Защо България не е добро място за живеене

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
pumpy

Re: Защо България не е добро място за живеене

Мнение от pumpy »

Kan_Tangra написа: Пациентът бил щастлив ... че си имал коронка. А дали нямаше да е по-малко щастлив, ако знаеше, че всъщност хубава коронка може да си сложи и за 200лв?
За съжаление НЯМА такъв филм.
Брат ми, който живее в Германия и когото по принцип не лекувам, заради разстоянията, идва след около два месеца на зъболекар тук. Не защото не може да си го позволи в Германия, а защото стандарта на лечение е потресаващ. Трябваше дни наред да му обяснявам какво да каже на зъболекарката си, за да му направи правилното лечение - ай сиктер. И накрая когато все пак успях да я "насоча" към реалното състояние на нещата, което тя не можеше/не искаше/или не разбираше да види, нямаше даже едно "извинявай за това, че съм некомпетентна", но ще го направя сега. И започна кореново лечение на ръка в 4 визити - е няма такова нещо през 2018 година.
А аз застраховки не приемам - всичко си е кеш(не в смисъла на мухи под масата), а директно плащане за лечение. Пациента да се оправя със застрахователната си компания. Аз съм зъболекар, не бизнесмен или финансов съветник. Това време е отминало вече. Който иска да му е ефтинко и покрито от застраховката е сбъркал кабинета.

Чувал съм, че англичаните били казала " много съм беден за да си купувам евтини неща". Моята стоматология е точно такава. Тази коронка, която сменях днес беше изкарала 27 години. Това са около 48 кинта на година. Ако това са ти проблемни кинти Тангра, то съжалявам те за високата заплата и качество на живот в София :lol:
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Всичките ти теории се крепят на косъма, че непременно всяко канадско дентално обслужване е по-добро от всяко българско.

Което е пълен абсурд!

Аз лично съм получавал системно по-добро качество на зъболекарските услуги в България, в сравнение с Канада. И преди, и след емиграцията.
Като и в 2те държави съм сменил 2-3 зъболекаря.

Аз мога да си позволя колкото си искаш коронки. Но най-добре да не ми се налага. А ако ми се наложи, за КАЧЕСТВЕНА услуга да не се налага да плащам десеторно. Елементарно е :)
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Kan_Tangra написа:Всичките ти теории се крепят на косъма, че непременно всяко канадско дентално обслужване е по-добро от всяко българско.

Което е пълен абсурд!

Аз лично съм получавал системно по-добро качество на зъболекарските услуги в България, в сравнение с Канада. И преди, и след емиграцията.

Аз мога да си позволя колкото си искаш коронки. Но най-добре да не ми се налага. А ако ми се наложи, за КАЧЕСТВЕНА услуга да не се налага да плащам десеторно. Елементарно е :)
Абсурдът е още по-голям и косъмът мног по-тънък, Тангра. Защото всъщност идеята на Пумпи е, че не се е родил и няма да се роди по-талантлив и кадърен зъболекар от него на тая планета. Затова си вярва, че който пациент го е избрал и му плаща на него, трябва да е щастлив. Щото за парите си получава наистина КАЧЕСТВЕНА услуга, а всички други пациенти си пилеят парите, защото срещу тях получават некачествени услуги в следствие на некадърност и мърлява работа. :)

И друг един абсурд - винаги след поредната хвалба пред форумната аудитория с цитиране на числа за неговите големи доходи и печалби от зъболекарски услуги, от ренти или спестени данъци като собственик на недвижими имоти и фирма, то накрая лицемерно завършва с някоя мъдрост от сорта, че парите нищо не означавали и че на оня свят нищо не можеш да вземеш със себе си. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
pumpy

Мнение от pumpy »

Ози, както винаги в постовете ти срещу мен има няколко проблема, които ти упорите отказваш да видиш:
1. аз не се фукам с нищо. Всеки един от нас ходи на зъболекат и почти всички плащат за това. Да кажа, че една коронка струва 1300 не е тайна. Заплатата на една стоматологична сестра също не е тайна. Кое точно е хвалбата тук ?
2. да имаш фирма е нито скъпо, нито трудно. Да си инвестирал пари на банката в недвижим имот също. В Канада има милиони фирми и е въпрос на избор да си наемник или сам да определяш съдбата си. Е по социалистически "спекулантите" трябва да се обесят всичките, но това не е онова вече;
3. най0интересното е че и двамата с танграта НЕ СТЕ компетентни да оценявате квалификацията ми, или на някой друг зъболекар. Тя не се определя от това колко е цената за една корона или колко съм приятен с пациентите. Аз не разбирам и не давам мнение колко добре ти правиш дограма, или какво програми пише танграта. Но е факт, че съм работил за около 10 зъболекаря като игиенист на този континент и бих дал САМО на двама да ме пипнат, като не се брои жена ми. Това са 20% от тези, до които аз съм имал достъп. Останалите 80% или са майката си джаса, или парите са им по-важни от здравето на пациента. Аз може да съм последния по качество зъболекар на този свят, според теб некомпетентното мнение на теб и танграта, но абослютно НИКОЙ, НИКОГА не може да каже, че съм поставил парите пред пациента си. Да, искам и имам право да съм платен за това, което правя, все не си мисля, че ти правиш дограма безплатно.

Тангра, 99% от стоматологията в Канада е по-добра от тази в България, защото и обучението и практиката следват стандарти, които в България просто не съществуват. Никога не ги е имало, няма и да ги има в нашия живот. Аз съм учил и работил и до ден днешен и на двете места. Освен това в Канада има отговорност, а в България НЯМА. Нали ежемесечно виждам българи, които са си "оправили" зъбите по време на ваканцията в България. Е защо тогава по дяволите са ми на стола в Денвър с болка и проблеми ? От качественото лечение в БГ за 200 лева ? Иначе ти можеш, а и не само можеш, но и трябва да се заблуждаваш, че в БГ всичко е по-добро, иначе си е ужасен бъмър да си там и то доброволно. Просто не ми се иска да си представям твоята Канада, за да може България да е по-добра от нея. Но в крайна сметка човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Лошо няма
joro

Мнение от joro »

Kan_Tangra написа:Всичките ти теории се крепят на косъма, че непременно всяко канадско дентално обслужване е по-добро от всяко българско.

Което е пълен абсурд!

Казват, че успял българин в чужбина е този, който не се връща в България да си оправя зъбите.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
pumpy

Мнение от pumpy »

А моята позната, която плаща на наемника си зъболекар, споменатите по-горе 4к +-, ходи да се лекува в Париж. Казвам го, защото тя самата ми каза това за успелия българин, което цитира йорката отгоре.
Което е интересно, когато аз заминах в Монреал през 2004 бях напълно убеден, че ако ми се наложи да ходя на зъболекар, ще си купя самолетен билет и ще го направя в БГ :). Мислех си, че колегите ми там знаят какво правят и го правят най-добре. В крайна сметка всички останали са "тарамбуки" нали ?
Добре, че никога не ми се наложи, защото днес се чудя на наивността си от това време. Но човек живее и се учи с времето и/или от грешките на другите.
Аватар
Vedren

Мнение от Vedren »

Пак невярна информация и самозаблуждение на Танграта.
Говориш може би за Квебек а не за Канада.

В Онтарио книжката се семня на 5 години и струва 75 долара. Нито долар повече.
За тези 75 може да я губиш книжката колкото си искаш, да си сменяш адреса колкото си искаш, да сменяш категория и да получаваш нова по пощата без да ходиш никъде и без да плащаш нищо. Отделно книжката върши работа на лична карта за разлика от БГ и пари за лична карта никога не даваш. Нито носиш в себе си втори документ който се припокрива с първия. Парите за лична карта в БГ също влизат в сметката.

Не вярно че пътуваш 20 мин. в една посока ако живееш в кварталите на София.
Правилния отговор е 1 час. в трафика през деня.
20 мин. е от центъра до КАТ без да броим време за паркинг. Безплатен и удобен паркинг около КАТ няма.

Чака се на 3-те гишета доста повече от час. Като прибавиш вермето за пътуване в двете посоки от дома и до работа. Времето за търсене на паркинг и ходене пеша на 1 км. до КАТ ( по близо не може да се паркира защото няма къде ). Ходене на 3 доктора сутринта за да извадиш медицинско че си здрав. Плащането за медицинско. И то стана мяй цял ден и доста повече от въображаемите 10 лв. Да не говорим че после още веднъж ходиш за да си я получиш книжката минавайки през половината мъки от първия път.

Това Танграта нарича качесво на живота. Не казва какво става ако си загуби книжката, смени адреса или смени категория да кажем и за мотор.
Повтаря си измислени 10 лв и това го топли.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Kan_Tangra написа:Каза ли ти също така, твоят приятел, че Бг книжка за 10 ГОДИНИ, струва 10 лева. А канадската е по 250$ всяка година.

Щото уж нищо пари, но 250$ за туй, 250$ за онуй, за книжка, за сняг, за трева, данък вода, данък училища, самолетни билети, се събират една купчина разходи, които изобщо не съществуват в България.
Не говорим да са по-малки, а да ги няма, или да са близки до 0та.

Чакаме снимките на офиса, и на паркинга
Ще те кръстим вече лъжливото овчарче :D
Та колко струва свидетелство за управление в България? :D

В Албърта е CAD 84.45 за 5 години
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Pyrelight
Напуснал форума

Мнение от Pyrelight »

Ама те тия 250$ не са за книжка, ами за застраховка "Гражданска отговорност" мисля, че ѝ викат в Булгаристан.
То не били компютри, ами най-били компоти! :lol:
И в Кебек се сменя на 5 години. Таксата не помня, но е под 100$ със сигурност. |(
''Между другото това ми е помогнало по мoй си начин: няма нещо на този свят, което да ме мотивира повече от твърдението " няма да стане", ай сиктер.''