tonny написа:Като електро проектант взимах 1300+ във Варна, що се отнася до програмистите, снаха ми е такава и взима 2,5к+ също във Варна. За мен средна заплата е разтегливо понятие, както и тези стъкмистики...
Аз съм в шок и ужас! Мислех си, че света започва и свършва със София, пък то какво излезе. Отивам да пием студена водА, че ми се разтропа сърцето
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Около 1/3 от хората получават заплати над средната, а 2/3 под средната. Причината е в по- големите отклонения в горната посока. Затова на повечето хора данните за средната заплата, които се публикуват им се струват преувеличени. Има и т.н. медианна заплата, при която 50% от работещите получават заплати над нея а другите 50% са под нея. Тя обаче е почти невъзможно да се изчисли. Има и т.н. минимална заплата, която защитава жизнениа минимум на най-бедните и нискоквалифицирани работници. Жизненият стандарт зависи не само от размера на заплатите, а и от цените на стоките и услугите. В Лондон е около 3 пъти по-скъпо отколкото в София. В София е по- скъпо отколкото във Видин и т.н. Равнището на безработица също е важно. В Хъпватска заплатиге са по- високи отколкото в България, но имат зверска безработица от 30%.
Много българи работят в чужбина и техните заплати не влизат в изчисляването на средната заплата. А парите им пак идват в България. Няма значение дали един българин работи в България за 1000 лева или работи в чужбина и праща 1000 лева всеки месец на семейството си- икономическия ефект е почти същия.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
tonny написа:Като електро проектант взимах 1300+ във Варна, що се отнася до програмистите, снаха ми е такава и взима 2,5к+ също във Варна. За мен средна заплата е разтегливо понятие, както и тези стъкмистики...
Аз съм в шок и ужас! Мислех си, че света започва и свършва със София, пък то какво излезе. Отивам да пием студена водА, че ми се разтропа сърцето
Първо в София, а после и в други градове...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Докато вие тука се карате Бате Бойко за малко да си отиде http://smart.dir.bg/dnes/news/19903739/"
Какви ли са заплатите на тия, дето му ремонтират Фалкона?
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
joro написа:Докато вие тука се карате Бате Бойко за малко да си отиде http://smart.dir.bg/dnes/news/19903739/"
Това е "претекст" за да се оправдае закупуването на нов самолет !
Какво толкова, още няколко милиона за превозването на чалга певачки и "бистришките тигри"
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
joro написа:Докато вие тука се карате Бате Бойко за малко да си отиде http://smart.dir.bg/dnes/news/19903739/"
Какво толкова, още няколко милиона за превозването на чалга певачки и "бистришките тигри"
Снощи бях на гости в един авер на терасата с изглед към залеза...т.е. летището и доста самолети видях да минават, не видях бойко да циркулира над града.
joro написа:
Снощи бях на гости в един авер на терасата с изглед към залеза...т.е. летището и доста самолети видях да минават, не видях бойко да циркулира над града.
Как да го видиш, самолета му е със затъмнени стъкла
myhata II написа:
Вечно не случвате на управници "прогресивните" другари от канаТската общност!
Как па веднъж не се падна я някой офицер от ДС, я някой доброволен сътрудник поне.
Като бившите другари от преди десети...
Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.- римска поговорка или /Монтен ??/
myhata II написа:
Вечно не случвате на управници "прогресивните" другари от канаТската общност!
Как па веднъж не се падна я някой офицер от ДС, я някой доброволен сътрудник поне.
Като бившите другари от преди десети...
Младежо, ще извиня наивността ви с крехката ви възраст. Бившите другари отпреди десети никога не са напускали управлението.
Жоре,
чул си недочул, но не ти е ясно какво говориш.
Какви премии те гонят ? Командировката в чужбина я броиш за приход към семейния бюджет ли ???
Държавата не дава никакви премии на учени. Заплатите са такива каквито е написано в статията.
Тези 10 000 евро са най-вероятно за проекта, не за твойта позната лично. Трябва да правиш разлика. Казвам "най-вероятно" защото това е преобладаващият случай.
В някои институти, например аз имам приятели в геологията, които са с практическа насоченост е възможно от договор да ти влезе нещо и в джоба. В други (т.е. повечето) е невъзможно, не защото хората са некадърни или мързеливи, а поради естеството на изследванията им. Тия неща Мухата не може да ги разбере, той слага всички под един знаменател - некадърни и край -- няма какво да ги мислим. Други, като Джовани разсъждават в тесния си хоризонт на "бизнесменска" логика, че видите ли - що не земат да се пре-насочат към нещо дето се търси, сиреч плаща за него, вместо да се занимават с глупости. Пазарните принципи са окей за пазара, но ако фундаменталната наука не се отклоняваше от тях, светът щеше да е много по-назад отколкото е.
Проблемът в България е в това, че държавата по принцип нехае за науката и по този начин се самозакопава, превръщайки се все повече и повече в бананова република.
Проблемът с некадърността е следствие а не причина за мижавото финансиране. Ако предложиш високи заплати с едни високи изисквания, не след дълго некадърните ще бъдат сменени с кадърни които много по-малко ще им се емигрира.
joro написа:
grozdan написа:
optics написа:За каква държава говорим, след като млад учен в БАН, тоест човек учил 4-5 години висше образование му се предлага заплата 440 лева - по-малко отколкото на продавачка в магазин (виж по-горе).
Трябва да си невероятен мързел (има и такива) че да останеш в България да развиваш наука в БАН (а по-точно - да пиете ракия с колегите, щото освен за мизерната заплата, няма пари нито за тонер, нито за хартия, да не говорим за по-скъпи консумативи за същинската ти работа.
Професор без значение колко е гениален и прочут - 750 лева. Баси !!! http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 82743.html"
.
Пак някакви глупости, писани ей така, изсмукани от пръстите. В БАН професорите получават заплати плюс премии, командировки в чужбина и т.н. Изобщо не е вярна тази статия- може би дремещите старци пред пенсия дето нищо не правят по цял ден взимат такива заплати. Имам позната, която работи в БАН и се занимава с изследвания в областта на физиката- 10 000 евро и е премията за участие в едни общоевропейски изследваниа, обиколи цяла Европа в командировки, даже скоро се върна от един симпозиум в Москва. Който работи- изкарва пари и в България.А 450 лева получават тия, дето за нищо не стават. Същите хора в Канада биха получавали цял живот 400 долара социал.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
След като спомена моят ник, вероятно очакваш да ти отговоря: ами отговорът е много прост - въпрос на приоритети. Не че някой нарочно иска да изгони учените от България, просто има много хора, които имат най-различни нужди. Артистите казват - защо не се отделят пари за изкуство; полицаите взимат подкупи, защото не са платени добре, което създава усещането за корупция и т.н. На кого да се угоди първо, при положение че икономиката навлиза на нови пазари в които е неконкурентноспособна, няма изградени брандове, имидж и т.н.? Така че всеки се спасява поединично, кой с каквото намери докато не се получат количествените натрупвания, водещи до качествени изменения.
Това да седиш и да се вайкаш защо света около теб е такъв, какъвто е не е помогнало на никого - нито в Канада, нито в България. Но светът се променя и ако нещо не ти харесва никой не ти пречи да се опиташ да го промениш. Много известни учени не са постигнали успехите си чрез финансиране от държавата, а са запретнали ръкави и са ги постигнали сами - Тесла, Едисон, Бел, Даймлер, Бенц, Маркони, Елон Муск и много други са минали през редица изпитания и нерядко са били на ръба на фалита за да променят начина по който живеем в момента. Прочети техните истории и ще видиш, че са намирали инвеститори, падали, ставали и продължавали към целта си. За да бъдем честни - много по-малко практически открития са извършени в университетски условия, където както навярно си запознат просто е една друга игра на титли, борба за държавно финансиране и бюрокрация.
В края на първата ми година в Канада, когато бях доста отчаян и незнаех какво да правя за малко постъпих в един известен университет, между другото планът беше да получа степен Магистър и програмата беше свързана с небеизвестната издънка на Онтарио Хелт да се цифровизират медицинските данни за пациентите в Онтарио и видях, че никой нямаше идея какво трябва да се получи като краен резултат, едни безкрайни дискусии (мийтинги) и бюрокрация. Издържах точно няколко месеца, впоследстиве след години се оказа че са похарчени милиони долари и никакъв резултат, дори имаше някакъв политически скандал по проблема, за който си го спомня случая.
Университеските учени, според мен, живеят в една малка паралелна вселена в която "политическите" игри имат много по-голямо значение от практическите резултати (дъ риъл уърлд), но може да има частни случаи за които това ми мнение да не е вярно.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani написа:Тесла, Едисон, Бел, Даймлер, Бенц, Маркони, Елон Муск и много други са минали през редица изпитания и нерядко са били на ръба на фалита за да променят начина по който живеем в момента. Прочети техните истории и ще видиш, че са намирали инвеститори, падали, ставали и продължавали към целта си. За да бъдем честни - много по-малко практически открития са извършени в университетски условия, където както навярно си запознат просто е една друга игра на титли, борба за държавно финансиране и бюрокрация.
От тези които си изброил, само Тесла е учен, Другите са изобретатели, инженери, бизнесмени. Той и Тесла до голяма степен влиза в тази категория.
Трябва да им свалим шапка , за това, което са направили, но истиските учени, които стоят зад изобретенията на Маркони и Едисън са примерно Максуел и Фарадей.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001