"сейфти фърст"

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Да вземете да хапнете по малко шоколад всички, дано ви се подобри настроението малко :). Какво е това плещене, защо не разбирате че въпроса не е Бг/Канада пак, въпроса е в елементарната предпазливост. Тончо, защо не можеш да видиш другата гледна точка ? Мислиш ли че ако в бг се замеряш с детето си в двора на училището няма да се намери някоя лелка да ти закаканиже :). Няма да съм аз, не си ме разбрал. Въпроса е че не трябва ти да си инициатора каквито и да било замеряници, в училищния двор. Дори да не е твоето дете, ако някой гамен без пищов реши че днес това ще е начина по който ще обстрелва съучениците си, доволен ли ще си че ти си създал прецедент и пример? Не съм чувала наистина някой да е ранен от снежна топка, но ако стане и лелката се окаже злопаметна и спомене именцето ти, не мислиш ли че в Канада ще има повече и по-неприятни последици. Да, против съм безотговорния пример, даже не със снежни топки, а със захарен памук да сте се замеряли. Не знаеш какъв филм е в главата на някой друг. След като на лелката и се е сторило опасно, аз питам само, не ти ли се струва достатъчно за да не го правиш. Какво ще ти стане ако се изместиш на две крачки в парка, или обясниш на детето си че снегът няма да свърши и ще продължите след училище, където няма да притеснявате никого. Бият се с топки децата, да, и тук и в бг, но не съм виждала да участват родители, в двора на даскалото, че даже и да се репчат ако някой им направи забележка. Едно време плискахме и вода на хълма и се пързаляхме в голямото междучасие. Ама се съмнявам че някой възрастен е разбрал. Ти що не идеш да плиснеш една кофа, да се повеселят децата. То хич не е опасно, е, само малко, по-големи ще пораснат :lol:. Сега стана ли ясно. Аман от чели-недочели и вече решили за какво ще пледират.
Мр. Геко, характера се оформя до 5-тата година. И мен ме дразнят мъжките целувки по телевизията, вестниците и даже плагати в метрото, даже понякога си повръщам закуската. Ни о в Бг ги има, ако не знаеш да ти кажа.
Циганите - на Сатурн !
Жени

Мнение от Жени »

anxeli написа: Не трябва и не може да е като в Бг, където родителите още учат децата си да се бият и да отвръщат като ги ударят. Там оцелява по силния и наглия. Спомням си какво беше в основното училище, простотия и нехайство до шия. Дано тук да не е така. Очаквам ако някой удари моето дете с топка да му бъде поискана сметка и да има последствия, а не даскала да свие рамене и да каже ми такива са, деца :shock:. Това е една от причините да дойдем, нали така :? ?
А на мен ми се струва, че точно ти повдигна и изопачи темата БГ срещу Канада пак? :lol:

А после ние нещо не сме разбрали! :?
smotan

Мнение от smotan »

В училищата да назначават освен учители и звероукротители. Учителите да си гледат уроците, а звероукротителите да бдят зорко в междучасТията, на двора, в лафката, в пушкома и където се сетят. За да не се нарани някое хлапе и да се избегне 'играчка-плачката', че тези малките са много изобретателни.
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Анхели,мислиш ли че характера се оформя до 5 годишна възраст ?
Мове би до тогава и още 2-3годинки плюс се оформя възпитанието.До тогава всяко нещо,което се случва остава в съзнанието и подсъзнанието на това порастнало дете.
Характера се оформя поне до 25 годишна възраст,а при някой даже през целия си живот остават недоуформени.Познавах един такъв човек-втория мъж на майка ми.
Чета на всеки мнението,всеки е прав за нещо.
Ние като деца много си играехме със снежни топки,аз самия не малко пъти съм бил зариван със сняг :):),но нямам спомен някой нещо да ни е казвал.
Важното е да се живее така,че да не се пречи на останалите.
При животните има иерархия и тя се спазва и всичко е наред.
Тогава и при хората ще има правила и норми,и те трябва да се спазват.
Имам немска овчарка повече от 2 години и смея да твърдя,че много по умна и всеотдайна от много хора.
smotan

Мнение от smotan »

Приказката за първите 7 годинки едва ли е случайна :)
Аватар
perah

Мнение от perah »

smotan написа:В училищата да назначават освен учители и звероукротители. Учителите да си гледат уроците, а звероукротителите да бдят зорко в междучасТията, на двора, в лафката, в пушкома и където се сетят. За да не се нарани някое хлапе и да се избегне 'играчка-плачката', че тези малките са много изобретателни.

По мое време в учителите даваха дежурства в големите междучасия и нямаше побойща между учениците а сега уж има охранители а вижте какви неща се случват (справка убитото 12 годишно момче). Това малко извън темата.

Аз съм за правилата да се спазват.
If you aren't the star of your own life, you're the supporting player in someone else's.
smotan

Мнение от smotan »

Верно имаше дежурства и оше ги има в Бг! Ама учителите не могат да се справят със съвременната напаст(а и те трябва да почиват в междучасието, за да 'образоват' по-добре в час).
Трябват хора с друга подготовка за тази работа: боравене с хладно оръжие, разни бойни изкуства, замеряне със снежни топки...и други подръчни мат'риали. Някой от Мосад ще сърши чудесна работа.
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Много се промени сенностната система...
И наистина всичките тези филми и други объркват много съзнанието на порастващото дете.Затова е важно ние бъдещите родители ,а и настоящи да даваме до колкото можем правилната насока на нашите деца,кое е ценно в Живота,кое е хубаво и кое не.
И остава те да са умни деца и да се учат бързо.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

В училище освен снежни топки имаше и парапети - дълги, дървени, хлъзгави, стръмни, от 4-тия до 1-вия етаж :) Имаше и няколко познати деца, пострадали доста тежко от пързалянето по тях. Забрани имаше, учители, които бдят също. Сега в метрото на Мтл ми прави впечатление - дългите метални первази, така удобни за пързаляне са набучкани с железни шипове, да не може всеки ненормалник да ги използва не по предназначение. Сейфти фърст :wink:
smotan

Мнение от smotan »

Не са ли те възпитали в семейството, чакай в училище някой да се занимава с теб. Хубаво е все пак, когато родители и учители са 'on the same page'. А учителите, милите, една част са отдадени изцяло на това призвание, обаче има и други дето не се справят с нищо друго и започват да преподават.
Аз съм за правилата, за забраните, за правата и за играта със снежни топки - юнак без рани не ходи.

Току що чух по новините, че сезонът на пострадалите от пиратки в Бг е тържествено открит. Честито!
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Жени написа:
anxeli написа: Не трябва и не може да е като в Бг, където родителите още учат децата си да се бият и да отвръщат като ги ударят....
А на мен ми се струва, че точно ти повдигна и изопачи темата БГ срещу Канада пак? :lol:
А после ние нещо не сме разбрали! :?
Ок Жени, права си, тук съм се отплеснала малко :), опитвам се да си обясня може би защо тончо е решил да обучава отрочето си в изкуството на боя с топки точно в училищния двор. Боя с топки е от тези няколко неща :), дето всеки ги научава и без баща му да му показва. Но после той сам ме върна на темата, а тя е, е ли е, или не, правилно, фадър-сан бондинг и сноуболфайтинг да става в училищния двор? Особено когато неква лелка се притеснява? Майната и? Хау абаут да се изнесе замяргането в парка извън училището? Това отстъпление ли е? Поканатчване? Дебилщина? Глезотия? Защото сме джигити ли :evil:?
Сериозно и отсърце ви пожелавам за Новата Година повече приятни моменти с децата ви и по-малко ядове с "канадската ужасна действителност" в която се налага да живеем :). Тончо, сериозно се замисли, наричаш положението си "безизходно", косата ти се изправя от лелки които ти правят забележчица да не даваш лош пример на децата, защо си толкова подтиснат :roll:? Ако стане така, че Канада поради безграничната си толерантност реши, че и твоите права са накърнени и отдели специална ерия в училищния двор за родителско-детски боеве с топки, не се притеснявай, както и игрищата за футбол, тази ерия ще бъде отделена с предпазни мрежи, така че никой няма да пострада. Просто трябва да потърсиш правата си, напиши едно писмо :idea:. Ако просто се ядосваш че хората преувеличават, еми така е, всички сме различни, ето че и ти го правиш.
Чесно казано не разбирам някои хора вече тук, особено ако са родители, загрижени да възпитат толерантно и умно дете, което да знае как да избира битките си. Нямам какво да добавя по темата вече.
Циганите - на Сатурн !
IFF

Мнение от IFF »

.
Последно промяна от IFF на Чет Ное 25, 2010 5:25 pm, променено общо 1 път.
Жени

Re: "сейфти фърст"

Мнение от Жени »

anxeli, съжалявам наистина за спора, в който влязохме и темата доста се изчерпи! Но бих искала да се включа - надявам се за последно!
toncho написа: в училищата се стрелят всеки месец, наркотици с лопата да ги ринеш, тея снежни топки ще ми забраняват.
Аз щото съм от клуба на чалгаджиите :wink: , разбирам темата така: За кокшка няма прошка, за милиони няма закони!

Или за по-добра яснота: Колко абсурдно звучат някой забрани на фона на реалността в която живеем!

И най-вече: не осъкатява ли хиперпротекцията от страна на възрастния (без значение родител ли е, учител ли е) идното поколени?

И по този повод давам още един пример: Асоциацията на Психолозите на Онтарио въвежда нови изисквания към шума отделян от детските играчки, че много деца се плашели от собствените си играчки! (по CTV новините, преди 2 седмици).
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Абе явно някои хора тук са расли в саксия или не са виждали сняг и не са участвали в истински бой със снежни топки.
То е ясно, че децата са си правили и ще си правят каквото си искат, когато нямат усещане за нечий контрол, но все пак нали възрастните са тези, които все пак трябва да кажат кое е редно и кое не. Пък дори и когато е явно, че казаното "от едното ухо влиза, през другото излиза". Защото възрастните, за разлика от децата, имат способността да преценяват, обусловена от житейският им опит, мъдрост, чувство за отговорност и предвиждане на рисковете.

Та викате боя със снежни топки била невинна игра, а? И как пък никой не е бил свидетел как се лее кръв по време на такава игра. А аз съм виждал. Защото в една "гениална" малка главица в един момент е дошла идеята в топките да се слагат малки твърди предмети като железни лагерни сачми и др. подобни. И ега ти сеира става после като те уцели такава топка...голем кеф.
Но на някой млад свободомислещ, начетен и много авангарден в мисленето си татко едва ли ще му дойде в главата такава идея. Бих искал да го видя този баща след един такъв "невинен" кървав бой, в който е пострадало детето му. Дали ще продължава да ми говори за сободата и ограниченията в развитието на личността и тям подобни?
Вие как мислите?
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Абе и тукашните се бият със снежни топки ... или поне са се били. Има един кебешки филм от 80-те години, подобен на "Войната на таралежите" - казва се "Ла гер де тюк" (The Great Snowball War)- там такъв бой със снежни топки, че ум да ви зайде.
Последно промяна от krimon на Нед Дек 16, 2007 5:48 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор