Как е в Канада с културния живот?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
newcomer

Re: Как е в Канада с културния живот?

Мнение от newcomer »

agent Ozo написа:Бистра във всяка една тема прави препратки към своето житие-битие, мислейки че по този начин придава на тезата си една неоспорима достоверност.
Нима за пръв срещате такива хора? Това си е въпрос на манталитет.
Някой път героите може да са измислени (като Клаудио), но случката по правило е реална (с една приятелка) и измисленият герой се вкарва за подсилване на достоверността.
Е, като си признаеш после за измислицата и хептен оплескваш нещата, щото след това вече едва ли някой ще повярва и на наистина случилите ти се неща, но на Бистра не й пука от това.

Това, което не може да схване Бистра е, че давайки примери от своя живот като доказателства за своите тези, не може да очаква да не бъдат коментирани от хората имащи противоположно мнение. Съвсем нормално е опонента да анализира предложените му доказателства и да се опита да ги обори, осмее, иронизира или отрече напълно.
И тука вече Бистра приема нещата много лично, и то си е така, и скача на бой до последна капка кръв.

Бистра, проумей най-после, че хората и случките от твоя личен живот са сакрални само за теб, но за страничния зрител не са. И той е в правото си да ги коментира според нагласата си, след като ти му ги навираш в очите без да те е питал за тях.
Намирай си други доказателства и други способи да защитаваш тезите си.
Приятелски съвет, макар и да знам, че в очите ти аз също съм "враг".
Днес враг утре приятел.Няма вечни приятели или врагове,има вечни интереси.Бисе нали така,забрави навремето как се ;обичахме; ,а сега не можеш да ме гледаш.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

newcomer написа: Днес враг утре приятел.Няма вечни приятели или врагове,има вечни интереси.Бисе нали така,забрави навремето как се ;обичахме; ,а сега не можеш да ме гледаш.
Бате, нещо си в грешка. Никога не съм търсила "интерес", както го наричаш от теб. "Обичането" е било за шоуто, просто вече си ми безразличен, неинтересен един вид. :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Разбрахте ли сега?
Всички сме участници в шоуто на Бистра. Тя казва, че ни обича или мрази, хвали ни или ни обижда и т.н. за да си прави шоуто, а ние й се връзваме.
Време е да престанем да го правим и да оставим Бистра да си води шоуто сама, с измислени роли.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
newcomer

Мнение от newcomer »

agent Ozo написа:Разбрахте ли сега?
Всички сме участници в шоуто на Бистра. Тя казва, че ни обича или мрази, хвали ни или ни обижда и т.н. за да си прави шоуто, а ние й се връзваме.
Време е да престанем да го правим и да оставим Бистра да си води шоуто сама, с измислени роли.

Ти сега и отреди най голямото наказание-да я лишим от публика.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

И понеже се изписа сума ти за чалга и за фолклор, вижте какво прави един голям цигулар в Мексико

http://www.youtube.com/watch?v=YQJTuRJS8OI"

Вижте публиката, млади и стари, по ризи, в костюми и вечерни рокли, отдадена на своя фолклор, пее заедно с него.

Между другото, Андре Рийо е обвиняван в средите на класическите музиканти, че е "чалгар" :D Но това е начинът да стигне до повече хора и да напълни залата, а и като истински холандец той знае как да печели пари ;) :lol:

Същото правеше и Пласидо Доминго (бог да го прости!) с италианските канцонети, същото правят и нашите трима млади тенори, същото прави и Андреа Бочели. Понятието "чалга" е много по-широко и многопластово, отколкото си мисли Кан Тангра ;) :rofl:
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

Темата е за културата в Канада. На кой му се четат 10 страници простотии?

Култура има в Канада но май на някои имигранти дори елементарна им липсва.
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

agent Ozo написа:Тя казва, че ни обича или мрази, хвали ни или ни обижда и т.н. за да си прави шоуто, а ние й се връзваме.
Tи пък къде се буташ като "изтерзана жертва" между шамарите?
Никой нито те е мразил, нито обиждал. Да не говорим, че имаше време, когато ти решаваше кой ти е изгоден и кой не, често без всякакво основание.
Я кажи на коя театрална постановка си ходил в последно време? Как бяха актьорите, режисурата, декорите и т.н.? Препоръчай нещо, нали си ми съгражданин. Да отида и аз да си подобря културата. :$
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

simeonovi написа:Култура има в Канада но май на някои имигранти дори елементарна им липсва.
The common cold is the only culture certain people will ever get...
Това не го измислих аз, а е казано от един голям американски писател...
Аз за себе си разбрах, че в този форум да влизаш в спор с определени никове значи да им паднеш до нивото. И с горчивина виждам, че свестните също им се връзват.

В случая с Киселицата решението беше много просто - пълен игнор и от цитатите на други хора излиза, че не изпускам нищо. Подобно е и положението с мухата. Батето и недоволната обаче с труден случай, щото чат-пат пускат нещо мъдро. Ама съм на път и тях да ги отстраня от дразнителите, щото едно зрънце умност в пет купи плява - не си заслужава инвестицията.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
seeker

Мнение от seeker »

Здравейте,

Понеже влизам в тема, в която участва един от почетните членове на форума за всички времена - батето, редно е да го поздравя специално. Здравей, бате! Как си, как я караш? В България ли въртиш синджирчето в момента? Как я намираш? Ти сигурно не се сещаш кой съм, няма и да ти трябва. :rofl:
Наскоро си говорихме на едно гости с друг виден форумен участник за теб и изказахме виждането, че откакто изчезна от форума, тук вече не е същото :D Колко сме били наивни да мислим, че си оставил форума. И кой казва, че си скаран с културния живот. Я колко превъплащения си имал през цялото време. Ти си един истински театрал!!!

Сега да кажа и аз нещо по темата. Веднъж бяхме поканени на разходка в един парк от семейство квебекари от Монреал. Децата ни се бяха сприятелили и бабата ни покани. Така се стигна до повода. Като отидохме се оказа, че този парк си има театър със стари традиции. Вече повече от 60 години по едно и също време (не помня датата) се организират представления за деца. Представелението беше безплатно и наместо да седят на седалки семействата постилаха по нещо на поляната и се разполагаха като за пикник. Набързо се събраха стотина млади семейства квебекари в по няколко деца. Тук-там се виждаше и по някое друго семейство (не харесвам думата имигрант :D ), но не бяха повече от 3-4, като цяло. Представлението беше „Питър Пан“, като част от имената на героите, тези които позволяваха, бяха пофранкофончени. Актьорите играха много добре, а сцените бяха реализирани интересно. Например, през повечето време играха на покрива на театъра и малките деца гледаха нагоре, където Питър Пан летеше, или пък Капитан Кроше :D даваше нареждания от палубата на своя кораб. А най-хубавото беше атмосферата, която цареше на цялата поляна - една общност, която не предаваше традицията от поколение на поколение.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

seeker написа: Здравей, бате! ... Ти си един истински театрал!!!
Нещо бъркаш цирка и теaтъра ;)
seeker

Мнение от seeker »

Marto написа:
seeker написа:Здравей, бате! ... Ти си един истински театрал!!!
Нещо бъркаш цирка и теaтъра
Е, признавам, аз и досега не мога да различа театъра и цирка.
leaf

Мнение от leaf »

Daisy2
Представата ви за чалга е меко казано странна.
Това, което вие сте представили, няма нищо общо с чалгата.
Латино чалгата се различава от българската само по езика, на който се изпълняват песните.
На пример:
http://www.youtube.com/watch?v=VG5TJgnTSZk"

или
http://www.youtube.com/watch?v=dfFDtDCVwEo"

или
http://www.youtube.com/watch?v=bwX2Oz8EbDI"

Приятно слушане :)
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

leaf, ако имате предвид това, което пуснах на Андре Рийо, нещо не съм била ясна :) Той е "чалгар" само по мерките на своите колеги-цигулари, които държат на "чистотата" на класическата музика и инструменталната й интерпретация. Иначе той свири основно валсове и популярни класически парчета, но също и популярен оригинален фолк:

Ето тук пак Андре Рийо
Хава Нагиля http://www.youtube.com/watch?v=BFtv5qe5o3c"
Сиртаки http://www.youtube.com/watch?v=ia34kknFpk0"

А ето и някои от класическите валсове на Рийо:

Шостакович: http://www.youtube.com/watch?v=LX1fiE0U1qA"
Щраус: http://www.youtube.com/watch?v=IDaJ7rFg66A"

Павароти, Бочели и Рийо са сред първите класически музиканти и певци, които загърбиха снобизма на "високата класика" и решиха да свирят и пеят по-популярни мелодии пред публика. Същото правят и тримата наши млади тенори. Ако се е разбрало, че имам нещо против, не е така. Точно обратното - приветствам го!

А го дадох само за да илюстрирам как понятието "чалга" може да се окаже твърде субективно ;) според гледната точка. Затова и попитах Кан Тангра за дефиниция на чалга, за да видим кое къде е, обаче си остана така.

И да си призная, харесвам Андре Рийо и начина, по който концертите му се възприемат от публиката.

Колкото до латино-чалгата, зная, че я има, но не я слушам. Благодаря за линка и за илюстрацията все пак :)
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Ами мен някой чевръст модератор, чудя се кой, ми изтри мнението.
И не мисля, че си струва да се обяснявам повече.
Но всъщност е за добро. Защото 2-3 пъти така, и ще започна да спестявам доста време от писане във форума.

Не виждам защо аз да давам моята дефиниция, а не ти твоята.
Както и да е. Чувствай се права по въпроса с латиното и чалгата. Не ми е приятно да споря повече.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола