Здравеопазването в Канада- гръцки легенди и митове

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Ммм,да,и аз мисля,че са се объркали първоначално...Най-вероятно са гледали таксите за друг вид медицинско.Всичките ми познати тракери са платили 100 дол. такса за медицинско,а са го правили на различни места.Този,който пътува из Щатите,освен това плаща всеки месец по 120 дол. за GSM от джоба си,диктофон за записване на километрите и още какви ли не глупости,които са му нужни в работата,а които струват пари.Имай впредвид,и се успокой,не си се минал със стоте долара или поне не си сам.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Мнения: 3297
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:38 pm
Местоположение: град Кралски хълм
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Dobre che e Joy da kaje neshto hubavo, shtot kato vi slusham kakvi gi govorite mi ide da se grumna!
Tuk ne iskam da rajdam dete, poneje e kofti, niama grija, doktora ti smukva kojata, vsichko e skupo, v bolnicata gadno... Taman vzeh da se navivam, che v Montreal shte se "prestrasha" da si imam dete - i sega drugi strahotii.
Niakoi togava shte mi kaje li kude tochno stava za jivot, poneje vremeto leti...Ne moje da e tolkova strashno, be hora.
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Гост

Мнение от Гост »

Няма да се плашиш, Elia. И ние деца сме раждали и нашите майки, а така е и от векове - жените раждат без значение къде - в Монреал, България или в някое иглу. Това си е най-старото и нормално нещо на света - човешкия род се размножава. :D Нито в България е проблем, нито пък тук. И всички, които са написали по нещо в тази тема са прави - както Joy, така и другите. Ако не ти хареса нещо после, да не кажеш, че е виновна Joy. Аз познавам хора, които са родили децата си тук и са много доволни. От друга страна в България всеки ден се раждат деца и не е толкова опасно и страшно. :P Аз моите ги родих в България и може да се каже, че оцеляхме - трудно, но се справихме. :lol: Това са хубави неща - няма да се плашиш. Но не забравяй, че детето не е за един ден, един месец, една година, а за цял живот. :wink: Та, според мен, новите родители са доволни, че се е появила дългоочакваната рожба, а не че е родена тук или там ! :idea:
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Ombudsman написа:Няма да се плашиш, Elia. И ние деца сме раждали и нашите майки, а така е и от векове - жените раждат без значение къде - в Монреал, България или в някое иглу. Това си е най-старото и нормално нещо на света - човешкия род се размножава. :D Нито в България е проблем, нито пък тук. И всички, които са написали по нещо в тази тема са прави - както Joy, така и другите. Ако не ти хареса нещо после, да не кажеш, че е виновна Joy. Аз познавам хора, които са родили децата си тук и са много доволни. От друга страна в България всеки ден се раждат деца и не е толкова опасно и страшно. :P Аз моите ги родих в България и може да се каже, че оцеляхме - трудно, но се справихме. :lol: Това са хубави неща - няма да се плашиш. Но не забравяй, че детето не е за един ден, един месец, една година, а за цял живот. :wink: Та, според мен, новите родители са доволни, че се е появила дългоочакваната рожба, а не че е родена тук или там ! :idea:
Ombi, dobre che si ti da poddarjash niakakav realizam. Kak ne se beh setil che se rajda navsiakade... :idea: Nalii az tova kazvah...baba mi e rodila bashta mi na poleto...mene maika mi me rodi v bolnitsa...a vchera gledah edin film kak edna rodi v taxi pred edna frenska bolnitsa...i k'vo ot tova...deteto si beshe zdravo. I taka mili badeshti maiki. Rajdaite smelo, zashtoto inache niama da vi dadat detski. A i ot detsata po-goliamo bogatsvo niama...osobeno dokato sa do 10...posle stavat filosofi i spetsialisti po vsichko... :wink:
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Elia,болниците и мед.обслужване тук не са по-лоши от нашите,а в много отношения къде по-добри,но е права Иглика,че във всяко твърдение има истина.Не е всичко розово,което не значи пък,че трябва да сме черногледи и да не оценяваме хубавите неща.
Права беше Лаура относно униформите...Разпитах преподавател по профилактика на инфекциите за какво става на въпрос,който ми отговори,че за съжаление такъв закон все още няма и носенето на униформи в извънработно време по улиците е въпрос на етика.На моето възмущение, днес той посвети часове за разговор на тези теми,включително ни показа покъртителен филм относно нозокомиалните инфекции.За какво става на въпрос...
Нозокомиалните инфекции,това е всяко инфекционно заболяване получено от пациента в резултьат на пребиваване в болница,а също така и всяко инфекц.заболяване на сътрудник на болница,развиващо се вследствие на работата му в даденото учреждение.В повечето случаи става въпрос за възбудители на инфекции изключително резистентни на антибиотици и много трудно лечими.Нозокомиалната инфекция се нарежда на 4-то място по смъртност в болниците.Вероятността да умреш от такава инфекция е по-висока отколкото за загинеш в катастрофа.Става въпрос за истинска епидемия в развитите страни.Единствено в Холандия и някои Скандинавски страни не се наблюдава като се смята,че причината за това е въздържането в тези страни от прием на антибиотици,което от своя страна е довело до бум на резистентни микроорганизми.
Проблемът в Квебек също е сериозен.Всички знаем за SRAS,но почти не знаем за SARM...

http://www.ledevoir.com/2003/06/07/29369.html

И покъртителната история на Гийом Депардио,синът на Жерар Депардио,който след прекарана операция на крака в следствие на катастрофа с мотоциклета си пипва нозокомиална инфекция и след 8 години мъки с невероятни болки,в течение на които животът му се превръща в ад,се решава на ампутация.
http://www.medecines-douces.com/impatie ... miales.htm

Статистиката е страшна и не искам да акцентирам на това,но не трябва да забравяте,че тези неща също съществуват.

За сведение,във филма с ужас се говореше,че не достигат пари и в операционните са принудени да използват по няколко пъти едни и същи инструменти преди да се изхвърлят.Става дума,разбира се за инструменти,които се стерилизират,но подобни възбудители са устойчиви и на повечето начини на стерилизация.В нашите операционни инструментите в никакъв случай не са еднократни-такова животно не съществува.Сещам се за един еднократен инструмент,заради който докторът прекъсна операцията по средата,за да се обади на роднините да донесат за него 400 дол.и докато не донесоха парите,не продължи...
Та,какво се говори у нас за нозокомиалните инфекции?Ами,всеки може да провери сам в И-нет.Аз лично не открих почти нищо...Защо ли пък трябва да говорим за тези неща?

Ето,ама да не си помислите,че се говори за положението у нас?В никакъв случай!Това е проблем на загниващия капитализъм!

http://www.medicalbg.com/statia.php?s=4&f=127

Ако пък някой успее да намери информация или някакви статистически данни,ще му бъда благодарна!
Последно промяна от Joy на Чет Яну 29, 2004 8:53 pm, променено общо 1 път.
Botzo

Мнение от Botzo »

Знаете ли.
като чета си мисля че всяка страна си има своите гафове в сферата на здравеопазването. Може да прочетем много пропуски в канадската медицина, но аз пък четох преди два дни тук че едни от най-реномираните медицински факултети се намират там.
А за българската ......... спомням си времето когато там замалко не ми отрязаха крака заради лекарска грешка (по препоръка на децки лекар от 17 поликлиника в София, намираща се тогава в старите бараки зад бензиностанцията). Бах малак ...... направо изпитвам ужас като си спомня. Добре че тогава баща ми се усети и после искаше да прави дело ........ ама Хипократовата клетва не позволявала.
Та така ....... със сигурност има и в Канада такива случай както и на много места по света (и доста от тях свършват много по-трагично). Но не мисля че за медицината на тази страна може да се говори като "Гръцки легенди и митове". Някак си излиза че не съществува.
Е може и да не съм прав нали все още не съм там ....... просто се старая да мисля логически.

Благодаря.
laura
Мнения: 203
Регистриран на: Вто Ное 18, 2003 3:28 pm

za Joy

Мнение от laura »

В България са много наясно за съществуването на "нозокомиални' инфекции, които там най-често се водят като "вътреболнични". Има и статистически данни, но нямам никакво желание да ги търся сега. Приеми думите ми на доверие, защото аз обикновено не говоря неща за които не съм сигурна.
Това за униформите мен ме възмущава много, защото съм виждала сестри, които работят в интензивно неонатологично отделение пътуващи с униформи в градския транспорт. Горките бебета! Това не е изолирано явление, защото много от сестрите в Англия правят същото. То явно е "професионално изкривяване".
Лаура
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Re: za Joy

Мнение от Joy »

laura написа:В България са много наясно за съществуването на "нозокомиални' инфекции, които там най-често се водят като "вътреболнични". Има и статистически данни, но нямам никакво желание да ги търся сега. Приеми думите ми на доверие, защото аз обикновено не говоря неща за които не съм сигурна.
Това за униформите мен ме възмущава много, защото съм виждала сестри, които работят в интензивно неонатологично отделение пътуващи с униформи в градския транспорт. Горките бебета! Това не е изолирано явление, защото много от сестрите в Англия правят същото. То явно е "професионално изкривяване".
Лаура
Не съм изразявала нито за миг съмнение,че нозокомиални инфекции не съществуват у нас.Работила съм с подобни пациенти и ми е много добре ясно.За пореден път насочвам вниманието ви,че тези неща у нас не се коментират и дори мед.лица нямат представа за статистическите данни.
Колкото до униформите,да не забравяме,че и в България подобен закон нямаме.Само от суета мед.работници не са тръгнали из градския транспорт в униформа(цветните са все още дефицитни,а белите много се цапат :D ).За това,пък спокойно се разхождат из територията на мед.академия,из градинката на НДК и въобще по близките магазинчета около болниците и то в работно време.
Ivana
Мнения: 209
Регистриран на: Пет Сеп 19, 2003 9:46 pm
Местоположение: Canada

Здравеопазването в Канада- гръцки легенди и митове

Мнение от Ivana »

"Не съм изразявала нито за миг съмнение,че нозокомиални инфекции не съществуват у нас.Работила съм с подобни пациенти и ми е много добре ясно.За пореден път насочвам вниманието ви,че тези неща у нас не се коментират и дори мед.лица нямат представа за статистическите данни"
Пример от Канада, която е залята от статистика..и мед. и кадри минават периодично през семинари посветени на темата...
Пациенти /резистентентни на Metacyllin -MRSA/...oпаковани в защитно облекло, заобиколени от персонал, който също е "защитен" с подходяща униформа...Същите субекти се разхождат необезпокоявани в боничният ресторант на обяд...заобиколени от Същият "всезнаещ" мед. персонал на когото нищо такова...не прави впечатление...Дори заедно пътуваме усмихнати в обществения транспорт след работа...На вапроса ми..бе отговорено, че това е обичайно...Болницата е Униврситетска...
Колкото до униформите в България и тук...Да сте видяли в България возещи се в тролеи, трамваи, автобуси...униформени лекари, сестри и...? Кога сте срещали съседите ви, приятелите ви, роднините ви, които са мед. работници излизащи или прибиращи се от работа с униформите..?
Не правете сравнение, Моля, м/у сегашното..трагично положение в Родината ни и Канада, която смята че е N 1 вав всяко отношение...
Бъдете здрави!
Заключено