Здравейте, ето ме вече с малко по-бистър ум
Не знам колко продължи интервюто не погледнахме часа, но не е било повече от 40-45 минути.
Влязохме и още не бяхме седнали мосюто ни почна, а мъжа ми изобщо не очакваше и така се притесни, че си глътна граматиката.
Изненада за мен беше, че не ни пита нищо за Квебек, нито за ценности, нито за мотивация. Единствено ни пита къде искаме да се установим.
Бяхме заявили нива Б1/Б1 и за двама ни, мъжа ми не го защити и то от притеснение, а на мен ми вдигна нивото на езика.
Говорихме единствено и само по документите. Работата си да опиша на английски, но не ме остави дори да довърша, та предполагам съм си защитила нивата.
Преводачката постоянно се усмихвала на мъжа ми, дори му кимала като говори и му правила жестове да се успокои

Аз само веднъж я погледнах, когато мосю Еди я помоли да потвърди истинността на справката ми от НАП, каза "Да, точно всичко отговаря на думите на госпожата" повтори датите и ми се усмихна. Държа се професионално за времето в което се намеси, така че мога да кажа, че останахме с добри впечатления от нея.
Друго, което аз съм пропуснала в началото като седнахме започнах да подреждам папките с документите и всичко останало на масата пред нас... той казал нещо от сорта wow

Имахме 6-7 обемни класьора с документи, разпечатки и т.н. всичко подредено по важност. Той само искаше и аз му подавах без да се бавя дори секунда и той много остана много доволен, че реагирах светкавично и каза très bien, madame.

Дори бих казала, че мосюто направи хаос около него, докато разглеждаше документите... при него бяха и хартиените ни досие.
Поиска да види дипломите, служебните бележки и справките от НАП (последните 2 задържа и за двама ни). Дори не поиска да види оферти за работа, когато мъжа ми реши да му ги покаже.
Докато пишеше на лаптопа, изстрелваше някой въпрос към мен от сорта, това ваше дете ли е? На колко години е?
Ние сме без брак и за съжителството не ни поиска НИЩО!

Само попита дали детето е от предишния ми брак и това беше. Дори актовете за раждане не поиска.
Аз бях подготвена за всякакви провокации и даже останах леко разочарована, че нямах възможност да му кажа и 1/3 от това, за което се бях готвила, но важен е крайният резултат!!!
Моето лично мнение потвърждава казаното от останалите, че има елемент на предварително решение.. той потвърждава само данните. Когато започна да разпечатва сертификатите каза, че намалява нивото на езика на мъжа ми и го попита защо не е успял да се научи езика? Пита го къде учи френски? Каза, че му се иска да ни даде шанс и млъкна, а аз виждам как принтера работи. В този момент моя прекрасен мъж помислил, че ни отказва и разпечатва отказите и като започна да говори на английски как бързо ще научи езика във франкофонска среда и колко перспективна е работата му в Квебек и как има нужда от хора като него (той е IT), как си е създал резо де контакт

а мосюто го погледна и каза: "Vous êtes acceptés"!