Виновни за това положение сме си самите ние!
Ако трябва да наричаме нещата с истинските им имена, ние не сме горд и сводолюбив народ, а смес между прабългари-азиатци и бездушни славяни... Почти 2/3 от историята си сме прекарали под чужда зависимост (робска)... Т.нар. хайдути и партизани (да ме прощават предците ми, в рода ми ги има и от 2-та вида, но те са изключение - нашето семейство е от големи идеалисти с празни джобове и весел нрав) са си правили купони по мандрите (с малки изключения де)...
Всички блестящи военни победи сме губили от продажни политици...
"Пословичното трудолюбие" на българина се е изродило до тарикатлък на дребно, без достойнството на Ориента и прагматичността на Европа...
Успяваме да вкореним в себе си най-лошите черти от всяко нещо, до което се докоснем...
А като отделни хора сме супер, а още по-супер ставаме в чужбина.
Като че ли нещо излъчва проклятия на този полуостров, и те се сипят главно върху главите български...
България е общност - общност от Аспарух, Стоичков, Стара планина, Ягодинското ждрело, банския старец, троянската сливова, правото хоро, Правец 8М....
Казваме и : "Довиждане. Не можем да бъдем заедно, но ще останем приятели"...
А на Канада : "Здрасти маце! Не сме чак толкова зле, колкото изглеждаме и говорим. Ще ни позволиш ли да се пробваме?".