Ombudsman написа:Lub0 написа:Kaкто и да е, мързи ме да обяснявам повече, обаче по-фашистки закон от бил 101 няма, така че:
Смърт на франко-фашистите!
Вече ми писна, честна дума, да виждам под път и над път употреба на определението "фашист", "фашистки", "комунистически" и т.н. свързани помежду си прилагателни. Тъй като навремето ми се наложи да изчета доста книги по въпроса, да попитам сега: какво влагаш в смисъла на фашисти, Любо ? Каква е връзката - пряка с тази идеология ? Моля, конкретно, защото всичко си има определено значение /сравненията в случая биха били подходящи да се дадат: ако искаш хитлеризъм, ако искаш франкизъм, ако щеш фашизъм/.
Що се отнася до закон 101, не вярвам, Марк, да си го чел ? Никъде
не е забранено на имигрантските деца да учат в англофонски училища и много от тях учат. Правилото важи за така нареченото
"публично безплатно образование", където имигрантите, преминали по процедурата за имиграция за френскоговорящата провинция Квебек, са задължени да запишат децата си. В този смисъл сте били информирани, когато сте били приети в Квебек. Както вече съм го писала тук, а и ти си го чел, Марк,
можеш да направиш следните работи, за да учи детето ти в англофонско училище /съвсем разрешено, даже от закон 101/:
1. Да докажеш, че единия от родителите или е англофон по рождение, или е преминал поне 4 годишен курс на обучение в англофонско училище.
2. Да докажеш, че детето ти има психологически затруднения да научи френски език и обучението му трябва да се проведе на английски език.
3. Съвсем свободно, без абсолютно никаква забрана, можеш да запишеш детето си в англофонско
частно училище. /не е скъпо - от 2000 до 4000 на година, но може да стигне до 10 000/.
4 . Освен това, няма никакви проблеми за деца, започнали образованието си на английски език в друга страна, да го продължат тук в англофонско училище.
Та, питам аз, къде видяхте в това "фашизъм" ? Вие като имигрирахте официално знаехте ли, че в Квебек се говори френски, съответно и публичното образованието е на този език ? Щом искате да се възползвате от "екстрите" на социалния Квебек, ще трябва да се събразите и с националното самочувствие на населението й, където езика има основна роля. Някой задължава ли ви да стоите в тази провинция ? Ако толкова държите на английския език, защо не отидете в съседната провинция да дадете детето на англофонско "безплатно" училище ? Какво ненормално има във факта, че една малка нация се опитва да запази езика си ? Ние не правим ли същото - и в България и тук ? Иначе Кольо Балкански се бие всеки ден във форума ако някой защити емисиите на турски език по БНТ ... :idea: Националисти сме, ама не като става въпрос да уважаваме националното чувство на други народи. Тук има ли англофонски телевизии ? Колко са в сравнение с франкофонските ? Говори ли се и на английски език в работата - да ! Може ли само с английски - да ! Какъв ви е проблема ? Аз ако трябва да сядам да уча английски, то просто трябва да направите вие същото с френския език и да престанем с тези глупави спорове. Няма да промените закона на кебекуата, нито ще станете по-глупави /вие или децата ви/ ако научите два езика. Аз да ви кажа, детето ми ходи в публично "безплатно" училище и от тази година учи английски. Въпреки това, английския език й е по-добър от френския - превежда от телевизията, говори с децата ... Няма страшно, ще научат децата и английски език. :wink: