Kakâî ðàáîòÿò áúëãàðèòå â Êàíàäà-ëè÷íè íàáëþäåíèÿ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Joy

Мнение от Joy »

Това,което мога да ти кажа със сигурност е, че едната жена дойде преди 3.5 години. Започна работа преди около 3 години като нещо малко повече от санитарка, но на 13 кинта/час. От тогава си работи, взема си по някой друг изпит . В момента работи като някаква сестра, не знам какво ниво, но ще проверя. Все още не registered nurse, ама е близо.
AlexAA, много ще съм ти благодарна за инфо от първа ръка за това как е по другите провинции! Честно казано, по разказа ти съдя, че е още по-зле... На 3, 5 год. иммиграция, се надявам да съм преполовила бакалавърската степен вече.
Това е той въпроса...Дипломите ни са признати в Германия и Англия,но тук трябва да загубим бая годинки в учене за да си стигнем нивото от България.
А като санитарка, моля! 3 седмици курс и заповядай! :evil:
Имам познат,който завърши тукашен колеж за амбюлансие (бърза помощ). Познай! От 16 човека завършили са били 4 емигранта. 12 човека са с работа, за иммигрантите няма! :shock: Човека в момента учи бакалавърска степен сестринство и наскоро си говорихме какво ще прави лятото... Смята да върви във фабрика за 8 дол./час, нищо че си има колежиална професия ОТ ТУК!
Joy, като ти гледам писанuята че окапвали имигранти от yни-то ти се чудя наистина ли мислиш че причината е дискриминация? Уча в местен университет и грам дискриминация не виждам, напротив университета те улеснява във всичко, вкл. и като кандидатстваш за докторат печелиш точки за diversité culturelle. Познавам българин които е между най-добрите в департамента си на тукашен университет и го пращат на обменна програма в Швейцaрия за 1 година, а бройките са 2 или 3 за няколкостотин души. Е що директuята на програмата не дискриминира тоя българин и що след туй му предлагат докторат тук в Монтреал...
Всяка програма си е индивидуална! Аз споменях, че дискриминация има тогава,когато борбата е за лакум залък. Ако програмата ти беше медицинска, тогава да си говорим!
Не преувеличавам ни най-малко! На програмата почти не останаха емигранти, а за 1 година обучение не веднъж съм чувала от устата на местни, че UdeM се бил превърнал в иммигрантски университет и крайно време било да се вземат мерки. :roll:

Как ще коментираш ти самия разликата в приемния изпит за "нефранкофони" и "франкофони". И едните и другите държат изпит по френски,само че на вторите е 2-часов изпит-лесен-детска работа, а за първите -8 часа! :shock: Каква е разликата? Франкофоните имат повече право да са неграмотни? Извинявай, но аз съм кандидатствала в Университет и в друга страна и приемните изпити бяха еднакви както за местните, така и за чужденци. Да не кажа дори,че за чужденци бяха леко облегчени условията.
Аватар
bbb

Мнение от bbb »

...
huba

Мнение от huba »

Ognen_led написа:Huba, spored poslednite statistiki to i jenite v canada poluchavat pri ravni drugi uslovia s dessetki % po-malko ot majete. Vyprossa e kakva e metodikata na izchisleniata i dokolko sa ravni kvalificatziite, shtoto ako si lekar ot bg , a tuk si pitzar niama da vzemash pari kato tukashen lekar. No ako si zavarshish tuk medicinata 100-200 bondaka godishno sa si tvoi, nali.
Priznavam che govoria naizust zashtoto ne znam metodikata na stat. dannnite.

P.S. A ako si dobar v universiteta i si izgradish dobri vrazki s prepodavatelite, smiatai che shte predpochitat i rabotodatelite (hem shtoto si bil kadaren da iskarash dobar uspeh, hem shtoto te preporachvat prof.) tuk i v usa po princip uspeha ot universiteta ti e predictor za uspeha v rabotata i pochti vsichki seriozni firmi i institucii vkarvat v uravnenieto i konkretnia uspeh.
A mi ti sam go kaza- po princip! Da no ne na praktika.Zatova universitetite sa palni s immigranti praveshti master i PhD, tochno shtoto sa s mnogo dobar uspeh a ne mogat da si nameriat dobra rabota,vapreki vrazkite s prepodavatelite :)

I sashto za da utochnia za gornata statistika za zaplatite. Stavashe duma za sravnenie s imigranti koito sa tuk poveche ot 10 godini a ne za novodoshli.
Последно промяна от huba на Нед Апр 10, 2005 5:09 pm, променено общо 1 път.
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Joy: ''Всяка програма си е индивидуална! Аз споменях, че дискриминация има тогава,когато борбата е за лакум залък. Ако програмата ти беше медицинска, тогава да си говорим!
Не преувеличавам ни най-малко! На програмата почти не останаха емигранти, а за 1 година обучение не веднъж съм чувала от устата на местни, че UdeM се бил превърнал в иммигрантски университет и крайно време било да се вземат мерки. :roll:'`

Joy, izviniavai ama tova deto go napissa sa palni gluposti. Kaji mi koi i po kakav nachin shte ti popreche da si vzemesh izpitite i da si zavarshish programata?
Mnogo mi e interesno kakvi merki shte vzemat sreshtu imigrantite v UdeM ili koito i da e drug uni?
Ako niakoi ne zavarshi prichinata e samo v nego, drugoto sa prikazki za sobstveno i horsko opravdanie.
Programite za koito ti spomenah sa s opredeleno po-goliam lokum zalak ot med. sestri.
P.S. da ne si pomislish che imam neshto protiv teb, izkazvaneto e konkretno kym gornia citat, vijdal sym i mnogo dobri tvoi izkazvania
bateto

Мнение от bateto »

Жена ми кандидатства преди 2 год. в два колежа в по две специалности,едната хирургична сестра ,другата не я помня,всяка група по 30човека.От Бг. е с медицински колеж профил хирургична сестра и 5г. стаж в обща хирургия и мастър соцоална медицина-социален работник и здравно осигурителни системи-1г. стаж.Тук не и признаха абсолютно нищо и и казаха трябва с начале и по тоя повод подаде документи за прием в колеж,ноооо не я приеха в нито един от двата колежа с мотива ,че дипломите и са слаби/5,25 от колежа,4,75 унив./ и местата са заети от други кандидати с по силни дипломи ,като и препоръчаха да кандидатства за друга специалност.
Е т'ва сега к'во е не е ли дискриминация,по какви критерии дипломите и са по слаби от останалите 30 местни келеша на по 18г. идващи от секундер 5.Даже и не дадоха обяснение по какъв критерий преценяват ,само горното обяснение и толкова.Както и Джой каза дипломата и се признава в Германия,Австрия,Швейцария ,Англия/за други не знам/,значи в белите страни може ,а в измислена Канада неможе,е тва не е ли дискриминация.С проф. си шофьорска книжка от Бг.само мога да се снимам тук в Кебек,не само че не се признава ,но даже и не те допускат да изкараш курс тук и да се явиш ,ако преди това не си направил 3години стаж с любителска книжка издадена от Кебек,а в цяла Европа работят бившите шоф. на СО МАТ с българските си книжки,е тва кво е не е ли дискриминация ,не ни ли приемат с резерви,с какво сме по малко квалифицирани от местните посерковци за да нямаме равни права на старта или идваме случайно от джунглата и слизаме от слона .Че аз тия майстори ,ако ги кача на магистралата Мюнхен -Щутгарт,недай си боже да ги пусна в 16милионен Истанбул ще се оакат.Защо ни приемат и ни допускат до реализация с такива резерви,това не е ли дискриминация,трябва постоянно да им доказваш ,че сестра ти не е гейша щото нямаш сестра и да се държиш на дистанция особенно от местните ,която се изразява в показванетоа те колко са велики,можещи и умеещи ,а ти как им се възхищаваш и се учиш от тях за да стигнеш тяхните умения и възможности след дълги години сервилничене.Ето това е дискриминацията която виждам,по закон може да я няма ,но в ежедневния живот и отношения с местните се чувства дистанцията те отгоре ,ти отдоло,но никога на равно или в обратна посока.
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Joy, mejdu drugoto poznavam dve imigrantki koito uchat bac za med. sestri, chudno zashto li momichetata ne se oplakvat ot diskriminacia... ami si naliagat parcalite i uchat.
huba

Мнение от huba »

Ognen_led написа:Joy, mejdu drugoto poznavam dve imigrantki koito uchat bac za med. sestri, chudno zashto li momichetata ne se oplakvat ot diskriminacia... ami si naliagat parcalite i uchat.
Много тъпа реплика. :evil:
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Pepon

Мнение от Pepon »

Ottawa Hospital plashta 20CAD/chas na tezi, koito butat kolichkite s bolnite noshtem. Imat dori nedostig na hora za tova. Edna moia poznata mestna kanadka se opita da se uredi i tia. Ne i stignaha vrazkite - uspia da nameri samo edin 1-vi bratovched doktor. Drugite imaha po-blizki rodnini ot neia.
Slujebno rabotia s edna shefka sredno nivo v government-a. Tia e sus sredno obrazovanie, no v otdela si ima dvama podchineni s canadsko PhD. E, i dvamata sa imigraniti.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Joy

Мнение от Joy »

Joy, izviniavai ama tova deto go napissa sa palni gluposti. Kaji mi koi i po kakav nachin shte ti popreche da si vzemesh izpitite i da si zavarshish programata?
Mnogo mi e interesno kakvi merki shte vzemat sreshtu imigrantite v UdeM ili koito i da e drug uni?
Ako niakoi ne zavarshi prichinata e samo v nego, drugoto sa prikazki za sobstveno i horsko opravdanie.
Programite za koito ti spomenah sa s opredeleno po-goliam lokum zalak ot med. sestri.
Нямам навика да говоря глупости,освен ако не съм афектирана. Да започнем с мерките против емигрантите.
Първата-това е приемния изпит. Той е различен за нефранкофони както вече казах и много субективен. Освен 2-ти писмени теста, има съчинение и интервю,които са решаващи. Там не ти оценяват само знанията по френски,но и "вярната линия на партията",т.е. да мислиш като тях и така,както "трябва". Пак ще го обявиш за "глупости",но ще ти кажа,че от няколко приемни изпита за нефранкофони с препълнени зали, в момента на програмата сме само ДВЕ!!!
Следват изпитите, които също са много субективни, и на които няма "добър и правилен" отговор. На изпита онзи ден ни разрешиха да внесем собствени схеми по всяка тема. Нали се сещаш,че в схемите беше наблъскано всичко най-важно от учебниците. Ха-ха... :lol: Схемите дори не ги отворихме! Нямаше и един въпрос от учебниците и всички въпроси бяха построени на разсъждения как и защо...Как смяташ,като получи един емигрант С или D дали някой ще му каже какво в разсъжденията му куца?
Оценките са много субективни, защото въпросите са такива и могат да се тълкуват по много начини!
Не веднъж съм била свидетел на груби грешки по време на стаж от страна на местни -грешки в дозировки на лекарства,неспазване на безопасността на пациента с последствия, за което са получавали потупване по рамото с думи "Нищо страшно! Случва се!" :lol: И в същото време,строго санкциониране на иммигранти с размито обяснение от типа..."Малко участваш в разискванията на клиничните случаи".
Трябваше да си свидетел онзи ден като скъсаха на практичен изпит моя приятелка-ЛЕКАР И ПРЕПОДАВАТЕЛ В УНИВЕРСИТЕТ колко думи се изсипаха от устата на една абсолютна расистка как не и било мястото в медицината! :evil:

И тъй като съм сигурна, че няма да повярваш, докато сам не се сблъскаш (сит на гладен не вярва),погледни фактите! Десетина иммигранти в цялата програма,от които само ДВЕ нефранкофонки! От това по-голямо доказателство, здраве му кажи! За тази програма е имало 1600 молби.

Много ми е любопитно коя е тази програма по-лакум залък от медицинска! Защото не се сещам за такава...
Joy

Мнение от Joy »

Ognen_led написа:Joy, mejdu drugoto poznavam dve imigrantki koito uchat bac za med. sestri, chudno zashto li momichetata ne se oplakvat ot diskriminacia... ami si naliagat parcalite i uchat.
Вероятно не си ги питал има ли дискриминация...И аз не се оплаквам. Аз знам,че има и ще има и я приемам като нещо абсолютно нормално, с което ще трябва да се боря докато съм в чужбина- няма начин!

И...между другото, особенно силното затягане за емигранти е факт от тази година. Ако познатите ти са на старата програма,разговора стои по малко по-различен начин. Изпитите са по-обективни (относително) и има по-малка възможност за "свободни полети" от страна на проверяващия. Старите програми са пълни с емигранти. От новата година, ние сме изключение. На нас гледат като на..."трябва да сте много благодарни, че сте тук, защото нали знаете,че с новите правила..."
bateto

Мнение от bateto »

Ще дам още няколко примера от личен опит относно дискриминацията Във транспортната фирма в която преди работех негласна политика бе да не се вземат шофьори черни,араби,индуси и латиноси.Фирмата не бе голяма ,а шоф. бяха само местни,българи,руснаци,румънци,белгиец,французин,холандец.Шефа ми доведе един иранец с дълъг стаж ,шофьор от всякъде и не го взеха ,но взеха мен новобранеца дето не бях годен почти за нищо.
Друг пример големи компании като Робер,Папино и др. се водят кебекарски и освен някой англофон и някой цветен за цвят имигранти не вземат,негласно правило,други като Чаленджър,Хай Ланд и др. на които хед офисите са в Онтарио пък са за англофоните,с малки изключенияза цвят.Това са неписани правила ,но всички в тоя бизнес ги знят и всеки ходи при неговите само за имигрантите дето няма места.
Друг пример с куриерските компании -ЮПС,ФЕДЕКС,ПУРАЛАТОР -99% само местни и някой черен,синдикирани ,добре плащат.ДНЛ-тук вземат всякъкви ,не плащат обаче добре.Канада пощ-кво ще кажете загледайте се в физиономиите на шоф. и пощальоните-синдикирани,добре плащат,много бенефити.
Пример за шоф. в градския транспорт го отминавам ,всеки го ползва и сам вижда какво е положението.
От скоро имам контракт зареждам с едни продукти Макси,Метро,Супер Ц,Лоблау и другите вериги,както и Фарма При,Жан Коту ,на рецепциите и складовете им няма нито един имигрант,някой и друг черен роден тук.,също са синдикирани и добре плащат.
Всички тия примери които ги изредих засягат работа не изискваща кой знае какво образование и квалификация,но работа във фирми в които има мн. добро заплащане за съотвтния бранш с мн. придобивки и бенефити за персонала,чудно защо ли 99% са доминирани от местни ,а някъде и 100% както САК например,предполагам го посещавате от време на време ,а и от скорошната им стачка излъчвана по ТВ ви е направило впечатление кои са физиономиите.
Закона тук забранява расизма и дискриминацията и се спазва от държавата,държавните служители и всички др. частни и държавни субекти ,но когато опре до наемане от работодател положението е съвсем различно,няма место за сладките неща ,ако не си от нашите,подкрепям си мнението с горните примери ,които са една малка част от действителността.
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Bate, znam che v bg uspeh 4, 75 ot uni e vissok, no tuk se ravniava na neshto kato B- t.e srednostatisticheski uspeh. A pyk za kamionite ili drugi professii ami vseki da si e napravil smetkata predi da trygne i syotvetno ili priema neshtata ili izbira drug pyt, tova e drugote sa iaki nervi.

Niama takova neshto che triabva chovek da e otodolo na mestnite, tova si zavissi izcialo ot teb i tvoiata stoinost.

Huba koe i e typoto na replikata? Spomenah ia zashtoto spored mnenieto na Joy izliza che moje i da ne zavarshish poneje si imigrant... A tova syvsem ne e taka vseki dostatychno kadyren i trudoliubiv imigrant moje da si zavyrshi obrazovanieto i saotvtno da si nameri dobra rabota.
Gesh

Мнение от Gesh »

Ognen_led написа: Та ако човек вложи няколко години в образование или каквото там му изискват и ако е достатъчно кадърен ще спре да реве за дискриминация и ще се радва на живота.
Ognen led, всички, които идваме по програмата за skilled professionals (или както беше там) имаме вложени години в образование и на някои от нас не ни се иска да правиме по 30К кредит и влагаме наново години в образование(говоря за инженерите в Онтарио, в Квебек е по-евтино), за да получаваме същата образователна степен, само че канатска.
Това, че някои е изпитал дискриминацията или я е видял, не означава че реве. Други са се поразминали с нея, което може само да ме радва, но това не означава че я няма, както и личи от ПОВЕЧЕТО постинги тука.
Това, което се опитвам, е да помогна на тези, които ще идват, да са подготвени, а не да ги обезсърчавам или да се оплаквам.
bateto

Мнение от bateto »

Аз съм съгласен с теб и приемам действителноста такава каквато е ,това бяха само примери с които да подкрепя мнението си,че дискриминация има ,та даже и да се нарича скрита,което също го намирам за нормално.И на мен в бг. да ми дойде някой на крака и аз няма да го позлатя ,а ще гледам да го използвм и да се облагодетелствам за негова сметка.
За второто не съм съгласен,на по ниско социално ниво ,колегите ти не те приемат като равен,макар и да не го показват,показват ти обаче ,че трябва да си наясно с това,ако работиш само на самочувствие започват проблемите и подмолните камъни се оказват много,с началството положението може и да е по трагично,толерира се сервилниченето навместо мъжките отношения.Просто сме различни,аз /а и ние българите сме хора на мъжката приказка и точните отношени/,а местните са възпитани от обществото и социалната им система да са с дълги езици и по малко мъжко самочувствие.
Към второто ми е по трудно да се пригодя и да се адаптирам ,даже ми е невъзможно,докато дискриминацията в тази и форма засягаща работата и проф. реализация я приемама ,макар и да не ми харесва и изнася.
Това е също една от важните причини да съм си капарирал билет за връщане обратно.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз пък съм на мнение че в мойта област има дискриминациа към жените инженери и то не заради друго,а защото много ръководни длъжности се заемат от араби :twisted: ,които са пълни комплексари на тази тема.
Заключено