Културен шок - що е то и какво ни се случва?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Културен шок - що е то и какво ни се случва?

Мнение от ivandaman »

myhata II написа:Иване,разбирам да живееш в Канада и да се съглася с това което казваш отгоре,ама не е точно така
Ябълка е права ,че на квадратен километър се падат много болни и недъгави ,всяко второ дете е с някаква алергия,наистина тук имат големи проблеми ,някой казват че е от храните които нямат никакъв контрол ! 8)

Вярно е че впечатленията ми не са много (up to date), но като цяло мисля че не съм далеч от истината..
Алергии и аз имах от "полена" във Ван.. а в Торонто не.. Така че едва ли е от храната.. Знам ли и аз..

Едно нещо което и аз забелязах обаче е че като че ли случаите на "аутизъм" сред децата са доста по разпостранени..
Да не отвличам темата в друга посока, но има хипотези че някаква ваксина го предизвиква.. Признавам че не съм се интересувал подробно, така че в случая с аутизма може и аз да не съм в час..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
apple

Мнение от apple »

Твоите изцепки обикновенно не заслужават внимание, но с тази горната още веднъж доказваш, че въобще не си в час.

В Канада хората с "физически недъзи" не са изолирани от обществото а са им предоставени всички възможни условия да са част от него.
Същото се отнася и за тези с умствени недостатъци..

Точно заради тази причина този тип хора са "по-видими" докато в БГ те са просто изолирани..
Ще има да вземаш! В началото и аз си помислих нещо такова, но като поживях малко и преосмислих доста неща. Хората с недъзи не са толкова невидими в БГ. От години им предоставят безплатно инвалидни колички, рампи понаправиха в големите градове единствено градския транспорт, а и междуградския е проблем все още. Няма пари за нови превозни средства съобразени с това. Бедна е държавата все пак... Тук наистина има много хора с увреждания и освен вродените има доста с травматични увреждания на гръбначния стълб, което как си го обясняваш? Да си чувал също, че бебета се правят на трезво, не и след употреба на наркотици също, без лубриканти също ;), че когато жената е бременна трябва да е изолирана от контакти с вируси, което тук хич не се получава понеже болнични йок и още много подобни, които местните никак не спазват.
pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа: Женят се прекалено млади, развеждат се за сметка на това по няколко пъти и толкова много хора с ментална ретардация и физически недъзи не съм виждала събрани в един град. :?: Генетично обременени ли са или с ниска сексуална култура по отношение на зачеването, или неспазване на елементарни правила по време на износването на плода, или липса на адекватни медицински прегледи по време на бременноста, или отказ от медицински аборт при наличие на генетично увреден плод или...и аз не знам коя е причината, но определено ми прави впечатление.
Какво ограничено поведение. Някой от поредното българско село коментире колко хора имало в един канадски град, който сигурно е почти колкото цялата ни държава.
Според мен са свободни да правят каквото искат и не плащат данък обществено мнение за твой голям ужас, защото е много важно да контролираме останалите, като ги подтискаме. Когато тях обаче не ги интересува твоето мнение е голямо основание да страдаш. В това филме, което си пуснала в другата тема го казват много хубаво "едните не знаят и екпериментират и не ги е срам да кажат, че не знаят. Другите всичко знаят и не екпериментират, защото го наричали традиция....."
Освен това, живееш в страна където се ЦЕНИ човешкия живот, но на теб ти е трудно да го разбереш.......
pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа:Тук наистина има много хора с увреждания и освен вродените има доста с травматични увреждания на гръбначния стълб, което как си го обясняваш? Да си чувал също, че бебета се правят на трезво, не и след употреба на наркотици също, без лубриканти също ;), че когато жената е бременна трябва да е изолирана от контакти с вируси, което тук хич не се получава понеже болнични йок и още много подобни, които местните никак не спазват.
Нещо съвсем се загуби мисълта, ако я имало някога ?
Винаги съм се чудел как е възможно да си компетентна по всяка една тема ?
apple

Мнение от apple »

На тебе ти се губи нещо способността да разсъждаваш, но не е мой проблем това. По всяка една тема не съм компетентна и затова не се завирам по всички теми като други. А за твое нещастие имам по-широка култура щото съм любознателна, а и професията ми беше такава, че общувах с много хора от различни социални прослойки и с различно интелектуално и образователно ниво, та придобих поглед върху доста "непрозрачни" за тебе сфери от живота. Айде ти си гледай кариесите и не се занимавай с моето "невежество" то си е за моя сметка и не виждам на тебе какво ти пречи като не те касае лично? :?: Как е гурбета, потръгна ли?
Какво ограничено поведение. Някой от поредното българско село коментире колко хора имало в един канадски град, който сигурно е почти колкото цялата ни държава.
И да ти обърна внимание, че градът, от който идвам има повече насаление от този, в който съм в момента ако не броим малките градчета около него. Но пък тук има достатъчно млади хора, които виждам как живеят и какви са им ценностите. Ако си извадиш главата от чуждите усти може да прогледнеш и ти... ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа:А за твое нещастие имам по-широка култура щото съм любознателна, а и професията ми беше такава, че общувах с много хора от различни социални прослойки и с различно интелектуално и образователно ниво, та придобих поглед върху доста "непрозрачни" за тебе сфери от живота.
Е да се, аз това и казах ама си пропуснала "на всяка манджа мерудия". Разбира се, че ти си най-знаещата и можещата с никому неизвестната си професия. Ние ги ядем доматите с колците и още не сме слезли от клона, нали. А за гурбета нямай грижи, днес се прибирам "вкъщи" на юг за няколко дни преди да се запътя към НУТ.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Пимпи в интерес на истината много твои колеги в България са къде къде по напред ! 8)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
speedy

Мнение от speedy »

Не някои, а всичките са по-напред - поне с 5 и половина часа.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

speedy написа:Не някои, а всичките са по-напред - поне с 5 и половина часа.
Good Point :D .. :y: :y:

.... and no matter what we do... we'll never be able to catch up.. :)
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

ivandaman написа:
speedy написа:Не някои, а всичките са по-напред - поне с 5 и половина часа.
Good Point :D .. :y: :y:

.... and no matter what we do... we'll never be able to catch up.. :)
То само часовете да бяха с мед ще го намажим :D
Стефан Цанев
apple

Мнение от apple »

Ето в такива условия и с такава примитивна техника работят в "изостанала" България: http://www.dentaprime.bg/3d-compiutaren-tomograf.html" А естетичната стоматология преценете сами до къде е стигнала: http://www.diamond-smile.net/smile_change.html" Като това е произволно избрано, ей така от раз. Има и доста по-напреднали в тази област. Изобщо имаш ли пари всичко ти е под ръка вече... А цените са доста по-ниски от тук както и да го погледнеш. Разбира се гаражни кабинети има колкото щеш още с допотопна техника купена на втора въка от бивши соц клиники или заводски кабинети. Но всеки сам си избира ако има възможност разбира се и тук е така. Културен шок можеш да получиш и в зъболекарскиия кабинет както се казва. А ми е смешно нашенци тук като се разреват срещу БГ стоматолозите, че им сложили скапани пломби и паднали, амалгама не щели, щифтове/пироните :lol:/ били им смешни на местните и те такива... А те се заврели в най-евтините кабинети да не се "минат" и после някой им крив. Като искаш качество ще се бръкнеш както тук се бъркаш, само на цената на обработка два пулпита тук в БГ ще ти оправят поне половината фасада ако не и цялата в стандартен кабинет. Колкото за използването на метални щифтове аз не съм против както и моите бивши зъболекари. Доста добри изграждания се получават с тях и аз не мога да се оплача. И гладни зъболекари в БГ не познавам. Всички поддържат добър стандарт ако са професионалисти и са склонни чрез кредити да си поддръжат кабинета с качествено оборудване и техника. Както и периодично да си актуализират професионалните умения в крак с нововъведенията. После си ги избиват парите, не са за мислене. А има и такива, дето кибичат на заплата по затворите примерно, щото там няма кяр определено и не се забогатява. Но пък и никой не ти търси сметка за нивото на професионализъм. Но там се натискат заради ранното пенсиониране, големите отпуски и липсата на отговорност за извършеното. В затвора рекламации не вървят!... Въпрос на избор както винаги! Дали ще бъдеш гладен зъболекар или сит ти решаваш ;)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

В България сам си го решаваш,ама в Канада го решава държавата и връзкарщината :)
Стефан Цанев
pumpy

Мнение от pumpy »

myhata II написа:Пимпи в интерес на истината много твои колеги в България са къде къде по напред ! 8)
Вярвам ти, че е така. Откакто работя в Канада ( това са само последните 5 седмици ) съвсем ти повярвах. Всичките ми колеги в БГ могат да си позволят един месец работа и два почивка.....
pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа: И гладни зъболекари в БГ не познавам. Всички поддържат добър стандарт ако са професионалисти и са склонни чрез кредити да си поддръжат кабинета с качествено оборудване и техника. Както и периодично да си актуализират професионалните умения в крак с нововъведенията. После си ги избиват парите, не са за мислене. А има и такива, дето кибичат на заплата по затворите примерно, щото там няма кяр определено и не се забогатява. Но пък и никой не ти търси сметка за нивото на професионализъм. Но там се натискат заради ранното пенсиониране, големите отпуски и липсата на отговорност за извършеното. В затвора рекламации не вървят!... Въпрос на избор както винаги! Дали ще бъдеш гладен зъболекар или сит ти решаваш ;)
Забравих, че плодчето е пенкелер майстор ;) Добре че си ти, та да ме светнеш как да си живея живота. Какво ли щях да правя без теб, направо си бях заизбирал мост да се хвърлям и да се свършва, че една мизерия ме е налегнала, а и не само мен, ами и доста от северноамериканските ми колеги.
А това за рекламациите по затворите сигурно от личен опит го казваш нали. Както винаги си в голяма грешка - затворниците водят най-много дела в тази държава, защото имат свободно време, правна библиотека във всеки затвор и безплатна легална помощ в затвора. Сама си отговори какво има да губи един осъден на доживот от поредното заведено дело.....
Последно промяна от pumpy на Съб Апр 28, 2012 9:25 pm, променено общо 1 път.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

apple написа:А за твое нещастие имам по-широка култура щото съм любознателна, а и професията ми беше такава, че общувах с много хора от различни социални прослойки и с различно интелектуално и образователно ниво, та придобих поглед върху доста "непрозрачни" за тебе сфери от живота.
Проява на изключително лош вкус е да заявяваш лични качества, поради невъзможност да ги демонстрираш.

Това е все едно устно да си поискаш да те уважават хора, които те презират. Само ставаш още по-жалък.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Заключено