Alina написа: Никой от тях няма акцент нито на Английски, нито на Кебекски(сори, ама това нещо не мога да го нарека френски).
Оценката ми ти се вижда доста крайна. Предполагам, че в онтарийските училища има само французи преподаватели

Квебекският език не е просто акцент нито това, което Гинес се опитва да имитира несполучливо. Това е остарял френски, който се е развивал очевидно в англофонска среда. Не виждам с какво е заслужил да му се подиграваме или да нападаме представителите му. Аз лично им се възхищавам, как въпреки всичко са запазили корените на френския език.
За наше учудване, не-родените франкофони, французите все пак го разбират доста ясно. Според мен, доста напомня на приликите и разликите между българския и македонския /диалект/

Все пак има и писмена култура - квебекска и френска - граматиката и правописът са същите. Всичко зависи от средата, в която се намираш, Алина. Ако имаш добре образовани кебекуа - и френско-кебекският им ще ти се струва "френски", ако насреща са ти хора, нестъпвали в храма на науката, ще получиш същото като от необразовани българи - не просто акценти, но и причудливи, едва разбираеми изрази.
Горе-долу това е. Не насаждайте омраза, просто става ужасно досадно да слушаме обясненията ви за "ква-куикъла" ... сори, обаче не сте попаднали на подходящите кебекуа. И на мен ми се случва да чуя от време на време кебешки, ама все по-рядко. Повечето е "интернешънъл" - все имигранти наоколо, интерпретации - всякакви. Образованите пак не говорят френски, ама вие го разбирате. Защо ли
Езикът е едно, друго е фанатизмът. Вие сега за какво сте се наострили срещу хорицата ? Какво ви пречи, нали сте си в Онтарио - да живее английския и долу Квебекската република !