От Канада към Щатите
Абе, ако бях аз...
1 година вече е минала, откакто сте тук. Трябват ви само още 2 до заветния паспорт. Отивате на интервюто, минавате го, правите медитсински, бият ви визите.... това отнема доста време. Може да минат още 5-6 месетса. След визите от вас зависи кога ще заминете. Ако успеете да направите тук още 1 година докато оправяте документи, ще ви остава още 1 година до канадски паспорт. И понеже тук искат З от 5 години за паспорт - смело отивате в САЩ. И там правите 2х6 месетса, после и тук 2х6 месетса... и така хем си вземате канадския паспорт(питомното), хем си опитвате от меда колко е сладък(дивото). А ако ви хареса повече САЩ, то вие вече ще си имате канадския паспорт, оставате си там и дерзайте. Със канадски паспорт освен в САЩ може да работите впоследствие и в Австралия, Англия, Нова зеландия... За мен канадския си е най-готиния паспорт и аз от него не бих се отказала. Защото с него няма да имате проблеми да си изкарате работни разрешителни за САЩ.
Абе дават ли ти - вземай, са казали хората. Вземете ако можете и двата паспорта. Щото доколкото знам, в САЩ паспорт дават 4ак след 5 години, не е като тук. А докато заминете - това са около 6 години от настоящия момент. А канадски ще имате след 2 години. Не говоря за физичското притежание на канадския паспорт, а за подаването на документите за полу4аването му.
1 година вече е минала, откакто сте тук. Трябват ви само още 2 до заветния паспорт. Отивате на интервюто, минавате го, правите медитсински, бият ви визите.... това отнема доста време. Може да минат още 5-6 месетса. След визите от вас зависи кога ще заминете. Ако успеете да направите тук още 1 година докато оправяте документи, ще ви остава още 1 година до канадски паспорт. И понеже тук искат З от 5 години за паспорт - смело отивате в САЩ. И там правите 2х6 месетса, после и тук 2х6 месетса... и така хем си вземате канадския паспорт(питомното), хем си опитвате от меда колко е сладък(дивото). А ако ви хареса повече САЩ, то вие вече ще си имате канадския паспорт, оставате си там и дерзайте. Със канадски паспорт освен в САЩ може да работите впоследствие и в Австралия, Англия, Нова зеландия... За мен канадския си е най-готиния паспорт и аз от него не бих се отказала. Защото с него няма да имате проблеми да си изкарате работни разрешителни за САЩ.
Абе дават ли ти - вземай, са казали хората. Вземете ако можете и двата паспорта. Щото доколкото знам, в САЩ паспорт дават 4ак след 5 години, не е като тук. А докато заминете - това са около 6 години от настоящия момент. А канадски ще имате след 2 години. Не говоря за физичското притежание на канадския паспорт, а за подаването на документите за полу4аването му.
Alina
Ako govorim za Van i SF to opedeleno pri ravni uslovia niama da e 800 / 800 a shte e 600CAD / 800USD ili kam 600CAD / 1000 CAD zashtoto tova koeto e tam za 800 tuk e kam 600. Moia e 535 (Vierno che e v New West)miteto написа: Така е, Влади, аз исках да кажа че ако 1-bedroom е 800 CAD в Канада и същия е 800 USD в САЩ, то не значи че в САЩ наема е 1.3 пъти по-скъп (колкото горе-долу е разликата в курса), защото в САЩ ще взима заплата примерно 2000 USD, а не 2000 CAD които би ги вземал пича от Канада
I mojesh li da mi pokajesh link kam 1 Bed za pod 800 v SF, az neshto ne vidiah takav... nad 1000 sa
Със 6 години сащ, 2 години канада стаж съм. И аз подкрепям тези по-горе - идете, вижте и тогава решавайте. Друг съвет не мога и не бива да давам, тъй като не знам нищо за вас. Вярно, че ще е зорно да се местите насам/натам (особено ако имате стабилна работа на едното или двете места), обаче само с туризъм не може да се добие реална представа.
п.с. А сметките какви били наемите/пържолите тук и там са безмислени според мен.
п.с. А сметките какви били наемите/пържолите тук и там са безмислени според мен.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
]Alina написа:Абе, ако бях аз...
Отивате на интервюто, минавате го, правите медитсински, бият ви визите.... това отнема доста време. Може да минат още 5-6 месетса. След визите от вас зависи кога ще заминете. Ако успеете да направите тук още 1 година докато оправяте документи, ще ви остава още 1 година до канадски паспорт. И понеже тук искат З от 5 години за паспорт - смело отивате в САЩ. И там правите 2х6 месетса, после и тук 2х6 месетса... и така хем си вземате канадския паспорт(питомното), хем си опитвате от меда колко е сладък(дивото). А ако ви хареса повече САЩ, то вие вече ще си имате канадския паспорт, оставате си там и дерзайте. Със канадски паспорт освен в САЩ може да работите впоследствие и в Австралия, Англия, Нова зеландия... За мен канадския си е най-готиния паспорт и аз от него не бих се отказала. Защото с него няма да имате проблеми да си изкарате работни разрешителни за САЩ.
Ами нещата не са съвсем така. Интервюто е месец май и евентуално ако ни одобрят ще бият визите тогава и трябва до 6 месеца да влезем в Щатите.
Не знам после какво следва там колко време трябва да се стои за да не се изгуби зелената карта. ЗА Канада знам 2 от 5 години.
И още повече, тук за една година започнахме да се ориентираме какво искаме.
А то е не да работим по ресторанти и фабрики, за което сме и предприели съответните стъпки. Не знам Щатите дали ще ни предложат нещо по-добро освен нискоквалифицирана работа, която и тук я има.
Ако целта ни е гърч и тука си го има. Питам стува ли си цялата тази разкатавка ту тук ту там и да се надяваме на нещо по-добро да излезе.
Ако смятахме да работим каквото и да е - да се втурнем веднага.
Благодаря на всиччки мнения и съвети, но ако някой има инфо за по-квалифицираните професии как стоят нещата.... Щото за самото преживяване няма никакво значение къде живееш.
За мен Щатите и Канада са едно към едно за имигранта ,и на двете места си е..н с ниско платена работа с тази разлика ,че тук за човек с ниски доходи е по приятно и по лесно место за живеене.
Моето мнение е след като сте изкарали една година тук и имате някаква визия за бъдещето си съсредоточете се в/у реалността и не си го набутвайте да започвате всичко от начало ,щото и там не е по различно,микой не ви чака .Мненията за тънките сметки които прочетох по горе за паспортите-няколко месеца тук ,няколко месеца там ги намирам за несериозни и емоцилни,паспорт къща не храни.
и к'во като имам 6 паспорта ,ама нямам твърда почва под краката си.
Моето мнение е след като сте изкарали една година тук и имате някаква визия за бъдещето си съсредоточете се в/у реалността и не си го набутвайте да започвате всичко от начало ,щото и там не е по различно,микой не ви чака .Мненията за тънките сметки които прочетох по горе за паспортите-няколко месеца тук ,няколко месеца там ги намирам за несериозни и емоцилни,паспорт къща не храни.
и к'во като имам 6 паспорта ,ама нямам твърда почва под краката си.
Доколкото знам, за САЩ изискването беше 6 месеца *всяка* година, така 5 години. Сега може и да са го променили.iskra написа:Не знам после какво следва там колко време трябва да се стои за да не се изгуби зелената карта.
Ако сте навити да си дадете зор, *например* да изкарате по едно тамошно образование, и ако приемем, че със съответната местна тапия в джоба и в САЩ, и в Канада, шанса да си намерите нещо по-добро от нискоквалифицирана работа е един и същ, лично мое мнение е, че в САЩ ще сте значително по-добре финансово. Но пък образованието в САЩ *може* да ви излезе значително по-скъпо от съответното в Канада.iskra написа:И още повече, тук за една година започнахме да се ориентираме какво искаме. А то е не да работим по ресторанти и фабрики, за което сме и предприели съответните стъпки. Не знам Щатите дали ще ни предложат нещо по-добро освен нискоквалифицирана работа, която и тук я има.
Точно обратното, ако смятате да работите каквото и да е, и да я карате яваш-яваш, Канада печели безапелационноiskra написа:Ако целта ни е гърч и тука си го има. Ако смятахме да работим каквото и да е - да се втурнем веднага.

Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
- St.Anger
- Some Kind of Monster
Ами много зависи с какви професии сте. Давам за пример себе си - кандидатствах в 5-6 компании в Калифорния, за работа която искам да работя и която съм работил 7 години в БГ. От едната компания ми се обадиха, направиха ми едночасово интервю по телефона и след 2 дни ме попитаха кога мога да започна! Ето тук обаче се объркаха нещата, като им казах, че нямам канейдиън ситизъншип и че трябва да ми се вади трудова виза...Казаха ми, че процедурата е бавна и тромава, минава се през лейбър департмънт и т.н., с две думи не им се хваща на това хоро...Както и да е, останах с много добри впечатления, интервюто нямаше нищо общо с интервютата, които съм имал в Канада, всичко беше много прагматично - какво съм работил, какво ми е образованието и т.н., без тъпотии от типа "ако сега се обадим на бившия ти шеф, с кои три думи би те охарактеризирал"! Мисълта ми е, че ако знаете каде да отидете и как да се продадете не си пропускайте шанса! 

To Live Is To Die
и според мен ако тук не ви е комфортно ще е добре да идете и да видите там как е във вашите области. Дали бихте могли да си намерите работа там и да се ЧУВСТВАТЕ КОМФОРТНО! Това е най-важното.
Иначе за цените съм чувал, че са по-ниски от тук като цяло. Не знам защо сте взели да сравнявате Калифорния и ВС. Калифорния е най-скъпият щат в us и Влади сигурно иска да каже, че ВС е канадската калифорния
и е прав, защотот Ванкувър има най-поносимия климат в са, но не е Калифорния, все пак. За мен лично в чисто субективен аспект възможността да живея на място с крайбрежния климат на калифорния би струвало повече от това да живея бая по на север, а оттам и недвижимостта би си заслужавала парите.
За сравнение по брой слънчеви дни и средни температури нема да говориме. Заплащането на квалифицирания труд там също е по-високо, отколкото в другите щати.
Данъците също са по-ниски сащ сравнено с са.
Това, което има в канада: много по-социална държава. Има социални помощи, здравни грижи.
Ако в щатите нямаш добра здравна застраховка (от познати съм чувал че свестните започват от 200$/ мес но тези с наистина добро покритие са по около 400$/мес, разбира се, има работодатели, които ти дават тия неща или част от тях) ти се наложи да ти направят операция за 100-200К или ще си умреш, защото не можеш да си го позволиш или ще те оперират и ще имаш занимание за следващите 20-ина години - да се разплащаш със болницата.
Вярно, че това, което чета за тук в канада е, че ако ти се наложи такава операция може да трябва да поизчакаш малко и малко да поумреш докато ти дойде реда, ама е почти безплатно.
Така че по средностатистически данни сащ печели при парите и климата (освен ако не изберете аляска
), канада при социалната защита на човека, а къде ще спечелите ВИЕ, може само ВИЕ да решите.
Желая ви да направите правилния за вас избор!
Иначе за цените съм чувал, че са по-ниски от тук като цяло. Не знам защо сте взели да сравнявате Калифорния и ВС. Калифорния е най-скъпият щат в us и Влади сигурно иска да каже, че ВС е канадската калифорния

За сравнение по брой слънчеви дни и средни температури нема да говориме. Заплащането на квалифицирания труд там също е по-високо, отколкото в другите щати.
Данъците също са по-ниски сащ сравнено с са.
Това, което има в канада: много по-социална държава. Има социални помощи, здравни грижи.
Ако в щатите нямаш добра здравна застраховка (от познати съм чувал че свестните започват от 200$/ мес но тези с наистина добро покритие са по около 400$/мес, разбира се, има работодатели, които ти дават тия неща или част от тях) ти се наложи да ти направят операция за 100-200К или ще си умреш, защото не можеш да си го позволиш или ще те оперират и ще имаш занимание за следващите 20-ина години - да се разплащаш със болницата.
Вярно, че това, което чета за тук в канада е, че ако ти се наложи такава операция може да трябва да поизчакаш малко и малко да поумреш докато ти дойде реда, ама е почти безплатно.
Така че по средностатистически данни сащ печели при парите и климата (освен ако не изберете аляска

Желая ви да направите правилния за вас избор!

- St.Anger
- Some Kind of Monster
За канадски граждани трудова виза има, но всичко става много по-бързо (казаха ми за около месец). Иначе нещата се отичат до към 8 месеца в най-добрият случай, ясно е че никой няма да се занимава и да чака, освен ако не си някой професор, голямо светило в областа си!Guinness написа:А като канадски гражданин не ти ли трябва трудова виза за САЩ?St.Anger написа: Ето тук обаче се объркаха нещата, като им казах, че нямам канейдиън ситизъншип и че трябва да ми се вади трудова виза...
To Live Is To Die
Дааа, труден избор. САЩ е мечта на мало и голямо от повечето страни по света. Символ на какво ли не - сбъдване и на най-смелите мечти. Но пък поне тук, в Канада аз вече свикнах и се чувствам удобно и сигурна. Мнооого ме дразнят някои бюрократи, като не си гледат съвестно работата. Но САЩ ги посетих за малко, не съм експерт, но от малкото което видях като отношение и манталитет - аз поне не искам да живея там. Щом след посещение на световно известен монумент се изцепих със се гърло - ОБИЧАМ КАНАДА - смятайте за какво иде реч. Това е във северната част. Казаха ми, че на юг хората били много дружелюбни и мили.
И все пак - докато човек не опита, не знае какво печели или губи.
И все пак - докато човек не опита, не знае какво печели или губи.
Alina