Welfare? #2 (Linux vs Microsoft)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
ivandi

Мнение от ivandi »

anxeli написа: Линукс/Юникс, все едно Юникс/Уиндоус
...............
А вие помните ли линукс като беше 350$ на NASDAQ в началото, а после като падна под 1$

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Alex_dim
Обратна връзка:

Мнение от Alex_dim »

Майкрософт не само не е бита карта, а диктува правилата в софтуерната индустрия. Каквото и да се говори за уиндоуса, никой не успя да създаде по-удобна и дружелюбна операционна система.
Много предприятия разбраха грешката си от линуксовите увлечения и прехвърлят софтуера си на дот НЕТ. Едно от тях е Хидро Кебек, но има и още доста. Тъй че хората, които имат майкрософтстки сертификати, хич да не се притесняват, че са вървяли в "глуха линия".
Напротив - там е бъдещето.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Alex_dim написа:Майкрософт не само не е бита карта, а диктува правилата в софтуерната индустрия. Каквото и да се говори за уиндоуса, никой не успя да създаде по-удобна и дружелюбна операционна система.
Много предприятия разбраха грешката си от линуксовите увлечения и прехвърлят софтуера си на дот НЕТ. Едно от тях е Хидро Кебек, но има и още доста. Тъй че хората, които имат майкрософтстки сертификати, хич да не се притесняват, че са вървяли в "глуха линия".
Напротив - там е бъдещето.
Мене ако питаш, проблема на Линукса му е, че е безплатен и никой няма сметка да го маркетира и налага. Ако беше нечия собственост, досега Майкрософт отдавна щяха да са го купили и лансирали навсякъде :lol: .
:beer: :beer:

POSTREACT(ions) SUMMARY

sub0

Мнение от sub0 »

:D Хайде и аз да се изкажа без да претендирам за изчерапетлност.

Дали си майкрософтаджия или джабар или линуксаджия или юниксаджия за една голяма фирма не я интересува много по-простата причина че:

Цената на една ИТ система в отношение на изграждане и експлотация на 90%-95% е формирана от цената на човекшкия труд (поне ако си говорим за бяла държава а не за див индийски дивелъпър на 1 долар на час). Един добър професионалист с 5-10 стаж и в което и да е от трите направления взема едно и също на час.
Ако не е така или има диспропорция става изместване постепенно на кадрите.

Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%.

Основния бюджет се носи от човешкия труд - и ето защо която от изброените платформи има най-удобните средства за най-къса разработка и предоставя икономиии от мащаб (интеграция м/у компонентите) тя печели.

POSTREACT(ions) SUMMARY

sofia

Мнение от sofia »

sub0 написа: Цената на една ИТ система в отношение на изграждане и експлотация на 90%-95% е формирана от цената на човекшкия труд (поне ако си говорим за бяла държава а не за див индийски дивелъпър на 1 долар на час).
Zabraviash poddrajkata, da ne govorim downtime-a pri windowz e ogromen i skap.
Bih kazal truda po izgrajdaneto na goliama sistema e 50-60% ot stoinostta.
Един добър професионалист с 5-10 стаж и в което и да е от трите направления взема едно и също на час.
Tuka neznam, no v USA dalech ne e taka; razlikata e ot 10-15% v polza na un*xa..
Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%.
Aide tova go obmisli oshte vednaj. Az kato manager sam pravil budget i znam istinskata
cena na tezi "5%-10%", koito vsashtost sa poveche ..
Основния бюджет се носи от човешкия труд - и ето защо която от изброените платформи има най-удобните средства за най-къса разработка и предоставя икономиии от мащаб (интеграция м/у компонентите) тя печели.
Na teoria - da, na poraktika pecheli tozi, deto "buta pod masata". Kak mislish
Hydro v Quebec e minalo na wondowz ili BG ministerski saven podpisva neizgodni
dogovori ?

POSTREACT(ions) SUMMARY

sub0

Мнение от sub0 »

Като казах експлоатация имах напредвид всички текущи разходи като персонал плюс поддръжка и обновяване. Неточна терминология от моя страна.

Иначе за другото може да се съглася -- много зависи от конкретния проект. За бутането под масата - ясно; Аз говорих в чист случай.
Лицензите не би трябвало да заемат повече от 10-15% от стойността на голям проект но иначя стандартно при мен са били на големи 7-8% а на малки са скачали ъп.

А за взимането на час на резбрах какво имаш напредвид под "в полза на ун*кса" защото ако е повече като цяло отнема според пък моят опит повече да се направи едно решение там, но признавам за по-стабилни.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

sub0 написа:... Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%...
Бинго! Точно за това говорех. Значи дали ще е Линукс или Майкрософт, разходите са горе-долу едни и същи. И Инженера като каже:
"Линух е по-стабилен, поддръжката му е по-евтина (един вид - ще трябва да работя по-малко :wink: ), пък и е без пари",
Началника му (т.е. този който решава дали да е Линукс или Майкрософт), който предната вечер е ял и пил в ресторанта заедно с регионалния сейлсмън на Майкрософт и сметката е била платена само от последния, му отговаря:
"Да ама, Майкрософт е стабилна фирма и имат добър съпорт, а Линукса е с неизвестен произход, пък и лицензите са нищо в сравнение с твоята заплата (един вид - ич не ми се скатавай, нали затова ти плащаме - за да береш гейлето на Майкрософт, а не да си настроиш Линукса и после да ми лежиш :wink: ), затова избирам Майкрософт (оха, като подпишем договора, какъв купон ще направим с регионалния сейлсмън на Майкрософт) и точка !".
Или, както писах по-горе - всичко е финансови интереси! И понеже никой няма финансов интерес от Линукс, и не ухажва хората от които зависи избора на платформа на ресторантската маса (а ако се наложи и под масата), Линукс бере душа и на никой не му пука какво разправят разни инженери за предимствата на Линукс и недостатъците на Майкрософт :idea:
:beer: :beer: :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

ivandi

Мнение от ivandi »

VanBC, za sujalenie si napulno prav :cry:

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Обикновено не се навирам между магаретата когато се ритат, само обикновен юзър съм на Макромедиа и от вижуъл студиото само на ИнтерДев, от софтуер се интересувам само от инвесторска гледна точка, за оето мъжа ми се смее, защото за него това е умрял кон, както и да е. Линукс не е юзър френдли както Майкрософт, не всеки си е дал труда да го разучи, само накой като вас може да го настрои и после като се скапе, шефа който хабер си няма вика на най-близкостоящия - да го махаш това оттук, сега кой ще го оправя като го няма Иван например ...
Аз си купих Сън Майкросистемс, мисля че ще бъдат велики пак, това е статия поято ми попадна покрай тях :

Forbes
пп. Това е нещо като извинение за предния ми пост :) .

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Модераторска забележка
-------------------------------

Искам да помоля всички участници по темата, особено София, да се придържат към добрия тон и да показват повече уважение един към друг. Използването на обидни изрази не доказва нищо, също така няма да бъде толерирано. Мисля че правилата написани по-горе са достатъчно ясни и общия интерес на всички във форума е да се придържаме към тях.

Извинявам се за закъснялата ми реакция, но за съжаление не мога да бъда във форума непрекъснато.

POSTREACT(ions) SUMMARY

sofia

Мнение от sofia »

VanBC написа:
sub0 написа:... Следователно цената на лицензите и дали ги има или не (виндос с/у линукс) при големи решения тази разлика става минимална - 5-10%...
Бинго!

Бинго-минго - тринтири-минтири. Как натрупването на лицензи ще
излиза по-евтино при повече лицензи за плащане ? Става точно
обратното. В много случаи няма избор - купуваш това, което има,
а то е само едно/ било юникс, уиндоус или нещо друго/ Там, където
има избор се купува най-евтинито при малките и средни бизнеси и
университети / т.е. линукс /, Соларис или АИХ при банките и
телекомите заради системите които имат и 99.9999% ъптайм, и
уиндоус от големи фирми с бизнес при който е все едно дали ще
се рестартира ежедневно .
Или, както писах по-горе - всичко е финансови интереси! И понеже никой няма финансов интерес от Линукс, и не ухажва хората от които зависи избора на платформа на ресторантската маса (а ако се наложи и под масата), Линукс бере душа и на никой не му пука какво разправят разни инженери за предимствата на Линукс и недостатъците на Майкрософт
И това го казва някой с претенции да разбира ? Явно IBM, NOVELL,
Verison, RedHat, Dell etc нямат интереси в Линукс и просто си играят
скъпи игрички ?

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

[quote="sofia"]
има избор се купува най-евтинито при малките и средни бизнеси и
университети / т.е. линукс /, Соларис или АИХ при банките и
телекомите заради системите които имат и 99.9999% ъптайм[quote]

i kakvo izliza che ima razlika mejdu linux i unix :)

pri kupuvaneto na poveche licenzi ot edna i sushta compania e suvsem logichno cenata na edinichnia licenz da e po niska :beer:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Така като ви гледам нямате много опит с unix и linux. Колкото до хидро кебек, основните им системи не са нито на linux нито на windows. Никоя компания не би си поверила финансовата система на такива ОС.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
speedy

Мнение от speedy »

sofia написа:
И това го казва някой с претенции да разбира ? Явно IBM, NOVELL,
Verison, RedHat, Dell etc нямат интереси в Линукс и просто си играят
скъпи игрички ?
Без да имам претенции да разбирам много от детайлните разлики между линуксите и юниксите - не съм пипал vi поне от илядо деветстотин деветдесе и пета - да ти кажа няколко думи за горепосочените. Не знам защо, но съм сигурен, че не са тайна за теб.

RedHat нямат друг бизнес, освен да пакетират linux.

Novell е пример за компания с чудесен собствен продукт, която е пренебрегнала слона Microsoft, а като те настъпи слон почваш да се вкопчваш във всеки линукс, за да се измъкнеш.

Dell ще сложат на кутиите си всяка операционна система, дори и Home DepOS, ако това ще продаде още няколко машини.

IBM не ги е грижа каква операционна система ще използват. Важното е с нея да вървят и по трима billable IBM консултанти по $200/час.

Само Verison не съм ги чувал. Другите всички са фирми които правят пари от IT. В примера липсват големите организации, за които ИТ е разход, а не приход.

POSTREACT(ions) SUMMARY

За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

sofia написа:И това го казва някой с претенции да разбира ? ...
Претенции :shock: ?!? Никога не съм имал такива претенции - аз съм хардуерист, а не софтуерист 8) ... То човек да не изкаже някакво собствено виждане за света, веднага ще го изкарат, че имал някакви претенции :wink: :lol:.
:beer: :beer:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Заключено