Edin wapros otnosno znaene na ezik

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Edin wapros otnosno znaene na ezik

Мнение от bgmontreal »

Mnogo hora mi se obajdat ili pishat msgs s waprosi.
Az se staraia da otgowariam na wseki i mislia che se sprawiam dosta dobre.
Winagi obache kazwam na horata da otidat na "oficialnia" sait i da swarshat rabotata sami, t.e. az dawam idea i sawet, a te si warshat rabotata sami.
Na takowa neshto nikoga ne sam otkazal, makar i da sam w mnogo busy period, daje i moga da proveria kakwo sa naprawili.
Obache ima hora deto kazwat "abe brato az ezici ne znam aide ti da ia swarshish tazi rabota, nali si balgarin - triabwa da si pomagame"

Dobre de, az triabwa da si jertwam ot wremeto (dosta dobre plateno inache), za da pomagam na niakoi koito ne si e naprawil truda da nauchi ezika na stranata w koiato imigrira, a e wisial po kafetata w BG.

Aide pomognete sas sawet, kakwo da im kazwam na takiwa hora, zashtoto az towa za uchene na ezici go goworia ot 2 godini, a oshte idwat hora deto "muchat" i edin hliab ne mogat da si kupiat.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
dionis

Мнение от dionis »

Taksuvash gi po tvoiata tarifa i tova e, ako iskat da plashtat ako ne da se opraviat sami
MechoPuh

Re: Edin wapros otnosno znaene na ezik

Мнение от MechoPuh »

bgmontreal написа:Mnogo hora mi se obajdat ili pishat msgs s waprosi.
Az se staraia da otgowariam na wseki i mislia che se sprawiam dosta dobre.
Winagi obache kazwam na horata da otidat na "oficialnia" sait i da swarshat rabotata sami, t.e. az dawam idea i sawet, a te si warshat rabotata sami.
Na takowa neshto nikoga ne sam otkazal, makar i da sam w mnogo busy period, daje i moga da proveria kakwo sa naprawili.
Obache ima hora deto kazwat "abe brato az ezici ne znam aide ti da ia swarshish tazi rabota, nali si balgarin - triabwa da si pomagame"

Dobre de, az triabwa da si jertwam ot wremeto (dosta dobre plateno inache), za da pomagam na niakoi koito ne si e naprawil truda da nauchi ezika na stranata w koiato imigrira, a e wisial po kafetata w BG.

Aide pomognete sas sawet, kakwo da im kazwam na takiwa hora, zashtoto az towa za uchene na ezici go goworia ot 2 godini, a oshte idwat hora deto "muchat" i edin hliab ne mogat da si kupiat.
Abe, Dani, inteligenten chovek si...shto za vapros zadavash :roll:
Kato neznaiat ezik kade za tragnali...mi kato doidat tuka pak li ti shte im hodish po g.a da im prevejdash...aide da se stegnat i samo da sviknat da se opraviat...a i da znaesh che ako pomognesh na niakoi taka mu pravish ujasna i daje "mecheshka" usluga :wink:
kazvash im che ako nemogat da se opraviat s ezika da siadat barzo i da nauchat pone angliiska na komunikativno nivo...posle im davash linkove kam vsichki vazmojni elektronni rechnitsi+ ako sa v BG gi prashtash do "Slaveikov" da si kupiat i za domashno im davash da si prevedat Hartata za pravata na choveka ili da rechem dokumentite za detskite nadbavki...posle proveriavash i pishesh zdravo dvoiki ako se izdaniat...
Nadiavam se saveta mi da te ustroiva :wink: . Ako ne- karai si ia kakto sviknal i kato ti se kachat na glavata savsem obadi se piem po edno i da se oplachesh (na mechopuh, ne na Armenskia pop :wink: )
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Значи аз съм от тия дето много трудно учат езици - дори и много да се напъвам просто ефекта е ужасен :-) Смея да твърдя, че в Канада човек може да си купи каквото иска и без език :-) Това по въпроса с хляба....
Обаче като става въпрос за специализирана материя, каквато е нормативната уредба мога да кажа, че има неща, които са описани като за идиоти, а има и такива, които едвам ще ги разбере специалист. Има и много думи с друго значение при специализираната материя. Затова и на много хора им е по-лесно да попитат специалиста, а той да им ги обясни достъпно, като отсее само това, което ги касае тях ... просто няма начин всички да са специалисти по всичко.
Честно казано в много случаи съм се дразнила, като те пратят на някой сайт и там почваш да се чудиш къде точно да отидеш за да намериш необходимата ти информация особено, ако ти е твърде непозната материята и особено, ако после се окаже, че са можели да ти отговорят с 1-2 изречения .... направо да ухапеш някого ... но има хора, които се чувстват по-велики и по-умни по този начин .....
Гост

Мнение от Гост »

Абсолютно съгласна с феята. :wave:

Sorry che ti iztrih snimkata...mnogo miasto zaemashe i trudno se chete kakvo e pisano...mojesh li da ia smenish s po-malka (plamen :oops: )

voilà

Изображение
Последно промяна от Гост на Нед Фев 29, 2004 12:04 pm, променено общо 1 път.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

[quote="Ombudsman"]Абсолютно съгласна с феята. :wave:

Ombdu ne znam kak go prawish, no winagi kato pochna niakoia seriozna tema ti se nameswash i ia prawish za foruma Razni :?:
Kakwo si saglasna s feiata?
Da idwat hora i da ne znaiat ezik na niwo da si popalniat SIN molbata ili da prochetat niakolko reda ot web sait?

NE MOJE DA SE OTGOWORI S 1-2 izrechenia na waprosite!!!!!!!!!

Wseki si ima indiwidualen sluchai i ne mogat neshtata da se obobshtawat s 1-2 izrechenia.
Zatowa se hodi na saita i se gleda info za wseki opredelen sluchai.

Ako niakoi napishe otidoh na sait-a rowih w tozi razdel, biah tam i tam ama niama info shte mu pomogna,

ama da ima hora koito tarsiat info za universiteti i stependii, a ne mojeli da prechetat kakwo pishe w sait-owete na universitetite - C'MON da niama universiteti na BGrski tuk, a?
Na kakaw ezik shte uchish?
Гост

Мнение от Гост »

Извинявай, Дани. Прав си за всичко. Обаче на някой хора не им се отдават чуждите езици. Също така искат да имигрират. Също така нямат пари да плащат. Това е.
Botzo

Мнение от Botzo »

Някой хора трудно учат езици. Други лесно. А емигрантите задължително учат бързо. Ние като дойдохме в Аржентина не можехме хляб да си купим а аз на третия месец продавах в магазин за авточасти.
Това е ...... трудно лесно, учи се.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Отговорите са ясни..

Мнение от Linko »

bgmontreal,
На всичките си въпроси, ти сам си даваш отговорите, дискутирайки с уважаемите съфорумци. Аз напълно споделям вижданията и чувствата ти. Наистина има хора, които не заслужават и малкия си пръст да мръднеш заради тях. НО, все пак ето един малко по-различен прочит на нещата, за които става дума в постинга ти.
И мен винаги са ме нервирали дребнавостта, селската хитрост и стремежа към "келепира" във всичките му форми. Разликата ни е, че ако успее някой такъв да ме "изработи", то аз му казвам: "Евала!" и даже ръката може да му стисна - за дадения урок. Този урок ще ме предпази в бъдеще от десетки или стотици такива като него.
И мен винаги са ме ползвали като бюро "справки" и за какви ли не услуги в моята област, щото съм "по-така..учен, умен, знаещ", без да се интересуват и съобразяват с нищо. Разликата ни е, че аз виждам и в това някаква полза - нвпрекъснато се усъвършенствам и развивам.
И още нещо ще ти кажа. Когато изгубиш някой и друг долар, отделяйки от времето си за елементарни неща в интерес на сънародник, в същия момент ти може би печелиш един приятел, или поне ръка, която да те подкрепи в труден за теб момент в бъдеще. Не винаги е така, знам. Но и 1 на 1000 да е, за мен нищо не си изгубил.
С всичко това споделям своя опит и не критикувам никого. Също така не налагам мнението си никому, а и никой не би могъл да ми го промени.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Отговорите са ясни..

Мнение от bgmontreal »

Linko написа:bgmontreal,
На всичките си въпроси, ти сам си даваш отговорите, дискутирайки с уважаемите съфорумци. Аз напълно споделям вижданията и чувствата ти. Наистина има хора, които не заслужават и малкия си пръст да мръднеш заради тях. НО, все пак ето един малко по-различен прочит на нещата, за които става дума в постинга ти.
И мен винаги са ме нервирали дребнавостта, селската хитрост и стремежа към "келепира" във всичките му форми. Разликата ни е, че ако успее някой такъв да ме "изработи", то аз му казвам: "Евала!" и даже ръката може да му стисна - за дадения урок. Този урок ще ме предпази в бъдеще от десетки или стотици такива като него.
И мен винаги са ме ползвали като бюро "справки" и за какви ли не услуги в моята област, щото съм "по-така..учен, умен, знаещ", без да се интересуват и съобразяват с нищо. Разликата ни е, че аз виждам и в това някаква полза - нвпрекъснато се усъвършенствам и развивам.
И още нещо ще ти кажа. Когато изгубиш някой и друг долар, отделяйки от времето си за елементарни неща в интерес на сънародник, в същия момент ти може би печелиш един приятел, или поне ръка, която да те подкрепи в труден за теб момент в бъдеще. Не винаги е така, знам. Но и 1 на 1000 да е, за мен нищо не си изгубил.
С всичко това споделям своя опит и не критикувам никого. Също така не налагам мнението си никому, а и никой не би могъл да ми го промени.
Az nikoga ne dawam sawet za da zawarja priatelstwo ili za da imam polza. NIKOGA.
Obache mi e interesno zashto na horata sawet ne im stiga, ne im stiga i ukazanie kade da go nameri.
Nikoga, ama nikoga ne sam otkazal da dam sawet, pomagal sam i pri uchene i s kakwo li ne (kakto i mnogo, mnogo imigranti sa go prawili i shte go prawiat za drugi).
Waprosa e zashto samo nashi hora kazwat "abe ia ti go NAPRAWI, nali sme balgari".
Po tazi prichina rusnacite waobshte ne twiabwa i da mi kazwat, a az da im se molia, nali sa oswobodili pra-pra diado mi ot tursko robstwo.

Waprosa mi beshe kak da reagiram na takiwa hora, zashtoto poniakoga ne mi izdarjat nerwite (mnogo sam zaet naposledak i towa si dawa rezultatite).
Ne goworia za takiwa kato fe_ya koito pone si prawiat truda da otidat na linkowete, a za hora koito ne click-wat na link-a dori!
Goworia za hora koito iskat da wzimat MBA ili drug master i pitat li pitat zashtoto ne mojeli da prochetat. Dali pak ne sa pusnali programa na balgarski w tukashnite universiteti?

Eto za towa goworia i iskam sawet - aide pomognete i na men.
Joy

Мнение от Joy »

Дани,за съжаление си много прав!Българина е свикнал всичко да му се поднася на готово-от мама и тате,та до държавата...А като не става,трябва само да измислим тарикатлъка.
Съвсем не за всички се отнася това,обаче! За България работата с компютър на повечето хора се свежда до някоя професионална програма.Това,което на много хора вече свикнали, се вижда лесно и елементарно,на друг (също нито глупав,нито необразован) му се струва много сложно.Познавам много умни хора-интелигенцията на нацията,които не просто не могат да прочетат какво пише на даден сайт,а дори не могат електронна поща да си открият (то и аз съм профан,ама чак толкова...) Та,ровенето по сайтове си е цяло изкуство. Аз все още се губя из много сайтове,а за тези на Ун-ти да не говорим! Когато пък става дума за официално инфо,то обикновенно е написано със специфична терминология,на сложен стил,на който и на български трудно ще го разбереш...Информацията е много,а когато и самата материя ти е непозната,и да четеш и да не четеш,все тая!
Връчиха ми тук малко официално инфо за прословутите пенсионни фондове...Е,честно,Дани,много,ама много се старах да проумея нещо и след няколко часа,реших,че по-добре твоя постинг още няколко пъти да препрочета,може пък все пак да разбера нещо.То,и от него пак толкова ми е ясно,нищо че е на български...
Както и да е...Та,не всичко опира до език,въпреки,че много често именно до това опира.Разбирам за българи,които са тук от 10 (!!!) години и не разбират нито френски,нито английски. До ден днешен са без паспорт защото трябвало изпит да се държи за него...
Просто нямам думи!Ако някой може да ми обясни как се живее така,много ще съм му задължена!Аз пък си мислех,че е невъзможно да не се научи език(поне един от двата).
Ами,Дани,хора различни на този свят,което е очевидно за един,е невероятно за друг! Всеки по различен начин вижда и оценява нещата-един е свикнал да използва другите,друг пък реална и безкористна помощ не приема.
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

ako може и аз обаче с малко по-странна и крайна гледна точка. Това, че на някои им се отдават езици, а други не -съгласна съм. Това, че понякога е pain in the but да намериш инфо на някоя страница - верно. Обаче човек като тръгне да имигрира следва да си налегне парцалите и дори да му е много трудно да говори поне да се опитва да разбира. След това, който иска да се реализира - ще не ще трябва да говори някакъв език различен от български. (бележка - и аз си се боря с тоя френски, но поне се опитвам :) )

Едно е трудно да проговаряш и пишеш на някой език, а друго - да разбираш основни неща и да полагаш някакви усилия и да разчиташ на себе си, а не само на това, че като зададеш въпрос все ще ти отговорят. След това ще ме прощавате, но ако някои наистина иска да разбере нещо - има и онлайн речници даже! А и човек като дойде тук няма цял живот или бгмонреал или някои друг да го държи за ръчичка.

Нека да не извиняваме напълно игноранството, защото това ми напомня примерно за арабската или някой други общности дето не се и опитват да научат език и после вкл. и тук се обяснява за циганите и другите и как не се интегрирали. Ами то без никакъв език - няма как. И не говоря за перфекционизъм нито такива неща, а за елементарно ниво и желание и разбиране.

това си е мое мнение и на въпроси като посочения отговорът ми винаги е - почнете поне малко да понаучвате, щото българският все още не е сред топ 10 на най-говорените и определено не е разпространен като официален в Канада.
Botzo

Мнение от Botzo »

sara,
много хубав постинг. Застаам зад думите ти.
Искам да кажа че нежелаието за учене на език и съответно трудността за интеграция са на лице май там.
Според мен това е поради политиката на тамошното правителство която работи така че имигрант без език и без работа да не остане на улицата.
Ако не беше така щяхте да видите как щеше да се учи и френски и английски за седмици.
Просто съм 100% сигурен, защото вече съм го изпитал. Т.е. когато опре ножа - безкрайни стават човешките възможности.
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Сара май нещо не разбрах .... какво общо има между малкото научаване на език и това да четеш специализирана материя за каквато очевидно става дума - честно казано не разбрах връзката с поставените въпроси.
Сигурна съм, че всеки може да научи език, но ... с различни темпове и качество ... Не знам каква е твоята професионална среда, но съм сигурна, че има такава материя, за която като ти метнат един сайт да го четеш това в никой случай няма да ти реши проблема дори да е написан на български.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Извинение винаги ще се намери

Мнение от Linko »

Мисля, че започваме да се отклоняваме от темата.
ДаниК не поставя въпроса: "Може ли всеки да научи чужд език или не?", нито пък - "Можем ли да бъдем компетентни във всяка една област или поне да се опитаме?" и т.н. Това са все въпроси с ясен отговор и не подлежат на дискутиране, още по-малко на диспут.
Мисля, че неговия въпрос е: "Заслужават ли помощ хора, които не желаят да направят и минимално усилие за да си помогнат сами?"
Не твърдя, че съм го формулирал точно въпроса, но основната идея е тази.
На този въпрос отговора ми е НЕ. Безкористната помощ е за наистина нуждаещите се, а не за мързеливите и използвачите. Но обикновено вторите са и по-нагли и както се казва "изяждат хляба" на първите. Да не говорим, че болшинството от първия тип хора (истински нуждаещите се) са и горди и предпочитат страданието пред съжалението или присмеха в очите на другите.
Заключено