optics написа:Мишо, за мен есенцията на впечатленията ми е в първия ми пост в изречението започващо с "улиците".
Видях и много изоставени сгради. Почнати, недостроени и зарязани. Някои в доста лошо и непоправимо състояние, други с надпис че се продават. Хората ми казват - това е от кризата - не могат да я завършат и я продават.
===
В някои села половината се продават сградите, хората поизмряха.
Гийк, седим тюн'д ! Настроили сме вефовете на твойта вълна
За хартията, чух една теория, че може би защото не сме срали у заможни хора и затова сме попадали все на ефтинжос хартия. Не знам дали е от това, щото действително не съм ср.л у заможни хора.
Има и едно друго неприятно нещо, което обаче не е функция нито на българските нрави, нито на нищо защото е повсеместно и неизбежно явление. Това е -- като отидеш по улиците дето си израсъл и помниш колко повече зеленина имаше, колко по-малко коли, колко по-тихо и спокойно, а сега - фърчат коли и о, боже - тролеи !?!? - Заради тях небето омрежено в жици.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
optics написа:Тоалетната хартия е пълен боклук (на 4-5 различни места проверена)
Две години по-късно, тоалетната хартия продължава да бъде пълен боклук и аз не знам защо. Направо като шкурка е в сравнение с канадската.
Иначе предполагам за всеки българин живеещ постоянно в чужбина, при редките моменти, когато се връща за малко в родината, чувствата винаги са смесени. Има хубави неща, които не могат да се отрекат, има и доста лоши обаче, които правят много силно впечатление. Едно от хубавите неща (все още) са вкуса на родните зеленчуци и традиционни български специалитети. Очарован съм от вкуса на чушките "сиврия", българските домати и краставици (за вносните не говорим изобщо). Обаче не можах да вкуся хубаво сирене, не мога да си обясня защо, а уж купувах от най-скъпите с претенциозни имена. Всичкото българско сирене, което опитах ми се видя по-скапано от също така българското, но внасяно в Канада от Кринос - това в малките тенекии от 1 кг. Някои неща обаче си остават непреходни, като оригиналния смилянски боб, родопския качамак и традиционния за региона микс, т.нар. шарена сол, на базата на чубрица и други подправки, в комбинацията с домашно печени питки.
От лошите неща, които правят силно впечатление се отличава най-вече мрачното отношение у хората, като при доста индивиди това избива направо в агресия, както и просташкото отношение дори в сферата на обслужването, където уж голямата конкуренция би трябвало отдавна да е изкоренила подобни прояви, но уви, явно това е дълбоко вкоренено в генетичния код.
Stay tuned for more...
Излиза, че половината форум сме били в БГ по едно и също време . Аз изкарах точно една седмица и ми стига. Това за сиренето отдавна съм го забелязал и затова продължавам да се чудя, защо българите в чужбина толкова държат на него и го търсят по разни арабски дюкяни?
На едно друго място Румен постна грешно/смешно произнасяни думи - обогатявам списъка с една нова, която чух в Бг - артиШок
Гийк, кажи за бабата дето рязала въжето на алпиниста, дадоха ли по телевизията...
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
Гийк, кажи за бабата дето рязала въжето на алпиниста, дадоха ли по телевизията...
Да ти кажа честно, телевизия изобщо не гледах в България, защото имах изключително натоварена програма, основно по заведения напред-назад срещи с хора и т.н. Майтапа е, че от Канада чета много повече новини за България (онлайн), а когато бях там на място нямах никакво време да им обръщам внимание.
Наистина прави силно впечатление масовото използване на чуждици от английския, в повечето случаи с неправилно произношение. Не знам каква е тази идиотска мода, но ако продължават така, след време българския език ще изчезне напълно. Най-много чуждици разбира се са навлезли в търговската сфера - магазини и заведения.
Хубавото е, че има много страхотни заведения с невероятно меню и изобилие от евтин и качествен алкохол.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада. Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада. Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
Павел написа:На едно друго място Румен постна грешно/смешно произнасяни думи - обогатявам списъка с една нова, която чух в Бг - артиШок
Павка, това не е някаква нова чуждица, така се произнася думата на български. Точно както казваме "пипер", а не "пепър" или "киви", а не "киуи".
Примера не е подходящ защото пипер и Вашингтон не са навлезли в бг език по едно и също време с артичок и суетшърт (суичър). Като ще се правят на модерни/интересни, да го правят грамотно поне за чуждиците навлезли в българския в последно време. За дубъл вето си е ясно, че трябва напън и се побългарява къде от руско влияние, къде от мързел.
roumensp написа:Обаче не вярвам да викат на Dr. Pepper "Д-р Пипер" ...
С тая разлика, че Dr. Pepper е чисто американски продукт и затова е редно да се произнася както тези дето са го създали смятат.
Артишокът от друга страна нито е американско растение, нито САЩ са най-големия производител - тогава за къв чеп произношението трябва да е точно както американците са решили?
Павел написа:Като ще се правят на модерни/интересни, да го правят грамотно поне за чуждиците навлезли в българския в последно време.
Друга дума, с която в България се правят на модерни/интересни е аспержи - вместо правилното ъсперъгъс
В случая с аспержите изобщо не са далече от истината, защото почти така се е произнасяло на средновековен английски - асперджи, което ние, като франкофони, (бонжур-бонжур, пардон-пардон, ох на мамаа френчето - Криворазбраната цвилизация , сме променили на аспержи
А Киро да не се прави на интересен - анцуг е немска дума, навлязла отдавна в българския. Докато суичър е дериват от суетшърт - плод на изхвърлянето на някой чул-недочул неграмотник, което само по себе си не е трагедия - трагедията става по-късно, когато една цяла нация с доста големи претенции започва да употребява тази абсурдна дума масово.