Подготовки за заминаването

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
balbi

Re: Подготовки за заминаването

Мнение от balbi »

zigi написа:
martatabs написа:
Този документ задължителен ли е за всички емигриращи? Къде трябва да го представя...в НОИ ли?
Не е задължителен, но ако не го подадеш, остава задължението да внасяш здравни осигуровки в България. Това е лично решение. Иначе след като си "излязъл от системата", подавайки този документ, при евентуално връщане и желание да влезеш отново в нея, трябва да си платиш 6 месечни вноски наведнъж или пък 6 поредни месеца и готово :)
Не остава задължение, ако не подадеш тази декларация. При завръщане си вадиш справка в МВР по местоживеене колко дни си бил извън страната т.е. справка за влизане и излизане. С тази справка отиваш в НОИ и си решаваш проблемите. Тази декларация се подава, ако имаш време да я подадеш преди заминаването!
Аватар
balbi

Мнение от balbi »

hoyden написа:Само копия...и без това преводите от България не се признават тук. Трябва да използваш местни лицензирани преводачи. Така, че не се набутвай с излишни пари за преводи. Само ако имате деца- носете преведени здравни паспорти. Всичко останало - шоф. книжки, дипломи и т.н. ще си го превеждате тук на място.
Можете да видите темата за лицензиран преводач в Монреал!
zigi

Мнение от zigi »

balbi, не си прав...
Цитирам: "Съгласно чл. 40а от ЗЗО българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравно осигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.".....
choky

Мнение от choky »

:rofl: :rofl: :rofl:
Зиги, сега ти пожелавам и успех...да отидеШ и цитирайки ЗАКОНА да пребориШ лелката на гиШето и да и докажеШ, че ти си прав, а не тя..... :lol: :lol:
Напълно е прав балби......за съжаление....... :tmi:
Декларацията, подадена преди напускане на страната важи САMО за годината, в която е подадена. Т.е. 2010 септ. тръгваШ. подаваШ декларация края на август....и...тази декларация ти важи САMО до края на 2010-а....
Умея да мълча на седем езика
zigi

Мнение от zigi »

Choky, ако е така, обясни ми как така, след като съм подал ЕДНА единствена декларация преди пристигането си тук, при справка по ЕГН, излиза..."Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права" и до ден днешен? Или някой от мое име в БГ ежегодно е подавал такава декларация...знам ли :rofl:....Ето ти текста на декларацията по-долу...ако обърнеш внимание, там можеш да заявиш, че ще те няма....г.,...г.....,...г....,...г. Тоест изброяваш следващите 5,6...10 години и си готов. Декларацията важи за толкова години, за колкото я подадеш. Така направих аз. И нямаше никакъв проблем с никакви лелки ;)

"...Заявявам, че считано от …………………г. напускам страната и ще пребивавам повече от 183 дни в чужбина през календарната ...........г., .........г, ......г
Известно ми е, че дължа здравноосигурителни вноски за календарната година, през която пребивавам по-малко от 183 дни в чужбина.
Заявявам, че ще Ви уведомя при постоянното ми завръщане в Република България и ще представя доказателства за периода през които съм пребивавал извън страната.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс."
choky

Мнение от choky »

Не те знам кога си подавал, нито къде, нито ме интересува...нито Ще ти обясняваm каквото и да било.. :lol:

Подадох преди месец, в Бургас (след като от 2002-а година до 2010 изобЩо не съм си била в Бг)...и резултата е такъв какъвто го споделих.......
Т.е. твоята версия mоже да си е вярна за теб, но не е mиродавна..
И ако ти си нямал проблеm с лелки........си един от малкото....
:lol:
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

choky написа::rofl: :rofl: :rofl:
Зиги, сега ти пожелавам и успех...да отидеШ и цитирайки ЗАКОНА да пребориШ лелката на гиШето и да и докажеШ, че ти си прав, а не тя..... :lol: :lol:
Напълно е прав балби......за съжаление....... :tmi:
Декларацията, подадена преди напускане на страната важи САMО за годината, в която е подадена. Т.е. 2010 септ. тръгваШ. подаваШ декларация края на август....и...тази декларация ти важи САMО до края на 2010-а....
Добре, в такъв случай какво става през 2011-та?
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
zigi

Мнение от zigi »

Ами не знам лелките в Бургас как четат закона. Явно лелките в София са били по-светнати или пък аз трудно се поддавам на канцеларски обяснения и държа да си е по закон. Просто цитирах, всеки сам да си прави сметка какво да направи.
dimana

Мнение от dimana »

https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.htm ... tatus.home"

Декларацията по чл. 40 а за напускане на страната се подава еднократно. На всички от моето семейство (четирима наg 18 г.)излиза следното:

ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН СТАТУС
към 03.10.2010 г.

ЕГН/ЛНЧ/Сл.номер:
Име:
Дата и час на отпечатване: 06.10.2010 04:55:30

ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ ПО ЧЛ.40а ОТ ЗЗО ОТ ОКТОМВРИ/2007
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Ми много ясно.
Какви са тия глупости да се било подавало всяка година. Кво ще излезе - който не се е връщал ежегодно да създава работа на бюрократите - ще се глобяваме.
:rofl: :rofl: :rofl:
Е, то бива бива приказки за страната на абсурдите, ама тая изкърти фаянса.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
choky

Мнение от choky »

Разбира се, че правата са прекъснати. Интересно ми е колко от вас `спореЩите` по темата освен в нета, са отиШли да проверят какво е положението след като вече са си подали ЕДНОКРАТНАТА декларация???? Декларация ЗА НАПУСКАНЕ на страната се подава еднократно да....но декларация, с която удостоверявате, че сте извън страната повече от 180 и еди колко си дни се подава всяка година.
Подала съм декларация през 2008-а..........тази, 2010 подадох пак за да подтвърдя, че не съм там и през 2009-а и 2010-а. И да, няма проблем, че не се подава всяка година. Аз подадох за 2 назад, мъжа ми от 2003-а до 2010.

Optics, глупостите, къртеЩи фаянса (ахахаххаха БЪЛГАРИНО!) обикновено са твой приоритет, доста от хората тук споделяме мнение, което доста често не съвпада с твоето (къртеЩо фяанс ли, теракот ли)
dimana

Мнение от dimana »

Choky, лятото при посещение в България, лично ходих да питам в НАП. Причината беше, че когато подавахме заявленията 2007 г. служителките ни казаха, че компютърната им система приема заявления с максимален срок на отсъствие до края на 2010 година. Пролетта родителите ми се бяха обаждали по телефона за справки на НАП (070018700) . Отговорът беше, че вече тези декларации важат до подаване на Заявление за завръщане(8 отгоре на долу).

http://portal.nap.bg/ospage?id=159"

Няма да коментирам съдържанието на Заявлението за завръщане и изискваните документи по него.

Официално НАП работи по този наръчник ( 2 отгоре на долу)
и фиш II.5 е за здравното осигуряване.

http://portal.nap.bg/ospage?id=180"

Аз съм си малко Тома Неверни и през август си направих труда да отида на място в регионалния офис на НАП. Отговориха ми същото.

Новото е, че вече не се приемат справки от Гранична полиция за отсъствие от страната за минало време за периода след влизането в ЕС. Формалният отговор е, че базата вече е непълна. Това засяга неподалите заявление за напускане, пребиваващи извън ЕС. Вноските от 2007 насам остават "висящи", независимо дали е придобито друго гражданство.

Имам доста опит със здравните осигуровки на мен и семейството ми през последните години. Споделила съм в стари теми. Като цяло не мога да се оплача от служителите в НАП. Но ние винаги сме следели законадателните промени. При нас всички проблеми бяха със здравната каса.

Днес прочетох в нета за възможни мерки на превителството като криминализиране неплащането на здравни вноски.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/ ... 1%80%D0%B0"

Оставам обаче песимист за цялостното решаване на проблема и за съжаление не би ме изненадало всяко връщане назад. Ние живeeщите в чужбина сме винаги виновни.
Последно промяна от dimana на Сря Окт 06, 2010 11:00 am, променено общо 1 път.
choky

Мнение от choky »

Dimana, благодаря за инфото!!! Тези неЩа е добре да се знаят! особено...когато непрекъснато се случва неЩо ново, за което последни разбираме.

Благодаря ти пак за уточненията!
:y:
Аватар
bttm

Мнение от bttm »

Някой може ли да разясни за валутата? Пише, че може да се внесе валута на стойност до 10 000 долара. Това на човек ли е или има друго правило? Означава ли,че двамата със съпругата ми можем да внесем повече от 10 000 долара? Има ли опасност от проблеми ако не декларираме цялата сума?
Има ли ограничения за внасяне на лекарства, алопатични (антибиотици и др.) и хомеопатични?
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
Аватар
hoyden
Обратна връзка:

Мнение от hoyden »

По принцип, като семейство имате право да внесете до 10 000$, без да ги декларирате. От там нататък, вариантите за вас са 2, ако ще внасяте повече пари. Декларирате си сумата над 10К или започвате да правите тарикатлъци още от митницата и обявявате само минималната задължителна сума за влизане в Канада ( около 5К, ако сте с дете ). Това го правите, ако сте се засилили към социала. Така, че вие си решавате - няма да ви бъркат из джобовете, за да видят какви пари носите.
Относно лекарствата. Вземете си широкоспектърни антибиотици за дечурлигата, недай си Боже. Трябва да са в оригиналната си опаковка, неразпечатани. Няма да имате проблем. Иначе, за другите лекарства - тук има от пиле мляко, на доста ниски цени, без рецепта и по мое мнение, доста по-добри от българските. На митницата ще ви питат, какво носите, не забравяйте да ги споменете ( носим малко лекарства, за дечицата...) . Няма голяма вероятност да ви ровят из багажа, но никога не знаеш, какво му е на акъла на митничаря :fubar:
Bon voyage и успех на канадска земя! :y:

“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
Публикувай отговор