Resident - кое го определя ? - моля зя уточнение ...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
pumpy

Resident - кое го определя ? - моля зя уточнение ...

Мнение от pumpy »

пристигам с CSQ и най-вероятно на летището, давам адрес на който да ми пратят резидент картата. това ли ме прави резидент на провинията ? А ако нямам познати и съответно адрес ими предложат да им изпратя по-късно такъв, проблем ли е да пратя след 2 месеца адрес в Манитоба или някъде другаде и това какъв резидент ме прави?
Ако две седмици след пристигането в Канада сменя провинцията какво трябва да се направи за да стана резидент на новата провинция ? Ако това е смяна на адресната регистрация, то несмяната й но живеенето в друга провинция проблем ли е да си запази човек кебекската резиденция ? Изобщо длъжен ли сям да имам адресна регистрация или е както в България ? 10х за отговорите.
Последно промяна от pumpy на Пет Яну 09, 2004 5:43 pm, променено общо 1 път.
bateto

Мнение от bateto »

CSQ te pravi rezident na pr.QC,kartata ,koyato poluchish e rez. permanent na Canada ,ti si selektiran za cyalata Canada i kato dopalnitelno imash poluchena CSQ.Ako otidesh v druga provinciya ti veche selekciyata ya imash /za tova si platil taksi osven za QC i za federalbnata chast/Ako ne posochish adres kadeto da si poluchish karttata ,mogesh da im se obadish po kasno da go dadesh dage i Man. da siObache obratniya variant koyto e selektiran za fed.canada i iska da doyde v Qc. tryabva da si plati taksata i da vzemeCSQ,zashtoto ri kandidatstvaneto ne ya e platil ,no tova ne e zadalgitelno za da se zaselish v QC.,taya rezidenciya tryabva da ya imash v sluchai ,che iskash da izpolzvash nyakoi predimstva koito ti dava provinciyata ,a imenno,da poseshtavash kursove po frenski i da poluchavash pari i da se zapishesh v mestno uch. zavedenie kato rezident na Qc.,koeto ti dava vazmognost da platishpo niski taksi.Ta da obobshtya v koyato provinciya na canada da otidesh ti si rezident na dargavata ,tova pravo si go poluchil s vizata,no za Qc. da polzvash tiya extri tryabva da imash CSQ.V drugite prov. osven Qc ,ako otidesh i imash adresna registraciya ,avtomat. stavash i rezident na dadenata provinciya bez da ti se izdava podoben dokument kaktoCSQ,tam podobni extri nyama ,tova CSQ e za privlichane na imigranti v QC.
pumpy

Мнение от pumpy »

не ми става вного ясно. при пристигане за PR card не ми трябва адресна регистрация , освен адрес на който да я получа, нали ?
доколкото съм чел по форума адресна регистрация ми трябва за здравна карта и СИН, така ли е ?
колко време мога да живея без здравна карта и СИН ? знам че въпроса звучи безумно, но искам да имам време да си избера провинция, където да се регистрирам и това не е задължително Кебек. притеснявам се че ако се регистрирам в Кебек, после ще ми е по-трудно да стана резидент на друга провинция или не е така ? моля пак за отговор. 10х Иво
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Няма такова нещо като Permanent Resident на Квебек. Всички нови емигранти са Permanent Resident на Канада, независимо в коя провинция живеят! PR картата е федерален документ и адресът за получването и може да е където си искаш в Канада.

Нещата които се сменят при смяна на провинцията са медицинската карта и шофьорската книжка, но това е формален и безпроблемен процес.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

poumpy написа: доколкото съм чел по форума адресна регистрация ми трябва за здравна карта и СИН, така ли е ?
Адресна регистрация за СИН номера означава да им дадеш адрес на който да ти я изпратят - не е задължително да живееш на него. Значи аз бях в Албърта когато си подадох документите за СИН, но им дадох адрес в Онтарио и СИН картата пристигна на него без никакви проблеми и без никакви въпроси защо давам адрес в друга провинция.

За здравната карта обаче е малко по-различно - различните провинции имат различна политика. В Онтарио например ще имаш право на безплатна здравна помощ 3 месеца след като се установиш в провинцията, т.е. така или иначе документи за здравна карта не се подават веднага.
poumpy написа: колко време мога да живея без здравна карта и СИН ?
СИН номера ти е нужен за да можеш да работиш - няма никакво отношение към това в коя провинция се намираш и дали смяташ да сменяш провинцията. В някои случаи - при откриване на банкова сметка например - могат да поискат СИН картата като документ за самоличност т.е. да удостовериш че си в Канада легално. Така че нямаш никакъв интерес да отлагаш подаването на документи за СИН номер.

poumpy написа: притеснявам се че ако се регистрирам в Кебек, после ще ми е по-трудно да стана резидент на друга провинция или не е така ? моля пак за отговор. 10х Иво
Няма никакъв проблем в това да сменяш провинцията. Както и по-горе писалите са отбелязали - няма такова понятие резидент на провинция.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Taka e, Poumpy, ne se shashkay, PR card, helath card i t.n. sa federalni dokumenti i mojesh da gi poluchish na kakvto adres iskash.
Bate, welcome back, mon ami! Beshe se izgubil neshto! Gotino e, che pak se vklyuchvash s posting tochno na myasto!
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

...
Заключено