@Тангра..
Не би трябвало да имаш проблеми да отидеш в Калифорния ако си намериш работа.. Има някаква Т1 виза (мисля че се казваше) специална за Канадци. Точно с такава аз отидох да работя в Калифорния..
Относно климата.. Разбира се че е по-добър от където и да е в Канада, но е далеч от перфектен.. Мъгла както вече някой спомена има доста често.. Зимните месеци са доста контрастни.. Докато е светло слънцето нагрява доста приятно, но след залез настъпва як клинч..
Относно вирусите, не съм специалист по медицина но и там хората боледуват, и предполагам една от причините е резките контрасти между дневните и нощните температури.. В Санта Барбара примерно където аз живеех. През деня може да ходиш по къс ръкав а през ноща тревата се покрива със скреж/слъна нещо от сорта и трябва да пускаш отоплението нощем.
Специално в моят случай, боледувах по-често в Калифорния от колкото в БК.
Относно Сан ФРанциско ако си мислиш че има нещо общо с бургас по отношение на температурата на океана, жестоко се лъжеш.. Океанът в Сан Франциско никога не е достатъчно топъл за плуване.. а зимата си е доста хладно..
Калифорния като цяло обаче е супер, ( Любимото ми място след БК, )особено за ерген като теб.. Много е приятно там. Съгласен съм с теб че някакви проценти в данъци и такси не би трябвало да са основен критерий при избирането на местоживеене.. Ако се чувстваш щастлив някъде, таксите и данъците са второстепенно нещо защото в края на краищата и там живеят хора..
Каквото за тях такова и за теб, а като програмист от глад няма да умреш..
П.С.
Проучи Сан Диего.. Доста приятен град и официално най-добрият климът в САЩ.. А пък и мексиканките са на от другата страна на границата

(То не че ги няма и от северната страна де)