Priziv kam vsichki "Da pomognem na Doktora"

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Мнение от c200 »

Пиците и вестниците са за първите няколко седмици/месеца, докато започне да учи и дойде стипендията, защото малко трудно може да се организира пристигане и учене от 2-та седмица, все пак медицинските програми не са под път и над път.
Относно приравняването - тая работа може да я каже само доктор, няма как някой друг да е в час.

Това дето уважаемите форумци направиха е да изровят линкове по въпроса - има за всички провинции и езици, не само в тази, а и в други теми, вярвам че Док е почнал вече да проучва този въпрос, защото той е по-важен от пиците и вестниците, дума да няма.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Още нешо не ми е много ясно, доктора ще се оптва само да приравнява ли или ще започва цялото следване отначало в университет?
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината
Мнения: 4829
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 4:52 pm
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от IvHaydu »

Lub0 написа:Още нешо не ми е много ясно, доктора ще се оптва само да приравнява ли или ще започва цялото следване отначало в университет?
Всеки университет (или колеж) си прави собствено приравняване, т.е. в зависимост от желаната специалност и наличната диплома (преведена от сертифициран за тук преводач) преценяват кои курсове ще отпаднат и кои ще трябва да се карат.
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

ей лекарите нямат право да учат пак медицина тук, а и да имаха става след завършен колеж с 90 и повече процента -- става въпрос само за приравняване и там няма стипендии, просто защото такавапрограма не съществува в нито един университет - всичките ми познати си учат в къщи и или бачкат до припадък през останалото време или половинките им помагат и издържат докато стане
miki
Мнения: 27
Регистриран на: Чет Юни 10, 2004 7:04 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от miki »

Doktora написа: Френския го знам само колкото да мина интервюто!

Така и не ми стана ясно:
1.Какво ще мога да бачкам ако кацна във Мон?
2.Дали наистина бързо мога да започна работа?Щото приказките са едно а реалността нещо съвсем друго.Още повече,че не съм запознат с екстериора улици,квартали, ит.н.А докато се научат тези неща времето си върви.Биловете които трябва да се плащат също!
Ясно е,че ще съм притиснат от времето.И това е само защото нямам достатъчно пари в момента!
3.Ще мога ли да докопам социала въобще?
4.Ще трябва ли да чакам още 3 месеца в кебешко за да аплайвам за социал?
5.Какво да обяснявам за остатъка от онези 20 000 щатски долара дето уж щях с тях да кацна в Канада?
6.Мога ли да оцелявам с английски език във Френска Канада и да се явявам на изпити в Английските провинции?Това последното мисля,че може.
И последно-казах на Хълбой всичко вярно само ,че не съм казал,че тръгвам веднага!
Нали за това пуснах темата под шипките-за да ми се изяснят някои неща.Само,че колкото постинги толкова и мнения. :shock:
Док..........
Привет на всички добронамерени съфорумци и на първо място на Hullboy за добрата идея. Поздравления.

Чета мнение след мнение, всеки си дава своето и все различни... да ама Doktora иска да приравнява Диплома по Медицина! Е, някой да беше написал нещо по темата, да даде някои насоки на човека, защото с разнасяне на пици, вестници или каквато и да е друга работа повече от 7-8 часа на ден няма шанс да се приравни такава диплома по простата причина, че не остават време и сили да се учи. А при медицината става въпрос за продължително и систематично учене, а не да си прегледаш тетрадката със записки, тук говорим за 2-3 години учене, ехоо...

С френски на ниво колкото да мине интервюто ще си намери точно такава работа, която не изисква език. Т.е повече от 7-8 часа/ден -> не става.
1. в Монреал не си намерих работа след 45 дена усилено търсене, като основен език ми е английски, а френски колкото за интервюто. Може би другите имат по-добър късмет. Уточнявам: търсех каквато и да е работа. Имах шанс само за пренасяне на мебели - не мерси!
2. отговорих ти в 1., а биловете идват много бързо и не са малки
3. не знам
4. след кацането ми казаха от Корфура "ще ви запишем след месец за курсове по френски". След месец не получавам писмо и се обаждам. Отговор: "ами явно няма места, може би ще има след 3 или 6 месеца...!" Ами че дотогава вече ще съм на социал... - не мерси!
5. някъде четох, че може да покажеш карта и да кажеш, че парите са ти в картата.
6. в Монреал ми отказаха обслужване в WALMART и MAXI на английски, ти си преценявай по нататък. Можеш да се явяваш където си искаш, само че ще трябва да плащаш и за транспорта + хотел.

Първият ти изпит за приравняване на Медицинска Диплома е 7 (седем) астрономически часа + 45 мин. почивка по средата, така че ще се наложи да преспиш поне една нощ.
Него можеш да го държиш, освен в Канада, и в Лондон, UK или Париж. Останалите се държат само в Канада, но без канадски практически опит, независимо колко стаж имаш в БГ, шансът ти да се класираш е много малък.
MCCQE1 се държи само на френски език в провинция QC, в останалите провинции е само на английски.
Повече инфо за медицинските изпити има тук http://mcc.ca/

Lub0 написа: Честно казано и аз мислех много за проблема на доктора... Без френски обаче не виждам как ще стане работата в Монтреал...

Това с публиксаковете си е робия и според мен доктора няма да издържи...

Според мен Доктора трябва да види как може да задейства приравняването от БГ-то, там поне ще има помощ про отглеждането на детето... Чувал съм че има вазможност за вземане поне на един от изпитите във Франция...
Определено няма лесно решение на въпроса, още повече, че ако човек се забие на някаква тъпа работа, има голяма вероятност там да си остане...
100% съгласен с теб, Lub0
poumpy написа:
... става въпрос само за приравняване и там няма стипендии, просто защото такава програма не съществува в нито един университет - всичките ми познати си учат в къщи и/ или бачкат до припадък през останалото време или половинките им помагат и издържат докато стане
точно така е, а докато стане е относително понятие и зависи от много променливи. Би трябвало още много да се премисли преди да се отреже.
Но ако английски ти е водещ език, какво ще търсиш в провинция QC?!? Живот и здраве да си приравниш дипломата, как ще вземеш място за Residence след като не знаеш френски? След това ти ще трябва да преглеждаш пациенти на френски...
Ако мислиш да си приравниш на френски, и след това с лекота да си вземеш Residence в друга провинция ... малко вероятно, те си имат предостатъчно местни кандидати, които са с приоритет. От друга страна процента получили Residence за 2005 е ... 12.7%
http://www.carms.ca/jsp/main.jsp?path=. ... 05#table26
Ами останалите?

Успех
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

miki написа: А при медицината става въпрос за продължително и систематично учене, а не да си прегледаш тетрадката със записки, тук говорим за 2-3 години учене, ехоо...

От друга страна процента получили Residence за 2005 е ... 12.7%
Ами останалите?

Успех
ей това са най-гадните неща :x :x :x
Ognen_led
Мнения: 637
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 8:18 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Хуллбой, призива ти за помощ е похвален. Браво на всички отзовали се. Но дали това с пари за кола е правилния начин? На мен ми се струва че се слага каруцата преди магарето и се хуква урбулешката без ясна посока. Лично аз съм имал горчив опит от подобни юрканuя и набутване с дългове. Та хич, ама хич не ми е било драго. Дда не му направим на Доктора мечешка услуга...
Конкретно, бих помогнал само при положение че съм убеден че парите ще помогнат за развитието на доктора и детето.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря Окт 29, 2003 4:17 pm
Местоположение: Ottawa, Canada

Doktora

Мнение от hullboy »

Zdrasti Doc

Ako deteto v momenta uchi v BG uchiliste go ostavi da si izkara godinata ako ima tam baba, djado da go gledat,
Kolko pati ste go mestite tova dete za edna godina?

Razbrahme che mai njama da hodis v uchebno zavedenie v Canada a ste uchis v kasti sam.
Ako tova e taka, bjagai kato djavol ot tamjan ot goljam grad kato Toronto i Montreal.
V golemia grad se gubi mnogo vreme za patuvane, stavat zadrastvanja.
Moze da se nalozi da smenis raiona v koito rabotis, ako ste sa vestnitsi ili pizza.
Ne vsichki raioni sa ednakvi. Moze da ne si pasnete s kolegi, sefove.
Ako tova stane trjbva da smenjas I mjastoto kadeto zivees za da ti e blizo novia raion.
V po malak grad kato Ottawa tova ne e neobhodimo. Zivei kadeto iskas, smenjai 5 pati raionna ako iskas. Ne e nuzno da smenjas mjastoto kadeto zivees.
Njama zadrastvanja. Vmesto da stois v kolata pri zadtasvanja moze da chetes,
Za 5 god. kolko vreme e tova ako gubis po 30 min. na den,
Deteto njama da smenja uchiliste ako se nalozi da smenis raionna kadeto rabotis.
Poveche benzin se harchi v golemja grad, poveche globi ste otneses, znaes li kak se spira v downtown Montreal, ili Toronto za 5 min. dokato zaneses pizata.

V Montreal patista sa uzasni, kolata ste se amortizira poveche. Poveche razhodi za remonti. Politsaite se kriat v malki ulichki za da vidjat kak spiras na stop.
Ne sam chul njakoi da e otnesal globa za stop v Ottawa, Ne sam vidjal politsaii da se kriat.
Golemia grad e za mladi hora, da hodjat po zavedenja , diskoteki,
Ti si s dete, iskas vreme i spokoistvie da uchis. Tova tam e luks.
I nai vaznoto tam zivejat 70 % emigranti koito edvam svarzvat
2 –ta kraista,
Indiets, Somaliets, Sri Lanka znaes li kak davat baksis.ako karas pizza.
V malkia grad sa beli hora, v Ottawa srednia dohod e po visok na glava. Beli hora obsluzvas a ne Sri Lanka.

Sotsial se vzima po lesno v malak grad, po malko kandidati ima, po malko emigranti.


Na vaprosite ti. .

1 S kola na 5 den pochvas rabota v Ottawa

2 Imas raion ot 100 ulitsi. Kvadrat 4 na 4 km da kazem.
Za 5 dena se uchi, ne e nuzno da poznavas tselja graad

3 Moze da opitas I ste vidis kakvo ste stane, no ste stane po barzo i po lesno ot Montreal, Toronto

4 Ne znam dori I da ne se klasiras za sotsoial vednaga , sotsialnia rabotnik ste ti kaze zasto i koga ste moze. No trjbva da ides na stesta lichno s nego. Ot BG njama da stane

5 Che zena ti e vzela polovinata, che poneze njamas rabota si pratil deteto v BG pri roditeli dokato si stapis na krakata. Za billet sa otisli pari za nego I za teb da idete do BG i sled tova da se varnes.Ako stane duma che si izlizal ot Canada.

Ili samo za nego za billet kam BG i malko pari si dal na baba i djado za da se grizat za nego. Te ne sa dlazni da go izdarzat.

6 Ot kakav zor ste zivees v Quebec i ste priravnjvas v drugi provintsii.. Nai malko ste slusas razvalen frenski koito da te razseiiva. Slusai si angliiski, svikvai si s nego taka go podobrjavas ezednevno.

Doc. napisa
Ясно е,че ще съм притиснат от времето.И това е само защото нямам достатъчно пари в момента!
Tozi vapors e ot men.
Kato sedis v BG izkarvas li pari?
Ako otgovora e ne. Ne vizdam kakvo te spira, ako ima baba , djado da se grizat za deteto. Znam tezko e no da sedim i da se vaikame polza njama.

Moze da se nalozi I malka promjana na plana. Moze bi vremenno da kazem.

V Ottawa ima hubav obstinski kolez za Paramedic tova koeto si iskal v BC.
Uchi se edna godina. Kakvo mu e losoto na paramedic. Pak si v tazi oblast.
Dokato uchis ima zaem, moze da ti priznajat mnogo izpiti, ste ti e lesno zastoto si go uchil.
Pochvas paramedic, kontakti s doktori kolkoto stes,
Ste ima chuzdentsi doktori pitai gi kak se priravnjava. Ste pies voda ot izvora a ne kato tuk da gadaeem.
Spodeli sas sefa si ( na parameditsite), Ste pomgne ubeden sam

Moze pak I da si dovolen kato paramedic I da ne ti se zanimava povceche s priravnjavanja. .
Malko e po nisko nivoto ot Dokror no kakvo ot tova ako si stastliv. I tova e profesia.
Da si Doctor v BG po li e dobre?

Tova e ot men. Kogato vzemes resenie pisi. Nie sme tuk i pak ste pomognem.
Az njama da se otmetna za 100 $


Kam zelaestite da pomognat.

Kakvo da pravim da pochvame li s prastaneto na chekovete? Pisete.
Moze da gi napisete na imeto na Doktora a az da gi zadarza dokato doide.
Moze I na moe ime da gi depoziram v moja smetka i da chakame Doc.da doide.

Az lichno predpochitam na negovo ime i da gi darza v ofissa dokato diode.
Taka i dvamata i az i toi ste znaem kolko sa chekovete i na kakva stoinost.
Ot kogo sa, za da znaem na kogo ima da vrasta posle.
Na men ne mi varsi rabota chek na negovo ime za da ne me obvini njakoi posle.

Posle ste resim dali za kola ili cash.
Ako doc. specheli ot toto i ne mu trjbva nasata pomost ste vi varna sastitie chekove obratno


Pozdravi

Hullboy
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Някой да е виждал наживо Nalex? Той май беше лекар.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Мнения: 3297
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:38 pm
Местоположение: град Кралски хълм
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Хълбой, цялата инициатива е много благородна. Ясно е, че много хора ще помогнем. Нека Доктора да каже кога пристига, да имаме повече яснота - после да публикуваме адрес, на който да изпращаме чековете.
На мен лично ми е все тая какво име ще запиша на чека - важното е да свършим правилната работа.
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Ognen_led
Мнения: 637
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 8:18 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Доки, дай да го разплетем това кълбо. Кажи си мъжката каква посока мислиш да хващаш. Готов ли си наистина да се пребориш за приравняване на док. правата си?
Ако отговора е ДА, тогаз имаш отправна точка. Ок, вариант с приравняване. Ти хубаво се съветваш във форума, ама ти лично влезе ли в контакт с официалните институции регулиращи лекарските права (а също и с лекари емигранти хванали този път). Разбра ли какви са конкретните изисквания? За колко години средно се покривът? Получи ли потвърждение че можеш да учиш в Quebec и после да държиш изпит на английки и да практикуваш в друга провинция... и т.н. конкретни въпросси. Абе кажи си ясен ли ти е пътя на приравняването?
Ако пътя с приравняването е ясен тогава по-реалистично можеш да прецениш какви са шансовете да го извървиш...
Ognen_led
Мнения: 637
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 8:18 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Доки, в продължение на последното ми мнение. Ако действително можеш да учиш в Quebec и да държиш изпита после на английски, кълбото почва да се разплита стъпка по стъпка. Значи в тоя случай можеш да се установиш с детето в Монтреал. Ще вземате поне 1000 cад social на месец. Шансовете да ви откажат social според мен са нищожни, сам родител с дете е привилегирована категория в Quebec (в другата ти тема ще напиша какво мисля за разликата с декларините ти пари). Значи с 1000 Цад на месец ти и детето ти няма да се притеснявате за насащните си нужди (наблягам насащни: апартамент и отопление, храна, дрехи, транспорт, тел. интернет). A ako iskash piene i drugi djiji bidji Ще имаш време да се огледаш и за някоя допълнителна работа дето да се връзва с ученето ти и гледането на детето (някои каза за concierge, това е добра идея). Относно гледането на детето училищата са така устроени че децата прекарват повечето време през деня там.
Това е като за отскок. Сигурен съм че с дете и над 40 г. е по-трудно, но определящото за успеха ти е решимостта и волята ти.
beckythomas9
Мнения: 527
Регистриран на: Чет Фев 17, 2005 10:06 pm
Местоположение: ottawa

Мнение от beckythomas9 »

Ognen_led написа:Доки, в продължение на последното ми мнение. Ако действително можеш да учиш в Quebec и да държиш изпита после на английски
Явно наистина много малко хора имат представа как се изравнява лекарска диплома. За каква стипендия може да става въпрос, след като човекът ще държи изпити, за които е нужна отлична подготовка; четене с месеци (защото включват много предклиника, която обазалагам се той е забравил) - няма да е студент обаче! След като издържи изпитите (3 на брой, както някой бе посочил) трябва да си намери място за резидент. Ако има късмет, тогава ще получава прилична заплата (от порядъка на 50,000$ първоначално); ще работи неуморно, но поне ще знае защо. Проблемът е, че дори и да издържи изпитите от раз, трудно ще си намери място като резидент, защото местата са кът. Може да има късмет, но може и да няма. Има хора, които от години чакат да си намерят резидентско място. Затова аз пак казвам; погледни възможностите за работа като специалист в неособено атрактивно място. Има такава опция за хора, които в последните 12 месеца са работили по тясна специалност и са резиденти на Канада.
Докторе, иди на сайта на канадската медицинска асоциация, който ще те препрати към този на медиците, завършили в чужбина и чети там. Свържи се с тях, попитай ги какво ще те посъветват и т.н. Иначе поне 5 години няма да можеш да работиш като лекар.
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

пак стана локум...
Pincher
Мнения: 274
Регистриран на: Чет Мар 03, 2005 4:15 pm
Местоположение: u kanadsko, do rekata v diasno

Мнение от Pincher »

po moe skromno mnenie i ot razgovori s doktori, priravniavanetoo na doktorska diploma e mnoooooooooooooogooooooooooo truden prcess i otnema godini. triabva i da znaesh perfektno ezika. inache NE stava. po e dobre da se prekvalificira v druga oblast, ili da raboti kato med. sestra kato za nachalo. no i tam ima prechki. realistichen variant sa pichi plus vestnici plus uchene. drugoto si e nerealistichno. :beer: :beer: :beer:
Заключено