Здравей, ani_1973!
Съжалявам, че не сте успели да вземете сертификатите. Но мисля, че все още имаш някакъв шанс. Но първо да направим разбор на занятието.
Така като чета поста ти, съм леко възмутена от поведението на господина. Но мисля, че и ти имаш известна вина за случилото се. Първо - доколкото разбирам не сте си защитили нивата на езика. Второ - груба грешка относно това, какво ще правиш и работиш там. Ти трябва да си наясно, че счетоводител няма как да станеш с пристигането си /това, че има обяви без изискване за стаж, не означава,че не ти изискват необходимия за упражняването на професията сертификат/, защото там в тази професия системата и йерархията е съвсем друга. Тук той е разбрал, че ти не си наясно с това, какво е необходимо, за да практикуваш професията си.
ani_1973 написа:Вероятно очакваше да му кажа, че ще чистя, но аз такова намерение нямам.
Тук мисля, че е трябвало да му кажеш, че можеш да работиш и нискоквалифицирана работа / не е задължително да е чистене и миене на чинии/, докато изкараш сертификат за счетоводител. Т.е. той е разбрал, че ще си седиш на социала, докато изучиш езика и счетоводството, което не е в техен интерес. И мисля, че тук задължително падат точките за адаптивност.
ani_1973 написа: И в крайна сметка най-големия шок беше, когато каза, че не ми признава търсена специалност - 6т., защото за да съм счетоводител, според него, трябва да имам сертификат. След като попитах какъв, каза, че не знаел. Тотално се вбесих, защото съм счетоводител от 13-14години, т.е. целият ми трудов стаж. Преминах на български език и обясних на преводачката, че имаме счетоводна къща и аз съм титуляр. В България сертификат имат одиторите, а ако бях сред тях, със сигурност нямаше да емигрирам.
Още една грешка - ядосала си се и си минала на бг. Просто трябваше да му кажеш, че в бг няма изискване за сертификат, за да си общ или главен счетоводител, а просто диплома за икономическо образование.
И така - сега следва да се успокоиш и да се пребориш за 6-те точки, които не ти е признал. След като получиш фиша с точките и отказ / това не е сигурно - може във Виена да ти ги дадат/, моето мнение е, че трябва да им напишеш едно писмо, в което да обясниш, че в България професията Счетоводител може да бъде упражявана с диплома за средно, полувисше и висше икономическо образование. А самостоятелен и главен счетоводител можеш да бъдеш при следните условия: цитирай им изискванията в закона за счетоводството:
Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.;
б) при бакалавърска степен - 3 г.;
в) при степен "специалист" - 4 г.;
2. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с друго висше икономическо образование и 5 г. стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;
3. със средно икономическо образование и 8 г. стаж като счетоводител
Друг е въпроса, ако нямаш диплома по счетоводство или финанси - това означава, че там трябва да учиш от самото начало и е естествено да не ти признаят професията.
И един съвет към тези, на които им предстои да подават документи - не си смятайте точки за търсена професия, защото може и да не ви ги дадат / както е в случая/. По добре си съберете минимума по другите критерии и езиците, а ако ви ги дадат - още по-добре.