AlexAA, много ще съм ти благодарна за инфо от първа ръка за това как е по другите провинции! Честно казано, по разказа ти съдя, че е още по-зле... На 3, 5 год. иммиграция, се надявам да съм преполовила бакалавърската степен вече.Това,което мога да ти кажа със сигурност е, че едната жена дойде преди 3.5 години. Започна работа преди около 3 години като нещо малко повече от санитарка, но на 13 кинта/час. От тогава си работи, взема си по някой друг изпит . В момента работи като някаква сестра, не знам какво ниво, но ще проверя. Все още не registered nurse, ама е близо.
Това е той въпроса...Дипломите ни са признати в Германия и Англия,но тук трябва да загубим бая годинки в учене за да си стигнем нивото от България.
А като санитарка, моля! 3 седмици курс и заповядай!

Имам познат,който завърши тукашен колеж за амбюлансие (бърза помощ). Познай! От 16 човека завършили са били 4 емигранта. 12 човека са с работа, за иммигрантите няма!

Всяка програма си е индивидуална! Аз споменях, че дискриминация има тогава,когато борбата е за лакум залък. Ако програмата ти беше медицинска, тогава да си говорим!Joy, като ти гледам писанuята че окапвали имигранти от yни-то ти се чудя наистина ли мислиш че причината е дискриминация? Уча в местен университет и грам дискриминация не виждам, напротив университета те улеснява във всичко, вкл. и като кандидатстваш за докторат печелиш точки за diversité culturelle. Познавам българин които е между най-добрите в департамента си на тукашен университет и го пращат на обменна програма в Швейцaрия за 1 година, а бройките са 2 или 3 за няколкостотин души. Е що директuята на програмата не дискриминира тоя българин и що след туй му предлагат докторат тук в Монтреал...
Не преувеличавам ни най-малко! На програмата почти не останаха емигранти, а за 1 година обучение не веднъж съм чувала от устата на местни, че UdeM се бил превърнал в иммигрантски университет и крайно време било да се вземат мерки.

Как ще коментираш ти самия разликата в приемния изпит за "нефранкофони" и "франкофони". И едните и другите държат изпит по френски,само че на вторите е 2-часов изпит-лесен-детска работа, а за първите -8 часа!