстват сигурни.
Но ако прави6 100к на година -няма проблеми- кадето сте може да иде6 с Канадски паспорт или УСа -сте може да иде6 и с Бг.

Ако може6 парво иди и се разьоди до УСА или КАНАДА па тогава се напаваи.

В 95 % тва дето сте види6 НЯМА нисто обсто стова дето е тука в Немско :-)

в заклу4ение да ти кажа -говоря от ли4ен опит - работя за американците тука в немско от 4 години с зелена карта. А сестра ми е от 8 години в Канада и сам посеставал американския континент.

та така.
но както се казва - 4ужд акал в 4ужда глава не виреи :-)
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Здравей, bp_de! Да ти кажа, твоят nickname ме навежда на мисълта за British Petroleum_ DЕutschland (нищо лично, не се заяждам ни най-малко, майтап да става :)). Много се радвам, че има отзив на темата от мой колега (е, след няколко месеца завършвам официално де) и сънародник (както по гражданство, така и по държава в момента :-D) - благодаря много за мнението ти!
bp_de написа:МНОГО по важен е ОПИТА.
Както един мой професор викаше на времето (преводът е що-годе от немския начин на изказ, та може да прозвучи и малко странно на български): "Колега, не може да има и съмнение, че си много прав!".
bp_de написа:А самия смисал на паспорти и жителсто - ами то трябва на хора които искат да се 4увстват сигурни.
Но ако прави6 100к на година -няма проблеми- кадето сте може да иде6 с Канадски паспорт или УСа -сте може да иде6 и с Бг.
И тук си много прав. Отворих темата, не защото не виждам перспектива в Германия, а защото ми се иска да уредя второто пълноправно гражданство, като един вид дългосрочно подсигуряване на ситуацията.
bp_de написа:Ако може6 парво иди и се разьоди до УСА или КАНАДА па тогава се напаваи.

В 95 % тва дето сте види6 НЯМА нисто обсто стова дето е тука в Немско Smile
Може и така да е, наистина. Не съм посещавал Америка досега, признавам си. Само дето не разбрах в какъв смисъл го имаш предвид това с "нищо общо" (като база за сравнение и като обект на дискусия, имам предвид).
bp_de написа:4ужд акал в 4ужда глава не виреи
Пак ще кажа - признателен съм Ви за всеки отговор по темата. А то изводите всеки си ги прави сам за себе си. Но колкото повече мнения и препоръки има по темата (било то от личен опит, от опит на познати или дори лични виждания), толкова по-добре за мен (ще имам по-широка основа за размисъл, преди да взема моето си решение).
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Ia i az da se obadia kato ponaznaivashta edno drugo za De, Ca i doktoranturire. :-)

Parvo i osnovno (ako ne si go napravil dosega, de)...hvani edin ot predvaritelnite testove za Federalnata ili Kvebek i vij dali sabirash tochkite za Ca PR. Dokolkoto shvashtam niamash staj po spetsialnostta, a samo s magistratura (tova che e ot De niama znachenie), bez dvata ezika na max ili niakakva druga ekstra (rodnini v Kanada, Kanadsko obrazovanie, jena slantse, job offer i t.n.) moje i da ne mojesh da se klasirash...

Vtoro, svarji se s profesorite pri koito iskash da pravish doktorantura i vij dali niama da te vzemat napravo (t.e. bez interview), chinimi se che s nemska diploma ne e izkliucheno i da stane rabotata (pone v moia sluchai shemata proraboti, az sahsto sam s nemska diploma, no sam biolog). Ako vaprosa ti se uredi i se sdobiesh sas stipendia garantirashta ti niakakav dohod za min edna godina i si siguren che iskash da doidesh v Ca minavash kam

Treto, a imenno kandidatstvash ednovremenno v Bukuresht za studenska viza/work permit (spored kakvato oferta ti dadat) i za PR. Idvash vednaga v Kanada i chakash onia v Bukuresht da se organizirat da ti poglednat dokumentite. Pri nalichie na rabotni oferti/dalgosrochni stipendii dokumentite po Federalnata se obrabotvat sas sashtata skorost, ako ne i po-barzo ot tia za Kvebek (az doidoh na work permit minalia avgust, a mart mesets t.g. mi izdadoha PR-a). Pliusa na tsialata rabota e che a) ne ti se nalaga da uchish frenski i b) polovinata vreme (no ne poveche ot 1 godina) ot prestoia ti na work permit/ studenska viza se priznava za pasport...

Tova spored men e nai-'belia' nachin za idvane v Kanada za hora s konvertiruemi diplomi. Drug e vaprosa che ako tselta ti e vaprosnata dolina v USA, niama zashto da si gubish vremeto (i potentsiala za pechelene na pari) v Ca.

Uspeh!
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Хей, бабо Пено, мерси много - полезни съвети, наистина!
BabaPena написа:Dokolkoto shvashtam niamash staj po spetsialnostta, a samo s magistratura (tova che e ot De niama znachenie), bez dvata ezika na max ili niakakva druga ekstra (rodnini v Kanada, Kanadsko obrazovanie, jena slantse, job offer i t.n.) moje i da ne mojesh da se klasirash...
Така, както си го нагласям в момента, май ще поработя към половин годинка (може и повече, ако сметна, че си заслужава за момента) в Германия или региона: едно за стаж, друго да посъбера малко парички (не стига останалото, ами ако ми е за Canada, гледам там някакви си $1000 такси и още други разходи, само покрай документите по една процедура). Иначе за езиците: английския (като немския), по собствено мнение, (дано не прозвучи като самохвалство, не го имам предвид по тоя начин) ми е що-годе 'на max', френския обаче - на всевъзможен min :( А екстри за момента при мен няма - пък и не съм от тия дето се женят за документи - не съм учил като луд по нощята, за да търпя жена ми (евентуално, някога/ някак си, след време) да ми 'придава фасони', за дето ми е 'дала тон в живота' с паспортчето (ехеех, малко майтап бре, хора, не го казвам напълно насериозно това последното :lol: ).
BabaPena написа:az sahsto sam s nemska diploma, no sam biolog
Ще ми се много да те питам: какво е впечатлението ти за зачитането (отношението към/ цененето на) немските дипломи в Канада? Аз, понеже ще завършвам с Dipl.-Ing. (съкращение от Diplom-Ingenieur), и разбрах че имало титла Ing. за 4-годишно Bachelor в Канада, изключително много се притеснявам, да не ме зачислят и мен за бакалавър (мале, ще ги избия тогава всички ей - за нищо ще съм учил толкова!) или да ме карат да държа някакви си приравнителни изпити. По моята специалност предлагаха и титлата M.Sc. (Master of Science), но аз избрах немското Diplom, точно за да не ме карат да държа приравнителни изпити - един вид, да мога да кажа: "Ей, глей тука, аз си имам магистър по немски образец и толкова! Точка по въпроса!".
BabaPena написа:Treto ... Pliusa na tsialata rabota e che a) ne ti se nalaga da uchish frenski ...
Несъмнено голям плюс е за мен - мерси за съвета! :thumbsup:
BabaPena написа:Drug e vaprosa che ako tselta ti e vaprosnata dolina v USA, niama zashto da si gubish vremeto (i potentsiala za pechelene na pari) v Ca.
Ами то май (за момента) Канада ми е изгодна само заради историята с гражданството...
Виктор написа:, като един вид дългосрочно подсигуряване на ситуацията.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Taka...znachi ne iskam da te pritesniavam, no na baza tova koeto davash kato info nEmash nikakaF shans da saberej 67te tochki po federalnata bez 'extra'. Tuk:

http://www.cic.gc.ca/english/skilled/assess/index.html

Vij Kvebek moje da e po-lesno, ama se samniavam...Porovi se v neta ima angliiska versia na kvalifikatsionia im test, pone da vidish kade stoish...no praviloto e che bez min 2 godini staj trudno se minava...(edna poznata toku shto mina zorlen s english na max, mnogo slab french, Ph.D. i 2 godini staj...)

Osven tova kandidatstvaneto za work permit i PR ednovremenno sh ti struva pone edno 2500 Evro (taksite, kurierite, prevoda na diplomi, docs etc., interviewto v bukuresht i t.n.). Otgore na tova ti triabvat 10 000 kanadski dolara za 'pari za ustanoviavane' (ako imash job offer minavash metar)...Ne e lesno...

Za priznavaneto na diplomite, moga da se izkazvam samo za biologiata, kadeto naroda i v Ca zastava mirno i otdava pochit kato se razmaha nemska diplona (kakto si e i redno de :-) ).

Haide sas zdrave!
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

BabaPena написа:Taka...znachi ne iskam da te pritesniavam, no na baza tova koeto davash kato info nEmash nikakaF shans da saberej 67te tochki po federalnata bez 'extra'. ... Vij Kvebek moje da e po-lesno, ama se samniavam...
Osven tova kandidatstvaneto za work permit i PR ednovremenno sh ti struva pone edno 2500 Evro (taksite, kurierite, prevoda na diplomi, docs etc., interviewto v bukuresht i t.n.). Otgore na tova ti triabvat 10 000 kanadski dolara za 'pari za ustanoviavane' (ako imash job offer minavash metar)...Ne e lesno...
Не очаквам хич да е лесно, пък и няма как да е. То, ако е било толкова лесно, отдавна цяла България да се е пренесла на лесното. :lol: Ще пообмисля добре нещата, както казах за момента ми е нужна информация, преди да предприема нещо в действителност.
BabaPena написа:Za priznavaneto na diplomite, moga da se izkazvam samo za biologiata, kadeto naroda i v Ca zastava mirno i otdava pochit kato se razmaha nemska diplona (kakto si e i redno de :-) ).
Така и трЕва, според мен. :)
BabaPena написа:Haide sas zdrave!
Със здраве!
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Мнение от Igor »

Докторантура пак е обучение, статут студент, временно пребиваване. Работник - пак временно пребиваване, работиш докато не ти изтече визата (6 месеца, 12 месеца, за удължаване на визата пак подаване на документи...)

Виктор, и аз съм в твоя бранш, и докторантура не означава много. Прочети оште веднъж постинга на bp_de защото съм напълно съгласен с него.

Мога само да ти кажа какво бих направил на твое място:
Бих си намерил работа в Германия, с работна виза примерно, бих понатрупал година-две опит, бих изкарал някой от уважаваните сертификати - Майкрософт сертификат, Сиско сертификат, юникс, тинтири-минтири сертификат, за работа те са по важни от докторантурата. Избери си специалност и карай до дупка.

След две години работа в Германия (все пак това е една много прилична страна но пълна с германци :? ) хем ще имаш опит, хем ще имаш пари за емиграция, пътища много... Ще можеш сам да кандидатстваш за Щатите, ще можеш ако искаш да си платиш адвокат (кожодер) да ти свърши цялата работа...

Екскурзия до Щатите и Канада може да ти помогне в избора.

Докторантура може и да не е непосредствено след следването.
Докторантура е за хора които имат намерение да се занимават с науката - замисли се дали това искаш. Изборат е твой.
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

Игор, мерси за мненията и съветите! Несъмнено може да са ми само от полза, вреда няма никаква.
Igor написа:... Германия (все пак това е една много прилична страна но пълна с германци :? ) ...
Яко го каза. :) Ами лошо няма, според мен - свят широк, хора всякъкви...
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Igor написа:След две години работа в Германия (все пак това е една много прилична страна но пълна с германци :? ) хем ще имаш опит, хем ще имаш пари за емиграция, пътища много...
E, tova triabva da vleze v 'Jiteiski madrosti na BgCanada'. Hem kratko, hem iasno! :thumbsup:
Аватар
_Viktor_

Мнение от _Viktor_ »

BabaPena написа:
Igor написа:След две години работа в Германия (все пак това е една много прилична страна но пълна с германци :? ) хем ще имаш опит, хем ще имаш пари за емиграция, пътища много...
E, tova triabva da vleze v 'Jiteiski madrosti na BgCanada'. Hem kratko, hem iasno! :thumbsup:
:beer2: Мога само да подкрепя предложението!
"Das Schönste, was wir erleben können, ist das Geheimnisvolle." Albert Einstein (1879-1955)
Заключено