Имотния балон в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Имотния балон в Канада

Мнение от ivandaman »

Всъщност доста хора надуваха алармата години наред, но медийте не смееха да се метнат "on board" и дори намекваха за "Ксенофобски Настроения" което моментално потушаваше каквато и да е възможност за даване на гласност на проблема. Спомнях си как твърдяха че нямало "доказателства" статистики и т.н. Дори в наглоста си обвиниха местните купувачи че те надували балона защото взимали назаем пари от родителите си и така изкуствено вдигали цените.
Когато въведоха новите mortgage rules веднага (в този форум) споменах че това въобще няма да смути "чуждестранните инвеститори" които плащат в КЕШ.... И кво направиха умниците??? Създадоха повече пречки и трудности за местните купувачи (то не че ги има много де) и по този начин дадоха още повече свобода на Чайнизите.

Мр. Гийк между другото си напълно прав че няма никакво сериозно законодателство. Аз съм купувал/продавал в България и Коста Рика и въобще не виждам как в две уж (по-изостанали) държави можеш да направиш shadow flipping. Признавам си че не съм специалист, но при покупко продажба в тези държави си има адвокати и веднага всичко се регистрира, плащат се таксите, прехвърлят се сметки и един куп бюрократични процедури които усложняват малко нещата но пък на практика (според мен) елиминират каквато и да е възможност за "Shadow Flipping and Tax evasion". Да ясно ми е че и в другите държави (в някои случаи) можеш да обявиш по-ниска цена и да спестиш от таксите но няма как да го обявиш под данъчната оценка а във Ванкувър тези оценки са доста високи :) ..

Според мен правителството знаеше всичко но си затваряха очите защото не можеха да кажат "не" на "инвестиции" защото все пак се строят нови къщи, кондоминиуми, небостъргачи, а това са си пари в хазната от разрешения за строеж и т.н. Съзадават се работни места и прочие, само че сметката се направи без кръчмар и се стигна до ситуация в която дори и лекари и адвокати не могат да си позволят къща в днешно време.
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

MrGeek написа:Павка, тия статии показват на практика колко нашия велик провинциален гавърмънт е "out of touch with the reality". Както вече казах, проблемът е, че е твърде късно за адекватни мерки (не, че са се засилили да ги правят).
Защот да е твърде късно? Ако въведат стриктни закони против пране на пари и нови данъци върху покупко/продажби от чужденци - както ти спомена - тогава балона ще почне да спада бавно, но славно.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Павел написа:

Point Grey house that was left to deteriorate now on market for $7.2 million
Property is owned by China-based business magnate

http://www.theprovince.com/business/poi ... story.html"
This is just fucking insane. Особено като направиха сравнението с Бевърли Хилс което ясно демонстрира идиотската и абсурдна ситуация в момента във Ванкувър..

Както споменах в един от предните постове, може би съм единственият в този форум който може да сравни Ванкувър от преди 20-25 години и сега. Преди да се развилнеят "The invasive species" Ванкувър беше едно прекрасно място за живот, не само като цени, но и като общество и начин на живот. За четвърт век етническият облик на Ванкувър драстично се промени и етносите които вече са мнозинство на практика наложиха техният начин на живот и порядки. Не трябва да имаш кой знае какво въображение да си представиш каква ще е ситуацията след още четвърт век или 50 години например. Нека не забравяме че Канада е млада държава. Аз бях тук за 125тият рожден ден, когато все още беше едно прекрасно място за живот.

Преди Марто да се разпеняви и да ми напомни че съм псевдо-рефюджи и че нямам право на мнение и че трябвало и мен да ме изгонят още сега ще отговоря.

Ако трябва да си замина в името на спасението на Канада, нека ме гонят и мен и жена ми и детето ми. Опции пред нас много, то и без това тук скоро няма да става за живот. Със радост и готовност ще жертвам семейството си (и ще се заточа на някой плаж в Коста Рика ;) ), ако знам че един ден Канада пак ще бъде това което беше преди 25 години...
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ivandaman написа:Дори в наглоста си обвиниха местните купувачи че те надували балона защото взимали назаем пари от родителите си и така изкуствено вдигали цените.
Това за мен е така, да не би да казваш, че само чужденци (китайци) участват в bidding wars? Ако никой от местните не наддаваше над пазарната цена и никой не вземаше моргиджи равни на 7-8 пъти (и повече) годишния доход, цените щяха да са надути само в 2-3 квартала и никъде другаде. Казвам само 2-3 квартала, защото тия от Китай с куфарчетата кеш, не си купуват къщи за по 1 милион и нагоре във всяка една точка на Метро Ванкувър.
Аватар
ivandaman

Мнение от ivandaman »

miteto написа:
ivandaman написа:Дори в наглоста си обвиниха местните купувачи че те надували балона защото взимали назаем пари от родителите си и така изкуствено вдигали цените.
Това за мен е така, да не би да казваш, че само чужденци (китайци) участват в bidding wars? Ако никой от местните не наддаваше над пазарната цена и никой не вземаше моргиджи равни на 7-8 пъти (и повече) годишния доход, цените щяха да са надути само в 2-3 квартала и никъде другаде. Казвам само 2-3 квартала, защото тия от Китай с куфарчетата кеш, не си купуват къщи за по 1 милион и нагоре във всяка една точка на Метро Ванкувър.
Мите ще ме караш да търся статистики, но off the top of my head около 80% от купувачите са със Китайски имена. Това със заемите от мама и тати е породено от desperation to get in to the housing market before it's too late. Получава се верижна реакция..

Нямам никакво съмнение че ако нямаше "чуждестранни инвестиции" нямаше да има и балон, и всичките side effects породени от балона. Това за мен е толкова ясно че дори и не виждам смисъл да го дискутирам, освен ако не настояваш.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ivandaman написа:Мите ще ме караш да търся статистики, но off the top of my head около 80% от купувачите са със Китайски имена.
Хубаво, ама откъде знаеш, че не са родени тук - второ или дори трето и четвърто поколение?
ivandaman написа:Нямам никакво съмнение че ако нямаше "чуждестранни инвестиции" нямаше да има и балон, и всичките side effects породени от балона. Това за мен е толкова ясно че дори и не виждам смисъл да го дискутирам, освен ако не настояваш.
В Торонто също има балон, въпреки че няма толкова китайци колкото във Ванкувър. Разпитай колеги и приятели, които са купили последните 5-6 години, колко са се изхвърлили в цената и сам ще се убедиш.
Аватар
ivandaman

Мнение от ivandaman »

Mите за Торонто не знам подробности защото не живея там и наистина не мога да коментирам.

Познавам само един човек който купи имот в последните 4-5 години и се зароби на една туба бензин в Порт Мууди. От както купи тази къща, се виждаме само когато имам работа в неговата махала. Преди жена му не работеше а гледаше детето. Сега и двамата работят фул тайм, той работи и уикенда и вечерни смени за да могат да си позволят ипотеката. Нямат време за нищо, нито за социален живот нито за почивки.

Всичките останали които познавам са купили преди балона и те са ОК. Уцелила са момента :y:

miteto написа:Хубаво, ама откъде знаеш, че не са родени тук - второ или дори трето и четвърто поколение?
Тези които са тук от няколко поколения повечето от тях не са опасни защото нямат връзки с "чуждестранните инвеститори", и най-вероятно са на дрежджето на повечето местни

Опасните са като тези от статията на Павел: China-based business magnate
Последно промяна от ivandaman на Сря Мар 02, 2016 3:24 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Първоизточника на балона е Харпър или по-точно финансовият му министър Jim Flaherty, който въведе безумни правила като 40-годишни амортизации и 0% даунпеймънт през период, когато икономиката беше доста силна. Е, какво друго освен да се надуе гигантски балон се очаква от такова нещо? Това, че във Ванкувър има чужди капитали, които подклаждат огъня е вторичен признак, а не първопричина. Дори и да го нямаше неизпрания комунистически кеш от Китай, средната цена във Ванкувър щеше да е примерно 1-1.2 милиона, вместо 1.8 милиона. Биг дийл - пак е балон.
Аватар
ivandaman

Мнение от ivandaman »

miteto написа:Първоизточника на балона е Харпър или по-точно финансовият му министър Jim Flaherty, който въведе безумни правила като 40-годишни амортизации и 0% даунпеймънт през период, когато икономиката беше доста силна. Е, какво друго освен да се надуе гигантски балон се очаква от такова нещо? Това, че във Ванкувър има чужди капитали, които подклаждат огъня е вторичен признак, а не първопричина. Дори и да го нямаше неизпрания комунистически кеш от Китай, средната цена във Ванкувър щеше да е примерно 1-1.2 милиона, вместо 1.8 милиона. Биг дийл - пак е балон.
Може и да си прав донякъде, но не ми се вярва.. Аз ако вляза в банка с моят безупречен кредит и заплата на Ай-Ти специалист с 15 годишен опит и поискам мортгидж за 1.2 милиона най-вероятно вежливо ще ме изпратят с "Have a nice day" .

ПС
Ако пък решим да издребняваме за мен 600-800К са си "Биг Дийъл" :)
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

miteto написа:Защот да е твърде късно? Ако въведат стриктни закони против пране на пари и нови данъци върху покупко/продажби от чужденци - както ти спомена - тогава балона ще почне да спада бавно, но славно.
Мите, ако го направят това в момента, балонът няма просто да спадне бавно и славно, а ще гръмне. Те и затова не се напъват да правят нищо. Не, че балонът пак няма да се спука някой ден, но причините ще бъдат други. В един момент дори за китайските капитали, цените ще станат необосновано високи - неизбежно е. :)
miteto написа:Казвам само 2-3 квартала, защото тия от Китай с куфарчетата кеш, не си купуват къщи за по 1 милион и нагоре във всяка една точка на Метро Ванкувър.
Те да бяха само 2-3 квартала - с мед да ги намажеш. С 2-3 квартала балон не се надува. В цялата метро ерия е това (без да преувеличавам изобщо). Ела само да видиш в презентационните офиси на девелопърите на още строящи се (на ниво основи) хайрайзове в наше село каква е ситуацията, какви влизат в офисите да си купуват 2-bedroom апартаменти за над милион долара и колко бързо се изкупуват преди още да са излели бетона за основите. Един колега има теория, че девелопмънта основно се извършва с пари от подземния бизнес с наркотици, след което построеното се изкупува от китайския капитал, т.е. получава се двойно препиране на каптиал от два съвсем различни източника.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

MrGeek написа:Ела само да видиш в презентационните офиси на девелопърите на още строящи се (на ниво основи) хайрайзове в наше село каква е ситуацията, какви влизат в офисите да си купуват 2-bedroom апартаменти за над милион долара и колко бързо се изкупуват преди още да са излели бетона за основите.
Същото нещо го има и в Торонто, само че за къщите, а не за кондотата (допреди 3-4 години и за кондотата беше така). По 2-3 дена лагеруват (буквално) пред сейлс офиса на девелопъра, когато отварят нови парцели за продажба.
Понеже са убедени, че след 2-3 години цената е с поне 15-20% нагоре. Но повечето от тези не са нито китайски милионери в кеш, нито наркобарони.
Pavel M
батката - оригиналът

Мнение от Pavel M »

MrGeek написа:
miteto написа:Защот да е твърде късно? Ако въведат стриктни закони против пране на пари и нови данъци върху покупко/продажби от чужденци - както ти спомена - тогава балона ще почне да спада бавно, но славно.
Мите, ако го направят това в момента, балонът няма просто да спадне бавно и славно, а ще гръмне. Те и затова не се напъват да правят нищо. Не, че балонът пак няма да се спука някой ден, но причините ще бъдат други. В един момент дори за китайските капитали, цените ще станат необосновано високи - неизбежно е. :)
miteto написа:Казвам само 2-3 квартала, защото тия от Китай с куфарчетата кеш, не си купуват къщи за по 1 милион и нагоре във всяка една точка на Метро Ванкувър.
Те да бяха само 2-3 квартала - с мед да ги намажеш. С 2-3 квартала балон не се надува. В цялата метро ерия е това (без да преувеличавам изобщо). Ела само да видиш в презентационните офиси на девелопърите на още строящи се (на ниво основи) хайрайзове в наше село каква е ситуацията, какви влизат в офисите да си купуват 2-bedroom апартаменти за над милион долара и колко бързо се изкупуват преди още да са излели бетона за основите. Един колега има теория, че девелопмънта основно се извършва с пари от подземния бизнес с наркотици, след което построеното се изкупува от китайския капитал, т.е. получава се двойно препиране на каптиал от два съвсем различни източника.

стига бе гиц,съвсем ме ошашави
на кого да вярвам вече не знам
ти разправяш за 2 бедруми за милион и кусур на зелено
пумпи разправя ,че си купил такъв във центъра на Ванкувър за по малко от 100К

кой послъгва от двамата не мога да разбера :lol:
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ivandaman написа:Може и да си прав донякъде, но не ми се вярва.. Аз ако вляза в банка с моят безупречен кредит и заплата на Ай-Ти специалист с 15 годишен опит и поискам мортгидж за 1.2 милиона най-вероятно вежливо ще ме изпратят с "Have a nice day" .
Сигурно ще ти дадат, ако им покажеш че ще караш по специалната Ванкувърска рецепта - 3-4 човека под наем в бейзмънта и даяниш по цял месец на една торба 10кг ориз от Костко и зеленчуци пред разваляне от китайското гросъри :D
Това на майтап де, по принцип мисля че си прав, но според мен влиянието на външния капитал не е толкова голямо, колкото смяташ. Местните не са имунни от човешка лакомия, така че те са в голямата част виновни за балона. Ако всеки местен каже "Няма да плащам повече от половин милион за къща" и балона е спукан за 3 месеца. Да, ама всеки мисли, че като купи за 1 милион след 3 години ще стане 2 милиона и е готов да изкара на хляб и вода в името на лесна печалба ;) То това е и балон по дефиниция, космическо увеличаване на цените поради лакомия от лесна печалба...
Pavel M
батката - оригиналът

Мнение от Pavel M »

miteto написа:
ivandaman написа:Може и да си прав донякъде, но не ми се вярва.. Аз ако вляза в банка с моят безупречен кредит и заплата на Ай-Ти специалист с 15 годишен опит и поискам мортгидж за 1.2 милиона най-вероятно вежливо ще ме изпратят с "Have a nice day" .
Сигурно ще ти дадат, ако им покажеш че ще караш по специалната Ванкувърска рецента - 3-4 човека под наем в бейзмънта и даяниш по цял месец на една торба 10кг ориз от Костко и зеленчуци пред разваляне от китайското гросъри :D
Това на майтап де, по принцип мисля че си прав, но според мен влиянието на външния капитал не е толкова голямо, колкото смяташ. Местните не са имунни от човешка лакомия, така че те са в голямата част виновни за балона. Ако всеки местен каже "Няма да плащам повече от половин милион за къща" и балона е спукан за 3 месеца. Да, ама всеки мисли, че като купи за 1 милион след 3 години ще стане 2 милиона и е готов да изкара на хляб и вода в името на лесна печалба ;) То това е и балон по дефиниция, космическо увеличаване на цените поради лакомия от лесна печалба...
аз си мислех,че е било много гууд да си ванкувърски баровец
а то трябвало на първо место да издържаш на дългогодишна оризово зеленчукова диета
май май по добре да си муха в торонто под наем,да мяташ по цял ден водки и пържоли с бай гошо и да ти дреме на кондо фито :lol:
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Pavel M написа: аз си мислех,че е било много гууд да си ванкувърски баровец
а то трябвало на първо место да издържаш на дългогодишна оризово зеленчукова диета
май май по добре да си муха в торонто под наем,да мяташ по цял ден водки и пържоли с бай гошо и да ти дреме на кондо фито :lol:
Въпрос на приоритети - тия с ориза ще имат изплатена къща за няколко милиона след 20 години. Мухите след 20 години ще имат същото, което имат в момента + цироза :D
Публикувай отговор