agent Ozo написа:Aма у ваше село сте имали и такова чудо "квартален доносник", значи. Виж ти! Ние сме нямали такива длъжности у нашио квартал.
И какво са били донесли за баща ти? Нещо е краднал, или какво?
Длъжност? М-не!
Имаше един селянин като теб, който изведнъж прояви необясним интерес към нашето семейство.
Почна да се мъкне у нас под предлози, че искал да му се даде съвет за отоплителната система на свой близък.
Да причаква майка ми на връщане от работа и да и задава твърде лични въпроси.
И баща ми директно го попита: Какво става?
При което последният (понеже беше плямпало) му обяснил, че имал брат от Държавна сигурност и по тази причина го били натоварили да събира сведения за разни хора от квартала. Сведения от лично естество: Дали не си е продал колата, прехвърлил апартамента на майка си или с 2 думи дали не се кани да бяга на запад.
И той не знае, какъв е бил доносът и от кой. Надали някой някога ще разбере.
Надали е било за кражба. Крадци, ченчаджии и далавераджии бяха на почит по време на соца. Баща ми винаги е мразил руснаците и мен ме е възпитавал в такъв дух. По-скоро това.
Ама затова и ние сме тук, а не там, без никакъв шанс за връщане след пенсия или преди това.
А тези-наемателите с мамашките направо си бяха споделили към кои управления на ДС са работили.
Явно за някои хора това е повод за гордост (от стара "слава" ли или какво, не знам

), не за срам.
Така че, хак да им е, както ти каза!

''Между другото това ми е помогнало по мoй си начин: няма нещо на този свят, което да ме мотивира повече от твърдението " няма да стане", ай сиктер.''