Не учете децата си да се държат каткто черните.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Jim

Мнение от Jim »

Много българи са откровенни расисти според тукашните канадски разбирания.
Ние от България така сме си свикнали, така ни учеше нашата система там, образованието, културата и т.н.
В България има големи общности от арменци, евреи, руснаци, власи. Да не говорим за турци и цигани.

Обаче официалната политика на България много не залагаше на мулти-културизма.
Парадоксално е за мен но е факт. Според традициите и според средата в България би трябвало да преобладава мултинационалната култура. Би трябвало да преобладава толерантността. Би трябвало да има уважение и диалог между всички групи.

А вместо това има един примитивен национализъм, скрит и явен расизъм, дискриминация.
Тази нетолерантност и дискриминация се проявява не само стрямо други етноси, но също и спрямо различни, спрямо хора с различни убеждения, спрямо тези дето не са от "нашите" хора.

Въобще тая система с " наши" и чужди е толкова остаряла и толкова закрепостена.
Поне тука в канадския форум би трябвало да не допускаме хора със "селски" манталитет да диктуват нещата. Въпреки че селски е неточен термин. Проблема не е в селски или градски. Проблема е в съвсем други категории, но нашият език няма точни означения за тия понятия и ние си служим с разни заемки от тук и оттам.

За съжаление най-страдащи са децата - понеже в тях се случва този разлом: от една страна расизъм и нетолерантност у родителите, от друга страна Системата- която не толерира прояви на расизъм и дискриминация , а от трета страна войнствена демонстрация на сила и свобода от страна на чернокожи, араби и други недотам развити в културно отношение групи.
Антон

Мнение от Антон »

Eдно мнение по тема във форума на вестник Дневник, което намирам за доста истинно и обосновано :

"Това е пример на идеята на един британски консерватор от миналата година, който каза, че Западът е изправен пред Ново велико преселение на народите или епоха на един бъдещ варваризъм. И човекът беше заклеймен като крайнодесен реакционер. Подобни тъпизми левичарите обичат да лепят като етикети-присъди на всички, които си позволяват здравия разум да не мислят като тях. Процесът донякъде е необратим, но не и неконтролируем. Трябва да има някакво противодействие на всичко това. Дали ще са фрегати, които ще стрелят направо в пълните с африканци гемии до Гибралтар или ще има 20 метрова циментова стена с вишки, прожектори и камери за наблюдени на Източната граница на Съюза-от Резово до гръцкото градче Енос-нещо трябва да се направи и то да е извън сферата на сегашните либерални тъпотии. Африканците и азиатците не идват тук, за да се вписват в нашите общества и да си носят кръста като всички останали. "Новите варвари", особено тези от огромния пояс на ислямския примитивизъм, който почва от Мароко и стига до края на Пакистан, идват тук с дълбоко презрително отношение към господстващите културни порядки. Те не искат дори да осъзнаят малка част от тази гигантска планина от идеи, изкуство и културни традиции наречена Европа. Те не желаят да са част от това величие-те са достатъчно арогантни да си мислят, че трябва ние-коренните жители да бъдем културно конвергирани и да приемем безропотно тяхното примитивно ниво. За тези същества алфота и омегата на живота е коранът и пророка Мохамед. За четири пети от света това са чиста проба първобитни суеверия, писани от овчари за камилари. В момента западните общества са пълни с наивници, които смята, че варварите от Мароко някога ще станат европейци. Има и друга опасна заблуда-идеята, че с тези хора може да се води толерантен диалог и съжетелство. За всеки, който е имал възможността да говори с който и да е средностатистически "правоверен" от Йордания, Египет или Саудитска Арабия е ясно, че това е изключително опасна наивност. На тези, дето са тръгнали от оня край на света и си въобразяват, че могат да ни дават акъл как да живеем трябва да им се каже: Ние няма да ставаме като вас-вие или ще станете европейци като нас или си хващайте дисагите и обратно при козите и камилите в Маракеш! Либералните наивници казват и глупости от сорта, че всички трябва да прегърнем различността и другостта. Абсурдното е, че тези лозунги се издигат, от хора, които не са се докосвали и никога не са се мъчили да живеят в условията на културна диверсификация. Всеки, който се е докосвал до тази различност и другост знае от опит, че при смяната на културния код, дори само да бъде наблюдавана отстрани, води до невероятно дълбока депресия на личността."

Или както учи старата българска поговорка - Циганите - в Индия, турците - в турция, а българите - Канада. Само така ще се оправи тая държава (България)

Р.S. Eй, модераторите, няма ли кой да им резне кабела на тия двете смихлюзени спамаджийки от Торонто, клакьорките на шофьорчето. А може би е само една и пише от Бг-то?
То хубаво, полезен форум, но нали знаете - две лъжици лайна цяло буре с мед разсипват (пак хубава родна мъдрост - да не ми го впишете в досието като полит-некорекност случайно) :lol:
Jim

Мнение от Jim »

Или както учи старата българска поговорка - Циганите - в Индия, турците - в турция, а българите - Канада. Само така ще се оправи тая държава (България)
Това не бях го чувал, много свежо!
Аватар
7George

Мнение от 7George »

1. Проблемът на България е в населението. Без него, природата ще се оправи, след време. Вярна поговорка.

2. Държанието на черните, е свързано и с нравите в дадена провинция. Елате да видите, как ринат сняг при нас, наравно с останалите... :lol: А "жълтите" са много по дисциплинирани и културни. Не ги слагайте в един кюп с мюсюлманите и сърбите.

3. Очаква се да приемем нравите и законите в страната, където идваме. А не тя да се нагажда към нас. Промяната би трябвало да стане след време, по законен път, от новите мнозинства някога. 8)
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Чернокожи, не позволявайте на децата си да се държат като българи!
Само леко да ви светна, че думата "негър" и на български си е страшно обидна, ама просто така сме свикнали.
Изрично попитах българка, женена за чернокож как е правилно да го наричам и тя каза "чернокож". Така че преди да обяснявате на училищното ръководство разни думички от българския си напишете домашното, за да не се излагате!
IFF

Мнение от IFF »

.
Последно промяна от IFF на Чет Ное 25, 2010 5:35 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

mama_kenga написа:Само леко да ви светна, че думата "негър" и на български си е страшно обидна, ама просто така сме свикнали.
Тва пък откога? Мен в училище точно думите "негър" и "негроидна раса" са ме учили?
Мнението на българката, женена за чернокож въобще не е меродавно (освен ако не е професор по лингвистика или нещо от сорта)
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Ти на какво се доверяваш не ме е еня.
Жената е с научна степен и 20 години е живяла с чернокож ( все още си живее, де, да са живи и здрави).
Значи вече се приемат мнения само от професори - накъде отива форОма....
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Мен също не ме е еня колко години е живяла с Чичо Том. Казах какво са ни учили в училище, пък тебе ако са ти преподавали "чернокожи" и "африкан-американ" като на по-специална, тва е друга работа :lol:
becks

Мнение от becks »

IFF написа:Личното ми мнение е,че негрите и китайците се вписват успешно в цивилизацията.Но пакистанци,индийци,шриланкийци и кюрди си създават един собствен свят където и да отидат и не се променят по никакъв начин.Нямам добри впечатления от тях.
В грешка си - точно черните и китайците си правят гета, където си живеят както в къщи. Индийците и други южноазиатци - в по-малка степен. Тва по мои наблюдения ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

miteto написа:Мен също не ме е еня колко години е живяла с Чичо Том. Казах какво са ни учили в училище, пък тебе ако са ти преподавали "чернокожи" и "африкан-американ" като на по-специална, тва е друга работа :lol:
мен пък са ме учили точно обратното...
негроидна раса - да
черен/чернокож, защото не се разбира, за разлика от "негър", което е обидно за хората
това е едно от първите нещо, които набих в главата на сина ни, когато дойдохме....от друга страна те черни в училище нямат :)
Жена ми има този проблем, защото нейния първи контакт с черни е бил в Куба, където черен е negro и е факт, че в Куба нямат избор на друга дума и хората не се обиждат, но това е в латино среда.....
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Пумпи, ти да не си професор по лингвистика, че си позволяваш да се изказваШ? :D Поне дървен философ да беше.....или да беше работил в еБАН -- тогава копче не можеха да ти кажат. :D
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

miteto написа:Мен също не ме е еня колко години е живяла с Чичо Том. Казах какво са ни учили в училище, пък тебе ако са ти преподавали "чернокожи" и "африкан-американ" като на по-специална, тва е друга работа :lol:
Зависи много от училището, нали се сещаш. Моето беше елитно, за твоето - само мога да се досетя... :evil:
pumpy

Мнение от pumpy »

mama_kenga написа:Пумпи, ти да не си професор по лингвистика, че си позволяваш да се изказваШ? :D Поне дървен философ да беше.....или да беше работил в еБАН -- тогава копче не можеха да ти кажат. :D
по лингвистика не, но след 7 (реални 9) дни бан, поумнях много и мога пак да се изказвам, стига да не е срещу партийната линия ;)
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

АА няма да се даваш така, по-добре доживотен бан отколкото преклонена главица. :wink: И как во толкова им направи винаги си се изказвал културно, даже прекалено меко за моя вкус. :D
Публикувай отговор