Преди много години, един колега, когато разбра, че имигрирам ми каза, че съм супер щастлив, че замнавам със семейството си. Той беше сам имигрант, спечелил зелена карта и дошъл в Америка. Не издържа и щом взе паспорт се върна се ожени за една полякиня и се върна в България...J&V написа:NightMartini написа:От както съм тук ме вълнува още един въпрос.
Българската жена.
Тази, която изглежда на двайсет дори и след тридесет години ежедневна борба с безумни проблеми. Тази, която знае как да открадне време за себе си, да се държи като жена, да вълнува душата ти, да ти дава смисъл и пълнота. Да те обича и да те подкрепя в трудните моменти. Да съчетава в себе си култура, традиции и в същото време да е модерна и развиваща се. Тя ти дава усещането за допир до жената-земя пълна с емоции и колкото повече четеш ти става още по-приятно.
Знам че сега ще направя грешка като се опитам да обобщя. Но всеки ден когато срещам на улицата и в метрото местната „льо-льо” жена се питам - как можа да оставиш всичкото това културно богатство в България и да да дойдеш в родината на жените разхождащите се с чайници, които съвсем преднамерено остават дамската си чанта на земята и имат странно мнение за това, как да се обличат, гримират, къде да си слагат обици и татуировки. Изобщо не искам да споменавам за силната им връзка с телефона или таблета им. Та тази жена съчетана с другота национално богатство тук „климатът” превръща оцеляването в трудно начинание.
Колкото и дебитни и кредитни карти да имаш, ако няма светлинка в прозореца на апартамента ти, когато се прибираш, няма сила, която да те направи спокоен и щастлив.
Мога да подмина всичко тук с пренебрежение. Не не мога да бъда цял на място където жената излъчва само мъжки хормони. Понякога има приятни изключение. Но само понякога.
......
По повод на дискусиите за пари, стандарт на живот, ипотеки, кредитни карти. Извинявейте, ама много от хората тук преди години са дошли с пари, дето не стигат и за един месец канадски живот. И когато същите тези хора се опитват да ми дават съвети какво да работя, за колко и ме гледат надменно, ми се иска да ги питам кога си изхвърлиха цървулите. Няма значение колко ти е голяма къщата, няма значение колко кредитни карти имаш, на колко почивки ходиш и с какво си плащаш ипотеката. Канада ти позволява да имаш това, в БГ не си го и мечтаеш.
По повод на светлинката в прозореца, не е виновен климата, че я няма. И не съм съгласна, че няма сила, която да я запали. Независимо колко е кофти националното богатство - снега, ако имаш Човек до себе си, деца, няма никакво значение къде живееш. И когато говоря за Човек, нямам предвид жена, която те подкрепя в трудни моменти, защото имаш кредитни карти.
Тя, имиграцията не е за всеки. Народът е казал, от всяко дърво свирка не става. Затова и хората се прибират или остават тук и се нагаждат. Ако постоянно критикуваш, виждаш само мъжки хормони и чайници, по-добре се прибери. Както казва Домино, (няма да цитирам дословно) - по-добре е да дойдеш и да разбереш, отколкото цял живот да си мислиш, че си щял да бъдеш по-добре в Канада, но не си заминал. Аз също се чувствам свободна тук, макар че ми е трудно, но ... всяко нещо си има цена, зависи колко си готов да платиш......
С годините забелязвам, че имиграцията за бял сам мъж е относително тежка. Местните са много различни, трябват много усилия да ги разбереш и те да те допуснат до себе си. Бълдъзата живее е "чужденец" - ЕВАЛА й правя. Аз не мога да си го представя за себе си. Ако трябваше да дойда сам НИКОГА нямаше да го направя - нямам волята и силата да успея в този живот заради себе си. Когато дойдохме месеци наред работех по 80 часа на седмица, не за себе си, а за жена ми и сина ми.
Местните жени не са чайници и тауировки - те са всъщност много повече жени от онези учукани от живота същества в България. От онези безотказни същества, които бутат цял живот напред докато баща им и мъжът им пият и бият всички наред вкъщи. Страшно е ако подсъзнателно търсиш това в Канада, защото няма как да го намериш. За съжаление обаче, ако се върнеш с канадския паспорт в България дали ще срещнеш това, което търсиш или ще те намери някоя заради кредитните ти карти и паспорта ?
Успех и умната, а не русата