zaplata

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.

Kakvi zaplati vzimate

 
Общо гласове: 0
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

naprotiv za rabotata koyato ne varshat vzemat ot 35-50k ,za razlika ot Bg. kadeto imat mnogo po veche zadalgeniya i otgovornosti.tuk milosardnata sestra e bolnichen slugitel,namiram gi malko dalech ot humannosta po nashenski standarti,ama kvo da pravish div kapitalizam .i v Bg. se chudim po koy pat sme tragnali,eto vi edin primer.
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

Зна4и са ме заблуди ли. :D
Botzo

Мнение от Botzo »

Абе то май и батето са го заблудили или си е заблуден малко, но се случва .....
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

bateto написа:naprotiv za rabotata koyato ne varshat vzemat ot 35-50k ,za razlika ot Bg. kadeto imat mnogo po veche zadalgeniya i otgovornosti.tuk milosardnata sestra e bolnichen slugitel,namiram gi malko dalech ot humannosta po nashenski standarti,ama kvo da pravish div kapitalizam .i v Bg. se chudim po koy pat sme tragnali,eto vi edin primer.
Бате,много грешиш. Началната заплата е повече и си я изработват от и до,защото работата е къртовска и много отговорна. Явно нямаш поглед върху работата в болниците,но за твое сведение,тя е много повече от работата на мед.сестра в България.
namiram gi malko dalech ot humannosta po nashenski standarti
Би ли обяснил какво имаш впредвид с това или само да кажеш нещо?
Ако обичаш бъди така добър да съдиш шофьорската работа,а не това от което си нямаш хабер!
Аватар
yahoo
Мнения: 2330
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 7:47 am
Местоположение: Montreal

Мнение от yahoo »

Joy, не искам да се заяждам с мед.сестрите, но имам поглед какви
са в България, понеже сестра ми има и полувисше и висше мед.
образование от България, както имам и много познати тук учещи
за мед.сестра-бак.
Ами те нямат и представа тук как се бие инжекция например, учат
го между другото, иначе невероятно много време е посветено за
изучаването на това колко отговорна и важна професия е това,
как да си защитават правата. Правят литературни анализи кой
какво казал, защо по конференции и какво ли не. Това е безкрайна
тема. Ти добре знаеш за какво говоря, но са те научили да си
защитаваш професията, нищо лошо, затова не искам да споря.
Но например имаше един случай в дом за стари хора където работи
една моя позната. Бабата е стара, но доста здрава, въпреки че от
доста време е на системи. Децата и преценят че немогат да плащат
повече за нея, говорят с докторите и те "решават" че на бабата и
е дошъл края. Спират системите и тя умира. Това хуманно ли е?
Мойта позната като начинаеща медицинска сестра е трябвало да
участва в тази игра, цяла седмица е сънувала кошмари после. Сега
вече не и пука - щом някой е отписан, значи си му е време да умре.
Случаи колкото искаш.
Разликата обаче е доста голяма между сестрите в България и тук.
Реално в Канада сестрите нямат медицинско образование. Всичко
се основава на грижите за болния и това е. Останалото е за санитарите
и докторите. Налага се да свикнем, а най-добре да си нямаме нищо
общо с тях :D
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Няма нищо подобно...Не си спомням предмет,който да ми разяснява как да си търся правата,затова пък 1/3 от обучението и приблизително толкова от изпита в Ордера е посветено на слагането на инжекции.За всеки вид инж.си длъжен да знаеш дължина,дебелина на иглата,техника и ъгъл на слагане.Специално се набляга на техника "Z" за желязото (което в Б-я не съществува).Всички видове техники (помпи и прочее) за вливания се изучават много подробно.На венозните вливания се следи непрекъснато скоростта и ако системата е назначена на 100 мл./час,тя трябва да капе именно с толкова и не повече и не по-малко.Няма да навлизам в подробности,но само ще ти кажа,че след 10 години стаж в най-тежките отделения в София,се чувствам тук като прохождаща.
Бабата е стара, но доста здрава, въпреки че от
доста време е на системи. Децата и преценят че немогат да плащат
повече за нея, говорят с докторите и те "решават" че на бабата и
е дошъл края. Спират системите и тя умира. Това хуманно ли е?
Явно не е била толкова здрава,след като умира от спиране на системите... :?
Виж,няма да обсъждам случай,който не знам,но само искам да кажа,че всеки пациент има код на реанимация,според който се процедира стриктно.Този код се решава в зависимост от диагнозата от лекаря,пациента и неговите роднини.Когато идва края,реанимацията се провежда по план.Ако заболяването е тежко и пациентът на палиативни грижи,обикновенно реанимация няма-има само грижи до края и достойна смърт. Ако с пациент здрав прав изведнъж се случва нещо екстренно и сърцето му спира,по цялата болница се обявява син код и за броени секунди в стаята му се е изсипал екип от специално обучени за реанимация хора,които ще го върнат със сигурност ако това е възможно.
Разликата обаче е доста голяма между сестрите в България и тук.
Реално в Канада сестрите нямат медицинско образование.
Да,разликата е огромна,само че за образованието грешиш. 2 год. за пом.сестра (до сежеп)+3 години сежеп + 3 години БАК.Не знам да има толкова образована сестра в България.И нашите сестри са много добри професионалисти,само че за 3-те години колеж те не изучават нищо практическо-нито техника и апаратура,нито инструментарий,нито техника на превръзки,нито материали(напоследък у нас се появи много вносен материал,с който никой не знае как да си служи)...НИЩО ПРАКТИЧЕСКО! Честно казано, нямам търпение да разкажа на бившите си колежки как се работи цивилизовано.
Швейцария от години набира именно квебекски сестри.Нещо не са се затичали да търсят българските.
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

yahoo,да ти опиша сега как протича спасяването на пациент в реанимацията на една от най-големите Софийски болници...Само един пример от многото...
Губим пациент през нощта.В реанимация сме само аз и млада колежка,завършила преди няколко месеца.Лекарят спи,затворен през няколко врати и с заключена желязна решетка.Телефонът му изключен и всичките ни опити да го събудим бяха безуспешни.Тогава поемаме спасяването на своя отговорност.Включихме всичко възможно-допамини,адреналини и какво ли не.Цяла нощ борба,към сутринта успяхме да го стабилизираме...Пристига росен към 6 сутринта доктора и пита първо за кафето...След разказа какво се е случило получаваме потупване по рамото и "Браво момичета!",след което записва всичко като собствени назначения.Да,обаче...Отива на рапорт и шефа му се развиква:"Ти луд ли си да включваш Манитол,бе?Отиде му електролитния баланс!" (шефа мрази Манитола,въпреки,че в дадената ситуация това е единствено решение) Най-лесното е да си измиеш ръцете със сестрите:"Те си го назначили сами!"
Скандал голям,но пациентът беше спасен.Другия вариант-не предприемаме нищо и смъртта на съвестта на лекаря,при което нямаше да стане и на въпрос.Пациентът е на интенсивни грижи и винаги всичко може да се случи. Страшно хуманно! :evil:
Аватар
yahoo
Мнения: 2330
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 7:47 am
Местоположение: Montreal

Мнение от yahoo »

Не говорех за тези с образование сежеп, които вършат същинската
работа. Имах предвид основно тези с бак. Наистина се запознах те
какво учат, защото на един мой приятел жена му учи за бак и по цял
ден на работата пишеше литературни съчинения и решерши за да и помага.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

prawi mi wpechatlenie che sestrite izvarshat edna manipulatzia za 5 minuti a posle pishat 20 minuti report! kakwo tolkova se obyasnyavat ne znam. ednata mi obyasni che towa e zashtoto vseki kanadec si imal adwokat i mojel da ya sudi za neprawilna prevrazka naprimer :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

sasho71 написа:prawi mi wpechatlenie che sestrite izvarshat edna manipulatzia za 5 minuti a posle pishat 20 minuti report! kakwo tolkova se obyasnyavat ne znam. ednata mi obyasni che towa e zashtoto vseki kanadec si imal adwokat i mojel da ya sudi za neprawilna prevrazka naprimer :lol:
Не,Сашо,това се прави с цел да се избегнат подобни ситуации като случката ми в България. Какво щеше да се случи в подобна ситуация тук...Първо-щеше да реагира на секундата дежурната бригада по реанимация и спасението на пациента щеше да бъде в ръцете на обучени специално,компетентни и опитни хора.Второ,сестрата щеше надълго и нашироко да опише как ,защо и всички обстоятелства относно липсата на лекуващия лекар в подобен момент,а също и "Рапорт за инцидент".Най-вероятно лекарят щеше да бъде наказан,а ако се стигне до смърт на пациент,вероятно щеше да има и дело.
Наистина е така-всичко свършено от сестрата се описва и колкото повече подробности бъдат описани,толкова повече тя се пази сама себе си. Всичките описи могат да послужат за доказателство на евентуално дело.
Ако беше същото положението в Либия,сега сестрите ни нямаше да са на този хал.Колко треперене съм изтреперила в София,когато ми се е налагало да си подлагам главата заради спасението на нечий живот,не искам да си спомням!
Всеки път,когато говоря с майка ми,тя ми повтаря :"Да внимаваш,мамо много!" и всеки път и повтарям,че аз винаги внимавам...Сигурна съм,че и там сестрите ни са внимавали,само че има обстоятелства и системи,където просто ние не сме защитени,за разлика от тук.

yahoo, има различни сестри с Бак...Има такива,които си клатят краката ( по поликлиниките например и разни старши сестри,въпреки че и там си има своя специфика на работа и не по-малка отговорност),но сестри с БАК работят по детските болници,в операционен блок и интензивни отделения,отделения за трансплантация,кардио и неврохирургия и много други изключително тежки и отговорни места. Обучението на тези сестри освен практика,включва и много научна теория. В катедрата по биохимия в МакГил например им преподава лично откривателя на митохондрия.
Аватар
mariane
Мнения: 258
Регистриран на: Съб Апр 10, 2004 10:57 pm

Мнение от mariane »

JOY написа:yahoo,да ти опиша сега как протича спасяването на пациент в реанимацията на една от най-големите Софийски болници...Само един пример от многото...
Губим пациент през нощта.В реанимация сме само аз и млада колежка,завършила преди няколко месеца.Лекарят спи,затворен през няколко врати и с заключена желязна решетка.Телефонът му изключен и всичките ни опити да го събудим бяха безуспешни.Тогава поемаме спасяването на своя отговорност.Включихме всичко възможно-допамини,адреналини и какво ли не.Цяла нощ борба,към сутринта успяхме да го стабилизираме...Пристига росен към 6 сутринта доктора и пита първо за кафето...След разказа какво се е случило получаваме потупване по рамото и "Браво момичета!",след което записва всичко като собствени назначения.Да,обаче...Отива на рапорт и шефа му се развиква:"Ти луд ли си да включваш Манитол,бе?Отиде му електролитния баланс!" (шефа мрази Манитола,въпреки,че в дадената ситуация това е единствено решение) Най-лесното е да си измиеш ръцете със сестрите:"Те си го назначили сами!"
Скандал голям,но пациентът беше спасен.Другия вариант-не предприемаме нищо и смъртта на съвестта на лекаря,при което нямаше да стане и на въпрос.Пациентът е на интенсивни грижи и винаги всичко може да се случи. Страшно хуманно! :evil:
Joy,

Ne go priemai kato li4no zaiajdane ma cam ce nashlyshala na takiva ictoriiki za bg lekarite i za " vceotdainite medecincki cectri " ne dei taka moliate. Zapoznata cam mnogo dobre i c dvete gildi i cmelo moga da kaza 4e takvaz ictoria kat gornata moga mnogo da razkaja ili doktora xarka pod kly4 ili pak ce zanimava c niakoia cimpati4na kolejka a cectrite cpaciavat ymirashti i t.n.. Abe to ako mojeshe taka zashto xorata y4at 6 i pove4e godini ma ne ca tolkova glypavi be. Moita priatelka e doktorka i ce e cly4valo po GSM da ia varnat ot patia e necam 4yla cectra da operira ama koi znae moje i tova da ce cly4i dokato doktora cpii. Dejyrnite lekari po imat radioctancii i ca na razpolojenie ne moje da ima camo edin i toi da cpi kat pan ocven ako ne e ymrial ili ne e "pian"
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Joy,

Ne go priemai kato li4no zaiajdane ma cam ce nashlyshala na takiva ictoriiki za bg lekarite i za " vceotdainite medecincki cectri " ne dei taka moliate. Zapoznata cam mnogo dobre i c dvete gildi i cmelo moga da kaza 4e takvaz ictoria kat gornata moga mnogo da razkaja ili doktora xarka pod kly4 ili pak ce zanimava c niakoia cimpati4na kolejka a cectrite cpaciavat ymirashti i t.n.. Abe to ako mojeshe taka zashto xorata y4at 6 i pove4e godini ma ne ca tolkova glypavi be. Moita priatelka e doktorka i ce e cly4valo po GSM da ia varnat ot patia e necam 4yla cectra da operira ama koi znae moje i tova da ce cly4i dokato doktora cpii. Dejyrnite lekari po imat radioctancii i ca na razpolojenie ne moje da ima camo edin i toi da cpi kat pan ocven ako ne e ymrial ili ne e "pian"
:D Може хич да не ти се вярва,но това е реален и ни най-малко преувеличен случай. Мога да ти разкажа и още подобни ако искаш... :P Този форум четат един куп мои близки, познати и роднини.Не бих си позволила тук да разказвам приказки,които нямат покритие,повярвай!Аз съм една от малкото неанонимни тук.

А между другото,случва се и да е пиян,само че тогава обикновенно не е сам. :)
Понякога имам чувството,че форумците тук са били много далеч от реалния живот у нас...
Гост

Мнение от Гост »

JOY написа:Реално, преподавателите в Ун-тите печелят над 100 дол./час,но питай по колко часове правят...
Над 100 долара на час. :shock:

Поля, я пак се замисли :) Да не говорим, че изобщо не им плащат на часове, освен ако не са на хонорар, ама тогава е още по-мизерно. Дисидент и Роси нали бяха на хонорар към университета - питай ги колко вземаха, че и бързо се отказаха.

За съжаление и тук университетските преподаватели не са кой знае колко добре платени: според опита и квалификациите - от 18 до 35 долара на час. Обикновено заплатата на преподавател в университета варира в порядъка 3 000 - 4 000 долара на семестър. :( А повечето имат по един семестър на година.

Доходите им се увеличават от съвместни проекти между университета и работодателите. Често имат друга професия и само вечер преподават в университета. Което си е силно положително, защото наблягат на практическите умения на студентите и не преподават само теоретични измишльотини като в България. Пък и после могат да ти дадат препоръка или да ти бъдат работодатели.

JOY написа:Най-ниско платените у нас професии (хуманитарните специалности), са най-високо платени тук.
Моите наблюдения са в обратна посока. Да не кажем, че съм и в посочената група. Дай примери, ще бъде интересно да поспорим.
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Мнение от Pepon »

Za Canada kakto i za BG obrazovanieto niama goliama stoinist. Napravo me napushi smiah kato chetoh kolko mnogo ucheli i se staraeli medicinskite sestri tuk za ..... 48000CAD/godishno.
Vijte tuk edna druga profesia i edna druga zaplata. Ne viarvam da se e utrepal ot uchene, a i kakva li tolkova otgovornost za choveshkia jivot nosiat ne znam. No parite si gi pribirat - fakt:

http://www.jobbank.gc.ca/ShowJob_en.asp ... JobPosting

Plumber (Licensed) (NOC: 7251)
Terms of Employment: Permanent, Full Time
Salary: $50,000.00 to $100,000.00 Yearly for 40 hours per week


Tova ne vi li napomnia bolezneno za edna druga darjava i edni drugi vremena?

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Иглика,имам един познат преподавател в UDEM и от него съм чувала някои неща.Не съм,обаче ни най-малко информирана как и защо,затова няма да споря.Само слухове-нищо повече...
За теб не знам-ти ще ни кажеш... Под "хуманитарни специалности" имах преди всичко впредвид учители и мед.работници(пословично с най-ниска заплата у нас)
Биолози,микробиолози,лаборанти,физиотерапевти,соц.работници гледам също не са зле...
Za Canada kakto i za BG obrazovanieto niama goliama stoinist. Napravo me napushi smiah kato chetoh kolko mnogo ucheli i se staraeli medicinskite sestri tuk za ..... 48000CAD/godishno.
Може ли да чуем какво толкова ти се стори смешно?
Заключено