Културен шок - що е то и какво ни се случва?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
mufc

Re: Културен шок - що е то и какво ни се случва?

Мнение от mufc »

Ванка
от много време все искам да ти кажа , че ти те възхищавам за историята на твоята емиграция... преживял си много тръпки за , които ти завиждам.

Винаги ми е било интересно да слушам истории на хора като теб, защото на вас ви е било много по-трудно отколкото на лигавите емигранти от днешното време. Аз се смятам за лигав емигрант също , защото при мен станаха прекалено елементарно нещата със зелената карта.

Абе адмирации от мен :bow:
Manchester United Football Club
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

@mufc
:handshake:

Като те гледам сме от една "кръвна група", така че съм сигурен че и при теб въобще няма да липсват емоции.

За мен емиграцията не беше "трудност" или "проклятие" а по скоро сбъдната мечта и "Blessing"
Дори и в най-трудните моменти, когато спях в "салвейшън арми" брах ябълки, тютюн, събирах боровинки, миех чинии и т.н.
Дори и за момент не се усъмних в решението си..
За мен беше изживяване, приключение..

а на Канада никога не съм гледал като на грозната мащеха която ме е излъгала измамила и прецакала.
Първо: защото ниой не ме завлече там на сила.
Второ: Защото не ми е длъжна
Трето: Защото ме направи човек и ми даде абсолютно всичко от което имах нужда да стана човек: Финасова помощ когато имах нужда от нея. Лечение когато ми се наложи. Образование когато пожелах да уча. Възможности когато исках да се реализирам професионално.
Е, Не беше лесно, но не беше и невъзможно... Леко по леко стъпка по стъпка и нещата се нареждат..

Канада (за мен) се оказа прозорец към света, във всеки един смисъл.
Последно промяна от ivandaman на Нед Апр 22, 2012 4:34 pm, променено общо 1 път.
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

budtel написа:
Не се и зъмнявам, че канаят Азис. Нали си е техен продукт. Като ... и .. Елвиc
Пич, голем си сладур :) ...Понякога "кефиш"
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
vaniliq
Изгонен от форума

Мнение от vaniliq »

http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Cou ... tml#united"

http://krotov.info/acts/06/iordan/iordan04.html"

http://www.vostlit.info/Texts/rus/Proko ... vand11.htm"
Когда на Западе царствовал Гонорий, варвары захватили его землю. Кто они были и как они это совершили, сейчас будет рассказано. (2) В прежнее время готских племен 9 было много, и много их и теперь, но самыми большими и значительными из них были готы, вандалы, визиготы и гепиды. В прежнее время, правда, они назывались савроматами 10 и меланхленами 11. Некоторые называли эти племена гетами. (3) Все эти народы, как было сказано, отличаются друг от друга только именами, но во всем же остальном они сходны. (4) Все они белы телом, имеют русые волосы, рослые и хороши на вид у них одни и те же законы, и исповедуют они одну и ту же веру. (5) [b]Все они ариане и говорят на одном языке, так называемом готском[/b]; и, как мне кажется, в древности они были одного племени, но впоследствии стали называться по-разному: по именам тех, кто были их вождями. (6) Этот народ издревле жил по ту сторону Истра. Затем гепиды заняли местности вокруг Сингидуна и Сирмия, по ту и другую сторону реки Истра, где они пребывают и в мое время.
budtel

Мнение от budtel »

vaniliq написа:http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Cou ... tml#united

http://krotov.info/acts/06/iordan/iordan04.html"

http://www.vostlit.info/Texts/rus/Proko ... vand11.htm"
Когда на Западе царствовал Гонорий, варвары захватили его землю. Кто они были и как они это совершили, сейчас будет рассказано. (2) В прежнее время готских племен 9 было много, и много их и теперь, но самыми большими и значительными из них были готы, вандалы, визиготы и гепиды. В прежнее время, правда, они назывались савроматами 10 и меланхленами 11. Некоторые называли эти племена гетами. (3) Все эти народы, как было сказано, отличаются друг от друга только именами, но во всем же остальном они сходны. (4) Все они белы телом, имеют русые волосы, рослые и хороши на вид у них одни и те же законы, и исповедуют они одну и ту же веру. (5) [b]Все они ариане и говорят на одном языке, так называемом готском[/b]; и, как мне кажется, в древности они были одного племени, но впоследствии стали называться по-разному: по именам тех, кто были их вождями. (6) Этот народ издревле жил по ту сторону Истра. Затем гепиды заняли местности вокруг Сингидуна и Сирмия, по ту и другую сторону реки Истра, где они пребывают и в мое время.
Ванилия, това е доста интересно. Тъй като нямам време да изчета всичко, би ли могъл да разкажеш накракто дадените ликове. Благодаря.
vaniliq
Изгонен от форума

Мнение от vaniliq »

Еми с ясното съзнание че разлайвам кучетата и се набутвам в един 200 годишен яростен спор, ще ти кажа че защитавам автохтонната хипотеза за произхода ни и то в частта и засягаща грубо казано следното приблизително равенство : "траки"="скити"=готи=славяни с много важна връзка религията и по-точно арианството. Защитници на тази теза са начетени и умни българи, чито наследство е унищожено или скрито : Г. С. Раковски, д-р Ганчо Ценов, канадският българин Г. Сотиров и др., но най-вече интернет, който позволява да се четат старите източници в оригинал или поне в превод. И по мое скромно мнение в цялата тази картинка названието "българин" е много вероятно да няма този етнически или "народностен" списъл който ние му влагаме.
pumpy

Мнение от pumpy »

ivandaman написа: а на Канада никога не съм гледал като на грозната мащеха която ме е излъгала измамила и прецакала.
Първо: защото ниой не ме завлече там на сила.
Второ: Защото не ми е длъжна
Трето: Защото ме направи човек и ми даде абсолютно всичко от което имах нужда да стана човек: Финасова помощ когато имах нужда от нея. Лечение когато ми се наложи. Образование когато пожелах да уча. Възможности когато исках да се реализирам професионално.
Е, Не беше лесно, но не беше и невъзможно... Леко по леко стъпка по стъпка и нещата се нареждат..

Канада (за мен) се оказа прозорец към света, във всеки един смисъл.
:y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y: :y:
pumpy

Мнение от pumpy »

Къде са защитниците на културния шок да видят за какво иде реч в този форум ? Талашитени били къщите - това ни е най-малкия проблем........
gazariika написа:здравейте,и ние пристигнахме преди месец,след всички документи който оправихме дойде време за работа,давайте информация за работа.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

ivandaman написа:.....
Ванка, бил си късметлия. На мен нито финансова помощ ми отпуснаха, когато имах нужда. Нито свястни лекари намерих, когато ми трябваха. Да не говорим че ме отхвърлиха от 4 различни програми в 3 университета където кандидатствах. :D :D :D
Taxation is theft.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Не харесвам Мартин Карбовски, но си направих труда да изслушам това.
Cлушам, защото паралелно и работя. Смях се от сърце. Даже и колегите ми се чудиха защо си се смея сама.
Мисля, че е много подхдящо за тази тема. Препоръчвам обаче да гледате и двете части.:)
http://www.youtube.com/watch?v=YAzOM5k9 ... re=related"
http://www.youtube.com/watch?v=Ed0qy9Ff ... ure=relmfu"
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
budtel

Мнение от budtel »

vaniliq написа:Еми с ясното съзнание че разлайвам кучетата и се набутвам в един 200 годишен яростен спор, ще ти кажа че защитавам автохтонната хипотеза за произхода ни и то в частта и засягаща грубо казано следното приблизително равенство : "траки"="скити"=готи=славяни с много важна връзка религията и по-точно арианството. Защитници на тази теза са начетени и умни българи, чито наследство е унищожено или скрито : Г. С. Раковски, д-р Ганчо Ценов, канадският българин Г. Сотиров и др., но най-вече интернет, който позволява да се четат старите източници в оригинал или поне в превод. И по мое скромно мнение в цялата тази картинка названието "българин" е много вероятно да няма този етнически или "народностен" списъл който ние му влагаме.
Ванилия, този проблем дето засягаш е доста сложен и ние трудно ще стигнем до някакви верни изводи. И сега има научни спорове по този въпрос. Според мен в Европа въобще няма чиста раса - всички сме умешани здравата. В Азия китайците, японците и корейците са по-чисти. Ние българите определено не сме раса, а сме резултат от обединяването на няколко етноста. Затова фолклора ни е толкова богат. За тази малка държава това разнообразие е уникално. А от това само можем да се гордеем.
По важното е сега какъв е пътят на България. Искаме ли тя да остане с утвърдените униклни кутура, народ, език, религия и писменост или можем да преглътнеме някои нейни естествени или насилствени бъдещи метаморфози. Ако те са за добро ОК, но ако ще заличават уникалните култура и народ фирмирали се през вековете аз няма да се съглася с това. Точно това става в момента. Смятам, че България няма място в Ориента. България никога не е била ориенталска и циганска държава и не смятам, че това е нейният правилен път. Смятам, че сме по-близко до източно-славянското православие. Дори и западна Европа не е нашият правиен избор. И това се вижда много добре сега когато България стана член на ЕС. ЕС помогна доста на Чехия и Полша, даде им доста помощи и те дръпнаха, а България бе ограбена и унищожена. Мисля, че някъде писах, че истинският дом на България е правнославният Изток.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

budtel написа: Мисля, че някъде писах, че истинският дом на България е правнославният Изток.
Бе ще си кажеш всичко ти ама що трябва да го увърташ. А искаш ли да станем 13 република на СССР? Сигурен съм че си го мечтаеш :rofl: :rofl: :rofl:
Taxation is theft.
pumpy

Мнение от pumpy »

Не е 13 а 16 аконе се лъжа. Но дано не се случи. Иначе си приличаме с православния изток, по това, че еднакво не зачитаме човешкия живот.....
budtel

Мнение от budtel »

Не е нужно Бълария да става република на Русия. Достатъчно е да се възобновят загубените пазари на изток. Сега България каква изгода има от Турция, САЩ и Западна Европа. Никаква!!! Това не го ли разбитрате. Само ни заплашват с тероризъм, война и етнически сблъсъци. И един вид те ни пазаят от тези лошотии, които те самите фабрикуват. България в момента е окупирана от врагове. Това е истината. Какво общо има Запада и Турция с България. Нито езика ни е подобен, нито религията, нито писменоста, нито кулинарията, нито традициите, нито празниците. Ясно е, че искат да ни потурчат.
Поне руснаците няма да искат да емигрираме, защото имат изгода да има българи славяни в България, а не цигани и тарамбуки.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

budtel написа:Не е нужно Бълария да става република на Русия. Достатъчно е да се възобновят загубените пазари на изток. Сега България каква изгода има от Турция, САЩ и Западна Европа. Никаква!!! Това не го ли разбитрате. Само ни заплашват с тероризъм, война и етнически сблъсъци. И един вид те ни пазаят от тези лошотии, които те самите фабрикуват. България в момента е окупирана от врагове. Това е истината. Какво общо има Запада и Турция с България. Нито езика ни е подобен, нито религията, нито писменоста, нито кулинарията, нито традициите, нито празниците. Ясно е, че искат да ни потурчат.
Поне руснаците няма да искат да емигрираме, защото имат изгода да има българи славяни в България, а не цигани и тарамбуки.
Добре това ми хареса. Загубените пазари. Честно думата е много точна. "загубени".

Едно време в гледахме корнишони в България. Спомням си че реколтите за СССР ги давахме по две стотинки първо качество и по пет екстра. Една година обаче взеха да изкупуват екстрата по девет стотинки. Като разпитахме се оказа че ги изкупуват в холандия за да правят екстракт за шампоан. Никой не искал да яде краставици с нитрати там. Затова пък на братушките нищо им нямаше:)
Taxation is theft.
Заключено