Igor написа:Мирка, 'постояно пребиваващ' е имигрантски статут и не е ограничен във времето. Работник, студент или турист е неимигрантски статут и с него си временно пребиваващ в страната. Съответната виза (разрешително) важат за определен срок от време.
Обикновено е по лесно когато вече имаш един статут да го преобразуваш. На пример, когато вече си работник (временно пребиваващ) да поискаш статут на постояно пребиваващ.
Т.е. (както аз го разбрах) има статути на постоянно и на временно пребиваващ, и само статута на постоянно пребиваващия се начислява с пълното му времетраене към необходимия период за натурализация. След периода на натурализация се навлиза в периода на бюрокрация, свързан с узаконяване на гражданството за страната, в която имаш навършен съответния постоянен престой.
Предполагам, съобразно горе-казаното, че ако примерно си намериш работа в САЩ и отидеш като работник, ще се водиш като временно пребиваващ (един вид, докато работодателите в дадения сектор имат нужда от теб). А ако идеш с US зелената карта от лотарията (било то и с друг цвят на единия от документите), то би трябвало пак да можеш да работиш (или учиш и каквото там друго), но тогава статута ще ти е на постоянно пребиваващ, което от своя страна е еквивалентно на имигрантски статут, даващ правото, след като имаш необходимия навършен престой за натурализация, да кандидатстваш за получаване на пълноправно гражданство. Както получаването на статут на постоянно пребиваващ, така и получаването на гражданството са свързани с допълнително чакане (- допълнително на изчакването за периода на натурализация). Друг е факта, че статута на работник може да се преобразува сравнително 'по-лесно' в статут на постоянно пребиваващ, отколкото ако искаш да се уредиш от самото начало със статут на постоянно пребиваващ. Но пък след като имаш статут на работник и искаш да го смениш за статут на постоянно пребиваващ, ще ти коства същата процедура (и вероятно и същото времетраене), както когато от самото начало искаш да вземеш имигрантски статут.
Igor написа:Виктор, в Канада ще ти признаят студентски статут за постояно пребиваване два дни за един. Не е много, ама колкото толкова.
Имам предвид, че щом статута на студент (докторантурата би трябвало да се води като по-различно нещо от студентството, но не знам дали е така от бюрократична гледна точка) е статут на временно пребиваващ и няма нищо общо с имигрантския статут на постоянно пребиваващия, то тогава бих могъл да поразмисля върху алтернативата да кандидатствам от самото начало по имигрантската процедура за придобиване на статут на постоянно пребиваващ и едва като съм в съответната страна (като постоянно пребиваващ) да продължа с докторантурата, времето за изготвяне на която ще може в такъв случай да ми се начисли в пълен размер към периода, необходим за натурализация. (Дълго изречение стана, дано е разбираемо.

)
Igor написа:Потеглил си по един дълъг и тромав път, въоръжи се с търпение. Млад си и искаш всичко на веднъж, ама не става. Информирай се добре, не разчитай само на безплатни съвети в форума. Решенията ще трябва да ги вземеш сам.
Прав си много, Игор, така е. То се вижда, че иска търпение и обстойно разбиране на нещата. 'Хубавите' работи искат време, както си е казано, пък уловки за прибързващите и не дотам запознатите винаги си е имало. Но както споменах в първото ми мнение, с което открих тази дискусия, питам, за да ми стане ясно навреме. Искрено се надявам информацията, предоставена до тук, да е достоверна, според добрата воля и личното знание на пишещите. А то се знае, че за официално достоверна информация би следвало да се обърна и към съответната бюрокрация, на която от части и затова й плащат (да предоставя информация, съобразена с актуалните официални изисквания, имам предвид). За мен лично, информацията във форума също си има своето важно значение, защото отразява в голяма степен опита на пишещите: друго си е да четеш и споделеното от хора, повечето от които са го преживяли на собствен гръб или го знаят от познати такива, отколкото ако четеш само на теория как би трябвало да стане (което си е и една от причините, да открия темата във този форум). Благодаря за пореден път на всички Ви, включили се с полезна информация в тази тема!