Айде Бойко,кога ще си одиш най накрая

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
grozdan

Re: Айде Бойко,кога ще си одиш най накрая

Мнение от grozdan »

tonny написа:Като електро проектант взимах 1300+ във Варна, що се отнася до програмистите, снаха ми е такава и взима 2,5к+ също във Варна. За мен средна заплата е разтегливо понятие, както и тези стъкмистики...
Аз съм в шок и ужас! Мислех си, че света започва и свършва със София, пък то какво излезе. Отивам да пием студена водА, че ми се разтропа сърцето ;)
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
joro

Мнение от joro »

Около 1/3 от хората получават заплати над средната, а 2/3 под средната. Причината е в по- големите отклонения в горната посока. Затова на повечето хора данните за средната заплата, които се публикуват им се струват преувеличени. Има и т.н. медианна заплата, при която 50% от работещите получават заплати над нея а другите 50% са под нея. Тя обаче е почти невъзможно да се изчисли. Има и т.н. минимална заплата, която защитава жизнениа минимум на най-бедните и нискоквалифицирани работници. Жизненият стандарт зависи не само от размера на заплатите, а и от цените на стоките и услугите. В Лондон е около 3 пъти по-скъпо отколкото в София. В София е по- скъпо отколкото във Видин и т.н. Равнището на безработица също е важно. В Хъпватска заплатиге са по- високи отколкото в България, но имат зверска безработица от 30%.
Много българи работят в чужбина и техните заплати не влизат в изчисляването на средната заплата. А парите им пак идват в България. Няма значение дали един българин работи в България за 1000 лева или работи в чужбина и праща 1000 лева всеки месец на семейството си- икономическия ефект е почти същия.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

MrGeek написа:
joro написа: А за компютърните специалисти да не говорим- там заплата под 2 000 лева няма.
Абе Жорко, това за коя паралелна вселена става въпрос? :^)
Тони а защо мълчиш на ванкувърския баровец ?
:lol: ;)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
tonny

Мнение от tonny »

myhata II написа:Тони а защо мълчиш на ванкувърския баровец ?
Отговорих на твоя въпрос като вкарах вътре отговори на още 2. Защо трябва все да ти обяснявам...
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

tonny написа:
myhata II написа:Тони а защо мълчиш на ванкувърския баровец ?
Отговорих на твоя въпрос като вкарах вътре отговори на още 2. Защо трябва все да ти обяснявам...
Това беше реплика по повод „мекотелите”
Така се държите деаа
Стефан Цанев
jovani

Мнение от jovani »

grozdan написа:
tonny написа:Като електро проектант взимах 1300+ във Варна, що се отнася до програмистите, снаха ми е такава и взима 2,5к+ също във Варна. За мен средна заплата е разтегливо понятие, както и тези стъкмистики...
Аз съм в шок и ужас! Мислех си, че света започва и свършва със София, пък то какво излезе. Отивам да пием студена водА, че ми се разтропа сърцето ;)
Първо в София, а после и в други градове...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
joro

Мнение от joro »

Докато вие тука се карате Бате Бойко за малко да си отиде
http://smart.dir.bg/dnes/news/19903739/"
Какви ли са заплатите на тия, дето му ремонтират Фалкона?
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

joro написа:Докато вие тука се карате Бате Бойко за малко да си отиде
Това е "претекст" за да се оправдае закупуването на нов самолет !
Какво толкова, още няколко милиона за превозването на чалга певачки и "бистришките тигри"
Стефан Цанев
tonny

Мнение от tonny »

myhata II написа:
joro написа:Докато вие тука се карате Бате Бойко за малко да си отиде
Това е "претекст" за да се оправдае закупуването на нов самолет !
Какво толкова, още няколко милиона за превозването на чалга певачки и "бистришките тигри"
Снощи бях на гости в един авер на терасата с изглед към залеза...т.е. летището и доста самолети видях да минават, не видях бойко да циркулира над града. :rofl:
joro

Мнение от joro »

tonny написа:
myhata II написа:
joro написа: Снощи бях на гости в един авер на терасата с изглед към залеза...т.е. летището и доста самолети видях да минават, не видях бойко да циркулира над града. :rofl:
Как да го видиш, самолета му е със затъмнени стъкла :lol:
Аватар
valsto1

Мнение от valsto1 »

myhata II написа: Това е "претекст" за да се оправдае закупуването на нов самолет !
Вечно не случвате на управници "прогресивните" другари от канаТската общност!
Как па веднъж не се падна я някой офицер от ДС, я някой доброволен сътрудник поне.
Като бившите другари от преди десети... :lol:
Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.- римска поговорка или /Монтен ??/
scoubidou

Мнение от scoubidou »

valsto1 написа:
myhata II написа: Това е "претекст" за да се оправдае закупуването на нов самолет !
Вечно не случвате на управници "прогресивните" другари от канаТската общност!
Как па веднъж не се падна я някой офицер от ДС, я някой доброволен сътрудник поне.
Като бившите другари от преди десети... :lol:
Младежо, ще извиня наивността ви с крехката ви възраст. Бившите другари отпреди десети никога не са напускали управлението. :lol:
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Жоре,
чул си недочул, но не ти е ясно какво говориш.
Какви премии те гонят ? Командировката в чужбина я броиш за приход към семейния бюджет ли ??? :D :rofl:
Държавата не дава никакви премии на учени. Заплатите са такива каквито е написано в статията.
Тези 10 000 евро са най-вероятно за проекта, не за твойта позната лично. Трябва да правиш разлика. Казвам "най-вероятно" защото това е преобладаващият случай.
В някои институти, например аз имам приятели в геологията, които са с практическа насоченост е възможно от договор да ти влезе нещо и в джоба. В други (т.е. повечето) е невъзможно, не защото хората са некадърни или мързеливи, а поради естеството на изследванията им. Тия неща Мухата не може да ги разбере, той слага всички под един знаменател - некадърни и край -- няма какво да ги мислим. Други, като Джовани разсъждават в тесния си хоризонт на "бизнесменска" логика, че видите ли - що не земат да се пре-насочат към нещо дето се търси, сиреч плаща за него, вместо да се занимават с глупости. Пазарните принципи са окей за пазара, но ако фундаменталната наука не се отклоняваше от тях, светът щеше да е много по-назад отколкото е.

Проблемът в България е в това, че държавата по принцип нехае за науката и по този начин се самозакопава, превръщайки се все повече и повече в бананова република.
Проблемът с некадърността е следствие а не причина за мижавото финансиране. Ако предложиш високи заплати с едни високи изисквания, не след дълго некадърните ще бъдат сменени с кадърни които много по-малко ще им се емигрира.

joro написа:
grozdan написа:
optics написа:За каква държава говорим, след като млад учен в БАН, тоест човек учил 4-5 години висше образование му се предлага заплата 440 лева - по-малко отколкото на продавачка в магазин (виж по-горе).
Трябва да си невероятен мързел (има и такива) че да останеш в България да развиваш наука в БАН (а по-точно - да пиете ракия с колегите, щото освен за мизерната заплата, няма пари нито за тонер, нито за хартия, да не говорим за по-скъпи консумативи за същинската ти работа.
Професор без значение колко е гениален и прочут - 750 лева. Баси !!!
http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 82743.html"
.
Пак някакви глупости, писани ей така, изсмукани от пръстите. В БАН професорите получават заплати плюс премии, командировки в чужбина и т.н. Изобщо не е вярна тази статия- може би дремещите старци пред пенсия дето нищо не правят по цял ден взимат такива заплати. Имам позната, която работи в БАН и се занимава с изследвания в областта на физиката- 10 000 евро и е премията за участие в едни общоевропейски изследваниа, обиколи цяла Европа в командировки, даже скоро се върна от един симпозиум в Москва. Който работи- изкарва пари и в България.А 450 лева получават тия, дето за нищо не стават. Същите хора в Канада биха получавали цял живот 400 долара социал.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
jovani

Мнение от jovani »

След като спомена моят ник, вероятно очакваш да ти отговоря: ами отговорът е много прост - въпрос на приоритети. Не че някой нарочно иска да изгони учените от България, просто има много хора, които имат най-различни нужди. Артистите казват - защо не се отделят пари за изкуство; полицаите взимат подкупи, защото не са платени добре, което създава усещането за корупция и т.н. На кого да се угоди първо, при положение че икономиката навлиза на нови пазари в които е неконкурентноспособна, няма изградени брандове, имидж и т.н.? Така че всеки се спасява поединично, кой с каквото намери докато не се получат количествените натрупвания, водещи до качествени изменения.

Това да седиш и да се вайкаш защо света около теб е такъв, какъвто е не е помогнало на никого - нито в Канада, нито в България. Но светът се променя и ако нещо не ти харесва никой не ти пречи да се опиташ да го промениш. Много известни учени не са постигнали успехите си чрез финансиране от държавата, а са запретнали ръкави и са ги постигнали сами - Тесла, Едисон, Бел, Даймлер, Бенц, Маркони, Елон Муск и много други са минали през редица изпитания и нерядко са били на ръба на фалита за да променят начина по който живеем в момента. Прочети техните истории и ще видиш, че са намирали инвеститори, падали, ставали и продължавали към целта си. За да бъдем честни - много по-малко практически открития са извършени в университетски условия, където както навярно си запознат просто е една друга игра на титли, борба за държавно финансиране и бюрокрация.

В края на първата ми година в Канада, когато бях доста отчаян и незнаех какво да правя за малко постъпих в един известен университет, между другото планът беше да получа степен Магистър и програмата беше свързана с небеизвестната издънка на Онтарио Хелт да се цифровизират медицинските данни за пациентите в Онтарио и видях, че никой нямаше идея какво трябва да се получи като краен резултат, едни безкрайни дискусии (мийтинги) и бюрокрация. Издържах точно няколко месеца, впоследстиве след години се оказа че са похарчени милиони долари и никакъв резултат, дори имаше някакъв политически скандал по проблема, за който си го спомня случая.

Университеските учени, според мен, живеят в една малка паралелна вселена в която "политическите" игри имат много по-голямо значение от практическите резултати (дъ риъл уърлд), но може да има частни случаи за които това ми мнение да не е вярно.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
speedy

Мнение от speedy »

jovani написа:Тесла, Едисон, Бел, Даймлер, Бенц, Маркони, Елон Муск и много други са минали през редица изпитания и нерядко са били на ръба на фалита за да променят начина по който живеем в момента. Прочети техните истории и ще видиш, че са намирали инвеститори, падали, ставали и продължавали към целта си. За да бъдем честни - много по-малко практически открития са извършени в университетски условия, където както навярно си запознат просто е една друга игра на титли, борба за държавно финансиране и бюрокрация.

От тези които си изброил, само Тесла е учен, Другите са изобретатели, инженери, бизнесмени. Той и Тесла до голяма степен влиза в тази категория.

Трябва да им свалим шапка , за това, което са направили, но истиските учени, които стоят зад изобретенията на Маркони и Едисън са примерно Максуел и Фарадей.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Публикувай отговор