Ученето носи повече от Социала, и е по-полезно !

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
Mark

Ученето носи повече от Социала, и е по-полезно !

Мнение от Mark »

$ от Социал за 1 човек < Безвъзмездни средства ($) за 1 учащ (permanent resident)

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Rosi

Re: Ученето носи повече от Социала, и е по-полезно !

Мнение от Rosi »

..
Последно промяна от Rosi на Пет Сеп 19, 2003 12:24 am, променено общо 1 път.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Je suis d'accord s tebe Mark! Ako ne si namerya rabota, kakvato iskam, shte vzema da izkaram i edin doktorat i pak shte rabotya neshto gotino. Tova e po-dobre otkolkoto da si stoya vkashti na socialni i da psuvam Canada kakva shibana strana e.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Нед Фев 22, 2004 8:48 pm, променено общо 1 път.
Любо
Обратна връзка:

Мнение от Любо »

:D Здравейте пак съм аз :D
Моля за някои уточнения!
Да не искате да кажете, че каквото и да започнеш да учиш след пристигане в Квебек държавата ти плаща за този период?! :(
Гост

Мнение от Гост »

Mark написа:$ от Социал за 1 човек < Безвъзмездни средства ($) за 1 учащ (permanent resident)
Да не се забравя, че после парите за учене трябва да се връщат !!!! И не мисля, че са малко :idea:
А иначе, ако си със семейство горе-долу покриват социала. Къде е разликата - в канадската диплома + дългове. Е, казват, че се намира по-лесно работа. Марк, какви са тези безвъзмездни средства ? Стипендията ли ? За семейство се получават около 1000 долара на месец /в най-добрия случай/ и то в случай, че не се работи. За семейство социала по-малък ли е ?
Joy

Мнение от Joy »

Иглика,защо не спомена с каква точно сума дълг към банката се задлъжнява след такова учене?
Средно за три години са към 15 000 дол.,а?Соленко образование...
А цените на учебниците през това време?
Марк,какви са тези сметки?Ако имаш впредвид по-добрата възможност за работа след това,разбирам,но по-изгодно в материално отношение....Извинявай!Това е дълг,който трябва да се връща после!
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Ombudsman написа:
Mark написа:$ от Социал за 1 човек < Безвъзмездни средства ($) за 1 учащ (permanent resident)
Да не се забравя, че после парите за учене трябва да се връщат !!!! И не мисля, че са малко :idea:
А иначе, ако си със семейство горе-долу покриват социала. Къде е разликата - в канадската диплома + дългове. Е, казват, че се намира по-лесно работа. Марк, какви са тези безвъзмездни средства ? Стипендията ли ? За семейство се получават около 1000 долара на месец /в най-добрия случай/ и то в случай, че не се работи. За семейство социала по-малък ли е ?
Ami tolkowa e, ne powe4e.

No neka da ostawim na nqkoj, kojto u4i da napi6e kolko mu struwa na godina obu4enieto, i kolko polu4awa, bez da wra6ta
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Az ne si padam po zaemite, shtoto posle tryabva da se vrshtat. Nay-dobre e da se probvat vsichki vazmojni patishta za stipendii. Za bakalavrska stepen dosta trudno se davat stipendii, tova go razbrah i ot lichen opit. Oshte 1996, 2 godini predi da zavrsha gimnaziyata pochnah da pisha kato lud kade li ne, universiteti, ministerstva, chak do kanadskiya poslanik v OON stigna moe pismo. No, otsvsyakade poluchavah samo edno virtualno potupvane po ramoto: evala, moeto momche, che si ni takav fan, ama stipendii yok. :cry: No, vse pak si mislya, che za permanent residents i grajdani shte ima poveche vazmojnisti daje i sa bakalvrska stepen. Vav vseki sluchay, obache, za magistraturi i doktorati, stipendii ima dosta i to palni. Ne znam kolko e v Quebec, no tuk kato gledam fakturata si, pone 6 bona mi se sabirat razhodi za semstera. Aко tryabvvashe az da gi plashtam stava losho. Da ne zabravyame obache, che za permanent residents taksata e po-malko pone s 2 bona. Moyata stipendiya e bezvazmezdna za cyaloto mi sledvane. Ako mi pusnat i takava avanta za dokotorat, shte napravya i takv, ako ne moga da vzema pak palna stipendiya, nyama kak da stane.
Siguren sam, che i v Quebec davat palni stipendii, prosto razuchete usloviyata. Tova e mnogo po-dobre otkolkoto zaem. Shtom na chujdenci davat za magistraturi i doktorati, za vas kato PR shte daje po-lesno. Kolkoto do uchebnicite zavisi kakvo uchite, no az sam dal tochno 30 CA$ za uchebnici, shtoto sam kupil samo edin dosega. :lol: Pone na nas ne ni tryabvat nyakakvi uchebnici, a knigi, a knigite gi ima ili v bibliotekata ili v moyata lichna biblioteka. Druga dalavera e, che dokato uchite moje da polzvate career fairs, career advisors, vazmojnosti za pridobivane na staj po specialnosttai mnogo drugi podobni. Taka che, probvayte, mes amis.
Bonne chance! :lol:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

JOY написа:Иглика,защо не спомена с каква точно сума дълг към банката се задлъжнява след такова учене?
Марк,какви са тези сметки?Ако имаш впредвид по-добрата възможност за работа след това,разбирам,но по-изгодно в материално отношение....Извинявай!Това е дълг,който трябва да се връща после!
Az goworia za Montreal
Ti u4i6 li ? Ili si 4uwal ot poznati kolko e lo6o da se wra6ta zaem .
Гост

Мнение от Гост »

Mark написа:
JOY написа:Иглика,защо не спомена с каква точно сума дълг към банката се задлъжнява след такова учене?
Az goworia za Montreal
Ti u4i6 li ? Ili si 4uwal ot poznati kolko e lo6o da se wra6ta zaem .
Уф, на теб, Марк, човек му е много неприятно да отговаря. :(
Все по-българин от българите, по-информиран от информираните и не желаещ да слуша, само ако някой много безкористно всичко му разкаже, смели, сдъвчи и т.н. Изгодата преди всичко, а ?!
Ами зависи къде ще учиш, колко ще учиш, какво ще учиш. Цените са различни. Поля е права - средно по 5 000 на година, ама може да е много повече.
А и Канук не е много наясно. Той е дошъл по друг начин - не плаща за обучението си. Тук няма да намерите да учите нещо без да плащате. Няма такъв цирк. Той си е намерил стипендия, но затова пък трябва да преподава. Така е и в САЩ. В Квебек плащате за обучение по най-ниски цени за цяла Северна Америка ако сте резиденти на провинцията /със сертификат/. Информирайте се към съответния университет, програма и т.н. колко точно. Всеки резидент е "допуснат" да кандидатства за заем за учене и за стипендия. Общо взето няма проблеми всеки да получи въпросните prêt и bourse. Това от Министерството на образованието - http://www.afe.gouv.qc.ca/
todor73

Мнение от todor73 »

sredno mredno niama vie da ne ste na pazara da se pazarite be hora. pone za provincia quebec mojesh da zadlqjniavash godishno s 3255 cad ako si v programa za maitrise ili pqk
2460 cad na godina ako pravish bacqlavqr. tova vsqstnost e zaema deto se vrqsta. davat ti i stipendia koiato ne se vrqsta. az sqm celibataire i poluchih za edna godina pqlna ot tri sesii ( liato, esen , zima) 9400cad stipendia. vliazah razbira se i s 3255 no, c'est la vie. ako pravish godina ot dve sesii esen, zima boursata(stipendia pobqlgareno :lol: ) e okolo 5000ako zapochnesh prez zimata si preeban v bukvalnia smisql zastoto ti davat 3255 zaem i 500 boursa. za poveche info
www.afe.gouv.qc.ca
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Ombudsman написа:...
Уф, на теб, Марк, човек му е много неприятно да отговаря. :(
Все по-българин от българите, по-информиран от информираните и не желаещ да слуша, само ако някой много безкористно всичко му разкаже, смели, сдъвчи и т.н. Изгодата преди всичко, а ?!
...
Stranno, nqkoi hora o6te ne sa razbrali dumata FORUM kakwo ozna4awa, dobre, 4e ne sa mnogo.
A tezi harakteristiki, koito si mi napisala ot ... li si gi izsmuka ?

A towa za izgodata moje bi vaji s palna sila za teb, az predostawiam informacia, ne za da se oblagodetelstwam, a drugite, koito im predstoi idwane da znajat, za da se wyzpolzwat ot pliusowete na sistemata.

Dano da ne si osnowen izto4nik na informacia, ..., 4e samo na koncerti i kulturni projawi sigurno 6te zawede6 nowodo6lite.

Na tiah drugo im e nujno.

I wzemi da spre6 da mi otgowaria6, 4e ne mi e waob6te priatno da pi6a takiwa ne6ta.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Max pret: 3255$ за учебна година, т.е. ако започнеш да учиш през лятната сесия (лято-есен-зима), за 3-те сесии прета е все толкова. Останалото - бурс. За 3-те сесии около 8000$ за сам човек (без лица на негова издръжка). За хората с деца - повече. Тъй като в повечето случаи се започва у-ще през есента, този пре е за двете сесии и е същия. Даже за 1 сесия да искаш пре е бурс, пре пак е толкова. Така че човек може да се ориентира колко пъти ще иска пре е бурс, и съответно колко ще връща. В У Лавал 1 кредит струва около 68$, а за пълна сесия трябва да имаш мин 12 кредита на сесия. Учебниците са отделно и там вече си зависи от предмета и от даскала.
Обичам да преча
Joy

Мнение от Joy »

Вижте,дайте да уточняваме за кой Ун-т става на въпрос и за каква програма...Може да не сме на пазара,но цената в различни Ун-ти и различни програми много варира...Ако тръгнеш да учиш медицина няма да се отървеш само с 15 К със сигурност...А в Ун-т Монреал цената на повечето програми на пълно време е около 2500 на сесия.Умножете по количеството сесии,по количеството години и по количество учащи членове на семейството!
И сега да не забравиш,Марк,че банката дава само няколко месеца гратисен период след завършване и след това започва да начислява лихва,така че,крайната сума за Х-време може да се увеличи още доста.Така,че внимателно се избира програма,която все пак да ти гарантира бързо започване на работа след завършване все пак...
Както и да го смяташ,извинявай,но трябва да си много зле с математиката за да твърдиш,че учене е по-изгодно от социал!КАК се връщат,е отделен въпрос...За някой може да е по-лесно,за други доста трудно,но при всички положения,парите ще излязат от джоба ти,а със сумата за 3 години обучение може примерно гарсониера в София да се купи,вместо да я влагаш в обучение,което всъщност вече си го учил така или иначе...
Знаеш ли,Марк,всъщност ако имах друг избор,за нищо,ама за нищо на света не бих се записвала да уча,но никой не ме пита,за съжаление!
Хайде помисли малко за сметките,преди да се изказваш толкова рязко!
Заключено