ve4e se hrani bez nikakvo natoralno meso i mnogo riadko mu davam kokali ,za6toto se promeni smilatelnata mu sistema i mu draznat stomaha -draifa i driska ...za nego mi e ma4no ,4e e ku4e a nemoje ve4e da iade meso i kokali
ЗА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ
-
filanki6iata
na men ne mi puka kakvo iam ,edinstvennoto koeto se promeni v fizikata mi ot kakto napusnah bg. e ,4e nepia kakto tam i 90% za tova smaknah okolo15kg.
po mi e maka za ku4eto mi ,v na4aloto nemoje6e da ponasia mestnata hrana suha mix s konsrevi (v bg. iade6e kokali s meso)
ve4e se hrani bez nikakvo natoralno meso i mnogo riadko mu davam kokali ,za6toto se promeni smilatelnata mu sistema i mu draznat stomaha -draifa i driska ...za nego mi e ma4no ,4e e ku4e a nemoje ve4e da iade meso i kokali
4udno dali i na nas sled vreme niama da ni ponasia istinskata natoralna hrana
no v o4ite na darjavata ,osven 4oveka ,drugoto jivotno koeto postaviat izvan estestvennata priroda e ku4eto(za tova i ima tolko pravila i za `nego`) 
А знаете ли пък, че на мен не ми пука ще напълнея ли или не.
По ми пука за нещо друго, по-сериозно.
Ами все си мисля 4е сигурно има връзка между Генети4но Изменените Храни и драсти4но увели4аващият се брой на хората имащи някои от разновидностите на рак, диабет, склероза... Действително сериозните заболявания които са неле4ими.
И моля ви, не запо4вайте пак с това, 4е макар и с такива заболявания, хората пак си живеят по-добре и по-дълго от хората в БГ. Това за мен са глупости. Когато 4овек е болен от нещо подобно, колкото и дълго да удължават животът му изкуствено, това живот ли е...
Аз като дойдох се опитах да бъда вегетарианка и първият месетс не ядох месо изобщо, заради то4но този проблем. Само4е като заприли4ах на щека и свалих за месетс 6-7 килограма, а и пробвах каква ли не друга уж растителна храна, която също се оказа генети4но третирана, пак проядох месо. И това с храненето ми е действително голям проблем.
И като едно типи4но българ4е, свикнало да бъде лъгано, хи4 и не вярвам като ми разправят, 4е някаква си храна била натурална. Както един приятел каза веднъж - те какво, ще си оставят 10 000 крави, пилета или веджита да измрат от някоя болест и да потънат тотално финансово ли, вместо да си им ударят инжектсийките с ваксините и антибиотик4етата, или да си ги напръскат растенийтсата.... Хи4 и не вярвам, 4е нещо е естествено. Само тсената е разли4на...
По ми пука за нещо друго, по-сериозно.
Ами все си мисля 4е сигурно има връзка между Генети4но Изменените Храни и драсти4но увели4аващият се брой на хората имащи някои от разновидностите на рак, диабет, склероза... Действително сериозните заболявания които са неле4ими.
И моля ви, не запо4вайте пак с това, 4е макар и с такива заболявания, хората пак си живеят по-добре и по-дълго от хората в БГ. Това за мен са глупости. Когато 4овек е болен от нещо подобно, колкото и дълго да удължават животът му изкуствено, това живот ли е...
Аз като дойдох се опитах да бъда вегетарианка и първият месетс не ядох месо изобщо, заради то4но този проблем. Само4е като заприли4ах на щека и свалих за месетс 6-7 килограма, а и пробвах каква ли не друга уж растителна храна, която също се оказа генети4но третирана, пак проядох месо. И това с храненето ми е действително голям проблем.
И като едно типи4но българ4е, свикнало да бъде лъгано, хи4 и не вярвам като ми разправят, 4е някаква си храна била натурална. Както един приятел каза веднъж - те какво, ще си оставят 10 000 крави, пилета или веджита да измрат от някоя болест и да потънат тотално финансово ли, вместо да си им ударят инжектсийките с ваксините и антибиотик4етата, или да си ги напръскат растенийтсата.... Хи4 и не вярвам, 4е нещо е естествено. Само тсената е разли4на...
Alina
- Sneji
- Най-любезен форумец

Ясно е, че няма как да минем без генетично променените храни, но аз лично бих искала да знам с какво храня детето си и да имам възможност за избор. За сега определено съм спряла да купувам домати и марули отглеждани във вода с химикали (ако не сте гледали специалното предаване по въпроса - канадците са много горди, че отглеждат по този начин зеленчуците си, защото така не замърсявали почвата и природата). Опитвам се да купувам и храни, произведени в Европа. За съжаление след като сме избрали да живеем в Канада, ще трябва да я приемем не само с положителните й, но и с отрицателните страни.
-
ssttoo
- Администратор
- Обратна връзка:
Laura,
аз това прочетох
Ако имаш друга информация или пък не съм разбрал правилно (какво е "traditional plant breeding methods" в този контекст), дай източника, че да се поуспокоим малко с жената. Щото май иначе само зехтина остана нормална мазнина. Поне не съм чел нищо за отровен зехтин, де.
Мойто верую за храната е "нас кучета ни яли, ама дай да не повреждаме детето златно и невръстно", та затова толкова се вълнувам от качеството.
Иначе и мойта булка сега е по-слаба отколкото като дайдохме и преди да роди.
аз това прочетох
на сайта на Canola Council of Canada - http://www.canola-council.org/Canola is the combination of two words - Canadian and oil. Canola oil is produced by crushing seeds from Canada's major oilseed crop - canola. Canadian plant breeders developed canola from rapeseed. This was done using traditional plant breeding methods specifically to enhance nutritional qualities.
Ако имаш друга информация или пък не съм разбрал правилно (какво е "traditional plant breeding methods" в този контекст), дай източника, че да се поуспокоим малко с жената. Щото май иначе само зехтина остана нормална мазнина. Поне не съм чел нищо за отровен зехтин, де.
Мойто верую за храната е "нас кучета ни яли, ама дай да не повреждаме детето златно и невръстно", та затова толкова се вълнувам от качеството.
Иначе и мойта булка сега е по-слаба отколкото като дайдохме и преди да роди.
Ssto,
Блазе и на твойта булка. :unhappy:
Ами така както аз го разбирам - произвели са нов тип продукт, не генно модифициран и са го нарекли канола (аз пак си мисля, че е козметична смяна на името заради асоциацията, която навява думата rape). От всичката канола, която се произвежда в Канада 60% е генетично модифицирана. Това, което се съдържа в олиото най-вероятно съдържа генно модифициран продукт. Според Канадското законодателство не са задължени да ни информират дали има генетична модификация или не, т.е. не ни дават право на избор.
Информацията ми е базирана на една статия, която прочетох съвсем наскоро и която бе доста изчерпателна и безпристрастна. Както се оказва, Канада е един от основните производители на генно модифицирани храни и изобщо не си мисли, че ще можеш да избягаш от тях, за съжаление. И аз имам същите притеснения като вас. Например в Англия на всички бурканчета с детски храни пише, че не съдържат генно модифицирани храни, докато в Канада не знаеш какво слагат в тях.
Блазе и на твойта булка. :unhappy:
Ами така както аз го разбирам - произвели са нов тип продукт, не генно модифициран и са го нарекли канола (аз пак си мисля, че е козметична смяна на името заради асоциацията, която навява думата rape). От всичката канола, която се произвежда в Канада 60% е генетично модифицирана. Това, което се съдържа в олиото най-вероятно съдържа генно модифициран продукт. Според Канадското законодателство не са задължени да ни информират дали има генетична модификация или не, т.е. не ни дават право на избор.
Информацията ми е базирана на една статия, която прочетох съвсем наскоро и която бе доста изчерпателна и безпристрастна. Както се оказва, Канада е един от основните производители на генно модифицирани храни и изобщо не си мисли, че ще можеш да избягаш от тях, за съжаление. И аз имам същите притеснения като вас. Например в Англия на всички бурканчета с детски храни пише, че не съдържат генно модифицирани храни, докато в Канада не знаеш какво слагат в тях.
Abe stiga ste mi razpravqli za taq CANOLA ili kakvoto i da bilo tam, che ako vi vkaram tam kadeto q proizvejdat ( edno ot mestata samo- CANAMERA ,Montreal), shte si povarnete i chervata samo ot mirizmata. Az biah 2-3 dni po remontni raboti tam, no 1 god po-kasno kato se setq i oshte mi se povdiga. I ako si mislite, che ednoto bilo canola, a pak drugoto kamizola, dalboko se zablujdavate- vsichko se pravi ot edno i sashto, vkluchitelno i jivotinska maznina... abe stiga tolkova
-
MechoPuh
Kuma, Rose, az moga da vi kaja retseptata na moita jena (49 kg.). Kato ia pitat tia vinago otgovaria- boi i glad. Mi kato ne iadesh po tsial den kak da nadebeleesh. A vij az si pohapvam dobre i niamam problemi s tegloto- zalepil sam na 100 i ne mardam (kogato mradna nagore nastroivam kantara da pokazva po-malko).Кума Лиса написа:Роска, продължавай да се бориш с килограмите, все ще успееш някога
A setih se za edin mnogo izpitai barz metod za otsalabvane (Kuma nema da mi triesh postinga shtoto te ubivam
Znachi. vecherta se napukvash iako...iadesh kolkoto mojesh demek. Gledash da e pone 2-3 kila. teglish se predi liagane. Posle stavash sutrinta, otivash na toaletna i pak na kantara i o, magia...otslabnal si s pone 1,5-2 kg. Znam, ne mi blagodarete. Tova e probvana ot godini retsepta i raboti bezotkazno
-
MechoPuh
I az shte si hodia za niakolko sedmitsi (poveche nedava gadna shefRosi написа:Eto na drugia mesetz si zaminavam za Bg za minimum 3 mesetza i 6te kajem 4ao na kilogram4etata.
A za birata ne prikazvam shtoto neia shte ia izpikaia predi samoleta da izleti
Ama inache probvaite retseptata mi za otslabvane...davam vi ia bezplatno
Ohh moiata bolna tema : gennomodifitziranite hrani..
Parvo e mnogo vajno da pravite razlika mejdy hibridi i gennomodifitzirani razstenia.
A kolkoto do tova dali sa vredni, kakto mi obiasni edin balgarin , koito se zanimava i izvarchva takiva modifikatzii ( raboti v bg nay4en insityt) ne moje da promenich gennata struktyra na daden organizam i da ne promenich zaedno s tova i drugi genni. Estestvenno toi mi go obiasniava niakolko 4asa ot koeto v kraina smetka razbrah tche niama BEZVREDNI gennomodifitzirani hrani, makar niakoi firmi da tvardiat obratnoto. Te go praviat s komersialna tzel.
Videte li varhy etiketa huile hydrogéné ili Shorting oil zabravete za tazi hrana ako iskate da zapazite tegloto si. Tova za jivotnite sachto e viarno (hranosmilatelnata sistema na jivotnite ne e ustroena da razgrajda napalno gennomodif. hrana), no i da ne zabraviame 4e osven tazi hrana se tretirat i s antibiotitzi koeto uslojniava situatziata.
Problemat e 4e ako zapo4nete da podbirate hranata si opredeleno chte ograni4ite menuto si do 4-5 produkta.
Kolkoto do Evropeiskia saiuz tam strogo e zabranen vnosa na gennomodifitzirani hrani i furaji. Dosta jivotni iztroviha s tiah i prenesoha dosta bolesti. No tova e druga tema...
Parvo e mnogo vajno da pravite razlika mejdy hibridi i gennomodifitzirani razstenia.
A kolkoto do tova dali sa vredni, kakto mi obiasni edin balgarin , koito se zanimava i izvarchva takiva modifikatzii ( raboti v bg nay4en insityt) ne moje da promenich gennata struktyra na daden organizam i da ne promenich zaedno s tova i drugi genni. Estestvenno toi mi go obiasniava niakolko 4asa ot koeto v kraina smetka razbrah tche niama BEZVREDNI gennomodifitzirani hrani, makar niakoi firmi da tvardiat obratnoto. Te go praviat s komersialna tzel.
Videte li varhy etiketa huile hydrogéné ili Shorting oil zabravete za tazi hrana ako iskate da zapazite tegloto si. Tova za jivotnite sachto e viarno (hranosmilatelnata sistema na jivotnite ne e ustroena da razgrajda napalno gennomodif. hrana), no i da ne zabraviame 4e osven tazi hrana se tretirat i s antibiotitzi koeto uslojniava situatziata.
Problemat e 4e ako zapo4nete da podbirate hranata si opredeleno chte ograni4ite menuto si do 4-5 produkta.
Kolkoto do Evropeiskia saiuz tam strogo e zabranen vnosa na gennomodifitzirani hrani i furaji. Dosta jivotni iztroviha s tiah i prenesoha dosta bolesti. No tova e druga tema...
To po princip nqma bezvredni hrani... vsichko zavisi ot kolichestvoto i raznoobrazieto v rezima na hranene.
Inache za huile ili margarine hydrogéné si napulno prava. Za tezi koito gi interesuva shte poqsnq che la hydrogenation e proces pri koito vuv veriznata struktura na les acides gras ( ne znam kak e na Bulgarski
) na rastitelnoto techno maslo se dobavqt atomi vodorod ( toes verigata se nasishta ) koeto ima nqkolko efekta :
1 - Pravo, veshtestvoo stava po gusto i po termoustoichivo
2 - Pri konsumaciq na hranosmilatelnata sistema i otnema dosta poveche vreme i energiq za da razgradi mazninite ( toest prestoqt v stomashno - chrevniqt trakt se udulzava, koeto blagopriqtstva esestvenata tendenciq na organizma da trupa energiini rezervi ) - s prosti dumi po dulgo vreme hranosmilae i trupate kg
3 - Pri nasishtaneto na vegigata na les acides gras s H, se sluchva ot formaciq cis, dvoinite vruzki koio ostavat da stanat trans, koeto povishava stabilnostta na molekulata i q pravi trudna za razgrazdane ot enzymite v organizma - efeka e che nivoto na holesterol (transportiori LDL) v kruvta se povishava.
Aide stiga che stana mnogo dulgo
Zapomnete samo che sho e hydrogéné - c'est pas bon!!! 
Inache za huile ili margarine hydrogéné si napulno prava. Za tezi koito gi interesuva shte poqsnq che la hydrogenation e proces pri koito vuv veriznata struktura na les acides gras ( ne znam kak e na Bulgarski
1 - Pravo, veshtestvoo stava po gusto i po termoustoichivo
2 - Pri konsumaciq na hranosmilatelnata sistema i otnema dosta poveche vreme i energiq za da razgradi mazninite ( toest prestoqt v stomashno - chrevniqt trakt se udulzava, koeto blagopriqtstva esestvenata tendenciq na organizma da trupa energiini rezervi ) - s prosti dumi po dulgo vreme hranosmilae i trupate kg
3 - Pri nasishtaneto na vegigata na les acides gras s H, se sluchva ot formaciq cis, dvoinite vruzki koio ostavat da stanat trans, koeto povishava stabilnostta na molekulata i q pravi trudna za razgrazdane ot enzymite v organizma - efeka e che nivoto na holesterol (transportiori LDL) v kruvta se povishava.
Aide stiga che stana mnogo dulgo
"Une réaction anormale à une situation anormale est une réaction normale."
V.Frankl (1962)
V.Frankl (1962)
-
ssttoo
- Администратор
- Обратна връзка:
hydrogéné - hydrogenated - хидрогенирано
trans fatty acids (trans fats) - транс-мастни киселини - несвойствени за организма мастни киселини с променена структура
бг превода съм "заел" от Лиляна Трифонова, книгата е "Хранене на детето".
Ето една стара дискусия по темата за partialy hydrogenated екстрите:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=2324
Там има и добри линкове на който му е интересно.
Само да допълня Мария29 - като видите vegitable oil shortening, въобще какъвто и да било shortening трябва да светка лампичката. Ако следвате това правило трябва да изхвърлите 95% от сладките неща в къщи.
trans fatty acids (trans fats) - транс-мастни киселини - несвойствени за организма мастни киселини с променена структура
бг превода съм "заел" от Лиляна Трифонова, книгата е "Хранене на детето".
Ето една стара дискусия по темата за partialy hydrogenated екстрите:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=2324
Там има и добри линкове на който му е интересно.
Само да допълня Мария29 - като видите vegitable oil shortening, въобще какъвто и да било shortening трябва да светка лампичката. Ако следвате това правило трябва да изхвърлите 95% от сладките неща в къщи.
-
Rosi
a kak 6te gi opazite kogato trugnat na detska gradina i ne mojete da sledite kakvo iadat tam?ssttoo написа:Само да допълня Мария29 - като видите vegitable oil shortening, въобще какъвто и да било shortening трябва да светка лампичката. Ако следвате това правило трябва да изхвърлите 95% от сладките неща в къщи.