Дискриминиране в Кебек !!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Зрдавейте,
искате примери за опити дискриминация - воалас:)

При търсене на работа - явно предимство се дава на местни без оглед на квалификацията.
Дотакава степен са промити нечии мозъци вече, че много хора смятат това за "нормално" и дори не го забелязват.

На работното място. Повярвайте ми познавам българи които са с университетско образование (няколко човека) и работят във фабрика където бачкаторите са с висше образование имигранти а началниците със средн френско говорящи квебекчани.

В учебните заведения (френските). Както посочи Мария29, примери като нейните са твърде много. Имам познат който учи в У на Монреал. И е впшечатлен от потборното отношение на преподавателите към студентите с френскоговоряш и не такъв произход. Същия ми разказваше че дори когато правели научни презентации ги оценявали за ГРАМАТИЧНИ ГРЕШКИ, когато говорели.

Дискриминацията е дистигнала апогея си, що се касае англоговорящото (местно и неместно) население. Дори си я признават.

Да не говорим че всеки път като чуя думата ВИДИМО МАЛЦИНСТВО ми се повръща. Тук имам много примери но ще се огранича до един. Всеки път когато в дадена компания се назначават 10% негри, за да сепълни квотата - останалите компетентни специалисти които са кандидатствали за тези места биват дискриминирани. В крайа сметка позитивната дискриминация към дадени групи дава резултат като негативна така към всички останали.... нали така +са като го прехвърлиш от другата страна на уравнението става - ;)

В заключение обаче ми се иска да спомена че силно ми се иска (пък и вярвам) да не е дошъл още деня в който един недъгав дребен, русоляв, тесноок френскоговорящ мутант с изкривено лице, потомък на баща си и неговата сестра, който е причислен към вида Homo sapiens на трето класиране, ще успее да дискриминира българи по какъвто и да е начин, и те да му се усмихват насреща.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
Аватар
DrJack
Обратна връзка:

Мнение от DrJack »

Nqvsqkude ima discriminaciq po otnoshenie na 4ujdencite no v QC e osobeno golqma.

Discriminirali sa me provincialni institucii (SAAQ), banki (Bank of Montreal), finansovi institucii(Mastercard), VISA oba4e - ne:-)
sobstvenici na malki biznesi, sobtvenici na jilista, slujiteli v magazin - t.e. i obiknoveni quebekari.

V Ontario sum bil za malko ama ne sum usetil nisto tam (moje tova da e pri4inata) a nai-dobre mi e v New York - tam kato se ogledam i osven 4uzdenci i imigranti drygo ne vijdam.
I am whoever I say I am, If I wasn't then why would I say I am....
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

Lub0 написа:Проблема с проверките (включително и по-високите нива на секюрити клиърънс) е, че между България и Канада няма нужната спогодба. Няма никакви дискриминации и т.н. Това би се случило и на всеки канадец, американец, французин и марсианец живял по-продължително време в БГ-то. Просто на правителствено ниво няма такова спразумение и няма механизми по които да се осъществи тази проверка.
Няколко месеца преди мен,това нещо го е нямало и са си давали пропуските,като топъл хляб

А са се попълвали същите формуляри :idea: Тогава можели,пък изведнъж-не :?: :nenam:
ivandi

Мнение от ivandi »

Vchera kazah na uchitelkata po frenski, che gradat e spokoen i vijdam policeiska kola vednaj sedmichno ili po riadko. Otgovorat beshe: "Ako beshe cheren shteshe da gi vijdash mnogo po-chesto." Posle spokojno obiasni, che policaite sa rasisti. A mestnite misliat, che chernie sa prestapnici, a kitajcite sa krotki i rabotlivi.

I spored men ciganite sa kradci. Znachi i az sam rasist :oops:

A na vsiaka obiava za rabota v durjavna institucia ili universitet nakraja e napisano, che instituciata ne pravi razlika mejdu kandidatite na baza rasa, nacionalnost,pol i t.n. Kak da go razbiram tova :?: Znachi drugite (chastnite firmi) praviat :idea:
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Гост

Мнение от Гост »

Hemoglobin, плис :) , говори за твоя опит, а не за това, което някой ти бил казал или си чул. Иначе става като скоропоговорката на бгмонреал "инфо на ухо" :wink:

Във връзка с UdeM - имала съм устни презантации и никой не ми е броил граматическите грешки, защото щях да съм изхвърчала до сега от програмата :oops: Даже напротив, има изискване и се оценява писмения френски език, но за франкофони са по-високи, а за не-франкофони по-ниски. По този повод, две от французойките на един курс имаха с около 10 точки занижени оценки в сравнение с мен, която е доста зле с писмения френски - 2 т. Това е от личен опит. А, и ако искаш можеш да си напишеш спокойно работата на английски език, а не на френски, от което се възползват някои от колегите ми и не са били ощетявани в оценяването. :idea: За формирането на екипите - просто има страх, че имигрантите няма да се справят или с френския, или с начина по който кебекуата са свикнали да си вършат работата. Затова си предпочитат да се въртят в тяхна среда, но винаги има изключения. Това не е преднамерена дискриминация, а човешки страх. Ако те видят, че работиш добре - после няма проблеми - всички се натискат ти да им свършиш работата :x

За фабриките също е тенденциозно изказването ти. Всички сме наясно, че ако някой "ВИСШИСТ" /българин или друг имигрант/ се хване да работи във фабрика, никой няма да го третира като голям професионалист, а като обикновен работник. Съответно началниците-кебекуа са с необходимото образование, за да заемат такъв пост - някой профилиран СЕЖЕП.

В заключение държа да отбележа, че намирам изказването ти :
Hemoglobin написа:В заключение обаче ми се иска да спомена че силно ми се иска (пък и вярвам) да не е дошъл още деня в който един недъгав дребен, русоляв, тесноок френскоговорящ мутант с изкривено лице, потомък на баща си и неговата сестра, който е причислен към вида Homo sapiens на трето класиране, ще успее да дискриминира българи по какъвто и да е начин, и те да му се усмихват насреща.

за несправедливо, расистко и дискриминативно !
Последно промяна от Гост на Сря Яну 19, 2005 10:55 am, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Hemoglobin написа:един недъгав дребен, русоляв, тесноок френскоговорящ мутант с изкривено лице, потомък на баща си и неговата сестра, който е причислен към вида Homo sapiens на трето класиране
Това е супер-класика, ще се спукам от хилене, олеле :D :D :D
Хемоглобин за премиер на Квебек :haplio:
Гост

Мнение от Гост »

Ами да !
Ако се спазват правилата на форума това изказване трябва да се изтрие/редактира !
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

извинявайте, но мисля, че не знаете какво е дискриминация :)
аз лично смятам, че и в бг са ме дискриминирали и тогава какво?

защо възприемате всеки отказ като дискриминация? може да имат хората и други основания...
отказвали кредитни карти - ами и на мен колко са ми ги отказвали навремето.... отиди направи си среща, вземи си в краен случай първо такава с пари дето ти ги блокират и ок...

за У на Монтреал... аз там дори съм поредавала финалнтото си есе на английски... щото френския ми не е много цвете... и беше на високо ниво и никаква дискриминация не почувствах.. даже аз си бях ядосана на себе си, че съм зле с френския!
и на работа не смятам че е имало каквато и да е дискриминация!

хайде със здраве
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Ombudsman написа:Ами да !
Ако се спазват правилата на форума това изказване трябва да се изтрие/редактира !
Неее, недейте го изтрива!!! Поне не, докато ...не си го препиша.. :lol: :lol:
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

sara написа:извинявайте, но мисля, че не знаете какво е дискриминация :)
аз лично смятам, че и в бг са ме дискриминирали и тогава какво?

защо възприемате всеки отказ като дискриминация? може да имат хората и други основания...
отказвали кредитни карти - ами и на мен колко са ми ги отказвали навремето.... отиди направи си среща, вземи си в краен случай първо такава с пари дето ти ги блокират и ок...

за У на Монтреал... аз там дори съм поредавала финалнтото си есе на английски... щото френския ми не е много цвете... и беше на високо ниво и никаква дискриминация не почувствах.. даже аз си бях ядосана на себе си, че съм зле с френския!
и на работа не смятам че е имало каквато и да е дискриминация!

хайде със здраве
sara, мен досега също никой не ме е дискриминирал, но като гледам как пишеш, си малко на принципа "щом на мен не ми се е случило, значи такова нещо не съществува". Би ли казала как точно дефинираш дискриминация, че да се знае за едно и също нещо ли говорим ? Например, ако миризливия Раджив Шрипаланкур го вземат с предимство на някоя government позиция само щото единственото му предимство пред теб е, че е visible minority (имате равни други показатели, а най-вече бай Радж не може да говори правилен английски дори живота му да зависи от това, но това не се брои - човека е рефюджи от Бангладеш, да проявим разбиране все пак :wink: ) - това дискриминация ли е ? Аз такива неща като visible minority разбирам като дискриминация - няма visible, няма invisible - или го можеш, или не ! Някой има предимство защото кожата му е по-различен цвят от нашата ? Ехо ? Дискриминация ? На база расова принадлежност ?
sara написа:аз лично смятам, че и в бг са ме дискриминирали и тогава какво?
ами нищо, смятам че е напълно възможно, само че там признака по който са те дискриминирали е напълно различен от тукашните...
Гледам всеки мнения са абсолютно крайни - от някой дето го дискриминират на всяка крачка (как бе брато успяха да те дискриминират в кварталния магазин), до такива дето не могат и да си представят че такова нещо може да съществува :roll:
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

sara написа:защо възприемате всеки отказ като дискриминация? може да имат хората и други основания...
Аmи Сара, бих приела за съвсеm норmално отказа на служителката в Университета, при условие 4е не бях видяла и чула разговора пред mен....
А колкото до дискриmинациите в оценяването не mи се говори...приmери иmаm от по4ти всеки курс с изклю4ение на един където преподавателя беше инфорmатик. Винаги в листа на оценяване на курса иmа то4ки и за ниво на езика, правопис и правилно изказване. Не ви ли се струва странно да оценяват mестните за такова нещо и съответно да наmалят оценките на чужденците??? Или те и mестните не знаят да се изказват, нито да пишат, нали... :wink:
Един приятел казваше "Нас чужденците започват да ни оценяват от 80% надолу а Québécois-тата от 80% нагоре." :roll:
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Мария аз мисля че при вас (Quebec) дискриминацията е по-осезаема.В Монтреал не можеш да я усетиш защото има много имигранити.Поне според мен.А има и доста англофони де.За мен както вече казах те са по симпатични,но това е лично мнение.
pomiar
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

Az na kursa po frenski kazah che kebekarite sa gordi naslednitsi na franstuzite, no za razlika ot tiah sa dorazvili omrazata v natsionalen sport. Mraziat fransetata che sa gi izostavili navremeto i sega im vikat seliani, mraziat angletata che sa gi natakovali mnogo pati, mraziat imigrantite shtoto uj im precheli i im vizmali rabotata. Taka de razvih edna blestiashta tema na fresni za 5 minuti. Uchitelkata me gledashe kato kebekar- poliarna mechka. Nishto ne kaza, no sled tova ne propuskashe da podchertae debelo greshkite mi v pismen i govorim vid. Dobre che ia smeniha v sledvashtoto nivo. Obache vapreki che sega si traia useshtam che tia 2 zmii sa si govorili pomejdu si, zashtoto na tazi deto sega mi vodi kursa se naloji da ia popitam sled kato spored neia moia frenski e mnogo losh na kakav ezik predpochita da si govorim- ruski, bulgarski, angliiski, nemski ili moje bi na srabski (tuka veche se poizhvarlih malko ama tia nema kak da me hvane :wink: ). Ot togava sme si OK. Smiatam che ako pri parvia opit za diskriminatsia se ozabish mnogo barzo omekvat. Te zatova i anglichanite sa gi prevzeli bez problemi. Mnogo barzo se predavat. Ne pozvoliavaite da vi machkat i niama da imate problemi :evil:
Ima hora gotovi da braniat istinata dokato ot neia ne ostane nishto. (J.R.Openhimer)
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

Митето, има такъв закон, да, при наличието на двама кандидати с еквивалентни квалификации кой е с предимство... и трябва да има определен процент минорити и определен процент жени, да.. това е.. не можем да го променим и е валидно за всички. то и в европа не ни искат да работим - закон. И тук някои не ни приемали добре - ами не ни... то и англофоните не ги :)

за мен философията на живота е, че е безсмислено да се правим на страдалци и да се оплакваме от закони и прочие статуткови и повечето да са ни виновни за едно или друго... това е.. каквото мога да променя го променям и се боря с нещата от живота... а като много не понасям едно място и хората се местя :)
познавам такива, които наистина са дискриминирани, но те не са толкова нахъсани, както някои изказвания тук - възприятия :)

хайде със здраве
tochica

.

Мнение от tochica »

sara написа:
за мен философията на живота е, че е безсмислено да се правим на страдалци и да се оплакваме от закони и прочие статуткови и повечето да са ни виновни за едно или друго... това е.. каквото мога да променя го променям и се боря с нещата от живота... а като много не понасям едно място и хората се местя :)

сара , и аз така , приела съм спокойно факта , че афганистанци , иранци с блестящ фарси , иракчани с великолепен арабски и в същото време повечето с посредствени познания по английски и френски , могат да работят там , където аз не мога , защото все още според канадските норми за сигурност не съм прекарала тук 5-те последни години .
намерила съм разрешение , за което съм благодарна и на работодателя си , който е оценил труда ми . не ми е приятно , че нямам равни условия с останалите , но какво да се прави , трябва да се съобразяваме . :D
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Заключено