Koko написа:
Ами сигурно са се усплашили от това че който вземе България за съюзник свършва зле - исторически примери в това отношение има доста, но поне за мене има някакава голяма ирония в това че след като ни приеха в Евросъюза тях ги удари незапомнена икономическа криза. Сега е време да ни приемат в Шенген и след това в Еврозоната.
Ако се замислиш, то на ЕС му е отредено това нещо с нас или без нас. Двайсет и кусур членки, дето си имат отделни правителства, плюс едно централно правителство на Европейско ниво. Кой на къде дърпа не е много ясно. Честно на мен целите на ЕС са ми много мъгляви. Първо искат да са единни, после искат пък да си запазят идентичноста на членките.
Отгоре на всичко, колко от страните в ЕС имат отделни езици? Всички или почти всички. Това води до огромно разслояване и невъзможност за интеграция. До колкото си спомням (без да ровя в гугъл) ЕС е почнал от 1957 година с един договор за безмитен внос на метали между Италия, Германия и Франция. От тогава насам много неща не са се променили. Да има шенгенска зона, и неща които облекчават бизнеса, но това е по скоро за големите компании. Ако малък бизнесмен от Дания се опита да отвори бизнес във Франция предполагам че ще му е много трудно, да не кажа невъзможно. Ето къде според мен куцат нещата -в свободното придвижване на хората на територията наречена Европа.
Така че, ЕС по мое мнение си е обречена кауза с България или без нея.