Как е в Канада с културния живот?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
the_coach

Re: Как е в Канада с културния живот?

Мнение от the_coach »

apple написа: Mr Misfit, да разбирам ли, че се съгласяваш и с това, че живота е предимно "реднешки"? ;) Това би ме учудило като знам какви ги къдриш обикновено от "бейзмъня" ти в самотните ти вечери...
Станахме двама дето живеем в "бейзмъни", пардон, мазета :D
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Marto написа: Последното беше "A Christmas Carol" по Дикенс, а преди това "The Sound of Music". Не ме питай кой актьор, режисьор, гримьор... не съм от типа дето обсъждат такива неща.

Виж, ей сега за обед бяхме в един ресторант към градската арт галерия. Аз и там ходя само да ям, защото не понасям хората по експозициите. Та днес на съседната маса беше един от драгоните oт Dragons' Den (ти ако си в България името на шоуто може да не ти говори нищо). Ей такива работи ни вълнуват тука из прериите. :D
Благодаря наистина! Ей такива мнения са интересни за мен. На Дикенс е роман, но има различни адаптации. Това не са ли и двете мюзикъли? Ясно, няма да те питам за друго, но поне знаеш дали са пели на сцената :)

Dragon's Den не ми говори нищо, но чичко Гугъл ми каза, че е ТВ риалити шоу за предприемачи. Тези неща са извън интересите ми, но благодаря все пак.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

apple написа:Всичко си зависи от населеното място, което ще избереш за живот. На места има, на места няма опери и театри, точно както и в БГ. Естествено е в големите градове да има, а в малките не. Аз лично не понасям опера както и преди съм го изтъквала многократно, но мадам Префъркуция /в превод от Помпадур ;) / е забила на тая закачка и не може да излезе от роля. Та тук при нас има къде и театрални и оперни постановки да посетиш. Аз не ходя, но група българки се организират и често си ходят заедно. Група по интереси се е заформила както се казва и това е хубаво. Така че, човек като иска ще си самери и къде и с кого... Аз лично съм фен на органа и съм ходила на концерт в местна катедрала. Тук често се организират такива концерти. Хубаво е, акустиката и обстановката са подходящи и цената е само 20 до 25 долара на калпак, за учащи и пенсионери май е 15. но пък публикате е предимно т старци и бабетки, младите плюскат бургери по моловете и пуканки в киносалоните нещо, което и в БГ е така. Виж това в БГ нямаше къде да си го осигуря като емоция, но не бих казала, че ми компенсира останалия житейски дискомфорт. Така че към питащата е отговора, внимавай какво избираш. Театър и опера няма да ти компенсират останалата простотия, с която ще се сблъскаш. А тя е в промишлени количества тук...вервай ми! Лайфстайла е "реднешки" предимно! ;)
Благодаря и на теб! Това във Виктория ли е - тези българки, или във Ванкувър? Между другото, въпросът с операта е доста сложен навсякъде, защото опери има, но на щат там са по-слаби гласове. А гласовете, които си струва да чуеш, обикновено са в Италия или в Ню Йорк Метрополитън, и от време на време правят концерти тук и там. Хубавото е, че в момента специално в София има млади гласове, които сега пробиват и можем да ги слушаме все още :) Като гледам, не само в София има такива млади гласове - и във Варна, и в Пловдив, и в Русе има.
Пък като ги вземат в Ла Скала (което искрено им го пожелавам!), ще трябва до Милано да ходим за това :)

Орган в катедрала е прекрасно изживяване! Но го има в католическите страни само :) Слушала съм такъв концерт в Братислава и наистина си струваше. Между другото, оперно пеене в църква също не е за изпускане - църквите имат страхотна акустика. Но ти каза, че не обичаш опера, така че отпада.

Относно простотията, благодаря за предупреждението. Мисля, че простотия има навсякъде, но въпросът е дали човек може да си позволи да не влиза в контакт с нея.
Последно промяна от Daisy2 на Пет Яну 25, 2013 6:59 am, променено общо 1 път.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

MrGeek написа:
Daisy2 написа:Мр. Гийк,

Аз,мисля, изрично подчертах, че ме интересува сами личен опит - кой какво е гледал, кое му е харесало, как го е усетил, коя постановка/опера/представление би препоръчал и кое - не.
Отговорът ми беше продиктуван от това твое саркастично мнение:
Daisy2 написа:Ти ме разби! Не вярвам, че няма театри и концерти в Канада - държава от 33 милиона, с градове в топ на света по "най-добро място за живеене" - там даже имаше критерий за оценка "културен живот и прояви". Все някъде има.
Както и от твърдението ти, че едва ли не в България чалгата е нещо нарочно хиперболизирано и всъщност на практика имагинерно, докато хората основно ходят на театър и опера, за които представления не могат да се намерят билети с месеци напред. Ако съм те разбрал погрешно, моля да бъда извинен. :)
И защо да е саркастичо?! Това си е съвсем вярно - в тези класации има такъв критерий.

Чалгата в България е рапът и хип-хопът, и латиното при вас. Има си я, има си хора, които я слушат, процентно вероятно са много повече от слушащите опера (вероятно, щото нямам конкертни данни). Но и при вас е същото, и в САЩ, и в Германия (там дори не си представям каква чалга слушат :)), и в Испания. Има си ТВ и радио за чалга, има си и за опера, има си и за рок, има си, за каквото се сетиш. Никой никого не кара насила да слуша, освен от някое кабрио, но съм слушала надута и рок музика от коли, както и чалга. Опера до сега не съм, обаче :D

Иначе в България има и хора, слушащи рок и поп, концерите на АС/ДС, Дейвид Ковърдейл, Юрая Хийп (те пяха в Каварна на Джулай Морнинг) са пълни. Сега през май ще идва Бон Джоуви. Дио беше на концерт тук, пак в Каварна (бог да го прости, голям глас!) Куин идваха, но ясно, че без Фреди. В Каварна на Джулай морнинг знаеш ли какъв купон се вихри :) и съвсем не от старци :D

За България това също е факт - не могат да се намерят за някои постановки с месеци наред. Искам да подаря билети на близко семейство за "Животът е прекрасен" и от два месеца не мога да взема билети. Е, ясно е, че ако спя пред театъра, ще взема. Обаче тази опция не ми харесва. Ама защо основно? Който си ходи, си ходи. Има достатъчно желаещи да ходят, салоните са пълни. Но все пак в театъра има 200-400-600 места, а в коцертна зала има хиляди, на стадион - десетки хиляди.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

fighter написа: Има също много библиотеки, които са абсолютно безплатни, и освен книги има всякакви филми, музика, списания, комикси. Някои библиотеки са на по няколко етажа. А аз знам за една библиотека, в която има и български книги.
На опера много трудно ще ме закара човек, на театър по-може.
Предпочитам концерти, засега сме си заплюли този на Боб Сигър на 27.03. ако не се лъжа.
Цените на билетите варират доста, но пък има много компании, които осигуряват на служителите си чувствително по-евтини билети.
Ходи ми се и на хокей, ама бая солено излиза :D
Културен живот има не по-малко от България, стига да имаш време и да можеш да си го позволиш.
Благодаря. Книги на български не ме интересуват, но благодаря все пак. И библиотеки не толкова, колкото книжарници, цени на новите заглавия, награди и представяния - но мисля, че това е най-много застъпено в Торонто. Нещо такова - ей затова завиждам на всички, които могат да бъдат там!:

Awards presented to top writers at Alice Munro Festival gala
http://www.southwesternontario.ca/whats ... ival-gala/"

Хокеят е извън интересите ни.

Да, ей това е много важно и това питах - този културен живот достъпен ли е за един ново-имигрирал?
apple

Мнение от apple »

fighter написа:
apple написа: Mr Misfit, да разбирам ли, че се съгласяваш и с това, че живота е предимно "реднешки"? ;) Това би ме учудило като знам какви ги къдриш обикновено от "бейзмъня" ти в самотните ти вечери...
Станахме двама дето живеем в "бейзмъни", пардон, мазета :D
Де да бяхте само двама... За себе си ти сам ни показа твоето мазенце, а Mr Misfit си мълчи по въпроса ама навремето едно лошо форумно пиле тъй обади тук, че и той обитавал къртича дупка. Засега факт е само, че не отрича... ;)
Спасов, ти пък намери с какво да отваряш местните :o та тук пърденето и оригването са част от местната "култура". Много е яко! Верно човещинка е пък и задържането е вредно ама тия пък съвсем свободно го дават... :lol:
newcomer

Мнение от newcomer »

MrGeek написа:
newcomer написа:Марто коя пиеса гледахте последно,да се направя и аз на културен.
Батка, първо ти кажи колко театрални и оперни представления си изгледал в Русчук и колко смокинга сменяш за различните събития? :rofl:

Иначе не мога да разбера как в 21-ви век могат да се задават въпроси от типа има ли театри/опери еди-къде-си и какво дават в тях. В Русия (са сила) използват следния лаф по този повод - "А что, Гугл уже запретили? ..." :D

Че защо са ми фракове като си имам няколко ката Der Ancung,а пък прерийните вълци и колумбийските мечки само могат да завиждат на градския ни театър
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... CB8Q9QEwAQ"
и на градската ни опера
http://www.trivago.bg/%D1%80%D1%83%D1%8 ... 0-i9687274"
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

newcomer написа:
MrGeek написа:
newcomer написа:Марто коя пиеса гледахте последно,да се направя и аз на културен.
Батка, първо ти кажи колко театрални и оперни представления си изгледал в Русчук и колко смокинга сменяш за различните събития? :rofl:

Иначе не мога да разбера как в 21-ви век могат да се задават въпроси от типа има ли театри/опери еди-къде-си и какво дават в тях. В Русия (са сила) използват следния лаф по този повод - "А что, Гугл уже запретили? ..." :D

Че защо са ми фракове като си имам няколко ката Der Ancung,а пък прерийните вълци и колумбийските мечки само могат да завиждат на градския ни театър
и на градската ни опера
Мр. Гийк, няма защо да иронизираш русенската опера - ето ви какви певци пеят там:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1027190"

Теодора Чукурска е завършила Римската Консерватория “Санта Чечилия”.Специализирала е камерна музика при Еда Мозер във Франция. В края на обучението си печели стипендия за двугодишен курс към Академията за изкуство и майсторство на оперния спектакъл към Миланската Ла Скала, където работи със световни певци като Лейла Геншер, Луиджи Алва и Лучана Серра. Обучението й завършва със участие в традиционната постановка на „Севилският бръснар” в ролята на Розина на френския режисьор Жан Пиер Понел и диригент Енрике Мадзола на сцената на Миланската Ла Скала в сезон 2004/2005.

Не всяка опера има диви, пели в Ла Скала. За красотата на сградата няма да коментирам - то си се вижда.

А кой ходи и кой не ходи на опера - това си е личен избор на всеки.
Последно промяна от Daisy2 на Пет Яну 25, 2013 6:37 am, променено общо 1 път.
newcomer

Мнение от newcomer »

Daisy2 написа:
newcomer написа:
MrGeek написа:

и на градската ни опера
Няма защо да иронизирате русенската опера - ето ви какви певци пеят там:

Теодора Чукурска е завършила Римската Консерватория “Санта Чечилия”.Специализирала е камерна музика при Еда Мозер във Франция. В края на обучението си печели стипендия за двугодишен курс към Академията за изкуство и майсторство на оперния спектакъл към Миланската Ла Скала, където работи със световни певци като Лейла Геншер, Луиджи Алва и Лучана Серра. Обучението й завършва със участие в традиционната постановка на „Севилският бръснар” в ролята на Розина на френския режисьор Жан Пиер Понел и диригент Енрике Мадзола на сцената на Миланската Ла Скала в сезон 2004/2005.

Не всяка опера има диви, пели в Ла Скала. За красотата на сградата няма да коментирам - то си се вижда.

Даже напротив,не иронизираме ,а се хвалим с русенската опера.Ироничната насмешка е за ванкувърската световно неизвестна опера,а за архитектурата на нашире сгради няма какво да говорим,произведение на изкуството за разлика от канадските талашитени складове в които се изявяват местните никому непознати ;звезди;
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

Daisy2

Мнение от Daisy2 »

newcomer написа:
Daisy2 написа:
newcomer написа:
MrGeek написа:

и на градската ни опера
Няма защо да иронизирате русенската опера - ето ви какви певци пеят там:

Даже напротив,не иронизираме ,а се хвалим с русенската опера.Ироничната насмешка е за ванкувърската световно неизвестна опера,а за архитектурата на нашире сгради няма какво да говорим,произведение на изкуството за разлика от канадските талашитени складове в които се изявяват местните никому непознати ;звезди;
Мр. Гийк иронизраше, не ти :) За него бе репликата, сега ще я поправя
newcomer

Мнение от newcomer »

Поправяй,корегирай,но не забравяй ,че М Гийка е модератора тук.Ако те клъцне за несподелено мнение да се чувстваш поне предопредена.

Daisy2

Мнение от Daisy2 »

newcomer написа:Поправяй,корегирай,но не забравяй ,че М Гийка е модератора тук.Ако те клъцне за несподелено мнение да се чувстваш поне предопредена.
И да ме клъцне, все ми е тая :) Цензура е имало от древния Рим насам, но истината си остава истина.

"И все пак тя се върти!" :rofl:
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Батка, ти въобще имаш ли представа къде точно във Ванкувър са представленията на операта ? Я кажи да видим ... :D
newcomer

Мнение от newcomer »

roumensp написа:Батка, ти въобще имаш ли представа къде точно във Ванкувър са представленията на операта ? Я кажи да видим ... :D

Имам,ето тук
http://www.panoramio.com/photo/51342102 ... ra%20House"

Аватар
Marto

Мнение от Marto »

newcomer написа:
roumensp написа:Батка, ти въобще имаш ли представа къде точно във Ванкувър са представленията на операта ? Я кажи да видим ... :D

Имам,ето тук
http://www.panoramio.com/photo/51342102 ... ra%20House"
:rofl: :rofl: :rofl:
Ех, батка, такова нещо и самия михата2 намаше как да измъдри.
Публикувай отговор