Културен шок - що е то и какво ни се случва?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Re: Културен шок - що е то и какво ни се случва?

Мнение от mirkaa »

myhata II написа:Тангра,само Салсата ша та оправи ! ;) :y:
ходете на сауна, хора, ходете на сауна!! :) по-хубаво и по-лесно нещо от това нЕма! и ще сте много здрави.. ;)
third generation immigrant :)
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

@Тангра..

Не би трябвало да имаш проблеми да отидеш в Калифорния ако си намериш работа.. Има някаква Т1 виза (мисля че се казваше) специална за Канадци. Точно с такава аз отидох да работя в Калифорния..
Относно климата.. Разбира се че е по-добър от където и да е в Канада, но е далеч от перфектен.. Мъгла както вече някой спомена има доста често.. Зимните месеци са доста контрастни.. Докато е светло слънцето нагрява доста приятно, но след залез настъпва як клинч..
Относно вирусите, не съм специалист по медицина но и там хората боледуват, и предполагам една от причините е резките контрасти между дневните и нощните температури.. В Санта Барбара примерно където аз живеех. През деня може да ходиш по къс ръкав а през ноща тревата се покрива със скреж/слъна нещо от сорта и трябва да пускаш отоплението нощем.
Специално в моят случай, боледувах по-често в Калифорния от колкото в БК.

Относно Сан ФРанциско ако си мислиш че има нещо общо с бургас по отношение на температурата на океана, жестоко се лъжеш.. Океанът в Сан Франциско никога не е достатъчно топъл за плуване.. а зимата си е доста хладно..

Калифорния като цяло обаче е супер, ( Любимото ми място след БК, )особено за ерген като теб.. Много е приятно там. Съгласен съм с теб че някакви проценти в данъци и такси не би трябвало да са основен критерий при избирането на местоживеене.. Ако се чувстваш щастлив някъде, таксите и данъците са второстепенно нещо защото в края на краищата и там живеят хора..
Каквото за тях такова и за теб, а като програмист от глад няма да умреш..

П.С.
Проучи Сан Диего.. Доста приятен град и официално най-добрият климът в САЩ.. А пък и мексиканките са на от другата страна на границата :) (То не че ги няма и от северната страна де)
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Мерси за споделеното инфо!
Както вече съм казвал, искам да понатрупам малко професионален опит в Мон, още 2-3 годинки. А и имам и някои други свои си планове пак за такъв период приблизително.
Освен това мога и да изкарам още някой курс към унито. Без да се престаравам.
Не е проблем къпането в океана. Въпроса е да можеш повечето време от годината да можеш да излезеш като човек и да се разходиш под слънцето, без да зинзикаш и да ти треперят мартинките, да се завиваш с шалове, ръкавици и качулки и да се чудиш как по-скоро да се свреш някъде на топло.
Това е. Чисто човешко и скромно желание. Това, което ме изумява, е, че го имат мноого малко хора тук ... Очевидно местните друго не са виждали, а масата българи са се заели с това, да оцеляват. Те хората бичат по 2часа в едната посока на път за работа в обществения транспорт (което отново за мен е безумие), та климатът е някакъв лукс, за който малко хора се сещат ...
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Спокойно, за всеки влак си има пътници. Представяш ли си целия континент да се беше преместил само в и около Сан Диего за по-добър климат какво щеше да е :D А то предимно само мексиканци там и единствената българка която срещнах там беше една стриптизьорка за да потвърди че почти няма българи. Едва ли е защото никой българин не иска да е на по-хубаво място.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

yahoo написа:Спокойно, за всеки влак си има пътници. Представяш ли си целия континент да се беше преместил само в и около Сан Диего за по-добър климат какво щеше да е :D А то предимно само мексиканци там и единствената българка която срещнах там беше една стриптизьорка за да потвърди че почти няма българи. Едва ли е защото никой българин не иска да е на по-хубаво място.
Естествено, това е относително понятие - "почти няма българи". Ако не се лъжа, българи в Силиконовата Долина има на брой поне колкото в Монреал, ако не и повече.
Ако си бил на командировка и събирането на статистически данни си го осъществявал предимно в стриптийз баровете, не е чудно че резултатите ти са изкривени :D (това е майтап, да не се обидиш сега). И аз като бях в Сан Франциско не срещнах нито един българин, ама се съмнявам там да няма никакви :!:
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Kan_Tangra написа:Както вече съм казвал, искам да понатрупам малко професионален опит в Мон, още 2-3 годинки. А и имам и някои други свои си планове пак за такъв период приблизително.
Ами ти изчакай още няколко години и после ще видиш какво ще стане ..... няма да го искаш вече. 8)
Като се преместихме в Канада моята жена постоянно се оплакваше колко й липсвали Щатите. Сега като я карам да ходим именно в Сан Диего (и по-точно Карлсбад), където моята компания има немалък офис, не ще и да чуе - тука си й харесвал климата, не можела там на жегата, не можела да си зареже тукашната кариера ..... да съм бил вървял сам, ако съм искал. :D
miteto написа:Естествено, това е относително понятие - "почти няма българи". Ако не се лъжа, българи в Силиконовата Долина има на брой поне колкото в Монреал, ако не и повече.
Аз пък предполагам, че българите в Калифорния са почти колкото българите в цяла Канада (по-малко от 30,000 по официални данни). Населението на Калифорния е по-голямо от това на Канада, а според официални данни най-много български емигранти в Щатите има именно в Калифорния. Близо половината от познатите ми в Щатите са там (предимно в района на ЛА).
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

miteto написа:
yahoo написа:Спокойно, за всеки влак си има пътници. Представяш ли си целия континент да се беше преместил само в и около Сан Диего за по-добър климат какво щеше да е :D А то предимно само мексиканци там и единствената българка която срещнах там беше една стриптизьорка за да потвърди че почти няма българи. Едва ли е защото никой българин не иска да е на по-хубаво място.
Естествено, това е относително понятие - "почти няма българи". Ако не се лъжа, българи в Силиконовата Долина има на брой поне колкото в Монреал, ако не и повече.
Ако си бил на командировка и събирането на статистически данни си го осъществявал предимно в стриптийз баровете, не е чудно че резултатите ти са изкривени :D (това е майтап, да не се обидиш сега). И аз като бях в Сан Франциско не срещнах нито един българин, ама се съмнявам там да няма никакви :!:
На семинара на Ренесас (най-големия производител на микроконтролери в света) в Сан Диего за цяла седмица не се появи нито един българин в някоя от учебните групи на стотици специалисти от фирми от целия континент. После на изложението на ИТ технологии отворено за посетители на фирми в бранша от цялата област също не се появи нито един българин. Отделно тази стриптизьорка се учуди, че среща българин защото рядко се срещали в Сан Диего. И така няколко пъти за по седмица свързано само с неща около електрониката и IТ индустрията - никой! Ако са толкова много къде са се покрили си остава загадка. Докато в Сан Франциско съм срещал няколко.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Ходил съм няколко пъти на гости в Сан Хосе на гости при приятели българи. По техни сметки в радиус от 30-тина км има поне 50 българи които лично познавам. (от студентско време).
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

По мои наблюдения избора е най-напред ЛА и околностите, после Сан Франциско и Сан Хосе заради Силициевата долина ако са специалисти в търсените там области и накрая много по-малко в Сан Диего заради многото мексиканци и по-ниските заплати.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

roumensp написа:
Kan_Tangra написа:Както вече съм казвал, искам да понатрупам малко професионален опит в Мон, още 2-3 годинки. А и имам и някои други свои си планове пак за такъв период приблизително.
Ами ти изчакай още няколко години и после ще видиш какво ще стане ..... няма да го искаш вече. 8)
Като се преместихме в Канада моята жена постоянно се оплакваше колко й липсвали Щатите. Сега като я карам да ходим именно в Сан Диего (и по-точно Карлсбад), където моята компания има немалък офис, не ще и да чуе - тука си й харесвал климата, не можела там на жегата, не можела да си зареже тукашната кариера ..... да съм бил вървял сам, ако съм искал. :D

В България, Пена яде дървото за тези думи , в тая Канада се забравят Румба :D
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Муха, твоята пена сигурно все дървото яде. ;)
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола