Продуктите и марките, които оцеляха и в прехода

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
Павел
.

Re: Продуктите и марките, които оцеляха и в прехода

Мнение от Павел »

Е това е проблема, че и на мен не ми се бие път до Ричмънд или разни индиански резервати, за да в взема "по-евтино". Не знам, нито критикувам, дали когато купуваш без касов апарат е точно "на черно".
Тукашните "рибни" (има ли изобщо такива) магазини сравнени с примерно този http://www.santamonicaseafood.com/" изглеждат като селска бакалия по тошово време.

А а Гранвил айланд вадят ребра
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

ivandaman написа:Иначе Гранвил Айлънд е купон.. Аз на времето си купувах от там месо от раци.. Скъпичко е но си заслужава..
Там не бих отишъл толкова заради цените.. по-скоро заради избора и обстановката.. Винаги ми е било едно от "любимите места".

Има също много трафик при влизането с кола и това може да изнерви.. Аз като живеех в Даунтаун пътувах с едни лодки до острова и обратно.. На времето бяха нещо като $2... Сега съм сигурен че е по-скъпо..
И аз го харесвам, но ходя до там не повече от 2-3 пъти в годината и при това на разходка, а не на пазар. Почти винаги ползвам water taxi, не кола.
Павел написа:Тукашните "рибни" (има ли изобщо такива) магазини сравнени с примерно този http://www.santamonicaseafood.com/" изглеждат като селска бакалия по тошово време.
В даунтаун Сиатъл има един Pike Place Market, който е бъкан с риба и го посещавах отвреме-навреме, докато живеех там. Вярно е, че тук няма нищо подобно. Българското "Как ще ги стигнем американците" е актуално и за Канада понякога. :D

A ако се върнем отново към темата, едно нещо което ми идва на ум са луканките и суджуците, те не само че оцеляха, но дори изборът е по-голям в наши дни. Случва се някоя баба да мушне една-две в колетите, които изпращат като подаръци за рожденни дни или други празници. Аз не съм им голям фен, понеже съдържат много сланина, но малко разнообразие отвреме-навреме не вреди.

А какво стана със швепса, има ли го още в БГ ?
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Мнение от UnHoly »

Швепса я го има, я не, обаче се сетих за чорапените изделия "Фазан" на едноименната русенска фабрика. Подсети ме разговора с човек, който е на визита в България и ми спомена, че смята да си напълни куфара за на връщане с тоя артикул. Тукашните мъжки чорапи не стрували :D
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
apple

Мнение от apple »

Швепс има ама не е същия като по онова време. Много синтетичен вкус вади някак си. Освен това има само тоник, мандарина, битер лимон и най-новият вид е мохито. Няма го златния портокал и ананаса, а то това си беше швепса... :( БГ чорапите са със страхотно качество, а бельото е невероятно! Тук само китайски боклуци продават кажи речи, освен ако не се бръкнеш за нещо ултра скъпо. Виж мъжкото бельо "Лорд" и ще разбереш разликата http://www.lordbg.com/ цените са без коментар! Тъкмо и Бистрето да пооплакне окото малко, нали все мерак я гони... От дамското "Finesse" Русе са много добри, ама нещо не им намирам сайт..
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

Май се оказва че чорапите са въпрос на вкус щото аз от тукашните на Hanes съм много доволен. Лично мнение е че са в пъти по добре от българските. Нося ги с официални обувки и с работни.
Taxation is theft.
apple

Мнение от apple »

mortigur написа:Май се оказва че чорапите са въпрос на вкус щото аз от тукашните на Hanes съм много доволен. Лично мнение е че са в пъти по добре от българските. Нося ги с официални обувки и с работни.
Сигурен ли си, че си купувал български, а не китайски чорапи или турски в БГ за по-евтино? Тук има хубави в "Costco" ако си вземеш от по-скъпите... Което пък ме подсети, че БГ обувките от естествена кожа са с много добро качество и дизайн! И тук се намират ама няма това разнообразие, а цените са убийствени на добрите модели и материали. Но виж по отношение на дамските официални обувки тук са жива трагедия... Да вземе някой да им внесе ли :?: щото по мое наблюдение си има пазар въпреки, че ги слагат само за по-специални случаи. Проблема е, че елегантните обувки с тънък ток ги предлагат ултра високи тук, няма средна височина от 7-8 сантиметра всичко е 12, а това не са обувки за носене... Милите канадки най-редовно нощем босички от кръчмата излизат куцайки и носят сандалките или обувчиците в ръка... Разбираемо е защо, ама им се носи на момичетата... Отделно, че като са ударили няколко шота и една две мариуани...и стой та гледай трудна координация и грация в едно :lol:! И щото изместих темата - виноват :( сещам се за нещо оцеляло и любимо ама не се намира навсякъде: ЕКЛЕРИ с яйчен крем :P /да се приеме за облизване/. Невероятни са както си бяха и преди, само дето сега са двойно по-големи като размер, но пък около 5 до 10 пъти по-скъпи в зависимост откъде ги пазаруваш... Има ги вече и със сметанов крем и не са лоши, но класиката от соца е по-лека като вкус и надявам се калории.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

apple написа:... ЕКЛЕРИ с яйчен крем :P /да се приеме за облизване/. Невероятни са както си бяха и преди, само дето сега са двойно по-големи като размер, но пък около 5 до 10 пъти по-скъпи в зависимост откъде ги пазаруваш... Има ги вече и със сметанов крем и не са лоши, но класиката от соца е по-лека като вкус и надявам се калории.
И тука се продават, купуваме отвреме-навреме. Има и с 2-та вида крем. Доста дребни са като размер, продават ги в едни пластмасови кутии, по 20-30 в кутия. Не знам дали са точно като тия в БГ, но на мен ми харесват.
apple

Мнение от apple »

Предполагам, че има подобни, ама и размера има значение ;) Не задруго ами повечко крем има в големите, а то това му е кефа на еклера. Принципно тук за всичко кажи речи намерих заместител кой повече, кой по-малко наподобяващ БГ продукта, който ми липсва. Голям зор видях с нишестето и още се мъча щото в крайна сметка намерих само corn starch и се налага да добавям какао и ванилия, за да наподобя нишесте. Не мога обаче да си направя крем малина, а ми трябва за бисквитената торта. Не е болка за умиране де, ама си липсва на трапезата като си свикнал... Някой намирал ли е аналог тук? :?:
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

"нишесте" = starch
Но по принцип не им е познат тоя атрикул във вида в който ние го знаем.
Тоест - с оцветители и овкусители. Слагаш си ги сам и готово. Те и без друго са нула цяло и хич процента от българското нишесте (което е 99+% starch, захарта не я броим).

Факт е, че това как ние сме свикнали с нещо и какво ни се струва нормално не е критерий нито че ние сме го измислили нито че първоначалният му замисъл е бил такъв. Тоя момент почна да ми се избистря преди много години когато стана нещо дума за кус-кус и една мароканка рече - а, ама и вие ли имате кус-кус. Аз гордо обясних как като дете масово съм закусвал кус-кус със масло и захар за закуска. Мароканката си глътна езика от комбинацията и от убеденото ми натъртване че кус-куса се яде само за закуска. Все пак ме осведоми, че те са изобретили кус-куса, не ние.

Българските обувки - тотално губят пред чешките обувки по съотношение цена-качество. Казвам го от години лични наблюдения и дискусии с хора продавали обувки в България.

От мноооо години въобще не бях носил обувки (с изключение на сватби). В Канада си купих едни - носил съм ги може би 2 години редовно. Отгоре ако ги погледнеш, почти не се различават от както бяха нови. Отдолу личи, но нищо фатално.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
apple

Мнение от apple »

Хич не претендирам, че БГ е изобретила нишестето с есенция и оцветител. Нямам идея кой е, а и не ме интересува всъщност! Сама стигнах до извода как да подправя старча с какао и ванилия, но есенция малина и сладкарски оцветител не знам откъде да намеря. Та затова попитах да не би пък някъде да го има в познатия ми вариант. Какво сега грях ли е да си падаш по бисквитена тортичка с малинов вкус? Чешки обувки не съм носила и не мога да сравнявам. Виж италиански съм, но мога да кажа и за тях, че са красиви, но не толкова удобни като БГ когато говорим за официална обувка. А и аз говоря от гледна точка баланс между цената и качеството. Тук също с много търсене и дебел портфейл можеш да се сдобиеш с отлично качество обувки или маратонки. Последните по-трудно, защото повечето са изкуствени. Има всъщност тук един магазин с по-засукани чепици, нямам идея откъде са родом ама цените са плашещи от порядъка на 300 и нагоре. А иначе за кус-кус аз отдавна си знам, че е арабски ама ми стана смешно, че някои араби тук не знаят откъде да си купят та им дадох инфо за турския магазин където го има в огромни пакети. Иначе в детската разфасовка по маркетите е разоряващо ако си арабин и го хапваш вместо хлебец. А иначе съм наясно даже, че 80 ако не и 90 процента от БГ кухнята е всъщност турска...ама това е друга тема. Мисля, че би вървяла добре в комбинация с кьопоолу, сливовица и дружески спорове за културните различия. ;)
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

apple написа:Хич не претендирам, че БГ е изобретила нишестето с есенция и оцветител. Нямам идея кой е, а и не ме интересува всъщност! Сама стигнах до извода как да подправя старча с какао и ванилия, но есенция малина и сладкарски оцветител не знам откъде да намеря. Та затова попитах да не би пък някъде да го има в познатия ми вариант. Какво сега грях ли е да си падаш по бисквитена тортичка с малинов вкус? Чешки обувки не съм носила и не мога да сравнявам. Виж италиански съм, но мога да кажа и за тях, че са красиви, но не толкова удобни като БГ когато говорим за официална обувка. А и аз говоря от гледна точка баланс между цената и качеството. Тук също с много търсене и дебел портфейл можеш да се сдобиеш с отлично качество обувки или маратонки. Последните по-трудно, защото повечето са изкуствени. Има всъщност тук един магазин с по-засукани чепици, нямам идея откъде са родом ама цените са плашещи от порядъка на 300 и нагоре. А иначе за кус-кус аз отдавна си знам, че е арабски ама ми стана смешно, че някои араби тук не знаят откъде да си купят та им дадох инфо за турския магазин където го има в огромни пакети. Иначе в детската разфасовка по маркетите е разоряващо ако си арабин и го хапваш вместо хлебец. А иначе съм наясно даже, че 80 ако не и 90 процента от БГ кухнята е всъщност турска...ама това е друга тема. Мисля, че би вървяла добре в комбинация с кьопоолу, сливовица и дружески спорове за културните различия. ;)
Я поясни малко, щото това не го разбрах.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
apple

Мнение от apple »

Кое точно не разбра? Маратонки от изкуствена кожа има в изобилие ама не съм им фен... Не са полезни никак за кожата на краката. Има от естествена кожа, но малко и няма разнообразие на моделите. Добре, че поне от велур се намират по-лесно. Сега по-ясно ли е? Дори и в магазина на "Nike" са основно изкуственяци пък им треснали цени като за еко едва ли не... То това обаче е световен проблем вече...от тия смотани китайци и гадните им сурогати няма отърване никъде. :(
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Това за обувките не е вярно. Едно от нещата, които най-често си купувам са официални обувки. Има всякакво разнообразие от височина на токчетата. От най-високите токчета много рядко пазарувам, поради елементарната причина, че съм достатъчно висока и без да се катеря на кокили. Около 100$ за чифт обувки не смятам, че е страшно умопомрачителна цена. За сведение в България качествените обувки почваха от 70 лв нагоре, навремето (сега не коментирам).
За маратонките не съм експерт. Имам едни само за спорт и не са ми предпочитани, защото дали са от естествена, изкуствена кожа или синтетика, винаги без изключение запарват краката.
На мен ми липсва овчето кисело мляко. Тук няма подобен заместител. Луканките може би също, да. Внимавайте с пренасянето им! Макар, сложени в багажа от баби, на летището вие сте отговорен пред митническите власти за съдържанието на куфара си. При открито нарушение ви вкарват в системата и всеки път след това ви проверяват.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Мнение от UnHoly »

apple написа:Маратонки от изкуствена кожа има в изобилие ама не съм им фен... Дори и в магазина на "Nike" са основно изкуственяци пък им треснали цени като за еко едва ли не... То това обаче е световен проблем вече...от тия смотани китайци и гадните им сурогати няма отърване никъде. :(
Не са ти криви китайците а големите производители на спортни обувки, дето взели че подписали през 90-те години една конвенция за хуманно отношение към животните, която включва редуциране на употребата на обработена животинска кожа за производство на патъци за спорт, и voilà le résultat! Асортимент от над 80% модели от изкуствена кожа. Между другото, някои от наистина добре измислените модели спортни обувки са от изцяло изкуствени материи и аз нямам нищо против това, защото ми се вписва идеално в ценностната система.
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Това някой да се оплаква, че маратонките били изкуствени, е като да се оплакваш, че от зрял боб се пърди. Ми така е, ама какво от това?
Първо, маратонки от естествена кожа не съм виждала от мноооого време. Второ, маратонки и от изкуствена кожа не съм виждала, ама аз и не пазарувам от такива магазини. Съвременните маратонки съдържат един куп материали и части, които хем да не запарват краката, хем да ги държат на сухо и (понякога) топло, хем да имат добър съпорт на глезените и сводовете, хем да не убиват. И всичко това поръсено с ванилия и какао :D

Аз си сменям маратонките на половин година горе-долу. Никога не съм гледала дали са от кожа. Много по-важни са ми нещата, които изброих отгоре.

Официални обувки не знам на кое точно викате. Аз официални обувки (за на работа) не съм имала проблеми да си намеря. Токче макс 5 см, че са ми малки крачетата и много боли от по-високите. Сменям ги един път на два сезона, като им се изтърка токчето. Стилето пък обувам два пъти в годината, та не придирям много. Само гледам да не са повечете от 5-6 см.

За крем малина пък не знам какъв е проблема. Шишенца с есенция има във всеки по-голям магазин за хранителни стоки. Оцветители тоже. Само трябва да се гледа по стелажите и да се четат етикети. Последния път даже бяхме взели едни боички с неонови цветове, толкова ярки, че крайния резултат изглеждаше почти отровно :D
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Публикувай отговор