За какво иде реч?
Подадох документи за канадския паспорт на детенцето златно, му-му, цун-цун, пу-пу, да я наакат кокошките, хубавицата на тати!
Каква е процедурата?
- Набавяте си документа - формуляр
- Снимате детенцето златно, му-му, цун-цун, пу-пу, да я (го) наакат кокошките, хубавицата на тати (съответно мама)!
- Ако имате гарант, отивате на точка 5.
- Ако сте без гарант, набавяте и заверявате допълнителния документ
- Подавате документи
- Получавате паспорта по пощата и каните ссттоо на гости за да го полеете
- Поливате със ссттоо, докато детенцето златно дъвче канадски паспорт с втория си зъб в живота
http://www.ppt.gc.ca/online_forms/index_e.asp
2. Както Петя беше писала в една по-стара тема, изберете си внимателно фото и искайте гаранции, че ще ви признаят снимката. Нашата е "на кантар", може и да се наложи да правим нова, чакаме обаждане.
3., 4. Гарант = човек, член на някой ордер - доктор, счетоводител, инж. и т.н. (пълния списък го има в инструкциите) и който ви познава от поне 2 години. Ако имате такъв познат, ОК, той попълва едно парче от формуляра и приключвате.
Но ако не познавате такъв човек, трябва да си набавите допълнителния формуляр РРТ - 132 - Декларация, заместваща гаранта. Уви, РРТ-132 го няма в интернет и трябва да отидете на място да си го набавите или да си го поръчате по пощата. ако не бързате, съветвам да си го поръчате по пощата (безплатно), защото чакането на място не е за пренебрегване.
Като го попълните тоя пуст РРТ-132, трябва да го заверите при оторизиран "заверител" - адвокат или нещо подобно. За щастие в самата сграда, където аз лично подадох документи, има такъв човек, който кибичи на "Информация" и срещу $5 заверява като невиждàл. Подписва се и на едната от снимките.
5. Подавате документи. На формуляра пише къде може да стане тая работа. По принцип може и по пощата, но тъй като се изпраща и оригиналния Birth Certificate, ние погледнахме недоверчиво. Пък и доколкото подслушах какво обясняваше един служител, по пощата отнема по-дълго време. Не съм сигурен, но срока май е 10 дена, ако подадеш на място, и 2 месеца - по пощата. Относно сроковете - когато нямате гарант, също отнемало повече време обясниха. Аз подадох днес, казаха ми да чакам паспорт на 1 декември.
Отидох значи на 200 Rene-Levesque West, Complexe Guy-Favreau. Навалицата е голяма, а аз чаках два пъти - първия път оня ден, за да се сдобия с РРТ-132 и втория - днес, за да подам. Не знам дали защото ходя през обедната почивка, но и двата пъти имаше доста хора и си попочаках бая.
А чакането си има и добра страна. Може да пропуснете предните гореописани стъпки 1.2.3. и направо да се подредите на опашките. Там на място може да си вземете основния формуляр, имате време да си го попълните, може и детенцето златно (му-му, цун-цун... вие си знаете) да снимате там, защото има и фото.
За опашките - първо се подреждате за да влезете в асансьора, после се редите за да вземете номерче за ред и след това си чакате реда по номерчето. Както виждате - време има. След като си взех номерче днес чаках около 40 минути за да подам документите, а когато ходих само да взема РРТ-132, чаках около минута.
"Некои особености":
- плащате $20 за подаването на документите (отделно $5 за гаранта - тях вече ги изяснихме)
- ако само единия родител отиде, да вземе някакъв документ на другия - това изобщо не го знаех, но ми поискаха, добре че случайно ми се моташе карта на булката от училището Джеймс Линг та се отървахме
- набавянето на РРТ-132 на място ще ви отнеме около 30-40 мин, а подаването на документи - час и 1/2
- трябва да си носите квебекския Birth Certificate на детенцето (златно)
- разбира се носите и ваши документи за самоличност (ПР карта, здравна карта и пр.)
- още веднъж официалния сайт - http://www.ppt.gc.ca/
Ако има нещо - питайте!