искате примери за опити дискриминация - воалас:)
При търсене на работа - явно предимство се дава на местни без оглед на квалификацията.
Дотакава степен са промити нечии мозъци вече, че много хора смятат това за "нормално" и дори не го забелязват.
На работното място. Повярвайте ми познавам българи които са с университетско образование (няколко човека) и работят във фабрика където бачкаторите са с висше образование имигранти а началниците със средн френско говорящи квебекчани.
В учебните заведения (френските). Както посочи Мария29, примери като нейните са твърде много. Имам познат който учи в У на Монреал. И е впшечатлен от потборното отношение на преподавателите към студентите с френскоговоряш и не такъв произход. Същия ми разказваше че дори когато правели научни презентации ги оценявали за ГРАМАТИЧНИ ГРЕШКИ, когато говорели.
Дискриминацията е дистигнала апогея си, що се касае англоговорящото (местно и неместно) население. Дори си я признават.
Да не говорим че всеки път като чуя думата ВИДИМО МАЛЦИНСТВО ми се повръща. Тук имам много примери но ще се огранича до един. Всеки път когато в дадена компания се назначават 10% негри, за да сепълни квотата - останалите компетентни специалисти които са кандидатствали за тези места биват дискриминирани. В крайа сметка позитивната дискриминация към дадени групи дава резултат като негативна така към всички останали.... нали така +са като го прехвърлиш от другата страна на уравнението става -

В заключение обаче ми се иска да спомена че силно ми се иска (пък и вярвам) да не е дошъл още деня в който един недъгав дребен, русоляв, тесноок френскоговорящ мутант с изкривено лице, потомък на баща си и неговата сестра, който е причислен към вида Homo sapiens на трето класиране, ще успее да дискриминира българи по какъвто и да е начин, и те да му се усмихват насреща.