Културен шок - що е то и какво ни се случва?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Re: Културен шок - що е то и какво ни се случва?

Мнение от UnHoly »

Guinness написа: Брато,нЕмаш си на идея колко си далече от истината и света.
Никакъв брат не съм ти! Аз поне си познавам рода. Иначе съм наясно, че някои могат да изкарат цял живот в анцуг, докато други страним от такава тенденция :tmi:
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
apple

Мнение от apple »

apple написа:Pumpy тук с какво лекувате сухия алвеолит, че искам да сравня нещо? Също изследвате ли виталитета на зъба преди да предприемете по-сериозни манипулации и имате колебания? Също колко стува рентгенова снимка панорамна и за колко време става и можеш ли да си получиш дигитална такава с достъп с персонална парола? Това е за 20 лева миналата година и стана за 10 минути в БГ. Качиха ми я на флашка даже за всеки случай. Сега съм сериозна и не се заяждам питам за първото, за да сравня методите на лечение, защото от това щях да пукна от болка цял месец докато се намери подходящото лечение и за 2 дни всичко беше само гаден спомен. Кажи, за да знам пък после аз ще ти кажа какво беше...
Pumpy, повтарям си въпросите, защото се правиш на разсеян, а аз съм сериозно заинтригувана от твоя отговор евентуално...
pumpy

Мнение от pumpy »

Изобщо не се правя на разсеян. Много ясно казах, че повече не коментирам професионални въпроси по тази тема. Съжалявам, да беше питала по-рано. Следващия път....
apple

Мнение от apple »

pumpy написа:Изобщо не се правя на разсеян. Много ясно казах, че повече не коментирам професионални въпроси по тази тема. Съжалявам, да беше питала по-рано. Следващия път....
Аха ясен си ми - в липсата ти на отговор всъщност се съдържа отговора, който предполагах... ;) Жив и здрав!
leaf

Мнение от leaf »

apple,
Престани да предполагаш и се придържай към фактите. Така ще си спестиш бъдещи разочорования. :)
apple

Мнение от apple »

leaf написа:apple,
Престани да предполагаш и се придържай към фактите. Така ще си спестиш бъдещи разочорования. :)
Аз не прочетох никъде факти, а ти? Човека или не знае с какво се лекува въпросния проблем или той предполага, че лечението тук не е на нивото на БГ и се скатава с отговора. Както и за останалите въпроси свързани с панорамните снимки... Та затова като няма споделени "факти" ще си интепретирам и предполагам в защита на моите си тези. Анадън му аркадаш? ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа:
leaf написа:apple,
Аз не прочетох никъде факти, а ти? Човека или не знае с какво се лекува въпросния проблем или той предполага, че лечението тук не е на нивото на БГ и се скатава с отговора. Както и за останалите въпроси свързани с панорамните снимки... Та затова като няма споделени "факти" ще си интепретирам и предполагам в защита на моите си тези. Анадън му аркадаш? ;)
Ако бях написал, че няма да коментирам след въпроса ти може и да имаш основание да предполагаш горенаписаното. Аз обаче го написах преди твоя въпрос без да знам, че ще питаш още и не с цел да не ти отговарям, а с цел да се отърва от безсмислени разговори. Сега се опитваш да ме въвлечеш в друг безсмислен спор и за сега успяваш. Честно да ти кажа изобщо не ме интересува какво ти предполагаш и какво не. Не си ми пациент и е малко вероятно да ми станеш. А ако ми беше до сега да сме се разделили по живо по здраво.
Аз имам предимството да знам как се лекува alveolitis sicca и тук и в Европа, защото подхода е различен. Аз обаче и знам какво да правя за да предодвратя получаването му. Ако си послушала зъболекаря си както "чуваш" във форума не се изненадвам, че си страдала от alveolitis sicca. И последно по темата: ако трябва да сравня 2 години практика в България за 2 години сме имали в пъти повече проблеми с alveolitis sicca отколкото в САЩ. И това е заради compliance на пациентите. Тези тук не си вярват, че знаят всичко и когато им кажеш нещо слушат и изпълняват.

Относно цена на снимки е безсмислено да коментираме просто защото средната заплата в България е в пъти по-малка от средната такава в Канада. В България няма застраховки, които да покриват някаква или цялата цена на нито една дентална рентгенова снимка, изключение в болнични условия. Не разбирам каква работа върши на един пациент да има достъп до снимките си и/или да си ги разнася във флашки на шията ??? Една снимка говори единствено и само на специалист, който може да я "прочете". В България като студент по стоматология съм имал 30 часа упражнения по рентгенология и то само 4 от тези 30 бяха дентална част, останалото беше обща рентгенология. Колкото и невероятно да звучи съм учил да диагностицирам туберкулоза, камъни в бъбреците и жлъчката, цироза и сърдечна хипертрофия и какво ли още не, но не и да "чета" панорамна снимка. В Денвър съм имал 2 семестъра, общо 120 часа рентген и рентгенова диагностика. Ти колко часа по рентгенова диагностика имаш за да можеш да гледаш една панорамна снимка и да ти "говори" нещо. Горе долу точно толкова, колкото и зъболекаря ти в България.

BTW повечето кабинети на този континент имат рентгеновия си апарат в офиса и не се налага да ходиш никъде другаде и да носиш каквото и да било на флашки........
Аватар
Rall

Мнение от Rall »

Аз тук ходих да ми залепят една паднала коронка и рентгена беше в съседната стая. Снимката веднага излиза на монитор в кабинета на стоматолога. И за нещо друго се замислих между другото, като дойдем в Канада и веднага почнем да тичаме по лекари и зъболекари и да сравняваме кое и как било, ми то излиза че "родните" ни "специалисти" са ни докарали на тва дередже. Чудно защо щото и храната в Бг не е ГМО, и въздуха е по-чист, климата по-здравословен, медицинското обслужване много по-добро и модерно и лекарите много по-добри...
Dead Eyes See No Future
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

pumpy, хубав отговор. Последния път карах зъболекарката да ми покаже по снимките и да ми обясни, ама.. не става просто.

В моята област се налага редовно разчитането на един тест - да видиш дали са се появили или не кристалчета в една течност. И ако са се появили да прецениш дали са пренебрежимо малко и ли не. За първото ми трябваше около година редовна практика, за втората част - към пет.
В университета имахме точно ЕДНО упражнение по това. А в производството се прави всеки ден и от него зависят много неща.
apple

Мнение от apple »

Причините за развитие на dolor post extractionem могат да се свържат със сложна и травматична екстракция, с наличие на остри, особено непокрити с лигавица алвеоларни ръбове, неизкюретирани грануломи и кистозни сакове и на неизпълнена с кpъв алвеола поради спазъм на съдовете в резултат на действието на коригента от анестезията.
Pumpy, аз си слушах съветите на зъболекаря бъди спокоен, грешката не беше моя последното беше моя проблем. И след 1 месец ад взе, че се намери ето това
Добър ефект има облъчването с лазер - например с мощност 25 миливата за 5 минути - 4 или 5 сеанса.
и магията стана от 2 сеанса болката изчезна след 5 всичко беше спомен. Та нещо да кажеш против лазера в този му вид на приложение? А снимките не си ги разчитам сама, но държа да си ги имам за вслучай, че посетя и друг зъболекар, а не пак да плащам и пак да си облъчвам сурата в кратки срокове щото не е много здравословно както знаеш. Един сеанс лазерно облъчване беше 7 лв. плащането не ме затрудни. А тук би ли споделил цената както и колко е достъпна тази услуга в по-малките населени места щото в БГ го правих в град с 16 000 население и дори имаше 2 места конкурентни... А де? Къде са по-напред колегите ти? :?: И също питах изследвате ли виталитета щото на мене два зъба ми се оказаха напълно здрави въпреки непоносимата болка и ако не беше това изследване недоучили кратуни считаха, че е пулпит вследтвие евентуално на скрит вътрешен кариес... Бля, бля... Без съвременна диагностика си е заникъде... Ма тук са скрънзи и много им се свиди да се оборудват със съвременна техника... Мое мнение! И важи за всичко при това - предходния век не си е заминал още от Канада!
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

Какво само се допитваш до pumpy, остави го да си "мизерства" в Канада и бъди горда колко много знаеш и колко са назад всички образовали се в (в САЩ или Канада).

Ако не ти харесва в Канада виж колко струва изходната виза и се махаш. След това намираш форума на съответната държава където ще отидеш и започваш да казваш колко е скапан живота и там.

И нещо много важно... винаги е виновна приемната държава.

Нарушени точка 2 и 5 от правилата на форума.
Manchester United Football Club
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

mufc написа:Какво само се допитваш до pumpy, остави го да си "мизерства" в Канада и бъди горда колко много знаеш и колко са назад всички образовали се в (в САЩ или Канада).

Ако не ти харесва в Канада виж колко струва изходната виза и се махаш. След това намираш форума на съответната държава където ще отидеш и започваш да казваш колко е скапан живота и там.

И нещо много важно... винаги е виновна приемната държава.

Нарушени точка 2 и 5 от правилата на форума.
Муфц до къде стигна с процедурата и в кой град ще идваш и няма да ползваш автомобил ? ;)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
pumpy

Мнение от pumpy »

Причините за развитие на dolor post extractionem могат да се свържат със сложна и травматична екстракция, с наличие на остри, особено непокрити с лигавица алвеоларни ръбове, неизкюретирани грануломи и кистозни сакове и на неизпълнена с кpъв алвеола поради спазъм на съдовете в резултат на действието на коригента от анестезията.
Аз ти казах, че не ми се занимава с теб, ти продължаваш....Има разлика между описаното от теб и сухия алвеолит, за който говориш в началото.
Сега ако прочетеш цитираното от теб, тоест какво причинява въпросната болка ще намериш и много простото решение на проблема без лазери и небивалици и без цял месец болка. Защото ако има неизкюретиран гранулом, докато не го разкараш от там, може и да замажеш положението с лазер или каквото ти харесва, но той си остава там и единственото решение е анестезия и кюретаж. Сега ако сметнем 5 облъчвания по 7 кинта и едно просто анестезиране и кюретаж за N/C as follow up, кое е по-изгодно ? Е друго е да "облъчиш" пациента с поредната джаджа и да му вземеш 35 кинта, нали ...........
Виж скъпа, аз съм практикувал повече от 4 години в БГ, тези трикове са ми добре известни. Имах колега, който казваше на пациента, че вадене на зъб ще му струва 15 кинта и в зависимост от реакцията му добаваше анестезия за 5 кинта или вносна за 10 :x Аз все му пожелавах някой ден пациента да му каже, че има само 15 и не може да си позволи анестезията да го видя какви ще ги прави - е като се случи вадеше зъби за 15 и анестезията безплатна - ай сиктер с тези селски простотии......

Относно виталитета няма доказана връзка между резулатата на ЕОД-то и виталитета. Може да ни каже дали даден зъб е "жив" или не, но НЕ МОЖЕ да определи дигнозата както са ме учили в БГ: до 25 норма, до 35 серозен пулпит, до 50, акутен пулпит, до 100 хроничен, над 100 периодонтит - НЕБИВАЛИЦИ на хора, които нямат достъп до друга литература освен поредната дисертация на професора си на български език. Това са студенти, които не могат да сричат на друг език освен български в голямата си част и които не смеят да четат каквото и да е освен лекции, защото иначе са скъсани на изпит. Ако четеш даже от пловдивските лекции, а се явяваш на изпит в София то пак си скъсан, защото величията в двата университета се мразят и си доказват кой е по-по-най - нещо като някои хора в този форум.
В България съществува само една истина и тя е на този, който има и ножа и хляба в ръката си. В Университета ми в Денвър съм имал достъп по средно по 5-7 учебника по дисциплина и е мои избор от къде и колко да чета.....
prace

Мнение от prace »

waterlasera вредно облъчване с лазер ли е?
http://www.biolase.com/InquiringDentist ... ology.aspx"
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Епълке, отвреме на време не те ли досрамява, така, да се поспираш?

Всичко е така, както го казва Пумпи. Разликата между тукашните университети и бг.
И другите дисциплини и те са точно така. И икономиката и информатиката.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола