Ванкувър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Aries
Мнения: 1203
Регистриран на: Пон Май 24, 2004 11:58 am
Местоположение: Alberta

Ванкувър

Мнение от Aries »

Знам, че доста пъти е писано за Ванкувър, но отблъсквайки се от въпросите, които непрекъснато се задават във форума виждам, че информацията е крайно малко.
Но нека караме нещата по реда си.

Пътуване:
Летяхме с British Airways. Обслужването в първата част на полета София – Лондон е под всякаква критика. Самолета излетя със 30 минутно закъснение (както разбрахме това е обичайно, може би нещо във въздуха над софийското летище...) и така и не успя да го навакса по пътя.
Втората отсечка – Лондон – Ванкувър нещата бяха коренно различни.
На летище София опаковахме багажа с термофолио (6 лв на предмет) като съвета към всички ми е да си претеглят багажа на кантара пред опаковъчната машина, за да няма после проблеми. Максимално допустимото нагоре отклонение е около 300 грама. Може би ще можете да минете и с повече, но не си струва да рискувате.
Ръчния багаж, въпреки че британците са го обявили като 6 кг., нито ни го теглиха, нито го измерваха. Проблеми може да имате единствено в самолета ако не успеете да го натикате в предназначените за това отделения, но трябва доста да сте надхвърлили написаните на сайта ограничения, за да ви се случи това.
Специално за хората, които ще пътуват с малко дете – има голяма вероятност детската ви количка да не бъде допусната на борда на самолета, а да бъде чекирана директно до Ванкувър, така че обмислете варианта и с носенето на детето на ръце при прехвърлянето в Лондон. При нас лично разрешиха, макар че малко поспорихме за това дали количката е голяма или малка (явно под детска количка те разбират сгъваема количка за детски кукли, защото нашата си беше много малка).
Доколкото разбрах станало е практика вместо да ти сервират храна на борда на самолета от София до Лондон да ти дадат купон за 15 лева за ресторанта на летището (какво можеш да си вземеш с него така и не разбрахме, защото дадохме купоните на изпращачите, но след като едно кафе е 2 лева...) и при качване на борда ти дават по един сандвич.
Изобщо по въпроса с храната и напитките британците се изложиха и в двата самолета.

Прехвърлянето на летище Хийтроу беше малка лудница. Поради голямото закъснение и многото неясна информация от форума за това, колко време е необходимо за прехвърлянето, бяхме много притеснени дали изобщо ще успеем. Оказа се, че нещата не са толкова зле – всичко е много добре направено (навсякъде има табели, които да следваш) и ако на някой от проверовъчните пунктове по пътя се натъкнеш на опашка просто казваш „I’m going to Vancouver” и без хъката-мъката прелиташ през опашката.
Когато стигнахме до терминал 4 там имаше огромна опашка от качващи се на борда пътници. Чинно си застанахме на края и за нула време бяхме на борда на самолета.
Пътувахме много удобно. Специално семействата с дете до 2 години биват настанени на челните места в отделните секции, така че да може детето да бъде настанено в специално кошче пред вас.
Както самия обслужващ персонал, така и всички пътници на борда на втория самолет бяха много ведри и усмихнати. След намръщена българия това прави огромно впечатление.
Кацнахме по разписание. Летището е много модерно и красиво.
Минахме първо през митнически контрол (декларациите се раздават още в самолета), където бяхме посрещнати много любезно. След проверка на паспортите и документите отидохме на гишетата на имиграционните служби.
Всичко протече много гладко (служителката беше ведра и усмихната) и единствения проблем бяха снимките ни за PR картите – оказа се, че според тукашните изисквания, понеже си на светъл фон, връхната ти дреха не бива да е светла (желателно и да е в доста тъмен нюанс), за да ти се виждат раменете.
Поради горния факт, бяхме снимани наново (единствено обаче снимките ще ви бъдат черно-бели), което е напълно безплатно.
С това формалностите приключиха.
На изхода ни чакаше неприятната изненада, че за разлика от нас, нашия багаж не е успял да хване втория полет и ще пристигне със закъснение от 24 до 48 часа.
Наистина част от него дойде на следващия ден (доставка на място), а останалата – на по-следващия.
Всичко в багажа беше цяло и невредимо, но си личеше, че някои от кашоните са изпитвали доста силни удари. Въпреки това нямаше никакви щети.
На изхода ни посрещна семейството, с което се бяхме запознали през интернет. Беше много мило от тяхна страна да ни посрещнат, да ни наемат квартира и да ни помогнат да оформим останалите документи. Ние дори не се познавахме лично, само по снимки. Изобщо не бяха длъжни да направят толкова много неща за нас, но го направиха и ние сме изключително трогнати и благодарни.

Първото ни впечатление от Ванкувър е – чист въздух. Усещането е, че си се качил на Пампорово (както после се оказа не сме били далеч от истината).
След около 40 минути пътуване, след цялата тази одисея, най-после бяхме в нашия нов дом.

следва продължение...
Аватар
zaia
Мнения: 640
Регистриран на: Пет Фев 18, 2005 6:09 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Успех във всичко във Ванкувър! Страхотно сте го описали, много ми беше интересно да го прочета, дано имате още много прекрасни мигове в Канада! :D
antonypopov
Мнения: 72
Регистриран на: Сря Мар 09, 2005 2:42 pm
Местоположение: St.Zagora
Обратна връзка:

Мнение от antonypopov »

Радваме се за вас, че всичко е ок. Желаем ви успех по-нататък. Чакаме продължението.
tochica
Мнения: 1081
Регистриран на: Чет Авг 07, 2003 10:09 am
Местоположение: Mtl

Мнение от tochica »

за Бритиш наистина минимума време за трансфер , който Хийтроу изисква е час и половина от Т1 до Т4 или обратно .
с цел и багажа да пристигне заедно с вас , защото пътниците могат да вървят по-бързо или да побягат ако виждат че закъсняват , но багажа си минава през определени процедури .
в няколко мнения съм го писала , ако връзката ви е с по кратък престой същестува риск .
освен това за количките , Бритиш е една от малкото авиокомпании които поради мерки за сигурност не допускат детски колички да се чекират до транзитното летище , независимо колко часа ви е престоя .
винаги по правило количката се регистрира до крайната дестинация с Бритиш .
в самолета се допускат само сгъваеми колички , които в сгънато състояние не са много по-големи от чадър . не знам как се наричат .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16502
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Мнение от MrGeek »

Честито Aries! Най-сетне и вие сте тука. Пожелавам ви късмет и леко адаптиране.
И когато имаш време, обади се да пием по бира ;)
sando
Мнения: 79
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 3:55 am
Обратна връзка:

Мнение от sando »

Абе то тука позаваля мъничко, ама няма страшно към юни ще спре :D :D :lol: :) :) :) :) :)
Аватар
kerkelov
Мнения: 517
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:00 pm
Местоположение: WEST COAST

Мнение от kerkelov »

мдаааа Ванкувър е страхотно място и мисля,4е всеки го оценява.
A long time ago
in a galaxy far ,far away
Аватар
perah
Мнения: 349
Регистриран на: Пет Юли 29, 2005 6:29 am
Местоположение: BC

Мнение от perah »

Подробно сте описали пътуването си, това ще бъде полезно за нас които тепърва ще се сблъскаме с подготовката за голямото преселение!
Zarkov
Мнения: 48
Регистриран на: Пет Яну 28, 2005 7:28 am
Местоположение: New Westminster

Мнение от Zarkov »

Пожелавам късмет и успехи в бъдеще!
Най-после нещо смислено във форума!
Aries
Мнения: 1203
Регистриран на: Пон Май 24, 2004 11:58 am
Местоположение: Alberta

Мнение от Aries »

Продължение...

Градът:
Огромен конгломерат образуван от сливането на множество по малки.
Предпочитаните от българите са – Северен Ванкувър, Бърнаби, Ню Уестминстер и Три-сити (Кокуитлам, Порт-Кокуитлам и Порт-Мууди). За останалите квартали не мога да изкажа мнение, но Кокуитлам е изключително тих, чист, спокоен и зелен.
Това, което дойде като изненада за мен бе, че всъщност Ванкувър е разположен в самата планина (сега да не вземе да се смее някой). Има улици и под 30 градуса и ако си решил да набиваш крак доста ще се поозориш.
Шофьорите са крайно възпитани (ти още не си решил да пресичаш и те вече ти правят път) и тротоарите са много добри (изляти бетонни плочи без дупки, локви, стърчащи корени и други подобни), като навсякъде, където ти се налага да пресичаш има специално изтъняване, за да могат да минат безпроблемно детските колички и инвалидните такива.
Автобусите са много атрактивни (особено коленичищите), пътниците изключително вежливи, но крайно неудобни като разписание. Ако имате късмет линията, която ви трябва ще има автобус на 15 минути (разписанието се спазва почти перфектно), но ако нямате късмет – 30, че даже и час.
Скай-трена (аналог на метрото) е много удобен, влакчетата са на около 5 минути, но обхваща само една част от града.
Колата се явява почти необходим атрибут, макар че има доста канадци, които използват транспорта.

Жилище:
Наемите варират доста в зависимост от това, какво и къде наемате. Принципно апартамент с една спалня (спалня, хол, нещо като трапезария и кухня) може да бъде нает за около 550-650. Следващия по размер (с две спални) – 750-950. Принципно апартаментите са просторни, добре осветени и отоплени. Оборудвани са с вградени гардероби и банята е с вана (естествено със сигурност ще има изключения от това правило).

Работа:
Засега не мога да изкажа мнение за условията за търсене на квалифицирана работа. Предполагам че условията са като навсякъде в Канада – куп рестрикции и изсквания, но ако наистина си добър в твоята област и английския ти е добър, вероятността да бъде намерен начин да бъдат заобиколени ограниченията винаги ще се намери (ще работиш като инженер, но ще се водиш нещо, което не му се иска разрешително). Това разбира се, не се отнася за лекарите. Програмистите пък са другата крайност – няма нужда от кетапи, стига наистина да си добър.
По въпроса за неквалифицираната работа – такава има много. Заплащането варира в зависимост от натовареността и трудността. Очакванията ви могат да бъдат за не по-малко от 8/час и едва ли ще започнете някъде на повече от 12/час.
Необходимостта от английски език за практикуването на този вид дейност варира от нулева до оправям се горе-долу. Ето някои възможности:
Разнасяне на пици – необходима инвестиция под формата на возило. Желателно нещо, което няма да се разпадне.
Разнасяне на вестници – отново се изисква кола.
Почистване на офиси, къщи и т.н. – практика е да се иска кола, но има фирми, които подсигуряват транспорт (естествено те плащат по-ниско).
Работа на строеж (общ работник) – в зависимост от точната дейност, с която ще се занимавате, ще трябва да си купите поне обувки с метално бомбе (около 60-70 долара) и каска (10 долара). Може да ви се наложи да купите и някакъв друг инструментариум. Според зависи.
Работа в склад (товарач) – понякога се изисква по-високо ниво на английския и някои други способности, но най-често не. Отново ще трябва да си купите обувки.
Общо взето всичко, което ви хрумне и не е свързано с някакви специални умения от ваша страна (помощник-хлебар, помощник-зидар, помощник-дърводелец), което ще рече, че всъщност повечето пъти вършите тежката и не толкова приятна работа, като се предполага, че постепенно ще натрупвате умения за по-специфичната такава (която естествено е и по-лесна).
Ако човек има някакви специални умения (тенекеджия, двигатели, дърводелец и т.н.) може веднага да започне и доста по-високо платена и квалифицирана работа.
Обобщавайки с две думи: трябва ви добър английски и в повечето случаи местни сертификати и прочие.
Аватар
Dalia
Мнения: 118
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 6:58 am
Местоположение: Plovdiv

Мнение от Dalia »

Браво Aries за положения труд да напишеш тази тема. Радваме се за вас и ви пожелаваме много късмет и успех на новото място. :thumbsup: Поздрави на цялото семейство.
Прави ми впечатление, че само хора от пловдивската агитка описват подробно за първите си впечатления на Канадска земя като теб, eviton, Pola, Hornet, milla и Doktora. Хубаво би било и други да се включват.
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Много интересен разказ! Благодаря :D
monny
Мнения: 582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 6:15 am
Местоположение: toronto

Мнение от monny »

поздрави и успех

някай може ли да обясни какво означава това
Aries написа:
помощник-дърводелец .
Aries написа:

Ако човек има някакви специални умения (тенекеджия, двигатели, дърводелец и т.н.) може веднага да започне и доста по-високо платена и квалифицирана работа.Обобщавайки с две думи: трябва ви добър английски и в повечето случаи местни сертификати и прочие.
какви ли умения трябва да има човек за да стане истински дърводелец :D :D и какво по-високо заплащане ще му донесат те

питам сериозно
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Мнение от Pepon »

Dobar darvodelec, koito raboti za sebe si i ima certificates raboti za minimum 250CAD na den. Masovoto e okolo 300, no ne zabraviai, che se raboti dosta poveche ot 8 chasa i se izpolzuvat sobstven transport i instrumenti.
Pomoshtnika raboti za okolo 10CAD/chas, poniakoga za 12, ako sa mnogo natovareni. Rabotata iziskva dosta fizicheski usilia i mnogo chesto se raboti i na otkrito.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Aries
Мнения: 1203
Регистриран на: Пон Май 24, 2004 11:58 am
Местоположение: Alberta

Мнение от Aries »

monny написа:поздрави и успех

някай може ли да обясни какво означава това
Aries написа:
помощник-дърводелец .
Aries написа:

Ако човек има някакви специални умения (тенекеджия, двигатели, дърводелец и т.н.) може веднага да започне и доста по-високо платена и квалифицирана работа.Обобщавайки с две думи: трябва ви добър английски и в повечето случаи местни сертификати и прочие.
какви ли умения трябва да има човек за да стане истински дърводелец :D :D и какво по-високо заплащане ще му донесат те

питам сериозно
Carpenter Helper: Assists carpenter to construct, erect, install, and repair structures and fixtures of wood, plywood, and wallboard, conforming to local building codes, and helps with a variety of other duties. A combination of over one year of directly related training and/or experience is typically required for carrying out the responsibilities for this job.:: Studies blueprints, sketches, or building plans for information pertaining to type of material required, such as lumber or fiberboard, and dimensions of structure or fixture to be fabricated. Selects specified type of lumber or other materials. Prepares layout, using rule, framing square, and calipers. Marks cutting and assembly lines on materials, using pencil, chalk, and marking gauge. Shapes materials to prescribed measurements, using saws, chisels, and planes. Assembles cut and shaped materials and fastens them together with nails, dowel pins, or glue. Verifies trueness of structure with plumb bob and carpenter's level. Erects framework for structures and lays sub-flooring. Builds stairs and lays out and installs partitions and cabinet work. Covers sub-floor with building paper to keep out moisture and lays hardwood, parquet, and wood-strip-block floors by nailing floors to sub-floor or cementing them to mastic or asphalt base. Applies shock-absorbing, sound-deadening, and decorative paneling to ceilings and walls. Fits and installs prefabricated window frames, doors, doorframes, weather stripping, interior and exterior trim, and finish hardware, such as locks, letter drops, and kick plates. Constructs forms and chutes for pouring concrete. Erects scaffolding and ladders for assembling structures above ground level.
Заключено